Consideratii generale despre sexualitate

Inapoi Autor: psihoterapeut Marius Macaneata

Diferentele dintre om si animal sunt enorme si nu mai trebuie sa insist in acest sens, omul este prin excelenta o entitate bio-psiho-sociala.
La animale componenta sexuala se rezuma exclusiv la instinct, pe cand la om ea comporta si alte “ingrediente”, sa spunem, cea mai importanta fiind componenta psihica, care la randul ei inglobeaza: sentimente, afecte, motivatie, temperament, principii morale, religioase (acolo unde e cazul ) etc, toate acestea se intrepatrund si se influenteaza reciproc sub umbrela personalitatii.
Cu cat componenta psihica este mai pregnanta, cu atat actul sexual este mai calitativ, iar caracterul gregar al acestuia se estompeaza, capatand noi valente; in acest fel se produce o inversare de roluri, componenta psihica trecand pe primul loc iar cea fizica ramanand in plan secund si astfel satisfactia contactului sexual nu se mai rezuma doar la o simpla traire fizica.
Intervenind in dinamica actului sexual, afectivitatea impreuna cu creativitatea, motivatia si imaginatia creaza fantezii care sublimeaza si ridica actul sexual la nivel superior. Toate aceste interventii au drept scop si consecinta eliminarea monotoniei in cuplu, astfel niciun contact sexual nu o sa mai semene cu cel precedent si implicit cu cele ce vor urma. De aceea repet: fara participare psihica totul cade in derizoriu, totul este la fel; oricat de mult am cauta satisfactia in alta parte, nu facem decat sa ratacim intr-o dulce iluzie. De fapt asta reprezinta si o alta cauza foarte importanta a infidelitatii - lipsa satisfactiei alaturi de propriul partener si cautarea ei in alta parte. Multi nu-si dau seama ca raspunsul sau solutia nu este schimbarea la nesfarsit a partenerilor, ci ea ar trebui cautata in interiorul cuplului si nu in afara.


Manifestarea sexualitatii masculine/feminine


Sexualitatea masculina este diferita de cea feminina pentru ca in primul rand, pur si simplu barbatii sunt genetic structurati altfel decat femeile din acest punct de vedere. De ce? nimic nu este lasat la voia intamplarii pe lumea asta, toate au rostul lor. Natura/creatia divina a intervenit si aici stabilind acest decalaj tocmai pentru a se putea ajunge la o relatie de complementaritate in diada barbat-femeie.
In consecinta- rolul si importanta implicarii psihice in actul sexual este mai mic la barbat decat la femeie si atunci ei, barbatii, ajung mult mai repede sa aiba de exemplu, erectii finalizate prin ejaculare insotita de o placere mai mica sau mai mare.La femeie in schimb, este ceva mai complicat in sensul ca participarea de ordin psihic este definitorie si obligatorie pentru a se realiza un contact sexual de calitate. Un rol extrem de important il reprezinta succesiunea anumitor etape pregatitoare de care barbatii ar trebui sa tina cont in desfasurarea unui act sexual normal. Nu o sa insist in detaliu asupra tuturor fazelor actului sexual in sine, pentru ca ne lungim prea mult, dar o sa dezvolt faza cea mai importanta si anume preludiul.
Ce este preludiul?


Preludiul sau faza de excitatie reprezinta o parte pregatitoare a actului sexual, in cadrul careia ambii parteneri trebuie sa ajunga la un nivel optim de excitatie. De ce spun optim? deoarece daca nivelul este prea mic femeia in special nu este pregatita pentru acuplarea propriu-zisa, iar daca se prelungeste prea mult, se iese din aceasta faza. Mai trebuie amintit aici ca este de preferat sa fie eliminati si diversi stresori cum ar fi :zgomote neplacute, pentru unii lumina, aparitia intempestiva a curiosilor (asta pentru buna desfasurare a actului in sine- pana la urma este un act intim nu? ) .In continuare voi insista doar asupra preludiului feminin pentru ca de obicei aici apar “probleme”. Asa cum am vazut pana acum, in general femeia ajunge la un grad de excitatie optim dupa un timp mai indelungat.De regula, pentru asta barbatul trebuie sa cunoasca destul de bine corpul partenerei si in particular asa zisele zone erogene ale acesteia.


Care si ce sunt zonele erogene?


Zonele erogene sunt reprezentate de totalitatea glandelor si “punctelor” susceptibile de a produce senzatii placute si sunt dispuse din punct de vedere topic pe toata suprafata corpului femeii, barbatului revenindu-i datoria de a le descoperi. Dispunerea lor nu este una standard, pentru ca fiecare femeie este unica si de aceea ele difera de la o femeie la alta dar, cu toate acestea, cateva dintre ele sunt prezente la majoritatea femeilor. Amintim aici : zona urechilor, a umerilor, coapsele, vestibulul vaginal (aici se gasesc o multitudine de terminatii nervoase ), sanii si bineinteles zona pubiana, in special clitorisul femeii fiind in majoritatea cazurilor cel mai sensibil si cel mai excitabil organ. Ar mai fi de amintit faimosul punct G, dar acesta nu are o localizare bine definita- dupa unii ar putea fi la o anumita distanta de la intrarea in vagin, iar dupa altii nu reprezinta decat un concept abstract. Pe langa toate acestea, un rol foarte important il reprezinta igiena ambilor parteneri, in special cea a organelor sexuale, deoarece o igiena insuficienta atrage dupa sine actiuni de respingere, repulsie din partea ambilor parteneri- nimanui nu-i plac mirosurile neplacute, nu-i asa?


Cum se desfasoara preludiul?


Preludiul se realizeaza de regula prin atingeri, mangaieri si sarutari tandre reciproce pe de o parte, iar pe de alta parte prin stimularea acelor zone erogene despre care am vorbit mai inainte. Daca totul se desfasoara cum trebuie, corpul femeii incepe sa transmita “semnale” catre partener cum ca este pregatita si s-a atins acel nivel optim de excitatie.
Care sunt aceste semnale? respiratia accelerata, secretia glandelor sudoripare, colorarea pielii femeii in tente de roz si nu in ultimul rand secretia si lubrefierea vaginului in vederea intromisiunii optime a penisului . Daca toate acestea nu se intampla, inseamna ca femeia- din diferite motive- nu este pregatita.


Practicile cele mai intalnite cu rol stimulator in cadrul actului sexual


Aceste practici sexuale sunt variate si lasate in voia imaginatiei fiecaruia, dar cu toate acestea sunt cateva mai des utilizate de catre cupluri cum ar fi: sexul oral (la femeie numit cunnilingus, iar la barbat felatie ), sexul anal, masturbarea, stimularea punctului G, etc. Toate aceste practici sexuale au rol stimulator si asigura o mai buna pregatire a partenerilor pentru actul sexual propriu-zis. De regula isi au rostul in faza de preludiu si nu dupa, dar in unele situatii nu sunt urmate neaparat si de acuplarea propriu-zisa. Din nefericire aceste practici sexuale sunt privite inca de multi oameni ca fiind indezirabile, inacceptabile datorita prejudecatilor. Multi inca asociaza aceste practici (de altfel cat se poate de normale in conditii de igiena corespunzatoare si consimtamant reciproc ) cu ceva scarbos si de nefacut, iar altii le includ in mod eronat in categoria perversiunilor sexuale care sunt categoric altceva. Pana la urma, e ca si cum am nega propria sexualitate si propriul corp.
Ar mai fi de adaugat faptul ca daca preludiul se desfasoara asa cum trebuie, actul sexual se incheie prin actiunea fizica de ejaculare si psihic se poate concretiza printr-o placere paroxistica ce vine sa incununeze toate “eforturile” de mai inainte, placere denumita orgasm. Orgasmul la femeie este de doua tipuri si anume: clitoridian si vaginal, el traducandu-se prin contractii vaginale si finalizandu-se printr-o stare de bine, de detensionare psihica. Un aspect la fel de important il reprezinta sincronizarea partenerilor, in sensul ca daca amandoi ating un optim de excitatie in acelasi timp, femeia simte ejacularea barbatului si orgasmul se declanseaza. Acesta e cazul ideal. Daca nu, apar decalaje care pot crea probleme dar cu perseverenta si rabdare se pot obtine rezultate bune.
Concluzii de final


Daca dupa toate acestea calitatea actului sexual ramane una deficitara, femeia percepe o lipsa de satisfactie sau o satisfactie incompleta, atunci participarea ei va fi una cu totul pasiva si astfel pot aparea sentimente de respingere, de aversiune, de plictiseala. In astfel de conditii partenerii mai continua o perioada sa se suporte reciproc pentru ca nu mai sunt legati afectiv prea mult, in final ajungandu-se la despartiri, divorturi etc, sa nu mai vorbim de multiplele disfunctii pe care femeia le poate dobandi: frigiditate, vaginism sau schimbarea frecventa a partenerilor in cautarea obtinerii satisfactiei cu orice pret.

Egohealth - Cabinet individual de psihologie



Recomandă
Recomandă acest cabinet

Dați o notă și scrieți câteva cuvinte despre experiența dvs pozitivă legată de acest cabinet.

Toate campurile sunt obligatorii.
Penalizăm cabinetele cu autorecomandări!

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp