Dependența de calculator
În ultima perioadă se vorbește din ce în ce mai mult despre dependența de calculator. Este un termen general care se referă la dependența de internet, jocuri video, social media, cumpărături online sau pornografie online. Îmi aduc-aminte cu nostalgie de primul meu calculator făcut din componente și de momentele când așteptam cu entuziasm chiar și cinci minute să se încarce o pagina de net. Între timp, internetul și calculatoarele au ajuns sa facă parte din viața noastră de zi cu zi. În timp ce unii îl folosesc în mod controlat, sau ca un mijloc pentru a-și atinge scopurile de business și a-și ușura munca, alții își pierd controlul asupra timpului petrecut în fața lui. Acest lucru poate duce la apariția unor probleme psihosociale.
Cauze ale dependenței de calculator. Cum se dezvoltă?
Contextul individual al apariției și dezvoltării acestei dependențe este în general format din dificultăți apărute în viața de zi cu zi. Problemele psihologice cum ar fi: stima de sine scăzută, anxietatea sau depresia, lipsa cercului de prieteni și a interacțiunii sociale, pot fi de asemenea o cauză. Dacă cei afectați nu reușesc să dezvolte strategii alternative de soluționare pentru acest tip de probleme și simt o afinitate puternică față de mediul online, există pericolul ca ei să-și trăiască cea mai mare parte a vieții în lumea virtuală. Tot acest proces se întâmplă în cea mai mare parte la nivel inconștient. Experiențele în mediul virtual provoacă plăcere, cel puțin la început, prin eliminarea unui hormon numit dopamină. Cu cât se creste intensitatea unui anumit comportament în urma căruia se eliberează și mai multa dopamină, cu atât se instalează și mai comod dependența de calculator.
Atunci când utilizarea calculatorului necesită mai mult timp și atenție în detrimentul celorlalte domenii ale vieții precum: școala, munca, hobby-urile, contactele sociale, vorbim de o dependență de calculator.
Persoana afectată reduce treptat contactul familial și social, iar perfomanța în general scade. Sentimentele trăite în lumea reală sunt din ce în ce mai stresante, iar persoana se confruntă cu singurătatea, anxietatea și depresia. Acest lucru duce la rândul său la retragerea în lumea virtuală unde se poate deține controlul asupra sentimentelor. Este un cerc vicios de unde se poate ieși cu ajutor specializat.
Tratamentul dependenței de calculator
Cu ajutorul psihoterapeutului persoana dependentă reușește să-și dezvolte strategii noi pentru a depăși vechile modele de comportament. Strategiile sunt menite să facă față dorinței puternice de utilizare a calculatorului, într-un mod controlat. Astfel se poate minimiza riscul de recidivă. Împreună cu psihoterapeutul se construiește un plan zilnic structurat care include un ritm regulat de somn-veghe, precum și reluarea contactului social. Se poate apela în același timp și la terapie de grup. Persoana respectivă va interacționa cu alți oameni aflați în aceeași nevoie, iar puterea grupului pentru depășirea unei probleme comune este semnificativă.
De asemenea suportul persoanelor dragi și ai membrilor familiei completează perfect tabloul vindecării dependentei de calculator.
Concluzii
Chiar dacă internetul face parte din rutina noastră zilnică, este important să realizăm când noi sau copiii noștri petrecem prea mult timp în mediul virtual. Dacă luăm atitudine din timp, vom avea mai puțin de suferit. Este important ca la constientizarea apariției problemei să cerem ajutor medical specializat. Prin intermediul unui tratament unic pentru fiecare individ și cu ajutorul familiei și a persoanelor dragi, dependența de calculator poate fi învinsă.
www.alinamarinete.ro