Despre minciuna si adictie

Inapoi Video Autor: Psiholog Camelia Dumitru
Articol scris de Catalina Constantin - psihoterapeut la Clinica The MIND

De ce mint oamenii? Mintim cand ne simtim in primejdie: primejdia de a fi judecati aspru, de a fi respinsi, exclusi, pedepsiti, primejdia de a pierde avantaje. Mintim cand credem ca minciuna este calea cea mai usoara ca sa ajungem unde dorim. Mintim cand credem ca ii putem proteja pe ceilalti. Ne mintim pe noi insine adesea, cand dorinta si realitatea nu sunt congruente.
Cand este vorba de adictie, cel bolnav se minte de doua ori. O data - ca nu va mai avea comportamentul adictiv: "doar de data asta mai joc, apoi ma opresc", "este ultimul pahar", "de maine nu mai fumez" etc. A doua oara - cand crede ca acel comportament este bun pentru el, "bunicul a fumat pana la 90 de ani si nu a mai facut cancer", "toata lumea bea alcool, daca ar fi asa de rau, l-ar fi interzis", "marihuana nu da dependenta"etc.
Cand adictia se instaleaza, devine centrul universului persoanei in cauza. Acest lucru incepe sa devina evident si suparator pentru cei din jur, moment in care cel bolnav realizeaza ca imaginea de sine si imaginea in fata celorlalti sunt in primejdie de deteriorare. In contextul dependentei, cea mai eficienta metoda de aparare este minciuna. Ea ajunge sa devina o adevarata arta a "supravietuirii".
Va fi cu atat mai elaborata cu cat creativitatea persoanei este mai mare, isi doreste sa se muleze perfect pe dorinta celorlalti si il ajuta sa nege realitatea. De la dezastre in apartament, nenorociri cu rudele care au impiedicat intr-un mod onest un dependent de alcool sa ajunga la serviciu dupa o betie crunta, pana la calatorii catre sine insusi menite sa dezvolte spiritualitatea si regasirea autentica a sinelui ce motiveaza un dependent de substante sa continue consumul.
Cand cei apropiati isi doresc sa-l salveze pe cel bolnav, minciuna isi face din nou aparitia. De multe ori este folosita ca factor de protectie: cel bolnav sa sufere cat mai putin sau salvatorul sa evite situatii neplacute. Astfel se prelungeste agonia de a avea in familie un dependent si se amana revenirea cat mai rapid la o viata normala.
Arareori ne gandim la consecintele minciunii. Ne concentram pe avantajul pe care credem ca-l obtinem, fara sa punem in balanta dezavantajele: deteriorarea increderii, a propriei stime de sine, suferinta pe care putem s-o provocam celui pe care il mintim, suferinta pe care putem sa ne-o provocam noua insine prin rusinea, vinovatia pe care le putem simti, teama ca vom fi descoperiti, efortul de a tine minte ce am mintit, durerea ca nu suntem cine am spus ca suntem.
Dar ca sa ne simtim confortabil spunand adevarul, avem nevoie sa stim sa fim noi insine si acest lucru sa fie de ajuns.
La clinicia The MIND suntem specializati in tratamentul dependentelor si va putem ajuta sa renuntati la alcool, droguri, jocuri de noroc sau alte lucruri care va afecteaza viata.
Clinica The Mind

Clinica The Mind

Clinica specializata in oameni

Recomandă
Recomandă acest cabinet

Dați o notă și scrieți câteva cuvinte despre experiența dvs pozitivă legată de acest cabinet.

Toate campurile sunt obligatorii.
Penalizăm cabinetele cu autorecomandări!

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp