Cum să alegi specialistul potrivit pentru tine şi nevoile tale?

Inapoi Autor: ELENA IAMANDI
În perioada comunistă, psihologia şi profesia de psiholog a avut mult de suferit în România. A fost considerată inutilă, ajungându-se la desfiinţarea facultăţilor de profil psihologic pentru o perioadă de circa 20 de ani.

Această convigere a fost adânc înrădăcinată în cultura românească, de aceea şi astăzi mai există oameni care cred că un psiholog nu ne poate ajuta în nici un fel. Un raport de cercetare privind serviciile psihologice în România, arată că, 68, 8% dintre participanţii la studiu nu au fost niciodată la un psiholog.

(Raportul de cercetare privind serviciile psihologice în România îl găsiţi la adresa: http://www.copsi.ro/COLEGIU/cercetare2013/Studiu_CPR_2013.pdf )

Credinţele populare înrădăcinate în cultura Românească privind încrederea în Psihologie, Psihologi şi Psihoterapeuţi există şi astăzi şi iau următoarele forme:

1. "Dacă merg la psiholog înseamnă că sunt nebun".

Este una din credinţele limitative care încă mai există în populaţia românească, datorită faptului că nu se cunoaşte foarte bine diferenţa între psihiatru, psiholog, psihoterapeut. Faţă de anii trecuţi, Raportul de cercetare privind serviciile psihologice în România, prezintă un rezultat optimist în acest sens, 95, 17 % din populaţia investigată reuşesc să facă o minimă între psiholog şi psihiatru. "Declarativ, diferenţa între un psiholog şi un psihiatru este perceputa de majoritate ca fiind raportată la boală: Psihiatru este cel care se ocupă de "nebuni", pe când Psihologul intervine înainte de diagnostic." (Raport de cercetare privind serviciile psihologice în România )


2. "Cu ce mă poate ajuta un psiholog/ un psihoterapeut?"

La noi în ţară nu s-a mediatizat încă suficient de mult modul în care un psiholog ajută la dobândirea şi menţinerea unei vieţi armonioase şi fericite. Dacă ar fi să comparăm cu termenii medicali, Psihologul reprezintă medicul generalist, în timp ce, Psihoterapeutul reprezintă specialistul care se potriveşte cel mai bine cu felul nostru de a fi. Psihoterapeutul este cel care ne însoţeşte în ritmul nostru şi în timpul de care avem nevoie pentru a ne rezolva problemele şi a recăpăta echilibrul dorit.


3. "Am fost la Psiholog, dar nu m-a ajutat cu nimic!"

Această credinţă are în vedere acele persoane care au fost la o şedinţă, poate chiar două de psihoterapie şi care au renunţat din diferite motive precum: lipsa motivaţiei personale, poate că nu s-a simţit confortabil în relaţia terapeutică şi a decis să plece, sau poate că rezistenţele inconştiente în realizarea schimbării s-au interpus în procesul terapeutic şi l-au afectat în sens negative ş.a.

Aceste convigeri limitative, te pot împiedica să îţi atingi potenţialul tău şi să fii tot ceea ce poţi fi...Întodeaună există o cale, pentru a scoate la lumină nevoi nespune niciodată, nimănui şi care au nevoie să fie eliberate. Pentru asta este util să ştii că:

Pentru a primi ajutorul de care ai nevoie şi a nu te lăsa pradă acestei limitări INFORMEAZĂ-TE! Asigură-te tu pe tine că ştii care este diferenţa între psihiatru, psiholog şi psihoterapeut, care sunt rolurile lor şi care sunt intervenţiile de specialitate pe care le fac fiecare. Investirea în propria persoană reprezintă o dovadă de iubire faţă de noi înşine şi faţă de ceilalţi în acelaşi timp. Dacă ai avea un singur pahar cu apă, şi acela ar fi plin de impurităţi l-ai da celor dragi ţie?

Se poate întâmpla să nu întâlneşti specialistul de care TU ai nevoie, este firesc să te simţi descurajat şi deprimat în acest caz, însă nu derapa. Continuă să perseverezi. Este normal că după o întâlnire sau două cu un psiholog/psihoterapeut care nu ţi se potrivea ţie şi nevoilor tale să ai o urmă de îndoială asupra ajutorului său în viaţa şi problema ta. Dacă acel psiholog/psihoterapeut ţi-a spus ceva ce nu ţi-a plăcut, sau poate te aşteptai la cu totul şi cu totul altceva, poate ţi s-a părut prea tânăr sau prea bătrân sau orice altceva ce te-a determinat să îşi pierzi încrederea, nu înseamnă că nu există un alt psiholog/psihoterapeut care îţi poate oferii ajutorul de care tu ai nevoie. Este important să găseşti specialistul compatibil ţie, caută acel SPECIALIST POTRIVIT PENTRU TINE!!!



Cu drag, ELENA IAMANDI- Psiholog Clinician
Elena Iamandi - Cabinet individual de psihologie

Elena Iamandi - Cabinet individual de psihologie



Recomandă
Recomandă acest cabinet

Dați o notă și scrieți câteva cuvinte despre experiența dvs pozitivă legată de acest cabinet.

Toate campurile sunt obligatorii.
Penalizăm cabinetele cu autorecomandări!

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp