Cum iesim dintr-un conflict

Inapoi Autor: Psihoterapeut Iulia Tudose

Pentru a putea face faţă unui conflict într-un mod inteligent, începe cu primul pas: cunoaşte-te pe tine. Pentru că atunci când te cunoşti cu adevărat, nu mai tinzi să-i faci pe alţii răspunzători pentru ceea ţi se întamplă.

Cei care provoacă un conflict, sunt cei nervoşi, irascibili, cei care au nevoia să controleze totul, cei care au impresia că de vină pentru stările lor... sunt ceilalţi. Ei ridică vocea pentru a se face auziţi, pentru a controla situaţia, pentru a avea putere. Dar ce putere este aceasta, când impui celuilalt să te asculte sau să facă cum spui tu - prin forţă? Pentru că până la urmă, ne confruntăm cu o agresiune verbală, nu-i aşa?

Ei transmit de fapt, în acele momente, că sunt nesiguri pe ei, că nu au încredere, că sunt vulnerabili, că nu pot controla şi că singura modalitate de control este ridicarea vocii.

Cum poţi evita o întâlnire cu un asemenea personaj, mereu pus pe ceartă?

Poţi alege să pleci - pentru că, din câte ştii, pentru a avea loc o ceartă este nevoie de doi. Nu cred că-i va conveni să se certe singur.

Sau...

Găseşte o scuză - şi părăseşte locul cu pricina.

Când se iveşte o situaţie din care nu poţi pleca, de exemplu- atunci când te afli în preajma unui om pentru care ai sentimente, pe care nu vrei să îl răneşti, atunci ar fi bine să recurgi la comunicare. Îi poţi sugera că poate ar fi mai bine să continuaţi discuţia după ce vă calmaţi.

Deci, este bine să iei în calcul cu cine eşti în acel conflict, pentru a gestiona lucrurile fără prea multe incidente.

Fii diplomat şi nu ridica tonul. Conflictul te poate ademeni. Până la urmă este o luptă a orgoliilor. De aceea îţi recomandam la începutul articolului să înveţi să te cunoşti. Pentru a-ţi descoperi rănile interioare şi a le vindeca, pentru a-ţi cunoaşte reacţiile corporale ce te vor ajuta ca ghid în gestionarea momentelor conflictuale.

Şi încă ceva destul de important: nu lua lucrurile personal - ştii doar că se descarcă pentru ceva ce el nu a reuşit. Ştii doar că acţionează din impulsul propriei răni. El doar încearcă să dea vina pe altul, pentru că este mai uşor de suportat pentru individ.

Nu răspunde cu aceeaşi monedă. Nu cred că îţi doreşti ca lucrurile să se amplifice.

Să ai o atitudine de om hotarât şi încrezător în forţele proprii. Vocea să fie, de asemenea, hotarâtă.

Păstrează calmul. Astfel vei reuşi să rămâi lucid şi să judeci lucrurile aşa cum sunt.

Vorbeşte doar despre subiectul în cauză. Nu accesa trecutul.

Alteori, când vrei să ieşi mai repede din conflict şi să nu-ţi mai baţi capul cu alte probleme ce nu-ţi aparţin, spune-i celui din faţa ta că are dreptate. Dar nu uita să-ţi spui şi punctul tău de vedere - cu respect .

Nu intra în capcana de a-l jigni şi tu- dacă el o face. Nu veţi mai termina niciodată. Şi relaţia va fi una compromisă.

În funcţie de natura problemei, cântareşte dacă merită implicarea ta. Dacă merită efortul tău energetic.

Şi ce este cel mai important: Învaţă din fiecare conflict- fie că te-a luat valul, fie că ai ramas calm şi liniştit. Învaţă care sunt lecţiile tale de viaţă ce îţi sunt date să le înveţi. La ce mai ai de lucrat. Dacă nu faci asta….te vei trezi că istoria se repetă …până când, într-un final, vei învăţa.

Şi nu uita : un om echilibrat este cel care, indiferent de situaţiile nou apărute, reuşeşte să rămână calm şi încearcă să rezolve problemele cu minim de efort energetic.

Iulia Tudose - Cabinet individual de psihologie

Iulia Tudose - Cabinet individual de psihologie



Recomandă
Recomandă acest cabinet

Dați o notă și scrieți câteva cuvinte despre experiența dvs pozitivă legată de acest cabinet.

Toate campurile sunt obligatorii.
Penalizăm cabinetele cu autorecomandări!

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp