Efectele Covid-19 asupra creierului

Inapoi Autor: FUN-PSI Club, Dr. Mihaela Gherasim

Virusul se manifestă agresiv asupra creierului iar „ceața mentală" și oboseala sunt simptome raportate tot mai des de către bolnavi.

 

Proteina spike a virusului SARS-CoV-2 poate trece prin bariera hematoencefalică a șoarecilor. Aceasta produce eliberarea de citokine de către creier, care are ca efect o inflamație a acestuia.

 

Apar din ce în ce mai multe dovezi conform cărora persoanele cu COVID-19 suferă efecte cognitive, cum ar fi ceață mintală și oboseală.

 

Virusul SARS-CoV-2, ca și alte virusuri dinaintea lui, reprezintă o amenințare pentru creier. Într-un studiu publicat la sfârșitul anului 2020, în Nature Neuroscience, se prezintă tehnic modul în care proteina spike, deseori înfățișată ca brațele roșii ale virusului, poate trece de bariera hematoencefalică.

Proteina spike, deseori numită și proteina S1, este responsabilă cu selectare celulelor care pot fi penetreate de către virus. Medical, inflamația intensă cauzată de infecția COVID-19 este numită furtună de citokine.

 

Sistemul imunitar, în momentul detectării virusului și a proteinelor sale, reacționează exagerat în încercarea sa de a distruge intrusul. Astfel, în urma inflamației creierului, persoana infectată rămâne cu ceață mintală, oboseală și alte probleme cognitive.

 

William A. Banks, profesor de medicină la University of Washington School of Medicine, medic și cercetător la Puget Sound Veterans Affairs Healthcare System, a declarat că proteina S1 din SARS-CoV-2 și proteina gp120 din HIV-1 funcționează în mod similar. Ambele trec de bariera hematoencefalică, iar S1, la fel ca și gp120, e toxică pentru țesuturile cerebrale. Acest aspect ar putea explica multe dintre complicațiile cauzate de COVID-19. „Știm că atunci când ești bolnav de COVID-19 ai probleme respiratorii, iar acest lucru este datorat faptului că există o infecție la nivel pulmonar.

O explicație adițională este că virusul pătrunde în centrii cerebrali responsabili cu respirația și cauzează probleme și acolo", a spus Banks.

 

Multe dintre efectele pe care le are virusul COVID pot fi accentuate sau perpetuate sau chiar cauzate de pătrunderea virusului în creier, iar acele efecte pot dura un timp foarte îndelungat.

Fun-Psi - Dr. Mihaela Gherasim

Pentru ca viata merita sa fie funny!

Recomandă
Recomandă acest cabinet

Dați o notă și scrieți câteva cuvinte despre experiența dvs pozitivă legată de acest cabinet.

Toate campurile sunt obligatorii.
Penalizăm cabinetele cu autorecomandări!

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp