Studiu: Convingerile puternice ne împiedică să procesăm informațiile contrare acestora

Inapoi Autor: FUN-PSI Club

Conform unui studiu neurologic, oamenii nu reușesc să proceseze informațiile care le contrazic convingerile.

Când oamenii sunt foarte convinși de un lucru asimilează informațiile care le susțin deciziile, dar efectiv eșuează în înțelegerea informațiilor care le contrazic, conform unui studiu realizat de UCL, prin tehnici de imagistică cerebrală.

Studiul a fost publicat în Nature Communications și explică procesele neurologice care confirmă ipotezele de cercetare. Coordonatorul studiului, doctorul Max Rollwage, cercetător în cadrul Wellcome Centre for Human Neuroimaging la UCL și Max Planck UCL Centre for Computational Psychiatry & Ageing Research, afirmă: "Ne interesează mecanismele cognitive și neurologice care determină oamenii să ignore informațiile care le contrazic convingerile, un fenomen cunoscut sub numele de confirmarea biasului. De exemplu scepticii schimbărilor climatice ar putea ignora dovezile științifice care confirmă încălzirea globală".

Fenomenul de ignorare a informațiilor care nu corespund propriilor convingeri este cunoscut de multă vreme în psihologie, însă studiul actual a descoperit mecanismele cognitive, cerebrale, care stau la baza acestuia.

La studiu au participat 75 de subiecți, care au fost puși în situația de a rezolva o sarcină simplă: să spună dacă un nor de puncte se mișcă la dreapta sau la stânga pe ecranul unui computer și să acorde un grad de încredere propriei decizii. În a doua fază a experimentului li s-a cerut re-evaluarea propriei decizii, în baza unor evidențe foarte clare. 25 dintre subiecți eu fost implicați și într-un experiment în care s-au utilizat tehnici de scanare cerebrală prin magnetoencefalografie. S-au urmărit astfel traseele neuronale implicate, redundanța sau crearea de la zero a acestora, în funcție de expunerea experimentală. "Confirmarea biasului este de multe ori prezentă în scenarii care implică decizii complexe despre probleme politice, de exemplu.

Totuși, în acel context, din cauza complexității pozițiilor și opiniilor este dificil de separat diverșii factori care duc la bias" a adăugat doctorul Steve Fleming, cercetător senior în cadrul proiectului.

Într-un studiu anterior, legat de cel prezent aici, s-a descoperit faptul că persoanele care au poziții politice radicale au dificultăți în a-și înțelege propriile erori chiar și atunci când este vorba despre situații fără legătură cu politica.

Sursa: Neuroscience News

Fun-Psi - Dr. Mihaela Gherasim

Pentru ca viata merita sa fie funny!

Recomandă
Recomandă acest cabinet

Dați o notă și scrieți câteva cuvinte despre experiența dvs pozitivă legată de acest cabinet.

Toate campurile sunt obligatorii.
Penalizăm cabinetele cu autorecomandări!

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp