Ce este inteligența?
„Dintr-o perspectivă îngustă, se pare că există la fel de multe definiții ale inteligenței câți experți care o definesc" - R.J. Stenberg
Ce cred psihologii, cercetătorii sau dicționarele că este inteligența? Am selectat, în continuare, principalele încercări de definire a conceptului.
Conform dicționarelor, principalele definiții sunt:
Cambridge Dictionary: „abilitatea de a învăța, înțelege și de a exprima judecăți sau de a emite opinii bazate pe rațiune"
Oxford Dictionary: „abilitatea de a își însuși și aplica deprinderi și cunoștințe"
Encyclopedia Britannica: „… abilitatea de adaptare efectivă la mediu, atât prin auto-schimbare cât și prin modificarea mediului sau descoperirea unuia nou… inteligența nu este un singur proces mental, cu mai degrabă o combinație între mai multe procese ale gândirii, cu scopul adaptării eficiente la mediul înconjurător"
Conform psihologiei, inteligența ar putea fi definită ca:
A. Anastasi: „Inteligența nu este o singură, unitară, abilitate ci, mai degrabă, un complex altcătuit din câteva funcții. Termenul denotă combinația de abilități necesară pentru a supraviețui și evolua într-o anumită cultură."
M. Anderson: „… acel aspect al minții care pune în evidență capacitatea noastră de a gândi, de a rezolva probleme noi, de a fi raționali și de a înțelege lumea înconjurătoare"
S. S. Colvin: „o persoană posedă inteligență în măsura în care a învățat, sau poate învăța, să se adapteze la mediu"
A. Jensen: „Inteligența este un factor general care se regăsește în toate tipurile de manifestare"
L. M. Terman: „Abilitatea de a dezvolta gândire abstractă"
Din punctul de vedere al cercetătorilor specializați în Inteligență Artificială, definițiile pot fi:
D. Fogel: „Orice sistem care generează comportament adaptativ pentru atingerea unor scopuri, într-o plajă de medii poate fi numit inteligent"
B. Goertzel: „Atingerea unor obiective complexe în medii complexe"
P. Wang: „Inteligența este abilitatea oricărui sistem de prelucrare a informației de a se adapta la mediul său în condiții de resurse și cunoștințe insuficiente"