Anxietate sau entuziasm
Ai emotii inainte de a tine un discurs in public? Simti ca mintea o ia razna, ai niste „nervi la stomac", inima iti bate mai repede? Cunosti aceste senzatii. Acestea sunt semne ale… entuziasmului. Nu? Am gresit? Eu asa credeam. O fi anxietate atunci? Dar entuziasmul cum il simti in corp?
Principala diferenta dintre anxietate si entuziasm este felul in care acestea sunt interpretate. In corp se simte acelasi lucru, in minte nu. Cand esti anxios interpretezi asta ca fiind negativ si incerci sa te calmezi. Dar daca ai crede ca esti entuziast?
Un studiu facut de Alison Wood Brooks si publicat in Journal of Experimental Psychology (A.W.Brooks, 2013 ) a aratat ca atunci cand iti spui ca esti entuziasmat ai rezultate mai bune decat atunci cand crezi esti esti anxios si vrei sa te calmezi. Concret in primul experiment, unui numar de 140 de participanţi li s-a spus să pregătească un discurs public. Înainte de susţinerea discursului, jumătate dintre ei au fost îndemnaţi să spună „Sunt entuziasmat" şi cealaltă jumătate „Sunt calm". Discursurile au fost înregistrate şi analizate de evaluatori independenţi. Rezultatele au aratat ca cei care si-au spus ca sunt entuziasmati au fost perceputi ca fiind mai increzatori, mai competenti, mai perseverenti. In plus entuziastii au vorbit mai mult decat ceilalti.
Cel de-al doilea experiment a implicat 188 de persoane care dădeau un test la matematica. Din nou cei care si-au spus ca sunt entuziasmati s-au descurcat mai bine. În medie, au obţinut note cu 8% mai mari decât cei care încercau să rămână calmi şi decât cei care nu au primit nicio instrucţiune.
Ceea ce a vrut A.W. Brooks sa demonstreze este cat de mult putem controla emotiile noastre prin felul in care gandim si vorbim. In loc sa aplicam sintagma „Keep calm and carry on" (pastreaza-ti calmul si mergi mai departe ) poate mai bine ne spunem: „Sunt entuziasmat".