Povestea atacului de panică
Pregătirea academică și experiența profesională m-au ajutat să înțeleg că trăirea atacului de panică nu este deloc ușoară. Simți cum nu mai deții controlul, simți cum respirația devine din ce în ce mai grea, simți palpitații în piept și cum îți crește tensiunea, iar uneori simți efectiv dureri în diferite părți ale corpului. Teama cea mai mare este de cele mai mlte ori legată de sănătatea fizică. Probabil mergi la diverși medici, pentru a afla răspunsul suferințelor tale, iar răspunsul primit adesea de „Nu ai nimic”. Iar tu te gândești „Cum să spună că nu am nimic, când, eu simt că mă sufoc și mor? Apare așa, deodată din senin, îmi apar gândurile negative și simt cum îmi bate inima puternic și mă sufoc. Simt că o să leșin. Simt că mă doare tot corpul atunci când apare atacul de panică” – aceste cuvinte sunt adesea rostite de persoane care s-au confrntat cu atacul de panică.
Cel mai dificil aspect în lupta cu atacurile de panică este că pot apărea deodată, te pot lua prin surprindere, fără vreun avertisment. Apare, se consumă și dispare. Este repetitiv, spre exexmplu în unele cazuri apare de mai multe ori pe zi, iar în altele o dată pe zi sau la câteva zile.
Ce este de făcut?
Atacul de panică este foarte dificil de controlat, în special din cauza imprevizibilității acestuia și intensității lui. Un aspect important în confrunatarea cu acesta este conștientizarea faptului că ai un atac de panică și (re )amintirea acestor cuvinte, astfel încât corpul tău și starea ta psihică să nu devină compleșită de atacul de panică și de gândurile negative care îți trec prin minte.
Cum să îl tratezi?
1. Consultă un psihiatru. Un consult psihiatric îți poate oferi medicație pentru a ușura simpotmatologia și intensitatea emoțiilor resimțite atunci când apare.
2. Vizitează un psihoterapeut. Cu psihoterapetul tău poți explora și discuta ceea ce se întâmplă și împreună veți descoperi ce s-a întâmplat, care este cauza sau care sunt cauzele probabile ale acestuia. Ședința durează 1 oră, iar numărul necesar de ședințe depinde de gravitatea atacurilor cu care te confrunți, de cât de pregătit ești să vorbești despre acesta și problemele din spate și nu în ultimul rând, de psihoterapeutul pe care l-ai ales. Cu cât este mai puternică legătura dintre terapeut și tine, cu atât mai mari sunt șansele ca terapia să fie eficientă. Sunt unele persoane care ajung la rezultate favorabile în 5-6 ședințe, însă pentru alte persoane acest proces poate fi mai complex, fiind necesare chiar și peste 12 ședințe.
3. Calea de a merge singur. La un moment dat, indiferent dacă dorești/poți să ceri ajutor, undeva în tine vei regăsi acele resurse care te-au ajutat până acum în călătoria vieții și care te-au ajutat în alte momente grele. Însă, dacă simți că e prea greu pentru tine să faci față singur, apelează la un psihiatru sau psihoterapeut.
În cazul în care că nu poți face față atacurilor de panică pe care le trăiești, este important să știi că nu ești singur, sunt foarte multe persoane care trec prin experiențe asemănătoare. Apelează cu încredere la un psihoterapeut sau psihiatru. Nu este nicio rușine să ai grijă de sănătatea ta!
Cu drag,
Psihoterapeut Drd. Scopu Sebastijan
Contact: 0720 366 728