Despre minciuna, relatii si sinceritate. "Fii sincer mintind, sau Minte ca sa fii sincer".

Inapoi Autor: Florin Diaconu - Psyho-Med
Despre minciuna, relatii si sinceritate. "Fii sincer mintind, sau Minte ca sa fii sincer".

Am decis sa tratez acest subiect deoarece sinceritatea este un lucru extrem de important intr-o realatie si acolo unde minciuna ia locul sinceritatii, cu siguranta increderea este pusa la indoiala, lucru care atrage dupa sine indepartarea celor doi parteneri, minciuna de cele mai multe ori iesind la iveala.

Asa cum este definta in DEX minciuna este denaturare intentionata a adevarului avand de obicei ca scop inselarea cuiva. Este evident ca minciuna este un mijloc de comunicare folosit de fiecare dintre noi intr-o masura mai mare sau mai mica in functie de: varsta, cultura, mediu, educatie si evolutia fiecaruia ca om.

Privit dintr-o anumita perspectiva, se poate afirma ca minciuna caracterizeaza personalitatea iar adevărul realitatea, in sensul ca personalitatea poate produce afirmatii confirmabile sau infirmabile cu privire la realitate, dar reflectarea realitătii in individ, care este un adevar, este o distincta transpunere a unei cantitatii purtatoare de informatii care se metamorfozeaza "realitate" cu o structura si fenomenalitate distincta.

In acest articol ma voi trata minciuna in umbra interactiunii si a relatiilor conjugale.

Unele persoane pot detecta mai bine minciunile decat altii, pentru ca sunt in stare de a deosebi minciuna prin observarea expresiilor faciale, ritmul vorbirii, anumite miscari corporale si pozitionale sau puterea de a simti energiile subtile sau de a vedea mai mult decat pot vedea oamenii obisnuiti. Acestia din urma, desi pot observa aceste lucruri, de regula nu vor scoate niciodata la iveala faptul ca au identifcat o persoana atunci cand minte sau sa ii reproseze acest lucru, dar tot timpul veti observa ca aceste persoane dupa ce sunt mintite isi vor modifica, imediat, atitudinea si comportamentul fata de persoana care minte.

In tehnica interpretarii limbajului trupui si a somunicarii non-verbale exista un tip de intrebare care se numeste "Intrebare fara raspuns verbal". Atunci cand o persoana poate interpreta limbajul trupui, multe din intrebarile adresate de acesta, nu asteapta un raspuns verbal, ci se urmareste sau de cele mai multe ori raspunsul verbal este pentru certitudine, ci observa expresiilor faciale, ritmul vorbirii, anumite miscari corporale si pozitionale, astfel putand identifica in mod clar sinceritatea partenerului. Punerea unei intrebări pentru a obtine informatia dorita, este o abilitate ce se poate învăta. Evitarea întrebărilor vagi, va ajuta la evitarea minciunilor prin omisiune sau imprecizie, de asta multi parteneri sunt surprinsi atunci cand sunt intrebati vag, in momente neasteptate, anumite lucruri, mai tot timpul acestia fiind "practic" obligati sa minta.

De regula in relatiile conjugale, acolo unde partenerii nu au cunostinte de interpretare a limbajulului trupului, ajung in situatia de a crede ca este mintit desi partenerul ii spune adevarul, sau de a crede atunci cand este mintit. Unii dintre acestia incep sa banuie sau sa presupuna ca sunt mintiti, de aceea este bine ca ei sa detina un bagaj de cunostinte pentru a putea identifica minciuna si pentru a avea certitudini in detrimentul banuielilor si a presupunerilor.

Aceste cunostinte si tehnici pentru detectarea minciunii le voi trata intr-un articol urmator (Elemente de limbajul trupului pentru a cunoaste persoanele mincinoase ) .

Sinceritatea partenerului de viata este fara doar si poate un element esential in stabilitatea relatiei, minciuna putand aduce atingere la doua din elementele esentiale (respect, incredere ) ale unei relatii sanatoase. De cele mai multe ori minciuna atrage dupa sine pierderea increderii in partener, care ulterior duce in timp la ruperea relatiei.

As vrea sa va ganditi la momentul in care sunteti mintit de catre partener, identificati cu certitudine acest lucru. Care este reactia imediata? Ce veti face? Multi dintre voi vor reprosa acest lucru partenerului, desi nu tot timpul este bine sa o faceti imediat. Sfatul meu este sa invatati sa fiti cumpatati, sa cantariti bine lucrurile si sa luati ulterior decizia cea mai buna avand toate informatiile certe.

La polul opus minciunii se afla sinceritatea. La fel cum am inceput sa scriu despre minciuna si in cazul sinceritatii voi incepe cu definitia din dex, unde sinceritatea este actiunea prin care "exprima intocmai ceea ce gandeşte, care actionează fara prefacatorie sau ganduri ascunse; franc, leal, loial; cinstit, deschis.

Unul dintre modurile cele mai frumoase de a-i cuceri pe oameni este sinceritatea. Şi cand vorbesc de "a cuceri" ma refer la a te face placut, a te imprieteni, sau chiar a iubi pe cel de langă tine.

Se-ntamplă de obicei sa ne comportam "oficial" cu cel pe care il întanlim prima data, fara sa-i acordam credit imediat, testandu-l din priviri si judecându-l cu mintea. Ne comportam fata de el în mod defensiv, aplicand toate prejudecatile noastre asupra-i.

In primile conversatii raspundem evaziv si impersonal, ascunzand mereu esenta mesajului, incercand sa nu aratam nimic din personalitatea si viata noastra, sau aratam doar ce-i mai bun si mai frumos. Câteodată cel străin pentru noi, cel pe care-l întâlnim prima oară este "vinovat" pentru o perioadă şi poate doar pe parcurs să ne câştige încrederea.

Dar se întâmplă de multe ori să ne lovim de acelaşi răspuns "oficial" şi de acelaşi comportament defensiv, care denotă la fel de multă neîncredere precum am arătat-o şi noi. Şi de multe ori vrem să-l cunoaştem mai bine, să-i aflăm tainele sufleteşti, să-i vedem comportamentul natural, să-l vedem aşa cum de fapt este, fără ascunzişuri. Şi ne întrebăm: oare care e cheia de a ajunge la sufletul lui?

Problema este mereu la noi, şi niciodată la celălalt. Bârna e mereu în ochiul nostru şi doar câteodată paiul e în ochiul celuilalt. Sinceritatea cucereşte orice inimă, sinceritatea deschide orice suflet, smulge câte un zâmbet, creează INCREDERE.

Cu cât ne deschidem faţă de cel de lângă noi cu atât şi el se deschide faţă de noi. Cu cât suntem mai sinceri cu el şi mai simpli, cu atât şi el ne destăinuie viaţa şi gândurile inimii lui. Sinceritatea de multe ori surprinde şi bucură pe celălalt. Fiind sincer cu el îi împărtăşesc o parte din viaţa mea, iar el ascultându-mă ia pe umerii săi o parte din povara vieţii mele, dar şi o parte din bucuria fiinţei mele. Sinceritatea ne uneşte, ne face să avem lucruri în comun, ne apropie.

Nu este om care să reziste în faţa sincerităţii pentru că sinceritatea e de fapt adevărul.
Sinceritatea îi arătă celuilalt că nu ii este frică de el, că-l considera o persoană de încredere caruia poate să-i spuna toate problemele, asemenea unui prieten bun

Nesinceritatea ascunde teamă şi egoism, şi de multe ori însingurează. Minciuna sau făţărnicia, ca opus al sincerităţii, denotă mândrie şi necredinţă. Societatea în care trăim astăzi suferă de această boală a nesincerităţii

Sinceritatea lipseşte din activităţile economice, din relaţiile instituţionale, din politică şi în general din toate relaţiile umane.
Nesinceritatea (minciuna ) ne complică excesiv viaţa impunând fel de fel de reguli şi de restricţii, considerându-ne vinovaţi dinainte de a acţiona. De fapt ajungem să ne ferim unii de alţii, instaurându-se o stare de neîncredere la toate nivelurile. Singurul arbitru imparţial şi obiectiv în această stare generală este tehnologia, care se interpune între noi, "ajutându-ne" cu voie sau fără de voie să fim sinceri şi corecţi.

Am îngăduit internetului, calculatoarelor, sistemelor informatice şi automatizărilor de tot felul să ne invadeze viaţa pentru a ne constrânge să ne comportăm moral şi pentru a ne învăţa să fim sinceri în relaţia cu statul, cu agenţii economici şi cu ceilalţi de lângă noi. Şi parcă suntem din ce în ce mai răi, mai fricoşi, mai neîncrezători în cel de lângă noi.... Tehnologia nu ne-a folosit la nimic.

Octavian Paler spunea că progresul tehnologic determină întotdeauna un regres spiritual. Iar regresul spiritual e de fapt un regres moral, un regres faţă de aproapele meu. Tehnologia este de multe ori un efect al eşecului relaţiilor dintre oameni.

De când m-am născut am observat că sinceritatea deschide orice uşă, rezolvă multe probleme, face multe prietenii, naşte încredere şi siguranţă. Sinceritatea te fereşte de multe rele, pentru că Îl ia martor pe Dumnezeu ca garant al adevărului.

In incheierea acestui articol va sugerez sa va mangaiati persoana de langa voi, cu adevarul pe care il merita, nu il mintiti sau daca ati facut-o reparati-va greseala, sarutati-l cu INCREDERE si imbratisati-l cu RESPECT, "viata`i scurta, .... clipa`i lunga", nu pierdeti timp, caci este scurt, nu irositi ani, luni, zile in viata, .....caci la moarte veti cersi clipe si probabil va fi prea tarziu.

Psyho Med

Suflet frumos in corp sanatos.

Recomandă
Recomandă acest cabinet

Dați o notă și scrieți câteva cuvinte despre experiența dvs pozitivă legată de acest cabinet.

Toate campurile sunt obligatorii.
Penalizăm cabinetele cu autorecomandări!

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp