Studiu: dieta bogată în grăsimi mărește talia și micșorează creierul
Un studiu internațional realizat în cadrul University of South Australia (UniSA ), de către profesorul Xin-Fu Zhou și profesorul asociat Larisa Bobrovskaya, a stabilit o legătură clară între șoarecii hrăniți cu o dietă bogată în grăsimi timp de 30 de săptămâni, ducând la diabet și o deteriorare ulterioară a abilităților cognitive, inclusiv dezvoltarea anxietății, depresie și agravarea bolii Alzheimer.
De asemenea, modificările creierului au avut efecte asupra metabolismului, favorizând creșterea greutății corpului.
Larisa Bobrovskaya, specialist în neuroștiință și biochimist al UniSA, spune că cercetarea se adaugă dovezilor, în număr tot mai mare, care leagă obezitatea cronică și diabetul cu boala Alzheimer.
Estimarea este de circa 100 de milioane de cazuri până în 2050, la nivel global. „Obezitatea și diabetul afectează sistemul nervos central, exacerbând tulburările psihice și declinul cognitiv", spune prof. conf. Bobrovskaya.
În cadrul studiului, aportul de alimente, greutatea corporală și nivelurile de glucoză au fost monitorizate la diferite intervale, împreună cu teste de toleranță la glucoză, insulină și disfuncțiile cognitive.
Subiecții lotului experimental care a fost supus dietei bogate s-au îngrășat mult, au dezvoltat rezistență la insulină și au început să se comporte anormal în comparație cu cei hrăniți cu o dietă standard.
În cazul bolii Alzheimer, aceștia au prezentat o deteriorare semnificativă a cogniției și modificări patologice la nivelul creierului în timp ce erau hrăniți cu dieta bogată în grăsimi. „Persoanele obeze au un risc crescut de a dezvolta depresie iar diabetul va dubla acest risc", spune prof. conf. Bobrovskaya.
„Descoperirile noastre subliniază importanța eforturilor globale de a combate obezitatea. O combinație de obezitate, vârstă și diabet este foarte probabil să ducă la o scădere a abilităților cognitive, a bolii Alzheimer și a altor tulburări mintale".
Un raport privind Europa, publicat de Organizația Mondială a Sănătății pe 2022, arată că aproximativ 60% din adulții europeni și o treime din copii suferă de greutate în exces. Datele mai relevă că Europa nu va putea să pună capăt creșterii obezității până în 2025. Doctorul Hans Kluge, directorul regional al OMS Europa, spune că inversarea „epidemiei de obezitate" în Europa este încă posibilă.
Potrivit raportului, aproximativ 58% dintre adulții români suferă de supraponderabilitate. Aproximativ 30% dintre copiii în vârstă de 7-9 ani sunt supraponderali în România, în timp ce între 15 și 20% dintre ei sunt obezi.
Datele precizează că, de fapt, lipsa de educație nu ar fi principala cauză a obezității în România, deoarece proporția persoanelor absolvente de universitate și care suferă de obezitate este aceeași cu a persoanelor fără studii superioare.