Ce este dezvoltarea personală?
Dezvoltarea personală este un proces continuu, din punctul meu de vedere, în care noi ca oameni încercăm să devenim cea mai bună versiune a noastră. În ritmul nostru și cu resursele noastre. Mulți dintre noi facem asta pe parcursul întregii vieți și facem acest lucru în diverse moduri, fiind deschiși la activități și experiențe noi, la perspective noi.
Curiozitatea și deschiderea sunt necesare pentru a evolua, dar avem nevoie și de un mediu care să ne susțină dezvoltarea. Și aici poate ajuta un psiholog sau terapeut, spre exemplu, care poate crea cadrul sau mediul de siguranță emoțional necesar descoperirii sau regăsirii de sine. În fond, dacă doar repetăm ceea ce știm deja, nu avem cum să învățăm nimic nou. Iar greșelile pe care inevitabil le facem în această viață ne sunt spre învățare. Dacă refuzăm să învățăm ceva din ele, le vom repeta. De nenumărate ori sau de câte ori este nevoie ca să învățăm.
Uneori când am spus oamenilor despre faptul că mă preocupă dezvoltarea mea personală și particip la workshop-uri și diferite cursuri experiențiale care mă ajută în primul rând să mă cunosc eu mai bine pe mine, au avut o reacție de respingere și mi-au spus că ei nu au nevoie de dezvoltare personală sau se întrebau că dacă eu mă dezvolt personal, ce se întâmplă cu partenerul meu de cuplu care nu participă la astfel de sesiuni: ne dezvoltăm separat, gen în direcții diferite?
Aceste reacții sunt normale din punctul meu de vedere și este în regulă ca unii oameni să aibă astfel de întrebări sau remarci. Până la urmă judecăm ceea ce nu cunoaștem. Tocmai de aceea încerc să clarific ce înseamnă dezvoltarea personală din perspectiva mea. Pentru a ajuta oamenii să cunoască mai mult și astfel să judece mai puțin.
Iar legat de a ne dezvolta împreună sau separat de partenerul de viață, din punctul meu de vedere nu este nevoie să facem mereu aceleași activități pentru a merge în aceeași direcție. Partenerul meu evoluează, se schimbă, devine cea mai bună versiune a lui în felul lui, participând la activitățile care îi fac lui plăcere și care îi aduc lui valoare din perspectiva lui. Eventual împărtășim impresii și învățăm unul din experiențele celuilalt atunci când nu facem aceleași activități împreună. Este important să facem lucruri împreună și să petrecem timp unul cu celălalt, dar este perfect în regulă și poate chiar benefic să facem lucruri și separat și să schimbăm mai apoi impresii.
Mi se pare că unii oameni care aleg să își petreacă viața împreună au un fel de înțelegere tacită să nu se schimbe nimic întrei ei, să rămână la fel pentru tot restul vieții împreună. Ceea ce e utopic și chiar trist, din punctul meu de vedere căci eu nu mi-aș dori să trăiesc același an pe repeat de 40 sau 50 de ori.
Oamenii se schimbă, mai mult sau mai puțin, intenționat sau pentru că se schimbă radical anumite circumstanțe ale vieții lor. Mie mi se pare normal ca partenerii de cuplu să evolueze împreună, chiar dacă poate fiecare în felul său, atâta timp cât există dorința de a face asta și comunicare. Rămânem în contact cu partenerul pentru a vedea ce este important pentru el astăzi, în acest moment în loc să presupunem că trebuie să fie același lucru ca acum trei ani.
Și este perfect în regulă dacă nu toată lumea simte sau consideră că are nevoie să lucreze la dezvoltarea sa personală cu susținerea unui psiholog sau terapeut. Pentru cei care totuși au această nevoie sau curiozitate și rezonează cu ce scriu, eu sunt aici. Dacă ai nevoie de susținere în dezvoltarea ta personală armonioasă, eu sunt la un mesaj distanță!
Cojocaru Valentina-Georgiana Cabinet Individual de Psihologie
Fii schimbarea ce vrei să o vezi în lume