Cum putem schimba un comportament indezirabil cu un comportament dezirabil?

Inapoi Autor: Croitoru Marinela

Ce sunt comportamentele dezirabile?

Comportamentele dezirabile au la baza gandurile, credintele si sistemul nostru propriu de valori, pe care le transpunem in actiuni si fapte, spre beneficiul nostru sau al altor persoane. Vis a vis de o situatie, un eveniment, o nevoie, o cerinta, actionam sau reactionam in functie de ceea ce gandim in acel moment. Exista comportamente singulare, pe care le manifestam constient, o singura data, intr-o situatie specifica, sau exista comportamente pe care le repetam ori de cate ori ne intalnim cu o situatie similara, " pe pilot automat", acestea reprezentand tipare comportamentale care s-au format de-a lungul timpului tocmai prin aceasta repetare a comportamentului respectiv. Tiparele comportamentale sunt, deasemenea, dezirabile atat timp cat ne sunt benefice.

Ce sunt comportamentele indezirabile si tiparele comportamentale indezirabile?

Comportamentele indezirabile sunt actiunile, faptele noastre prin care ne manifestam fata de o situatie, nevoie, persoana si prin care creem neplacere, deranj sau chiar suferinta emotional sau fizic, noua sau altor persoane. Comportamentele indezirabile au la baza ganduri distorsionate, credinte eronate, un sistem de valori nesanatos, nevoi neimplinite (frustrari ) si pulsiuni, de cele mai multe ori imprumutate din experienta altor persoane, apropiate noua, care cumva ne-au servit drept model si de la care le-am copiat, sau pot fi dezvoltate de noi ca si efect al experientelor negative pe care le-am avut de-a lungul vietii. Daca aceste comportamente indezirabile se repeta in situatii similare, persoana actionand " pe pilot automat" ori de cate ori se confrunta cu o situatie similara, ele vor deveni tipare comportamentale indezirabile. Tiparele comportamentale indezirabile sunt moduri neadecvate de a face fata situatiilor, relatiilor, realitatii "de aici si acum", persoana repetand un comportament pe care l-a manifestat in trecut, cel mai probabil in copilarie, atunci cand s-a confruntat cu o anumita situatie sau eveniment, folosindu-se acel moment de cunostintele, experienta si emotiile specifice varstei pe care o avea atunci; in momentul actual persoana repeta comportamentul respectiv, in loc sa se adapteze situatiei actuale, folosindu-se de noile sale resurse si de experienta pe care o are in acest moment pentru a se adapta si a se comporta intr-un mod congruent cu nevoile si binele personal dar si al altor persoane. Astfel de tipare comportamentale indezirabile pot fi: comportamente de evitare, comportamente de atac, comportamente de dependenta de persoane/ substante, alimente, jocuri, comportament de "inghetare" emotionala, comportamente pasiv-agresive, de control, de supunere s.a.m.d.

Cum se face schimbarea unui comportament indezirabil?

Schimbarea tiparelor comportamentale indezirabile cu unele dezirabile, adaptate realitatii si nevoilor persoanei de "aici si acum" se poate face in cadrul unu proces psihoterapeutic bine structurat, si necesita atat ajutorul specializat si suportul psihoterapeutului, dar mai ales angajamentul total al persoanei care doreste sa faca schimbarea, multa vointa si perseverenta din partea acesteia, in a face actiuni zi de zi pentru indeplinirea obiectivului propus.

Hipnoza clinica si psihoterapia eriksoniana este foarte recomandata, putand fi de mare ajutor in recadrarea comportamentelor indezirabile cu comportamente sanatoase si benefice persoanei. Intoarcerea la trecutul in care isi are originea comportamentul indezirabil si identificarea acesteia, aducerea in constient, poate fi un pas important, usurand si scurtand procesul schimbarii. Deasemenea proiectiile si ancorarea de comportamente adaptative, prin folosirea de imagerie dirijata pot fi de mare ajutor si pot usura si scurta procesul de schimbare a comportamentului indezirabil. Orice schimbare este posibila si sta in puterea noastra sa o facem; trebuie sa dorim acest lucru si sa fim dispusi sa iesim din zona de confort, lucrand la a ne construi propria viata pas cu pas, zi de zi, iar rezultatele vor aparea cu siguranta!

Croitoru Marinela - Cabinet individual de psihologie

Croitoru Marinela - Cabinet individual de psihologie

Psihoterapie exclusiv ONLINE !

Recomandă
Recomandă acest cabinet

Dați o notă și scrieți câteva cuvinte despre experiența dvs pozitivă legată de acest cabinet.

Toate campurile sunt obligatorii.
Penalizăm cabinetele cu autorecomandări!

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp