Dieta: rol cheie în simptomele ADHD la copii
Studiul arată că mai multe fructe și legume înseamnă mai puțină neatenție
Ca parte a unui studiu mai amplu, cercetătorii au cerut părinților a 134 de copii cu simptome ADHD să completeze un chestionar detaliat despre alimentele tipice pe care le consumă copiii, inclusiv dimensiunea porțiilor, pe o perioadă de 90 de zile.
Un alt chestionar le-a cerut părinților să evalueze simptomele de neatenție ale copiilor - un semn distinctiv al ADHD, cum ar fi dificultăți de a rămâne concentrați, nerespectarea instrucțiunilor, dificultăți de a-și aminti lucruri și dificultăți de reglare a emoțiilor.
Rezultatele au arătat că subiecții care au consumat mai multe fructe și legume au prezentat simptome cu severitate redusă de neatenție, după cum afirmă Irene Hatsu, co-autor al studiului și profesor asociat de nutriție umană la Universitatea de Stat din Ohio. „O dietă sănătoasă, care include fructe și legume, poate fi o modalitate de a reduce unele dintre simptomele ADHD", a spus Hatsu.
Studiul a fost publicat online, recent, în revista Nutritional Neuroscience. Datele pentru această cercetare au fost colectate ca parte a studiului Micronutrienți pentru ADHD la tineret (MADDY ), care a examinat eficacitatea unui supliment de vitamine și minerale cu 36 de ingrediente pentru a trata simptomele ADHD și controlul emoțional.
Studiul a fost realizat pe un eșantion de 134 de copii cu vârsta cuprinsă între 6 și 12 ani. Conform studiului, copiii care au asumat micronutrienți au avut de trei ori mai multe șanse de a prezenta o îmbunătățire semnificativă a simptomelor ADHD și dereglare emoțională decât cei care au luat un placebo.
Rezultatul a fost publicat anul trecut în Journal of the American Academy of Child and Adolescent Psychiatry. Un alt studiu care a implicat aceiași copii, publicat la începutul acestui an în revista Nutrients, a arătat că în cazul familiilor care aveau niveluri mai ridicate de insecuritate alimentară au fost înregistrate mai multe șanse să prezinte simptome mai severe de dereglare emoțională, cum ar fi iritabilitate cronică, dispoziții de furie și izbucniri. de furie.
Studiile citate descriu o imagine similară, a spus Hatsu: „o dietă sănătoasă care oferă toți nutrienții de care au nevoie copiii poate ajuta la reducerea simptomelor ADHD la copii". „Ceea ce fac de obicei clinicienii atunci când copiii cu ADHD încep să aibă simptome mai severe este să mărească doza de medicamente de tratament sau să le administreze medicamente", a spus Hatsu. „Studiile noastre sugerează că merită să verificăm accesul copiilor la alimente, precum și calitatea dietei lor pentru a vedea dacă aceasta poate contribui la severitatea simptomelor".
Copiii din studiul MADDY, care au îndeplinit toate criteriile pentru ADHD, au fost recrutați din trei zone: Columbus - Ohio, Portland - Oregon și Lethbridge, Alberta, Canada.
Studiul s-a desfășurat între 2018 și 2020. Participanții fie nu luau medicamente, fie au încetat să le folosească cu două săptămâni înainte de începerea studiului. Studiile privind aportul de fructe și legume și rolul insecurității alimentare s-au bazat pe datele colectate atunci când copiii au fost înrolați pentru prima dată în studiu, înainte de a începe să ia suplimentul cu micronutrienți sau placebo.
De ce dieta poate fi atât de importantă în ADHD?
Cercetătorii cred că ADHD este legat de nivelurile scăzute ale unor neurotransmițători din creier - iar vitaminele și mineralele joacă un rol cheie ca factori suplimentari în a ajuta organismul să producă acele substanțe neurochimice importante și în funcționarea generală a creierului. „Toată lumea are tendința de a se irita atunci când apare senzația de foame, iar copiii cu ADHD nu fac excepție.
Dacă nu primesc suficientă mâncare, acest aspect le-ar putea agrava simptomele", susține Hatsu. De asemenea, stresul părinților care sunt supărați că nu pot oferi suficientă hrană, sau hrană de o anumită calitate, copiilor lor poate crea tensiune în familie, lucru care ar putea duce la agravarea simptomelor pentru copiii cu ADHD.
Studiul MADDY este unul dintre primele care analizează relația dintre simptomele ADHD și calitatea dietei în rândul copiilor din Statele Unite și Canada. „Acest lucru este important pentru că este mai probabil ca dietele occidentale comparativ cu altele, cum ar fi dieta mediteraneană, să nu includă suficiente fructe și legume" a mai declarat cercetătorul.
„Clinicienii ar trebui să evalueze starea de securitate alimentară a copiilor cu ADHD înainte de a crea sau de a schimba un program de tratament.
Unele simptome ar putea fi mai ușor de gestionat", conform declarațiilor lui Hatsu.
Co-autori suplimentari ai studiilor au fost L. Eugene Arnold, Lisa Robinette, Leanna Eiterman, Madeline Stern, Barbara Gracious, James Odei și Tonya Orchard.
Alți co-autori au venit de la Oregon Health & Science University, National University of Natural Medicine, University of Lethbridge, Orange Park Medical Center și Johns Hopkins University.
Traducere și adaptare după: ScienceDaily.com