Şedinţele de meloterapie

Inapoi Autor: STELUTA INDREI
7 decembrie 2011
Simfoniile lui Bach, Mozart, Beethoven, dar şi colindele sunt pe placul inimii. Ascultaţi-le pentru a vă feri de infarct
Autor: STELUTA INDREI
Ascultaţi muzică în fiecare zi. Este cea mai ieftină şi cea mai plăcută metodă pentru a ţine la distanţă bolile de inimă.
Meloterapia sau muzicoterapia aduce beneficii atât oamenilor sănătoşi care doresc să-şi îmbunătăţească modul de viaţă, cât şi celor care au suferit un infarct miocardic, ne asigură psihologul clinician Ioana Panculescu de la Clinica Control Med.

Studiu la Fundeni
Psihologul Ioana Panculescu este autoarea unui studiu efectuat în cadrul Institutului Clinic Fundeni. La studiu au participat pacienţi internaţi la secţia de cardiologie după ce au suferit un infarct miocardic. Pacienţii au fost împărţiţi în două grupuri: unul experimental – cu pacienţi care beneficiau de şedinţe de meloterapie, şi altul de control – cu pacienţi care nu beneficiau de aceste şedinţe de relaxare.

"Şedinţele de meloterapie erau de 45 de minute. Înainte de fiecare şedinţă le luam pacienţilor pulsul şi tensiunea. Apoi ascultau o casetă cu trainning autogen shultz (o tehnică de relaxare ) pe fond muzical. Am ales melodii din muzica clasică. Acestea reuşeau să-i calmeze pe pacienţi, să le combată insomnia şi stările de anxietate. Ascultarea muzicii dura 30 de minute. La sfârşitul fiecărei şedinţe, pacienţilor li se măsurau iarăşi pulsul şi tensiunea. După numai o săptămână de meloterapie, am aplicat o serie de teste psihologice specifice. Astfel am observat că pacienţii care au urmat şedinţele de meloterapie au înregistrat scoruri mai mici la indicele de anxietate şi depresie, comparativ cu cei care nu au beneficiat de meloterapie. De asemenea, pacienţii care ascultau muzică aveau niveluri normale ale pulsului şi tensiunii arteriale la sfârşitul şedinţelor de terapie”, ne-a explicat psihologul Ioana Panculescu.

Pe parcursul studiului, care a durat un an, psihologul Ioana Panculescu a constatat că pacienţii cu infarct care au urmat şedinţe de meloterapie au reuşit să scape de anxietate, şi-au recăpătat interesul pentru viaţă, au început să aibă din nou sentimente pozitive: bucurie, încredere de sine, optimism.

Ceaikovski, Bach, Mozart
Iată ce muzică recomandă specialistul consultat de Jurnalul de Sănătate. Muzica lui Paganini şi Ceaikovski ajută la destindere, relaxare, calmare. Muzica lui Shumann, Bach sau Schubert este ideală pentru combaterea insomniei. Simfoniile lui Beethoven, Mozart, Chopin şi Ravel sunt recomandate pacienţilor pentru calmarea durerilor. Muzica tuturor compozitorilor menţionaţi mai sus are efecte benefice şi asupra inimii.

Ca reguli generale trebuie reţinut că melodiile cu dominantă ritmică stimulează percepţiile senzoriale şi dinamizează corpul. Pe când melodiile cu dominantă armonică favorizează relaxarea psihică. Iată două exemple pe care le putem experimenta pe propria piele în această perioadă. Muzica de marş, ascultată de curând cu prilejul zilei naţionale, ne însufleţeşte, ne face să vibrăm (Napoleon spunea că un marş face cât 20 de tunuri ), în timp ce colindele ne introduc într-o atmosferă de basm, specifică sărbătorilor, ne readuc în suflet perioada copilăriei.
Muzica nu trebuie ascultată la un volum ridicat. Când nivelul sunetului depăşeşte pragul de 65 de decibeli, el devine nociv.

Beneficii
Muzica este folosită ca terapie din cele mai vechi. Grecii erau renumiţi pentru muzica lor fermecătoare. Filozoful şi matematicianul grec Pitagora inducea stări de chatarsis (purificare, vindecare ) asupra pacienţilor cu ajutorul muzicii. Dar de-abia din secolul al XIX-lea, în Anglia şi SUA, muzica începe să fie folosită ca terapie în cazul bolilor psihice şi în scopul calmării bătăilor inimii. În prezent, numeroase studii demonstrează efectele pozitive ale muzicii. Este dovedit ştiinţific că oamenii care au stări de anxietate, depresie, dureri de cauze diverse, boli de inimă sau chiar accidente vasculare cerebrale îşi pot îmbunătăţi starea de sănătate ascultând muzică.

Muzica armonioasă are următoarele efecte benefice:
● induce starea de relaxare;
● combate stresul;
● provoacă reacţii emoţionale pozitive;
● ameliorează relaţiile de comunicare;
● stimulează imaginaţia şI creativitatea;
● tratează simptome psihosomatice: neliniştea, depresia, durerile, insomnia, oboseala, tulburările de ritm cardiac, hipertensiunea arterială;
● îmbunătăţeşte capacitatea de exprimare verbală.

Recomandări
Alături de ascultarea muzicii, psihologul Ioana Panculescu le recomandă persoanelor care au suferit un infarct să se gândească foarte serios la îmbunătăţirea stilului de viaţă astfel încât se prevină apariţia unui nou atac de cord. Aceste persoane care au scăpat ca prin urechile acului trebuie să pună în balanţă ceea ce este cu adevărat important în viaţa lor. Schimbarea stilului de viaţă poate fi greu de suportat pentru oamenii activi. Obiceiurile periculoase ce ţin de alimentaţie, de activitate fizică, de munca zilnică trebuie înlocuite cu alte activităţi şi preocupări plăcute. Cei care au trecut cu bine peste un infarct trebuie să îşi conducă viaţa după ideea: "Acum ceea ce contează este sănătatea şi să îmi schimb modul de viaţă pentru a mă proteja”. Pacienţii care însă nu reuşesc să scape de nelinişte, depresie şi nu pot face faţă noului stil de viaţă pot găsi rezolvarea problemelor cu ajutorul unor şedinţe de psihoterapie.

Găseşti acest articol aici: www.jurnalul.ro/terapii-complementare/simfoniile-lui-bach-mozart-beethoven-dar-si-colindele-sunt-pe-placul-inimii-ascultati-le-pentru-a-va-feri-de-infarct-598516.htm




Read more: www.soulcare-cabinetpsihologic.com/news/simfoniile%20lui%20bach%2c%20mozart%2c%20beethoven%2c%20dar%20%c5%9fi%20colindele%20sunt%20pe%20placul%20inimii-%20asculta%c5%a3i-le%20pentru%20a%20v%c4%83%20feri%20de%20infarct
Create your own website for free: www.webnode.com
Cabinet psihologic SoulCare

Cabinet psihologic SoulCare

SoulCare -Avem grija de sufletul Tau!

Recomandă
Recomandă acest cabinet

Dați o notă și scrieți câteva cuvinte despre experiența dvs pozitivă legată de acest cabinet.

Toate campurile sunt obligatorii.
Penalizăm cabinetele cu autorecomandări!

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp