Despre consiliere/psihoterapie
Consilierea/psihoterapia nu este o modalitate de sfătuire expertală, ci este mai degrabă o explorare "împreună" pentru a găsi elementele cheie și a debloca soluțiile unei probleme. Consilierul/psihoterapeutul sprijină prin atitudinea facilitatoare, iar cei doi participanți implicați în actul terapeutic devin co-parteneri în reevaluare, decizie și acțiune în contextul problematic.
"Ce este spațiul psihologic terapeutic?
• un spațiu al cunoașterii și rearmonizării, respectat și respectabil, profund motivant pentru viață și pentru valorile ei.
• un spațiu al confidențialității, autenticității și acceptării necondiționate, al încrederii și compasiunii, al "purificării" mental-emoționale
• un "spațiu relațional, informațional și energetic", al reîncărcării "bateriilor", al stimulării, reenergizării și recanalizării resurselor către scopuri mai realiste, mai iubitoare de sine și de alții, mai împlinitoare
• un spațiu creat de natura interconectivă a întâlnirii terapeutice, polarizat și catalizator al regăsirii de sens și de sine, al reconstruirii unor granițe identitare sănătoase, ceea ce permite o reintegrare mai matură în spațiul relațiilor personale și cotidiene"
("Psihoterapie: repere teoretice, metodologice și aplicative", Iolanda Mitrofan )