Depresia de sarbatori
DEPRESIA DE SARBATORI
Depresia este o stare profunda de tristete, de sentimente de inutilitate, retragere sociala si nemultumire, prezenta pe mai multe planuri ale existentei, stare prin care trece fiecare persoana la un moment dat. Ceea ce face diferenta intre intre o depresie si un episod depresiv, este durata.
S-a constatat ca inainte de sarbatori, persoanele care experimenteaza aceasta traire, sunt mai multe decat in celelalte zile ale anului. Ceea ce accentueaza sentimentele negative, sunt propriile ganduri legate de ceea ce credem ca se intampla cu alte persoane. Daca trecem printr-un moment al vietii in care am pierdut o persoana draga, sau daca tocmai s-a sfarsit o relatie semnificativa pentru noi sau daca partenerul sau parintele nostru este departe fizic, sau daca copiii si-au luat zborul si a ramas cuibul gol, tentinta profund umana este sa ne raportam la ceea ce credem ca se intampla in alte case. Aceste ganduri, ne atrag intr-un cerc vicios in care sentimentele de inutilitate, de tristete si insuficienta, asemeni unui bulgare de zapada, se fac tot mai mari. Ne spunem ca "numai la masa mea nu vor fi oameni, nu contez pentru nimeni" sau "doar eu stau singur in casa, nimeni nu ma cauta, nimeni nu ma vrea, nu sunt invitat nicaieri". Ceea ce se intampla apoi, e retragerea scoaciala; frica de a nu fi vazute si etichetate vulnerabilitatile, cautarea sigurantei in zona proprie de confort, uneori apelarea la comportamente adictive - consumul de alcool sau mancatul in exces, iar in cazurile in care depresia e una severa, chiar acte suicidare.
Ce poti face daca te confrunti cu o situatie asemanatoare ?
IESI urgent din zona de confort ! Daca astepti ca ceilalti sa faca gesturi din care sa intelegi ca esti valoros, s-ar putea sa constati ca cei din jur sunt concentrati pe rezolvarea de diferite probleme: cumparaturi, curatenie, gatit, etc. si posibil sa nu aiba prezenta de spirit de a observa trairile tale - DAR, asta nu inseamna ca TU nu esti valoros; inseamna doar ca in momentul acesta au alte preocupari ! Daca invitatia sau telefonul pe care le astepti intarzie sa apara, aminteste-ti ca lucrurile functioneaza in ambele directii. Poti fi tu, cel care lanseaza o invitatie, poti fi tu cel care se intereseaza de altii, sau poti sa interactionezi cu alte persoane care posibil sa fie in aceasi situatie cu a ta. Ai putea spune "si acum sa ma inconjur de oameni tristi ? Nu asta imi doresc !" Suntem fiinte sociale, ne dorim mai mult decat orice oameni in preajma, e una dintre nevoile fundamentale. Un om, chiar trist, e mai bun decat niciunul. In plus, niciodata nu poti sti ce "daruri" vei primi de la celalalt: experiente impartasite, poate intelegerea pe care ti-o doresti, sau poate vei fi tu, cel care daruiesti. Merita sa incerci, nu ai ce pierde !
Si daca esti binecuvantat cu o existenta multumitoare, in care nevoile tale sunt implinite, esti inconjurat de oameni si simti bunatatea si iubirea, fa-ti timp sa te uiti in jurul tau, sa-ti amintesti de cei care ar avea nevoie de o apreciere si daruieste cuvinte. Poti suna un prieten sa-i spui "mi-esti un prieten drag, conteza existenta ta, ma bucur ca te am" sau "nu te-am vazut de multa vreme, fa-ti timp sa treci pe la mine zilele astea, tare m-as bucura". SMS-urile, conteaza, dar sunt impersonale de multe ori, pe cand vocea unui om, transmite mai multe decat caracterele scrise.
Sarbatorile, nu sunt pana la urma despre ce mancam, ce bem, ce punem pe noi; sunt despre oameni, pentru oameni; despre momente impreuna, despre emotii si experiente comune.
Sa aveti Sarbatori Minunate, de care sa va amintiti mereu cu drag !
Psiholog, psihoterapeut
Carmen Fabian