Cum e la psihoterapie?

Inapoi Autor: Anamaria Papahagi

Ati simtit vreodata ca v-ar fi folositor sa fiti asistati psihologic in gasirea unor solutii la problemele voastre? Ati ezitat sa va implicati intr-o proces terapeutic sau de dezvoltare personala pentru ca va era neclara procedura? Daca da, acest articol va este dedicat.

 

Relatia terapeutica nu incepe, asa cum ati putea crede, cand intrati in cabinet sau cand decideti ca ati gasit psihologul potrivit. Startul e dat de prima interactiune (de exemplu, programarea telefonica a sedintei de debut ). Inainte sa o initiati, insa, ati trecut deja printr-un proces de selectie, care, pentru cei mai rigurosi, presupune o recomandare din partea unui prieten sau a unei persoane care cunoaste domeniul, rasfoirea atenta a catorva website-uri de cabinete sau clinici de psihologie, poate demersuri anterioare de informare despre suferinta pe care incercati sa o depasiti, despre scoli de psihoterapie si cea care pare mai armonizata cu personalitatea voastra. Ati ales presupunand ca, pentru voi, este mai adecvat un anumit gen sexual, o anumita varsta si pregatire profesionala.

 

In acelasi timp, e posibil sa fi luat greu decizia de a cauta ajutor, desi stiati ca aveti nevoie. E normal sa fie dificil sa vorbesti despre cele mai intime continuturi psihice si intamplari ale vietii cu o persoana necunoscuta, indiferent de specializare acesteia sau obisnuinta de a intra in contact cu ele. S-ar putea sa va fi creat in minte o imagine despre ce inseamna procesul terapeutic, influentati de modul in care a fost prezentat in cinematografie sau de relatia cu personalul medical. De asemenea, e posibil sa va fi construit asteptari, in functie de preferinte, ca terapeutul sa fie cald, apropiat, chiar jovial uneori (pentru a va facilita procesul de dezvaluire ) sau, dimpotriva, foarte rezervat si sobru (pentru ca altfel simtiti ca nu va este respectata durerea ). De aceea, cand treceti la actiune - scrieti sau sunati - cel mai probabil aveti deja un bagaj de expectatii, de care persoana de la capatul celalalt al relatiei nu are habar.

 

Inainte de sedinta propriu-zisa, terapeutul va evalua sumar obiectivul vostru. E posibil sa aveti un tip de suferinta pe care nu doreste sa o asiste si sa va recomande un alt terapeut (de exemplu, exista terapeuti care lucreaza doar cu adulti pentru ca simt ca nu au abilitati sa intervina in cazul copiilor, unde se utilizeaza multe tehnici prin joc sau terapeuti care considera ca nu au competente pentru anumite patologii, cum ar fi tulburarile de personalitate sau ca e prea periculos sa lucreze cu numite categorii, recte agresorii familiali ). Terapeutii sistemici vor solicita prezenta intregii familii, iar cei care lucreaza cu copilul, cel mai adesea, vor avea nevoie in cateva intalniri, mai ales in prima, si de participarea parintilor. In plus, probabil ca veti fi intrebat de modul in care ati ajuns sa il contactati, va va informa despre tariful pe care il practica, durata sedintei, adresa cabinetului sau clinicii si veti decide impreuna data si ora castigatoare.

 

Iata ca a sosit si momentul primei sedinte. Imi imaginez ca cei mai multi dintre voi se vor simti un pic intimidati, unii isi vor ridica scuturile de aparare (de exemplu, vor aborda un stil mai retinut de comunicare ) si vor suna la usa. Terapeutul va va intampina si va va orienta spre cabinet. S-ar putea sa fiti mirati ca nu vedeti o canapea sau, daca o zariti, ca nu sunteti invitati sa va intindeti si sa depanati firul problemelor voastre. De obicei, doar terapeutii de orientare psihodinamica clasica (freudiana ) utilizeaza acest mod de lucru. Cei mai multi prefera o relatie fata in fata.

 

Daca terapeutul are grija de monitorizarea rezultatelor travaliului comun va va prezenta o scala (cel mai adesea, ORS - Outcome Rating Scale ) pe care o veti completa la fiecare inceput de sedinta. Rezultatul este trecut intr-un tabel si veti vedea cum urca, stagneaza sau, sper sa nu fie cazul, coboara starea voastra de bine. Daca, in mod consistent, nu observati o ameliorare, desi terapeutul a incercat metode diferite de promovare a unor solutii, puteti contempla schimbarea acestuia. Ca si alte tipuri de relatii, nu exista intotdeauna o colaborare rodnica, chimie, stiluri similare etc.

 

In aceasta prima sedinta, cel mai adesea se evalueaza compatibilitatea, se stabilesc detalii administrative, se detaliaza experienta academica, de formare profesionala a terapeutului, modul de lucru al acestuia si se cer cateva detalii despre client. In conditiile in care clientii sunt copii sau adolescenti, e nevoie de acordul ambilor parinti/ tutorilor ca acestia sa beneficieze de astfel de servicii. Tot acum se fac primii pasi catre un scop. El are de obicei legatura cu o suferinta personala care e greu de imblanzit sau cu zone cognitive, afective sau de comportament care pot fi optimizate.

 

Scenariul pe care vi l-am creionat e unul obisnuit, dar se produc tot timpul diferente: oameni care vor sa diagnosticheze o persoana apropiata (desi aceasta nu este prezenta in terapie ), oameni care sunt convinsi ca sufera de o tulburare mintala grava (desi nu manifesta simptome specifice acesteia ), parteneri de cuplu care cauta dreptatea (fara sa isi dea seama ca mai important este cum pot gasi un mod fericit de coexistenta ) sau vizitatori, care vor sa vada cum e la psiholog (desi nu sunt pregatiti sa faca nicio schimbare ).

 

Ar fi de dorit sa spuneti cum ati dori sa modelati procesul terapeutic. Unii prefera sa analizeze situatiile pe indelete si in profunzime, altii vor solutii rapide, unii prefera un stil mai metaforic, altii vor sa li spuna concis si clar despre ce e vorba, unii vor teme pentru acasa in care sa isi captureze si reinterpreteze gandurile si experientele, altii se simt constransi de ideea de tema pentru acasa, unii vor feedback pe loc, altii ar prefera sa il pozitioneze la sfarsitul sedintei si sa inglobeze concluziile intregii interactiuni, unii vor sa se intoarca inspre trecut, altii au nevoie doar de informatiile din prezent. Pe masura ce veti lucra, va deveni din ce in ce mai clar ce functioneaza pentru voi.

 

De aceea, terapeutii FIT (Feedback Informed Treatment ) va vor prezenta la sfarsitul sedintei o scala de evaluare a acesteia, probabil SRS (The Session Rating Scale ) in care veti nota calitatea sedintei. Tot ce aveti de facut e sa puneti de patru ori cate un x, care sa marcheze, intre 0 (rau, foarte rau ) si 10 (cat se poate de bine ) daca munca terapeutului s-a potrivit cu preferintele voastre. Daca terapeutul e abil, va crea o cultura de feedback negativ. Ce inseamna asta? In mod obisnuit, noi ne jenam sa punem note proaste in astfel de circumstante. Pe de alta parte, 10 nu lasa loc de crestere. Nu totdeauna alegerile terapeutului fac click cu alegerile noastre, de aceea e bine sa ii spuneti ce nu merge ca sa stie sa se adapteze si sa creasca sansele de reusita a terapiei.

 

Daca, in trecut, ati apelat la alti terapeuti, va recomand sa povestiti ce a functionat si ce nu in relatiile respective. Terapeutul va sti, astfel, ce greseli sa evite (poate nu va plac remarcile religioase sau, in mod opus, cautati pe cineva care sa inteleaga ce resursa importanta este pentru voi credinta in Dumnezeu ). In plus, va putea marsa pe abilitati pe care le-ati construit atunci si pe rute care duc mai repede la progres. Spre deosebire de relatia de tip medical, unde specialistul este expertul si va spune care e tratamentul adecvat, cum se administreaza, ce tip de evaluari sunt necesare si cat de des trebuie efectuate acestea, alianta psihoterapeutica se construieste prin colaborare. Voi aveti experienta cu modul in care ganditi, simtiti si reactionati, iar terapeutul lumineaza drumul spre schimbarea pozitiva. Terapeutul poate propune, voi hotarati.

 

Asa cum stiti, de cele mai multe ori, psihoterapeutii trec ei insisi printr-un proces de vindecare si de optimizare, asa ca stiu cat de greu e sa te arati cuiva cu toate vulnerabilitatile, partile pe care le respingi, de care te rusinezi sau care sunt pline de vinovatie. Din experienta mea, pot spune ca, la inceputul terapiei personale, desi aveam ani de implicare in grupuri de dezvoltare personala, m-am simtit teribil de expusa si aveam senzatia ca terapeuta mea poate sa ma doboare, daca folosea cuvintele gresite. Doar atunci am inteles de ce, la inceput, unii dintre clientii mei ma testeaza, imi prezinta adevarata problema doar dupa ce s-au asigurat ca nu-i judec sau doar dupa ce avem cateva succese impreuna. Pana atunci credeam ca oamenii stiu ca relatia terapeutica e cea mai sigura si primitoare din lume, ca e o relatie speciala, in care esti incurajat, sustinut, primesti atentie si acceptare. Acum mi se pare just sa fii prudent/a cu increderea. E greu sa te bazezi a priori pe buna-credinta si competenta celuilalt.

 

Dupa ce ati tatonat suficient relatia pentru a va asigura ca este locul in care puteti creste, urmeaza travaliul terapeutic. El poate dura o zi - stiu ca e incredibil, dar, pentru unii, e suficient ca sa isi atinga tintele - sau se poate desfasura pe o perioada lunga de timp, in functie de cat de indepartat este obiectivul si de cat de destelenit e drumul intr-acolo. De obicei, sedintele sunt programate saptamanal. Totusi, daca suferinta este acuta, ele pot fi mai frecvente, iar, daca procesul terapeutic se indreapta spre final, amplasate distantat una fata de alta.

 

Daca rotile se invart bine, va veti uita in oglinda pe care o tine terapeutul, pana cand veti semana cat mai mult cu imaginea pe care doriti sa o proiectati. Veti sorta dintre eu-urile pe care le descoperiti, veti decide ce pastrati si ce merita schimbat. Va veti simti puterea, rezilienta, abilitatea de a simti durere, fara ca aceasta sa va impietreasca sau sa va acapareze. Veti calatori in trecut si in viitor, atingand cu mintea experientele semnificative si lasandu-le sa va contureze un prezent plin de sens si motivatia de a da mai departe ceea ce e frumos in voi.

 

Eu cred ca alegerea de a intra intr-o relatie terapeutica este o dovada de forta interioara. Efortul, dedicatia, lupta cu demonii personali, disponibilitatea de a arata altcuiva cele mai ascunse si sensibile cotloane ale psihicului, munca spre echilibru si apreciere de sine… pe mine ma impresioneaza teribil. La sfarsitul terapiei, va veti simti mai usori si, in acelasi timp, mai ancorati intr-o realitate pe care o interpretati intr-un mod util si benefic.

 

Draga cititorule, iti doresc sa iti folosesti din plin resursele pentru a trai cu sens, sa ai abilitatea de a te bucura de ceea ce ti se ofera si, daca ajungi in fata unui terapeut, lasa-te purtat de aceasta experienta transformatoare si da-ti sansa de a avea viata care ti se potriveste.

 

P.S. Acest articol nu poate fi exhaustiv, asa ca, daca aveti intrebari suplimentare, nu ezitati sa ma contactati.

CIP Anamaria Papahagi

CIP Anamaria Papahagi

Da-ti sansa sa ai viata care ti se potriveste!

Recomandă
Recomandă acest cabinet

Dați o notă și scrieți câteva cuvinte despre experiența dvs pozitivă legată de acest cabinet.

Toate campurile sunt obligatorii.
Penalizăm cabinetele cu autorecomandări!

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp