Ce nu știai despre setarea obiectivelor de viață
Te-ai gândit la obiectivele tale de viață? Obiectivele de viață sunt o prioritate pentru a-ți satisface viitorul și pentru a modela persoana care dorești să devii. Aceastea ar putea include orice, de la relații mai bune cu cei din jurul tău la a începe o afacere nouă, să călătorești în lume, de a-ți înbunătăți viața, sănătatea, modul de a trăi sau chiar propriile finanțe. Unele obiective pot fi specifice, altele mai vagi, însă în absența scopurilor în viață, nu vei vedea prea multe progrese în direcția pe care ți-o dorești.
Cum îți vor afecta viitorul obiectivele pe care ți le-ai propus?
Dacă nu ești sigur de scopurile de viață pe care ai dori să ți le propui sau ești distras de problemele care se petrec în viața ta sau poate ești indecis la mai multe drumuri pe care le poți urma, încetează să te mai ferești!
Oprește-te din a-ți propune să trăiești o viață mai bună. Ia măsuri astăzi și schimbă ceea ce dorești prin creearea de obiective puternice. Creează-ți viața așa cum îți dorești oferind obiectivelor toată atenția până când acestea se vor îndeplini.
Ai nevoie de obiective care să te mențină suficient de concentrat pe ceea ce ți-ai propus, de aceea îți recomand să-ți faci un plan detaliat pe care să-l respecți zilnic și care să te ajunte să mergi înainte spre îndeplinirea propriilor obiective. Oamenii de succes își dau seama ce își doresc, își creează viziunea, își stabilesc obiective de viață, aceastea la rândul lor sunt descompuse în obiective mai mici și își fac un plan pas cu pas pe care să-l urmeze pentru fiecare obiectiv în parte. Este important să te trezești în fiecare dimineață cu aceste obiective în minte și să îți trăiești viața în conformitate cu ceea ce ți-ai propus.
Aproape orice om își dorește să progreseze. Aproape toți oamenii se tem că nu se suprapun propriilor așteptări și a celor din jurul lor. Aproape fiecare persoană se străduiește să facă din propriile aspirații o realitate din cauza fricii, lipsei de motivație sau a unei lipse de înțelegere asupra modului de a le realiza. Cel puțin unul dintre aceste motive poate fi depășit pentru a progresa. Cunoașterea cerințelor pentru atingerea obiectivelor poate face ca frica sau lipsa de motivație să fie mici sau inexistente în fața propriei speranțe sau a triumfului.
Progresul, atingerea obiectivului și succesul sunt termeni ambigui însă fiecare dintre noi are capacitatea să obțină informații specifice cu privire la ceea ce am dori să îmbunătățim. Specificitatea, motivația de schimbare și dedicarea acestui proces te pot duce la un succes plin de bucurie și satisfacție.
Edwin A. Locke psiholog și inițiator al teoriei setării obiectivelor afirmă că „obiectivele ambigue sau obiectivele care sunt prea ușor de atins nu vor avea cele mai bune rezultate; obiectivele înalte duc la o performanță mai bună în viață."
Relația dintre performanță și obiective se datorează obiectivelor mărețe care duc la eforturi mai mari. Nu se poate seta un obiectiv dificil în speranța că setarea acestuia va duce și la îndeplinirea lui. Pentru îndeplinirea obiectivelor este important să ții cont de următoarele:
• Angajament față de obiectiv;
• Auto-eficacitate;
• Perceperea obiectivului ca fiind important;
• Complexitatea sarcinii în care cunoașterea este greu de dobândit;
• Constrângeri situaționale: mijloacele necesare pentru îndeplinirea obiectivelor nu pot depăși timpul de îndeplinire a lor.
În unele cazuri, stabilirea unui obiectiv ridicat și dificil nu a fost mai eficientă decât simpla încurajare de a face ceea ce consideri că este mai bine pentru tine. Este posibil ca o persoană care se concentrează atât de mult pe îndeplinirea unui anumit scop să uite să se înbunătățească pe sine și să se îndrepte doar spre completarea obiectivului. Stabilirea obiectivelor trebuie să te ajute să dobândești abilități, nu să ajungi doar linia de final. În loc să finalizezi fără să înveți nimic, mai bine stabilește obiective pe termen scurt și specifice pentru a-ți facilita planificarea, monitorizarea și evaluarea propriului progres.
Mentalitatea de a ajunge doar la îndeplinirea obiectivelor este contraproductivă pentru finalizarea sarcinilor. Este posibil ca o persoană să se focuseze mai degrabă asupra eșecului decât asupra succesului și să-și vadă scopul mai degrabă ca o amenințare decât o provocare. Această mentalitate a eșecului va duce la o performanță mai mică a sarcinilor. Nu te avânta în idei sau temeri legate de eșec. Cu cât folosești mai multă energie și îngrijorare îndreptate spre eșec cu atât vei avea mai puțină energie dedicată succesului, iar acest lucru va diminua șansele de a vă îmbunătăți.
Cum îți alegi obiectivele de viitor?
1. Găsește ceea ce îți place să faci. Dacă ești în punctul în care nu ți-ai găsit o pasiune înseamnă că primul obiectiv ar fi acela de a găsi una. Fii atent la ceea ce se află în jurul tău, întoarce-te în copilărie, fii sincer cu privire la ceea ce-ți place și ceea ce nu-ți place. Cu siguranță răspunsul îl vei găsi curând, dar ai fost distras prea mult de tot zgomotul din jurul tău și de dorința de a face pe plac celor din jurul tău.
