Răspunsurile la problemele noastre: din cărţi sau din şedinţele psihologice?

Inapoi Autor: Elena Iamandi
Răspunsurile la problemele noastre: din cărţi sau şedinţele psihologice?


Am întâlnit oameni care refuză, inexplicabil, să meargă la un psiholog sau la un psihoterapeut. O parte dintre aceştia pentru că nu se simt pregătiţi, nu a venit încă momentul să se confrunte cu problema din viaţa lor, altă categorie considerând că este suficient să citească o carte sau mai multe cărţi de psihologie aplicată (de exemplu: Cum să avem mintea armonioasă?, Cum să ne apăram de stres?, Cum să scăpăm singuri de anxietate? ) pentru a afla raspunsurile dorite.

Este cert că o carte bună poate fi utilă înţelegerii situaţiei problematice în care vă aflaţi. Există totuşi o limită a concepţiei conform căreia problemele se pot rezolva doar citind cărţi, pentru că unele părţi ale situaţiei pot fi neînţelese şi, prin urmare, nerezolvate. De aceea, consider că psihoterapia este utila situaţiei/problemei, în ansamblu.

Cărţile au informaţii la modul general, care, cel puţin teoretic, ar trebui să se potrivească majorităţii oamenilor care au aceeaşi problemă. Dar noi, oamenii, suntem unici, şi, în afară de cărţile scrise de noi, nu putem găsi o carte care să cuprindă descrierea completă a problemei cu care ne confruntam la un moment dat. Informaţiile sunt bune, însă este indicat ca acestea să servească individual, nu dumneavoastră să vă pliaţi după informaţiile din cărţi. Este important de ştiut că psihologul, psihoterapeutul sau consilierul ia în considerare atât cunoştinţele generale din domeniul psihologiei, cât şi persoana dumneavoastră, sub toate aspectele ei particulare. Psihoterapeutul în general, şi cu precădere psihoterapeutul integrativ nu caută să potrivească metoda asupra persoanei, adică să aplice în mod mecanic şi nediferenţiat tehnici şi metode de psihoterapie.Va încerca să folosească acele metode şi tehnici care se potrivesc fiecăruia dintre noi.

Relaţia psihoterapeutică ce se stabileşte între client şi psihoterapeut este esenţială în cadrul demersului terapeutic şi a rezultatelor acestuia. Există numeroase şi importante studii care suţin că relaţia terapeutică, este cel mai important factor de predicţie al rezultatului şi este superioară tehnicii. Ceea ce înseamnă că o relaţie cu un om, care ascultă şi înţelege ceea ce îi spuneţi, respectiv situaţia în care vă aflaţi, este mai importantă decât relaţia cu o carte.

Este cert că o carte cu informaţii de specialitate poate oferi o altă perspectivă asupra problemei. Însă depinde numai de dumneavoastră şi de experienţa dumneavoastră ce, cât şi cum veţi înţelege. Mai mult, psihoterapeutul oferă posibilitatea de a experimenta perspective noi asupra dumneavoastră înşivă, pas cu pas. Pentru că psihoterapia înseamnă întâlnirea cu tine însuţi, într-un cadrul special amenajat (cabinet ), unde există o persoană care va fi pentru dumneavoastră o însoţitoare, alteori o martoră, alteori călăuză. Pentru că există lucruri despre noi înşine pe care nu le ştim însă la putem descoperi în cadrul unui proces terapeutic.

Metaforic vorbind, cartea reprezintă o hartă care îţi indică pe unde trebuie să mergi, însă odată pornit la drum eşti singur, şi ai doar doi ochi pentru a nimeri destinaţia.




Elena Iamandi, Psiholog
Elena Iamandi - Cabinet individual de psihologie

Elena Iamandi - Cabinet individual de psihologie



Recomandă
Recomandă acest cabinet

Dați o notă și scrieți câteva cuvinte despre experiența dvs pozitivă legată de acest cabinet.

Toate campurile sunt obligatorii.
Penalizăm cabinetele cu autorecomandări!

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp