Trauma accidentului auto

Inapoi Autor: Psiholog clinician - psihoterapeut Eliza Cogian

          În majoritatea accidentelor rutiere trauma apare pe neașteptate, de aceea este posibil să fiți nepregătiți sau lipsiți de putere pentru a o opri. Este posibil ca după ce autoturismul a fost reparat, iar rănile fizice au fost vindicate, sentimentele traumatice să înceapă să se estompeze.

 

          Uneori, dacă ai fost implicat într-un accident auto este posibil să suferi ulterior de tulburare de stres post-traumatic (PTSD ). Cercetările sugerează faptul că aproximativ 50% dintre persoanele implicate într-un accident auto la care a fost nevoie de intervenţia cadrelor medicale, pot dezvolta o tulburare de stres post-traumatic. Deși numărul de accidente auto este foarte ridicat, nu orice persoană implicată într-un accident va dezvolta această tulburare.

 

          Factorii de risc al apariţiei tulburării de stres post-traumatic:

 

- experimentarea unui alt eveniment traumatic în trecut;

- dificultăţi psihologice nerezolvate înainte de evenimentul traumatic;

- istoric familial cu probleme psihologice nerezolvate;

- evenimentul traumatic a pus în pericol viaţa conducătorului auto sau a altor persoane;

- lipsa suportului din partea celorlalţi după evenimentul traumatic;

- resimţirea emoţiilor de frică, neajutorare, vinovăţie, rușine și groază.

 

           Un accident auto este foarte înfricoșător și este normal să experimentezi o serie de simptome asociate tulburării de stres post-traumatic. Uite cam la ce ar trebui să te aștepţi:

 

- Este posibil să simţi sentimente de anxietate și o frecvenţă cardiacă crescută atunci când îţi aduci aminte de cele întâmplate în legătură cu accidentul auto în care ai fost implicat. Este posibil ca atunci când auzi sunetul unui claxon sau sârţâitul frânelor să se activeze automat un sentiment de teamă;

 

- Este normal să nu te simţi în largul tău atunci când conduci și să ai o constantă senzaţie de frică sau nesiguranţă;

 

- Este absolut normal să fii mai atent și să fii mai precaut atunci când observi în trafic că unele persoane conduc cu o viteză neregulamentară;

 

- Din cauza anxietăţii care apare în urma traumei unui accident auto, este firesc să eviţi zona în care s-a petrecut accidentul.

 

          Toate simptomele menţionate mai sus pot apărea, acesta fiind un răspuns natural și normal al organismului la evenimentul traumatic prin care aţi trecut. Aceste simptome ar trebui să dispară cu trecerea timpului, dar dacă observaţi că se accentuează, dacă devin mai frecvente sau dacă sunteţi în dificultatea de a mai reuși să vă îndepliniţi obiectivele zilnice, este posibil să aveţi un risc crescut de dezvoltare a tuburării de stres post-traumatic. Dacă se întâmplă aceste lucruri ar trebui să căutaţi ajutor specializat la un psihoterapeut.

 

         Simptome fizice care vă pot semnala faptul că în prezent corpul vostru este stresat:

 

- insomnie sau coșmaruri;

- frecvenţă cardiacă crescută și senzaţia de gură uscată;

- oboseală sau energie scăzută;

- tensiune musculară sau dureri;

- dureri de cap;

- dureri de stomac;

- hipervigilenţă;

- plâns fără un motiv aparent.

 

          Efectele emoţionale ale unui accident auto

 

          1. Şoc, negare și necredinţă.

 

          Imediat după un accident auto și pe parcursul următoarelor zile oamenii se află într-o stare de șoc. Starea de șoc poate fi diferită pentru fiecare persoană în parte, dar cele mai comune simptome sunt de amorţeală, stres emoţional, frică continuă chiar dacă evenimentul s-a terminat sau schimbări de dispoziţie imprevizibile. O persoană se poate afla într-o stare de șoc chiar dacă a fost pasager, pieton sau o un simplu observator dintr-un alt autovehicul.

 

          2. Furie, iritabilitate și agitaţie.

 

          După un accident auto conducătorul poate fi furios pe șoferul celuilalt autovehicul, chiar dacă a fost vina lui sau nu. Majoritatea pasagerilor pot fi furioși pe ambii șoferi implicaţi în accident. O metodă de a face faţă furiei este învăţarea unor tehnici de relaxare prin respiraţie care v-ar putea ajuta să diminuaţi aceste sentimente intense. Aceste emoţii sunt importante pentru a putea face faţă stresului, dar asta nu înseamnă ca este bine să acţionaţi conform lor.

 

          3. Vinovăţie, rușine și auto blamare.

 

          Mulţi șoferi ajung să se simtă vinovaţi în legătură cu accidentul, mai ales dacă acesta ar fi putut fi evitat. Uneori, șoferii care știu că a fost vina lor se pot învinovăţi pentru că nu au reușit să evite accidentul, să acorde primul ajutor sau alte lucruri pe care consideră că le-ar fi putut face. Este impotant să știţi că aceste gânduri despre voi nu sunt realiste și uneori se întâmplă accidente.

 

          4. Anxietate, îngrijorare și frică.

 

          Anxietatea este o reacţie naturală și perfect normală într-o situaţie stresantă precum un accident rutier. Sunt persoane care nu sunt anxioase după implicarea într-un accident auto și persoane care sunt anxioase, dar își revin cu trecerea timpului. Simptomele cele mai comune sunt de îngrijorare, incapacitatea de relaxare, insomnii, dificultăţi de concentrare, izolare socială, iritabilitate, lipsa energiei, sentimente de tristeţe, confuzie, neajutorare, lipsa controlului. Cea mai bună soluţie de combatere a anxietăţii este să vorbiţi despre aceasta cu persoanele în care aveţi încredere, iar dacă consideraţi că vă ajută, să vorbiţi despre accidentul în care aţi fost implicat și sentimentele pe care le trăiţi. Este foarte important să aveţi grijă de voi înșivă, să mâncaţi regulat, să dormiţi cât mai mult și să faceţi activităţi care vă fac plăcere, să vă plimbaţi. În cazul în care anxietatea nu dispare cel mai indicat ar fi să contactaţi un psihoterapeut care să vă ajute să vă recuperaţi deoarece este posibil să fi dezvoltat o tulburare anxioasă precum tulburarea de stres post-traumatic (PTSD ). Acest lucru nu înseamnă că este ceva în neregulă cu voi, ci doar că aveţi nevoie de un ajutor specializat pentru a putea să mergeţi înainte după trauma suferită în accidentul auto.

 

          5. Tristeţe și lipsa speranţei.

 

          Sentimentele de tristeţe sau depresie sunt foarte comune la persoanele care au fost implicate într-un accident rutier, deseori fiind prezentă și anxietatea. Cea mai bună soluţie de combatere a depresiei este să vorbiţi despre aceasta cu persoanele în care aveţi încredere, să aveţi grijă de voi înșivă și să cereţi ajutorul unei persoane specializate dacă simţiţi că nu reușiţi singur.

 

          În timpul șocului este normal să vă îndepărtaţi de persoanele care ar dori să vorbească despre accidentul rutier deoarece este posibil să vă gândiţi că nimeni nu poate înţelege trauma prin care tocmai aţi trecut. În mod ironic, aceste sentimente de izolare pot fi combătute prin faptul că sunteţi înconjuraţi de familie și prientenii care vă oferă iubire și înţelegere.

Eliza Cogian - Cabinet individual de psihoterapie

Eliza Cogian - Cabinet individual de psihoterapie



Recomandă
Recomandă acest cabinet

Dați o notă și scrieți câteva cuvinte despre experiența dvs pozitivă legată de acest cabinet.

Toate campurile sunt obligatorii.
Penalizăm cabinetele cu autorecomandări!

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp