Etapa de indragostire si iubirea romantica, stadiu in formarea cuplului
In faza de atractie , creierul secreta substante si hormoni care dau stare de bine :
Dopamina si norepinefrina, genereaza energie,
enforfinele si enkefalinele maresc sentimentul de securitate si confort,
Feniletinamina genereaza sentimenteke de euforie si exaltare - aceasta este secretata doar in prezenenta obiectului iubit.
In faza de indragostire subconstientul are un rol foarte important. Hendrix considera ca :
Alegem partenerii pentru ca au traaturi comune cu parintii/adultii care ne-au ingrijit.
Partenerul ales comenseaza parti pierdute din noi, aducand acele trasaturi pozitive ale fiintei noastre care au fost eliminate la un moment dat.
Gandul inconstient al fiecarui partener este acela ca celelat il va completa, il va ingriji.
Spre finalul perioadei de indragostire, apare dezamagirea si furia deoarece partenrii observa ca celalalt nu functioneaza asa cum si-au imaginat.
Aici,apare lupta de putere.fiecare considerand ca este important sa ii arate celuilalt nemiltumirea, sa isi aduca in prezent comportamentele pe care le aveau in copilarie atunci cand parintele/ adultul nu raspundea nevoilor sale.
Experienta indragostirii ne readuce in contact cu figura materna. La momentul nasterii intram in simbioza totatla cu mediul, neexistand diferente intre mama si fat. Copilul, treptat se diferentriaza de mamam si isi cristalizeaza eul . Asa cum fantasmele copilui se diminueaza in contact cu realitatea, asa si asteptarile unui indragostit sunt infirmate .
Indragostirea se incheie dupa un an - doi. Nu este un act de vointa, are un caracter regresiv, este mai mult de natura erotica . iesirea din aceasta criza este realizata de catre un partener, care devine treptat mai distant,in timp ce celalalt constientizeaza neimplicarea.
Intram in stadiul Tensiunii psihologice a cuplului iesit din vraja, cand partenrii au de ales :
- fie sa se desparta
-fie sa ramana,lucrand constient asupra relatiei lor.
Se intampla sa avem o imagine eronata asupra dragostei, considerand fie ca standardul pentru iubire este aceasta stare de la inceputul relatiiei, sau ignorand importanta necesitatii efortului constient de a construi relatia.
La finalul acestei este romantice, cuplul intra in lupta de putere.
Ca alternativa, relatia constienta si casnicia constientia presupune consientizarea faptului ca iubirewa are ca scop ascuns vindecarea ranilor din copilarie. Partenerii incep sa se vada cu realism, cu calitati si defecte fara a -l pozitiona pe celalt pe rolul de salvator.