Preșcolarii cresc sănătos prin joacă, fără smartphone!

Inapoi Autor: dr. Mihaela Gherasim

Preșcolarii cresc sănătos prin joacă, fără smartphone!

  Copiii cu vârsta sub 5 ani trebuie să petreacă mai puțin timp privind ecranele dispozitivelor electronice, în cărucioare sau scaune pentru copii, să aibă o mai bună calitate a somnului și să petreacă mai mult timp cu joaca activă pentru a crește sănătos, conform noilor ghiduri ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS ). Directorul General al OMS Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus a spus: "copilăria timpurie este o perioadă de dezvoltare rapidă, în care modul de viață al familiei poate fi adaptat pentru un impact pozitiv cât mai mare asupra sănătății". Noile ghiduri asupra activității fizice, comportamentului sedentar și somnului la copiii sub 5 ani au fost dezvoltate de un comitet de experți OMS. Ei au revizuit și dovezile privind beneficiile activității fizice intense. Nerespectarea recomandărilor actuale privind activitatea fizică este răspunzătoare de decesul a mai mult de 5 milioane de persoane de toate vârstele în fiecare an la nivel mondial.

Astăzi mai mult de 23% din adulți și 80% din adolescenți nu sunt suficient de activi fizic. Dacă activitatea fizică sănătoasă, comportamentul sedentar și obiceiurile de somn sunt stabilite din copilăria timpurie, aceasta va ajuta la crearea unor obiceiuri sănătoase în copilărie, la adolescență și în viața adultă.

Cheia este programul activităților în 24 ore: înlocuirea timpului îndelungat petrecut în fața ecranelor care este restrictiv sau sedentar cu o joacă mult mai activă, având grijă și de un somn de calitate pentru copii. Timpul de calitate petrecut în activități sedentare și interactive, fără dispozitivelor electronice, împreună cu o persoană adultă în rol de educator, este foarte important pentru dezvoltarea copiilor - de exemplu cititul, spunerea poveștilor, cântatul, puzzle-urile.

Aplicarea recomandărilor din aceste ghiduri pe parcursul primilor 5 ani de viață va contribui la dezvoltarea motorie și cognitivă a copiilor și la o viață sănătoasă pe termen lung.

Recomandările OMS pe scurt Copiii mai mici de 1 an ar trebui:

• Să fie activi de câteva ori pe zi în diferite modalități, mai ales prin joc interactiv pe podea; cu cât este mai mult cu atât este mai bine. Pentru cei care nu sunt încă mobili se includ și minim 30 minute în poziția pronatorie (pe burtă ), împărțite în intervale scurte de-a lungul zilei în perioada de veghe.

• Să nu fie ținuți pentru mai mult de 1 oră odată (ex. în cărucioare, leagăne, scaune înalte sau prinși în ham pe spatele părinților ). Nu este recomandat să se uite la ecranele dispozitivelor electronice. Când sunt sedentari se recomandă să fie antrenați în citit și spus povești de către persoana de îngrijire.

• Să aibă 14 - 17 ore (la 0-3 luni ) sau 12 - 16 ore (la 4 - 11 luni ) de somn de calitate, inclusiv somnul de zi.

Copiii de 1 - 2 ani ar trebui:

• Să petreacă cel puțin 180 minute într-o varietate de tipuri de activități fizice de orice intensitate, inclusiv activitate fizică de intensitate medie - spre viguroasă, împărțite în intervale de-a lungul zilei; mai mult este mai bine.• Să nu fie ținuți pentru mai mult de 1 oră odată (ex. în cărucioare, leagăne, scaune înalte sau prinși în ham pe spetele părinților ) sau să stea jos pentru perioade lungi de timp. Pentru 1 an nu este recomandat să se uite la ecranele dispozitivelor electronice (cum ar fi privitul TV sau video, jocurile la calculator ).

Pentru 2 ani timpul sedentar petrecut în fața ecranelor nu ar trebui să depășească 1 oră; mai puțin este mai bine. Când sunt sedentari se recomandă să fie antrenați în citit și spus povești de către persoana de îngrijire.• Să aibă 11 - 14 ore de somn de calitate, inclusiv somnul de zi, cu ore regulate de adormire și de trezire.

Copiii de 3 - 4 ani ar trebui:

• Să petreacă cel puțin 180 minute într-o varietate de tipuri de activități fizice de orice intensitate, din care cel puțin 60 minute de activitate fizică de intensitate medie - spre viguroasă, împărțite în intervale de-a lungul zilei; mai mult este mai bine. • Să nu fie ținuți pentru mai mult de 1 oră odată (ex. în cărucioare ) sau să stea jos pentru perioade lungi de timp. Perioada sedentară petrecută în fața ecranelor nu trebuie să depășească 1 oră; mai puțin este mai bine. Când sunt sedentari se recomandă să fie antrenați în citit și spus povești de către persoana de îngrijire. • Să aibă 10 - 13 ore de somn de calitate, care poate include un somn de zi, cu ore regulate de adormire și de trezire.

Sursa: https://www.who.int

Fun-Psi - Dr. Mihaela Gherasim

Pentru ca viata merita sa fie funny!

Recomandă
Recomandă acest cabinet

Dați o notă și scrieți câteva cuvinte despre experiența dvs pozitivă legată de acest cabinet.

Toate campurile sunt obligatorii.
Penalizăm cabinetele cu autorecomandări!

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp