SANDPLAY - Terapia prin jocul cu nisip
Cu ajutorul terapiei Sandplay se pot exprima si materializa continuturi psihice foarte puternice, greu de verbalizat, de exemplu: groaza o simtim intens corporal, dar e mai greu sa vorbim despre ea. Multe dintre aspectele profunde, adesea primitive, ale psihicului nu pot fi exprimate verbal, in general persoanele traumatizate sunt incapabile sa-si verbalizeze durerea si fata de terapeut si atunci aspectele legate de patologia unui organ sau a unei parti a corpului pot fi exprimate spontan prin terapia Sandplay care este foarte potrivita in abordarea stresului traumatic al pacientului oncologic.
O imagine in ladita cu nisip poate contine o problema de viata a persoanei care a creat-o, dar si o solutionare simbolica a acesteia, un simbolul care vindeca si care apare din locul de unde nimeni nu se asteapta, prin activarea fortelor autovindecatoare ale psihicului.
Nisipul este materialul care reprezinta necunoscutul, inconstientul. Alegerea nisipului în tehnica Sandplay nu este deloc intamplatoare. Nisipul poate fi aruncat, tasat, modelat, sapat sau mangaiat, fiind mijlocul prin care pot fi exprimate sentimente si emotii puternice in mod concret. Jocul cu nisip şi figurine este terapeutic prin sine insuşi, el reimprospateaza sentimentul de libertate, incurajează utilizarea imaginatiei, creste implicarea personala şi nu in ultimul rand, incurajeaza dezvoltarea sinelui personal.
Terapeutul nu face apreceri si nu interpreteaza, ceea ce este extraordinar de degrevant pentru oamenii suferinzi psihic. La persoanele ce urmeaza terapia prin jocul cu nisip exista o gama de reactii fiziologice pozitive: detensionarea si linistirea activitatii cardiace si a respiratiei, un sentiment de fericire si o stare de bine, relaxarea stomacului, etc. Sentimentele pozitive influenteaza insanatosirea si sanatatea emotionala si fizica.
Terapia sandplay este o metodă valoroasă şi eficientă, ea trezind la viaţă şi sprijinind forţele autovindecătoare ale persoanelor care se află în terapie pentru diverse probleme de viaţă. Prin magia lor, jocul este limbajul, miniaturile sunt cuvintele, iar cutia cu nisip este locul exprimării emoţionale. Nisipul … este un purtător al istoriei. Un singur grăunte de nisip a traversat milioane de ani și milioane de km până ce noi îl vedem și simțim într-un fel și într-un loc, acum … . Geologia ne spune că un grăunte de nisip e produs prin forțele de la suprafața pământului, care erodează piatra și de forțele din interiorul pământului, cele care deformează scoarța. Omul traversează aceleași experiențe, el este modelat de forțe exterioare (familia de origine, mediul social, evenimentele din viața sa etc. ), în timp ce forța de deformare din interior a pământului ne vorbește metaforic despre suferințe intrapsihice pe care mulți pacienți le aduc în cabinet. Prin similitudine, nisipul este un produs al istoriei … și omul, de asemenea … Din această perspectivă jocul în nisip are efect terapeutic deoarece procesarea tulburărilor înrădăcinate emoțional și senzorial sunt cel mai bine asistate de utilizarea nisipului. Nisipul este acela care creează calea. În nisip pot fi exprimate marile trăiri pentru că acesta poate fi tasat, lovit, amestecat, modelat, udat, uscat, împrăștiat. Iar pe această bază concretă pot fi așezate simbolurile. Nisipul este mai mult decât un mediu terapeutic. El este un mod de a exprima miezul a ceea ce suntem.,, Manifestarea Sinelui, acest model al totalității, este cel mai important moment din dezvoltarea personalității. Munca terapeutică a dovedit că o dezvoltare sănătoasă a Eului poate avea loc numai în urma succesului în manifestarea Sinelui. Sinele se poate manifesta ca un simbol în cadrul unui vis sau ca un tablou în cutia cu nisip". (D.M.Kalff, 2012 )