2. Începe să ai grijă de tine însuți. Majoritatea oamenilor nu se gândesc la îngrijirea de sine. Chiar dacă au anumite obiceiuri sănătoase și sunt îndreptate spre îndeplinirea acestui scop, deseori neglijează sănătatea mentală și spirituală. Sănătatea nu înseamnă nimic fără acestea două. Alege să fie acesta unul din obiectivele tale personale și anume să-ți faci mai mult timp pentru tine însuți, să iei lucrurile mai ușor, să nu mai judeci, să nu te învinovățești sau să îi învinovățești pe ceilalți, să nu ai așteptări mult prea mari de la tine, să înveți să spui „nu" atunci când chiar nu îți dorești să faci ceva și să spui „da" dorințelor tale, să înveți să ierți, să scrii într-un jurnal. Acest lucru se poate îndeplini cu ajutorul unui psihoterapeut și îți recomand să găsești persoana potrivită care să te ajute în atingerea acestui scop măreț și necesar pentru fiecare dintre noi. Toate acestea te vor face mai puternic și vei lua măsuri pentru a acționa în a avea o viață mai bună.
3. Dăruiește fără a avea așteptări. Acesta este un alt exemplu de obiectiv de viață care merită să fie stabilit deoarece cu cât ofei mai mult cu atât vei primi înapoi, și nu mă refer la bani sau bunuri de valoare. Este vorba despre a lăsa în urmă popriile voințe și nevoi, din când în când, pentru a putea observa în jurul tău dacă poți fi de folos celor din jurul tău. S-a dovedit că oamenii ajung să fie mai mulțumiți de viața lor atunci când dăruiesc comparativ cu cei care sunt concentrați pe sine. Iată câteva exemple de lucruri pe care le puteți începe:
• Atunci când socializezi, învață să asculți mai mult și răspunde cât mai curând posibil;
• Oferă sfaturi doar atunci când ți se cere acest lucru;
• Încurajează-i pe cei din jurul tău să încerce să facă ceea ce și-au propus chiar dacă au avut un eșec, fii un susținător și reamintește-le potențialul pe care îl au în interiorul lor;
• Iubește fără să aștepți să primești același lucru în schimb;
• Donează lucruri de care nu mai ai nevoie;
• Fii amabil cu oricine te întâlnești;
• Caută oportunități de a face lucruri bune pentru cei din jur;
4. Bucură-te de viață mai mult. Chiar dacă acest obiectiv este unul general, îl poți personaliza și să te bucuri mai mult de viața ta definind tu ceea ce înseamnă pentru tine acest lucru. De exemplu, îți poți propune să fii un partener sau un părinte mai bun pentru cei de lângă tine, iar acest lucru îți va oferi o stare de bine și de binecuvântare în fiecare zi. Consideră un obiectiv zilnic găsirea de metode generatoare de bucurie.
5. Ieși din zona ta de confort. Viața devine destul de plictisitoare și lipsită de împlinire din punct de vedere fizic și mental dacă trăiești în rutină. Călătoria este o modalitate de a ieși din zona de confort deoarece mergi într-un mediu nou în care ești nevoit să interacționezi și să devii adaptabil. Părăsirea zonei de confort poate fi și începerea unui nou job, încheierea anumitor relații, să ai curajul să faci ceva ce ți-ai dori mereu, să mergi într-o aventură fără să o planifici din timp, să iei o decizie rapidă și să profiți cât mai mult de ea, să începi să vorbești cât mai deschis despre tine fără să te temi că vei fi judecat.
10 motive pentru a începe să îți setezi obiectivele de viață
Stabilirea obiectivelor de viitor este similară teoriei setării obiectivelor a lui Edwin A. Locke. Dacă obiectivele sunt mai avansate și mai îndepărtate în viitor, recompensele acestor scopuri vor fi mai mărețe pentru profesia, mintea și inima ta. Iată câteva motive pentru care ar trebui să începi să îți stabilești obiective de viitor:
1. Stabilirea obiectivelor te ajută să meditezi asupra lucrurilor care necesită îmbunătățite;
2. Obiectivele te provoacă să faci lucrurile mai bine, mai repede și mai eficient;
3. Când atingi obiectivele propuse îți extinzi cunoștințele și îți îmbunătățești abilitățile pe o perioadă predeterminată de timp;
4. Stabilirea obiectivelor te ajută să vizualizezi rezultatele finale care ar putea părea ambiguie în situația în care nu ai seta niște obiective;
5. Stabilirea obiectivelor îți oferă posibilitatea să te răsplătești și să te celebrezi pentru acțiunile și comportamentele tale;
6. Obiectivele te ajută să iei măsuri pentru a face ceva și nu îți dă voie să gândești că „Într-o zi voi face ..." ;
7. Finalizarea obiectivelor măresc sentimentele de bunăstare și de succes;
8. Obiectivele te ajută să te străduiești să îți dorești ceva, ruptându-te de rutină;
9. Stabilirea obiectivelor poate face ca obiectivele mari care sunt aparent imposibile să pară mai eficiente prin reducerea lor în pași de acțiune și oferirea de stimulente pentru a face acest lucru;
10. Obiectivele de viitor îți dau un motiv de a privi viitorul într-un mod pozitiv și să îți schimbi viața în bine.
Obiectivele te pot ajuta să înaintezi în orice arie a vieții tale și s-a dovedit că te vor face mai fericit, deoarece întreaga ta existență devine mai semnificativă.