Tehnica EDMR pentru vindecarea traumelor psihologice si multiplele beneficii pe care le poate aduce.
EDMR este o tehnica ce poate fi folosita cu succes intr-o paleta foarte larga de teme de lucru in procesul psihoterapeutic. Tehnica in sine a fost folosita initial pentru vindecarea traumelor, avand la baza o imbinare intre neuropsihismul, re-conectarea celor doua emisfere cerebrale, a persoanei care a suferit o trauma si tehnici de restructurare cognitiva, de reinterpretare a evenimentului. Ulterior anilor 1980, (atunci a fost elaborata si folosita pentru prima data de catre neuro-psihoterapeutul Francine Shapiro, in lucrul cu pacientii cu sindrom post-traumatic ) tehnica a fost preluata si folosita din ce in ce mai mult in USA, ulterior si in UK, actualmente si in Romania, fiind folosita adaptativ, in combinatie cu alte tehnici psihoterapeutice, cognitiv comportamentale, NLP, narative, de GROUNDING, etc.
Studiile au aratat ca, persoanele care au suferit un eveniment traumatic sever, cum ar fi: accident grav, ranire grava, decesul violent al unei persoane apropiate, viol, abuzuri, violenta fizica sau psihologica, participarea la razboi, pierderi financiare, pierderea job.ului, etc tind sa functioneze in viata de zi cu zi folosindu-si preponderent o singura emisfera cerebrala. In stare de bine, in absenta stresului major, orice persoana functioneaza folosindu-si simultan cele doua emisfere: la persoanele dreptace: emisfera stanga, fiind cea rationala, responsabila de analiza, de logica, cea care se ocupa de perceptia lumii exterioare, a numerelor, a cuvintelor, a conceptelor; este emisfera extrovertita, agresiva, emisfera masculina-animus, care analizeaza totul, cum au loc evenimentele, emite judecati si rationamente si elaboreaza planuri detaliate, fiind alimentata de informatiile dobandite; aceasta emisfera este orientata spre TIMP, FAPTE si A FACE. Tot la persoanele dreptace, emisfera dreapta-emisfera intuitiva, este latura feminina-anima, introvertita, si se ocupa cu creativitatea, intuitia, arta, este emisfera receptoare, perceptiva, a vederii de ansamblu, este alimentata de faptele traite si este orientata pe A FI. In cazul persoanelor stangace, functionalitatea emisferelor cerebrale este inversa decat la persoanelor dreptace, in sensul ca emisfera dreapta este cea rationala, masculina, analitica, in vreme ce emisfera stanga este cea intuitiva, feminina, artistica si perceptiva. In cazul in care, in viata unei persoane survine un eveniment cu potential traumatic, aceasta tinde sa se deconecteze de la una dintre emisfere, si sa functioneze pe un fel de "program de urgenta", doar pe una dintre emisfere (pe cea stanga ), in cautarea de solutii optime de supravietuire, tinand cont de situatia limita. Cu cat perioada stresanta este mai indelungata, sau cu cat travaliul de depasire a traumei este mai indelungat, cu atat sansele ca persoana sa ramana pe a functiona doar pe emisfera stanga sunt mai mari.Studiile arata ca foarte multe persoane (dreptace ) au foarte activa emisfera cerebrala stanga, acest lucru putand fi corelat cu procentul ridicat de persoane care sufera de o forma de anxietate, la nivelul populatiei mondiale.
Tehnica EDMR este un instrument care imbina mai multe abordari menite sa ajute persoanele in a-si vindeca efectele evenimentelor traumatice: echilibrarea cerebrala, reconectarea persoanei la ambele emisfere cerebrale prin plimbarea privirii de la stanga la dreapta, in timpul re-evocarii evenimentului traumatic- psihoterapeutul punand accent pe emotiile, sentimentele, trairile afective ale pacientului, urmarind in acelasi timp starile si senztiile fiziologice-din corpul persoanei. Pe parcursul interventiei terapeutice psihoterapeutul va ajuta persoana sa recadreze interpretarea initiala a evenimentului, ghidand-o sa isi identifice si acceseze resurse interioare actuale si sa le foloseasca in a reinterpreta evenimentul intr-o maniera menita a nu-i mai provoca emotii atat de dificile-pana cand, gradual, pacientul ajunge la o interpretare care nu ii mai provoaca deloc emotii dificile si nici stari fizice deranjante in corp: presiuni, arsuri, gol, furnicaturi, etc, ci se afla intr-o stare de bine atat emotional, cat si fizic. EDMR poate fi folosita cu succes si in tratarea anxietatii, depresiei, fobiilor, insomniei, si alte multe teme de lucru, in psihoterapie! Pentru a lucra cu aceasta tehnica este nevoie ca psihoterapeutul sa fie familiarizat cu tehnica de lucru, sa inteleaga cauzalitatea temei de lucru, cat si efectele, sa manifeste empatie cu pacientul si mai ales rabdare. Inainte de a se aplica EDMR este necesar ca psihoterapeutul sa cunoasca cat mai bine cazul pacientului cu care lucreaza, sa culeaga cat mai multe informatii despre acesta, sa aiba construit un fir rosu al povestii de viata al acestuia, sa existe o relatie terapeutica buna intre psihoterapeut si pacient, astfel incat pacientul sa aiba incredere in terapeutul sau ca il va ghida cu succes si ca se poate simti confortabil, avand un specialist alaturi; este deasemenea important sa se stabileasca dinainte trauma pe care se va lucra, sau traumele, daca sunt mai multe, alegand ordinea in care vor fi abordate impreuna cu pacientul, in functie de nevoile si de disponibilitatea acestuia de lucru; Psihoterapeutul trebuie sa ii furnizeze pacientului cat mai multe detalii despr tehnica de lucru, prezentandu-i beneficiile si modul de functionare (principiul de functionare care sta la baz acestei tehnici ).
In timpul aplicarii tehnicii EDMR psihoterapeutul poate aplica din cand in cand tehnici de grounding, menite sa il linisteasca pe pacient, sa ii reduca stresul provocat de retrairea evenimentului traumatizant, readucandu-l la momentul prezent, de aici si acum, la resursele pe care le are in acest moment, resurse ce il pot ajuta sa traiasca sub o alta forma, una mai usoara din punct de vedere emotional, re-evocarea evenimentului traumatic. Uneori poate fi suficienta o singura interventie pe o tema, insa, dupa caz, se pot aplica mai multe interventii, sau se poate reveni, dupa o perioada de timp, daca pacientul simte ca ar mai fi ceva de lucru, daca simte ca inca mai exista efecte in viata acestuia de zi cu zi, care isi au cauza in evenimentul respectiv. Deasemenea, psihoterapeutul poate informa pacientii, atunci cand foloseste EDMR, cu privire la necesitatea transparentei totale a pacientului in a comunica deschis psihoterapeutului ce nevoi are, si in a se inarma cu rabdare in procesul de vindecare, caci efectele deranjante se vor ameliora in timp, nu neaparat instantaneu, adica dupa o prima interventie.
Este important ca sa se pastreze realismul in procesul de vindecare, caci altfel, pacientul poate sa devina negativist si sa isi piarda interesul fata de procesul terapeutic.
Ca si recomandare, preventiva, in cazul in care trecem printr-un moment foarte stresant: fie ca suntem anuntati brusc ca vom fi concediati, sau ca vom avea un control la firma, sau ca o persoana draga a patit ceva grav, ca am pierdut pe cineva drag, sau daca am suferit o trauma, un accident, etc, in orice stres major, sau mai putin mare, dar care totusi ne afecteaza, putem sa ne incrucisam picioarele, sa ne incrucisam bratele, putem chiar sa ne plimbam privirea de la stanga la dreapta si sa ne dam mesaje de linistire: "Esti in siguranta! Totul va fi bine! Este doar un moment din viata ta! Ai resurse sa depasesti aceasta situatie! Exista intotdeauna o solutie! Chiar daca nu intelegi ceea ce se intampla acum, va veni o zi cand vei intelege, poate!", pentru ca este foarte important ceea ce ne spunem in situatiile cele mai dificile de viata!
Explicatia este una neurologica, de data aceasta, si anume, se refera la faptul ca emisfera stanga coordoneaza partea dreapta a corpului uman, iar emisfera dreapta, coordoneaza partea stanga a corpului. In cazul unui stres major, pentru ca tendinta este aceea de deconectare rapida de pe emisfera dreapta (facem asta fara sa stim, sau sa vrem ), atunci, prin incrucisarea picioarelor, prin incrucisarea bratelor, prin plimbarea privirii in lateral stanga-dreapta, se va reconecta automat si emisfera dreapta si vom functiona automat pe ambele emisfere. Foarte multe persoane fac aceste incrucisari ale bratelor, sau ale picioarelor, instinctiv, ca si comportament de linistire. Spre exemplu, in sedintele de lucru de la servici, atunci cand persoana nu se simte confortabil, cand este stresata de prezenta sefului, etc instinctiv isi incruciseaza picioarele. Putem deasemenea sa observam acest comportament la copiii mici, cand au facut o “prostioara”: s-au murdarit, au spart ceva, nu au venit la timp, etc si sunt constienti de ceea ce au facut, fiind stresati ca vor fi certati, ii putem vedea cum isi incruciseaza bratele singurei, cum se imbratiseaza singuri; in acel moment au nevoie maxima de conectare, caci solutiile cele mai bune vin atunci cand functionam conectati pe ambele emisfere. In foarte multe situatii putem observa acest comportament de incrucisare a bratelor, de depasire a medianei corpului, de conectare a unei parti la cealalta parte, si asta o facem pur instinctiv, autentic, ghidati de nevoile noastre urgente.
Sa nu uitam ca avem putere si resurse nelimitat, ca suntem o bucatica din acest Univers sau Natura, ca Natura ne-a inzestrat cu mecanisme fizice si psihice de adaptare la absolut orice situatie si ca astfel am ajuns sa fim specia superioara in acest Univers (din cate stim ) pana acum!