Intimitatea în relația de cuplu

Inapoi Autor: Psihoterapeut Eliza Cogian

Ce înseamnă intimitate?

Intimitatea este apropierea dintre doi oameni în relațiile personale. Este ceea ce se construiește în timp, pe măsură ce te conectezi cu cineva, învățați să vă pese unul de celălalt și vă simțiți din ce în ce mai confortabil în timpul petrecut împreună.

Intimitatea poate include apropierea fizică sau emoțională sau chiar un amestec dintre cele două. Relația sexuală cu un partener poate construe intimidate, dar este departe de a fi singurul indicator al intimității. Este posibil să faci sex fără intimidate, dar să existe intimitate fără sex. 

Tipuri de intimitate

Intimitatea emoțională este ceea ce îți permite să le spui celor dragi lucruri personale pe care s-ar putea să n u le împărtășești neapărat cu străinii. De exemplu, aștepți cu nerăbdare să vii acasă de la muncă și să te poți relaxa și să fii tu însuți alături de partenerul tău.

Intimitatea intelectuală implică cunoașterea modului în care funcționează mintea altei persoane și împărtășirea hărții tale mentale. Aceasta se construiește pe măsură ce faceți schimb de idei și purtați conversații semnificative. De exemplu mai știi prima data când ai stat traz toată noaptea vorbind cu partenerul tău și ai simțit acea „scânteie" de conexiune? Aceste momente te-au adus mai aproape de celălalt pentru că împărtășeai intimitatea intelectuală.

Intimitatea fizică se referă la atingerea și apropierea între corpuri. Într-o relație romantică, ar putea include ținerea mâinilor, drăgălășenia, sărutul și sexul. Relația voastră nu trebuie să fie sexuală sau romantic pentru a avea intimitate fizică.

Construiești intimitate experiențială petrecând timp de calitate cu cineva și apropiindu-te de interesele și activitățile commune. Nimic nu se compară cu modul în care te conectezi cu cineva pentru dragostea reciprocă față de un film, un animal, un hobby.

Spiritualitatea înseamnă lucruri diferite pentru fiecare dintre noi, astfel încât intimitatea spirituală poate varia. În general vorbind, spiritualitatea este despre credința în ceva dincolo de domeniul fizic al existenței. Intimitatea spirituală poate arăta ca împărtășirea unor valor comune, cum ar fi bunătatea, fiind pe aceeași lungime de undă cu religiile sau simțind că ați fost meniți să fiți în viața celuilalt.

7 factori cheie în orice relație intimă

1. Încredere. Pentru a împărtăși părți personale despre tine, cum ar fi secretele tale cele mai jenante sau cele mai profunde temeri, este important să poți avea încredere în cealaltă persoană. Să arăți unei alte persoane că ești de încredere o poți ajuta să se simtă mai aproape de tine.

2. Acceptare. Știi că ai stabilit o anumită intimitate atunci când simți că o persoană te acceptă pentru cine ești cu adevărat. Când întâlnești pentru prima dată pe cineva, s-ar putea să-ți faci griji că îți va auzi lista de melodii care îți plac și să crezi că o să creadă despre tine că ești ciudat. Pe măsură ce intimitatea crește, poți să te uiți la trupele tale preferate de cântăreți și să ai încredere că, oricât de ciudat ai părea, vei fi în continuare acceptat și apreciat.

3. Onestitate. Onestitatea și intimitatea se hrănesc reciproc. De multe ori nu poți avea una fără cealaltă. Te simți confortabil să-i spui partenerului tău exact cum te simți pentru că ați devenit atât de aproape unul de celălalt și știi că partenerul tău este dispus să asculte data viitoare când vei vrea să împărtășești ceva personal.

4. Siguranță. Împărtășirea sinelui tău cel mai profund și mai adevărat cu o persoană te poate pune într-o poziție destul de vulnerabilă. De aceea ai tendința de a avea garda sus atunci când întâlnești pe cineva nou. Încă nu știi dacă te va susține și te va accepta așa cum ești. Așadar, intimitatea înseamnă să te simți suficient de în siguranță pentru a-ți asuma riscul de a te expune, știind că celeilalte persoane îi pasă suficient de mult încât să nu te dezamăgească, să nu te judece și să nu te critice pentru acțiunile tale.

5. Compasiune. Iertarea și înțelegerea nu pot exista decât cu compasiune între oameni. Compasiunea este o componentă naturală a grijii față de bunăstarea celuilalt.

6. Afecțiune. Uneori, afecțiunea se află în modurile nerostite în care te prezinți celuilalt, ca atunci când prietenul tău își petrece ziua liberă ajutându-te să te miști pur și simplu pentru că îi pasă de tine, sau o îmbrățișare, un sărut din partea partenerului tău.

7. Comunicare. Există un motiv pentru care o bună comunicare este atât de des numită ca fiind cheia unei relații sănătoase. Când faci un efort să asculți pe cineva și să-i spui cum te simți cu adevărat, poți construi o înțelegere profundă unul pentru celălalt și cu cât vă înțelegeți mai bine, cu atât deveniți mai aproape.

Cum să cultivi intimitatea în relația de cuplu

1. Arată-ți aprecierea. Fă-ți timp să-i spui celeilalte persoane ceea ce apreciezi la ea. Arată-ți recunoștința, care poate lua forma unor daruri, favoruri sau a unui simplu „mulțumesc".

2. Învață despre celălalt. Faceți un efort pentru a învăța unul despre celălalt. Oamenii și relațiile cresc și se schimbă în timp. Există întotdeauna mai multe de învățat despre persoana iubită. Odată ce ați cunoscut pe cineva pentru o lungă perioadă de timp, se poate simți că „misterul" a dispărut. Schimbați povești, puneți întrebări și jucați jocuri precum „20 de întrebări" pentru a continua să colectați informații noi. Cheia pentru acest exercițiu este de a asculta, astfel încât să puteți construi o înțelegere reală despre ceea ce celeilalte persoane îi pasă și de ce.

3. Timp doar pentru voi doi. Dacă nu ești atent, este ușor să te implici în tot felul de activități fără a împărtăși timp de calitate cu persoana de lângă tine. Deci, fă din asta o prioritate! Planificați o ieșire în oraș doar voi doi, o noapte romantică, creați o rutină înainte de culcare în care să fiți doar voi doi, etc..

4. Oferă afecțiune fizică. Dacă aveți o relație sexuală, atunci introducerea lucrurilor noi precum jucării, ținute și fantezii poate împiedica lucrurile să devină plictisitoare. Puteți construi intimitatea făcându-l un punct pentru a arăta afecțiunea fizică, fără sex, prin gesturi calde, tandre, îmbrățișări, atingeri.

5. Implicați-vă într-un proiect. Învățați o nouă abilitate, cum ar fi să gătiți ceva nou împreună. Oricare ar fi proiectul, lucrul spre un obiectiv cu o persoană dragă poate cultiva timpul de calitate, poate crea amintiri de neprețuit și vă poate oferi ceva nou pe care să-l așteptați cu nerăbdare împreună.

6. Vorbește despre intimitate. Construirea intimității nu trebuie să fie un joc de ghicit, de aceea este foarte important să vorbești despre ce înseamnă intimitate pentru tine. O modalitate ușoară de a-ți da seama cum să construiești intimitatea este să vorbești doar despre asta. Spune-i persoanei iubite cum ți-ai dori să petreceți timp împreună și ce activități te ajută să te simți mai aproape de acesta. Învață să-ți asculți partenerul și să-i satisfaci dorințele, mai ales în situațiile în care îți repetă același lucru.

Eliza Cogian - Cabinet individual de psihoterapie

Eliza Cogian - Cabinet individual de psihoterapie



Recomandă
Recomandă acest cabinet

Dați o notă și scrieți câteva cuvinte despre experiența dvs pozitivă legată de acest cabinet.

Toate campurile sunt obligatorii.
Penalizăm cabinetele cu autorecomandări!

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp