Despre depresie

Inapoi Autor: Psiholog Daniel Onofrei

În calitate de psiholog, am întâlnit deseori clienți care mi-au descris depresia ca pe o ceață adâncă și întunecată, un loc unde te simți confuz, străin, abandonat. Mulți simt că nu există scăpare și că sunt blocați în acest întuneric având prea puțină energie pentru a face ceva. Când vă simțiți așa, este firesc să trăiți o experiență în care, nici măcar în imaginație, să nu credeți că s-ar putea să vă simțiți din nou bine. Amintirile zilelor frumoase dispar și rămâne doar crunta realitate prezentă, covârșitoare.

S-ar putea să trăiți acest sentiment complet epuizat, deoarece v-ați străduit să dormiți noapte de noapte, săptămână după săptămână. Poate v-ați luptat cu mâncarea; poate ați mâncat prea mult sau v-ați restricționat alimentația ca o modalitate de a face față acestor emoții dificile. Puteți să vă simțiți trist și izolat iar asta vă poate depăși capacitatea de a face față situației. S-ar putea să vă fi pierdut interesul pentru hobby-urile dvs. obișnuite și pentru lucrurile pe care le iubiți, ceea face dificilă găsirea bucuriei de viață. S-ar putea să vă fi îndepărtat de prieteni și să vă fi pierdut interesul pentru a vă face relația să funcționeze sau pentru a vă găsi un partener. Poate că v-ați pierdut dorința sexuală, aveți dureri de cap inexplicabile sau pur și simplu nu vă puteți opri din somn.

Acestea sunt doar câteva dintre simptomele pe care oamenii le pot experimenta atunci când au depresie. Fiecare persoană trăiește depresia în felul ei. Cel mai important e să recunoaștem că depresia este gravă și reală. Când suntem deprimați nu putem doar să ne zâmbim în oglindă sperând că, în mod magic, totul va fi bine. Încurajarea de acest fel, deși bine intenționată, nu este suficientă și nu ajută.

Adesea profesioniștii determină diferența dintre a te simți puțin obosit, fără energie și a avea depresie clinică în funcție de perioada de timp în care aceste sentimente persistă. Specialiștii afirmă că, atunci când aceste simptome continuă cea mai mare parte a zilei, în fiecare zi, timp de mai mult de 2 săptămâni și încep să vă afecteze negativ viața socială, viața de familie și locul de muncă, atunci este posibil să vă confruntați cu depresie clinică. Depresia este clasificată ca fiind ușoară, moderată sau severă, în funcție de impactul pe care îl are asupra vieții de zi cu zi.

S-ar putea să vă întrebați de ce vă simțiți așa și ce ați făcut greșit. Dar este foarte important să conștientizați că nu aveți nici o vină. Starea de vinovăție nu este în nici un caz utilă; de fapt este probabil să vă facă să vă simțiți mai rău. În schimb, poate fi util să vă gândiți la ce se întâmplă în viața dvs. și să vedeți dacă există ceva, un eveniment, o situație care v-ar fi putut declanșa depresia. Unele declanșatoare obișnuite ale depresiei sunt întreruperea relației, moartea unei persoane dragi sau singurătatea.

Cu toate acestea nu există întotdeauna un declanșator deoarece mulți oameni au moștenit genetic depresia. Este important să vă păstrați în siguranță, să împărtășiți modul în care vă simțiți cu cineva în care aveți încredere și să solicitați ajutor de la un profesionist, discutând cu medicul de familie sau cu un psihoterapeut, pentru asistență.

Cabinet individual psihologie Onofrei Daniel

Cea mai inalta treapta a inteligentei omenesti este capacitatea de a observa fara sa judeci.

Recomandă
Recomandă acest cabinet

Dați o notă și scrieți câteva cuvinte despre experiența dvs pozitivă legată de acest cabinet.

Toate campurile sunt obligatorii.
Penalizăm cabinetele cu autorecomandări!

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp