Puterea limbajului pozitiv
Oamenii care folosesc puterea cuvântului îi apreciază pe toți cei care merită aceasta. Nu ezită să-i laude pe cei care reușesc și nici să se felicite pe ei înșiși atunci când creează evenimente pozitive în viața lor. Efectul pe care-l poate avea asupra vieții dumneavoastră felul în care vorbiți a fost studiat cu atenție, iar rezultatele sunt spectaculoase. Dr. Martin Seligman, psiholog la Universitatea Pennsylvenia, a efectuat cercetări extraordinare pe această temă. Rezultatele acestora sunt publicate în cartea sa " Optimismul învățat".
Dr. Seligman a identificat 3 scări principale ale optimismului și pesimismului în limbajul de zi cu zi al unei persoane sau, cu alte cuvinte "stilul său explicativ". Când se confruntă cu evenimente pozitive, oamenii care vorbesc pozitiv le descriu în termeni ce se subscriu categoriilor de " universal", "intern", "permanent". Pesimiștii neajutorați tind să pună evenimentele pozitive pe seama unor factori "specifici", "externi", "temporari‘.
"Universal" înseamnă să observați că aveți succes nu doar într-o situație anume, ci în toate aspectele vieții dumneavoastră.
"Specific" înseamnă să percepeți situațiile pozitive drept evenimente izolate.
Termenul "intern" indică faptul că vă asumați responsabilitatea, că va recunoașteți propriul rol în obținerea rezultatelor pozitive și că vă apreciați pentru aceasta.
Un stil explicativ "extern" înseamnă că atribuiți succesul unui factor aflat în afara controlului dumneavoastră - "norocului".
Termenul „permanent" identificã evenimentele pozitive drept dovezi continue ale unui șablon normal al succesului.
O descriere de genul „temporar" sugereazã un fel de noroc chior, ceva ce se întâmplã numai din când în când.
Când o mamã care folosește limbajul pozitiv vede cã bãiatul ei a avut o contribuție care i-a permis echipei din Liga juniorilor la care joacã sã câștige meciul, îi spune acestuia:
„Bãiete, sunt tare mândrã de tine. Ai fãcut o treabã grozavã, iar toate antrenamentele tale au dat roade. Ai jucat foarte bine in ultimul meci și pun pariu că în continuare o să joci și mai bine. Văd că mergi mai bine și cu școala, ți-ai terminat treburile la timp și nu mai mănâci atâtea prostii. Se pare că ai succes în toate meciurile. "
Puteți detecta cu ușurință stilul ei universal, intern și permanent. O mamă care nu acordă importanță la ceea ce se spune copiiilor le va vorbi în felul următor:
" De data asta ai avut noroc. Tipul ăla ți-a aruncat o minge pe care numai un prost ar fi ratat-o. Și e bine că vântul bătea către stânga. Păcat că nu joci așa mai des. Ar fi bine să te bucuri de glorie atât cât poți. Mâine ai testul acela la științe. Și știi că la materia asta nu ești așa de bun."
Părintele negativ folosește pentru acest eveniment o descriere specifică, externă și temporară. Succesul copilului este un eveniment izolat, datorat unor factori externi și cu siguranță nu e un lucru care va continua. Care părinte presupuneți că va avea un copil mai fericit și mai realizat?
În afaceri, liderii cei mai eficienți sunt aceia care îi felicită în public pe membrii echipei lor atunci când aceștia au o realizare. Dacă vreți să aveți lucrători loiali, care devin din ce în ce mai buni, aveți grijă să-i apreciați pentru realizările lor. Același lucru este valabil și în relațiile personale - prieteniile deosebite se bazeză pe o admirație reciprocă. Gândiți-vă cât de mult înseamnă pentru dumneavoastă când cineva pe care îl respectați, în care aveți încredere și poate chiar îl iubiți vă apreciază în mod sincer relizările personale.
Folosiți forța cuvintelor; apreciații pe cei care merită!
Sursa : Influența limbajului pozitiv, George R. Walther