Exercitii recomandate in atacurile de panica, pentru scaderea rapida a anxietatii.
Tratarea definitiva a atacurilor de panica cu ajutorul psihoterapiei.
Ce sunt atacurile de panica?
Atacurile de panica reprezinta o exacerbare a starii de anxietate, deja existenta in istoricul persoanei, in general, si pot aparea in momentele cele mai neasteptate, luand persoana prin surprindere; nefiind pregatita, in genral se sperie si se adreseaza medicului, crezand ca are o problema de sanatate, astfel ca la camerele de garda, un procent de 10-15% la suta dintre pacientii care se prezinta, nu sufera de o afectiune medicala ci este vorba de un atac de panica.
Cum se manifesta atacul de panica ?
Simptomatologia atacului de panica este foarte variata, ceea ce si induce in eroare persoana, fiind convinsa ca ceva este in neregula cu inima ei, in general, sau cu plamanii, avand gânduri catastrofice - ca ar putea muri, lesina sau innebuni:
-senzatia ca a pierdut controlul
-frica foarte puternica
-senzatie ca inima ii bate altfel, batai foarte puternice ale inimii
-dureri in piept -puls marit
-tensiune marita
-transpiratie
-tremor
-respiratie accelerata
- dificultate de a inspira complet
-nod in gat -senzatie de sufocare
-senzatie de ameteala sau confuzie
-senzatie de derealizare -presiune in urechi
-senzatie de apa in urechi -intepaturi
-senzatii de furnicare
- amortirea membrelor sau a anumitor zone din corp
-senzatie de voma -durere de cap
-tuse -senzatie de a casca repetitiv
-neliniste mentala si psihomotorie
-stare de agitatie
Exercitii recomandate in atacurile de panica:
Exercitiu de respiratie, care are menirea de a normaliza respiratia persoanei :
EX 1. Stand in picioare, in pozitie drepti, indepartezi putin picioarele, unul de celalalt, astfel incat suprafata de contact cu solul sa fie cat mai mare (ceea ce aduce stabilitate si siguranta suplimentara persoanei ).
Inspiri profund -1-, impingi aerul in abdomen -2-, tii aerul in plamani -3-4-, expiri aerul si golesti plamanii -5-, ramai cu plamanii goliti, fara a inspira iarasi, imediat -6-7; apoi reiei acelasi ciclu de respiratie, timp de 10 minute; astfel respiratia se va fi normalizat, iar atacul de panica va fi trecut, persoana fiind focusata pe respiratie, eliberand (anuland ) gandurile catastrofice.
EX 2. Te asezi pe un scaun, un fotoli, o bancuta, o bordura, pentru a dobandi un plus de siguranta si incepi sa numeri elementele de la calorifer, dungile de la parchet, cartile din biblioteca, copacii, scandurile unei banci, frunze, elemente, sau orice insiruire stereotipa, in functie de locul in care te afli, inspirand si tinand aerul in plamani pentru 2 secunde, apoi expirand si asteptand 2 secunde, cu plamanii goliti, inainte de a inspira iarasi. Repeti acest ciclu vreme de 5-10 minute, pana cand simti ca respiratia s-a normalizat si simti ca ai revenit la starea de normalitate. In acest moment poti sa iti pui un pahar cu apa si sa iei cate o inghititura mica, la cateva secunde (ex. din 10 in 10 secunde ).
EX 3. Daca esti asezat, te ridici in picioare si incepi sa faci pasi mici, numarandu-i, in timp ce inspiri profund, tii aerul in plamani vreme de 2 secunde, apoi il expiri si ramai 2 secunde cu plamanii goliti, fara a mai inspira; apoi reiei acest ciclu al rspiratiei concomitent cu pasii pe care ii faci in incapere sau in locul in care te afli, numarand fiecare pas si continui sa faci asta pana cand simti ca rspiratia ti s-a normalizat si ai revenit la starea normala de dinainte.
Tratarea definitiva a atacurilor de panica cu ajutorul psihoterapiei.
Este important de inteles ca exercitiile de calmare a persoanei aflata in stare de atac de panica, precum sunt cele oferite mai sus, nu trateaza definitiv persoana de a mai avea atacuri de panica ci doar amelioreaza starea de moment, nefiind o solutie a la long.
In afara efectuarii acestor exercitii, foarte eficiente pentru scaderea rapida a anxietatii, este recomandabil ca persoana sa consulte un psihoterapeut cu ajutorul caruia sa ajunga sa identifice cauzele psiho-emotionale care au declansat atacul de panica si care intretin anxietatea si sa lucreze in cadrul unui proces psihoterapeutic structurat, sub indrumarea psihoterapeutului specializat in astfel de probleme, la vindecarea emotiilor blocate si restructurarea tiparelor de gandire disfunctionale cu tipare de gandire sanatoase, functionale si adaptate realitatii vietii persoanei de " aici si acum".
Sa ne ingrijim starea de sanatate psiho-emotionala este o datorie a noastra, a fiecarei persoane, si merita sa ii acordam atentie, timp si energie tinand cont de faptul ca aceasta se reflecata in toate aspectele vietii noastre, in calitatea relatiilor pe care le avem, in starea de sanatate fiziologica, in nivelul profesional atins, in starea de beatitudine generala. Calitatea vietii pe care o avem este alegerea noastra!