Antrenament pentru relatii: 3 pasi sa iti imbunatatesti imediat relatia de cuplu

Inapoi Autor: Psiholog Vali Dragan

Relatiile din viata noastra au un impact major asupra sanatatii emotionale. De multe ori, tindem sa suferim dezechilibre emotionale neintemeiate pe tema tensiunilor la nivel de cuplu. De cate ori ti sa intamplat sa experimentezi stari nefondate de suferinta? Sa reactionezi in mod exagerat sau nejustificat, pentru ca apoi sa regreti ceva ce ai spus sau facut pe fond de suparare? Adevarul este ca, din punct de vedere biologic, partea emotionala a creierului uman este de patru ori mai rapida decat partea rationala. Cu alte cuvinte, emotiile sunt cele care guverneaza modul de a reactiona si implicit a raspunde provocarilor intampinate in relatiile cu cei dragi. Urmatorii trei pasi te vor ghida catre o intelegere a structurii emotionale umane, pentru armonie interioara si echilibru relational.

1. Pasul 1: Ințelegerea mesajelor emotionale, fara a le categoriza;

Ce ar fi daca ti-as spune ca nu exista emotii negative? Ai fi confuz, poate chiar intrigat? Adevarul este ca noi catalogam anumite emotii: gelozia, anxietatea, frica, etc. ca fiind negative pentru ca nu reusim sa decodificam mesajul emotional pe care acestea ni-l transmit.

Primul pas in aprofundarea intelegerii propriilor emotii este asumarea responsabilitatii. Viata de cuplu ar fi cu siguranta mai savuroasa daca am intelege adevaratul sens al starilor emotionale, in special al celor “negative”. Poate ti s-a intamplat, de-a lungul timpului, sa experimentezi stari de gelozie. Ce inseamna gelozia? Este intr-adevar gelozie ceea ce simti in momentul actual? Este gelozie sau este mai de graba teama? Daca este teama, de ce anume te temi? Te temi sa nu suferi sau te temi sa nu il pierzi pe cel drag? Daca ajungi la concluzia, de exemplu, ca ceea ce simti de fapt este teama unei potentiale pierderi, ce inseamna asta mai exact? Care este mesajul emotional? Poate inseamna ca il iubesti pe cel de langa tine, dar aveti “reguli” diferite despre modul de a iubi. Poate inseamna ca iubirea este importanta pentru tine, dar concentrezi intreaga nevoie de a iubi si a fi iubit intr-o singura fiinta umana, cand de fapt sursele de iubire din viata ta sunt nenumarate. Poate inseamna ca intr-adevar in relatia actuala exista o lipsa de incredere si atunci trebuie sa iei atitudine. Recunoasterea, aprofundarea si aprecierea emotiilor, indiferent de natura lor, este un dar pe care trebuie sa ti-l insusesti.

2. Schimbarea - la nivel cognitiv, relational sau ambele.

Odata ce ai decodificat mesajul emotional, ai preluat intelesul concret si ai deslusit care este adevarata sursa, urmatorul pas este schimbarea. Pentru a-ti modela starea emotionala, trebuie fie sa re-evaluezi intelesul pe care l-ai asociat evenimentului cu pricina sau sa iei actiune in rezolvarea directa a provocarii emotionale.

Re-evaluarea intelesului

Este intr-adevar teama de a pierde fondata sau este inradacinata in perceperea eronata a evenimentelor? Haide sa facem un exercitiu de imaginatie. Sa spunem ca el/ea intarzie de la munca timp de trei ore, fara sa sune sau sa scrie. Cum este influentata reactia ta daca primul gand este ca partenerul/partenera este cu altcineva? sau, cum este influentata reactia ta daca primul gand este ca partenerul sau partenera a suferit un accident? Cum ai reactiona cand el/ea ar ajunge acasa in cele doua situatii? Uneori suferinta provine din interpretarea eronata a evenimentelor, bazate pe un fond de teama. Daca acesta este cazul, atunci schimbarea trebuie sa fie la nivel intern.

Actiune pentru rezolvarea directa a provocarii emotionale

Continuand cu acelasi exemplu, sa ne imaginam de data aceasta ca intr-adevar exista o lipsa de incredere care da nastere temerii. In acest caz, la ce nivel trebuie sa existe aceasta schimbare? Poate, raspunzand la intrebarile de mai sus, ai ajuns la concluzia ca partenerul nu iti da neaparat motive de indoiala, dar simti ca nu iti arata ca te iubeste pe intelesul tau si, asadar, ajungi sa te indoiesti de onestitatea sentinemntelor lui/ei. Asta ar putea fi, de exemplu, o lectie ca trebuie sa inveti sa comunici cu acuratete - sa te asiguri ca exista coerenta intre regulile tale pentru a te simti iubit si cele ale partenerului/partenerei. Luand in considerare alte scenarii, poate ca teama ta nu este nefondata si in acest caz trebuie sa decizi daca doresti sau nu sa ramai in relatia respectiva. Uneori evitam introspectia pentru ca ne este teama de raspunsuri. Pentru a fi cu adevarat implinit emotional, onestitatea interna este absolut obligatorie.

3. Pregatirea la nivel mental pentru viitoare provocari emotionale;

Pentru a ne asigura ca raspunsul emotional (acela foarte rapid, iti amintesti? ) este pozitiv, trebuie sa exersezi conditionarea mintii in vibratii benefice. Cum poti face asta? Este simplu, ca un joc. Vreau sa inchizi ochii si sa iti imaginezi o situatie in care te-ai confruntat cu o provocare emotionala, de orice fel, si ai reusit sa o menajezi rapid si eficient. Bun, asta inseamna ca o poti face! Acum, bazat pe ceea ce ai invatat despre emotii, vreau sa te gandesti la o posibila provocare emotionala plasata in viitor, sa o treci prin pasul unu si pasul doi - sa ajungi la o concluzie care iti aduce pace sufleteasca. La inceput poate fi o provocare, dar pe masura ce exersezi din nou si din nou, creierul tau invata sa reorganizeze informatia pentru ca raspunsul tau emotional sa iti fie benefic. Exerseaza pana cand simti ca o poti face oricand si oricat de repede.

In concluzie, viata de cuplu este profund afectata de sanatatea si echilibrul tau emotional. Desi suna cliseic, este adevarat - pentru a putea fi cu adevarat implinit la nivel relational, trebuie ca tu sa ai in primul rand integritate emotionala. Prin oricat de multe relatii pline de suferinta ai trece orbeste, pana cand nu inveti gestionarea emotiilor, sansele sa dai din intamplare peste partenerul/partenera perfecta sunt relativ mici, din moment ce cari bagajul emotional cu tine in relatia respectiva. Puterea de a trai frumos, in recunostinta pentru sansele de a experimenta si a invata lectii valoroase de la emotiile pe care le intampinam, sta in exercitiu, joc si luciditate.

Te astept cu drag la o cana de ceai si o discutie in detaliu despre sanatatea emotionala!

Dragan Vali - Cabinet psihologie & psihoterapie



Recomandă
Recomandă acest cabinet

Dați o notă și scrieți câteva cuvinte despre experiența dvs pozitivă legată de acest cabinet.

Toate campurile sunt obligatorii.
Penalizăm cabinetele cu autorecomandări!

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp