Bâlbâiala - colecție de aplicații practice
Pentru mine profesia mea reprezintă felul meu de a fi. Îmi place ceea ce fac și găsesc mereu timp pentru a mă forma profesional și pentru a căuta resurse terapeutice care să mă ajute să îi ajut pe copii cu care intru în contact.
Am găsit la magazinul online de la Jucării vorbărețe o colecție de abilități practice, care m-a ajutat să pătrund în lumea magică a copiilor cu balbism.
Înainte de a vorbi despre joc să cunoaștem bâlbâiala. Bâlbâiala reprezintă vorbirea ce nu urmează ritmul și fluența normală, convențională. Aceasta este caracterizată prin ezitare, repetiția sacadată și prelungirea involuntară a unor cuvinte, silabe sau sunete, precum și pauze și blocaje involuntare în mijlocul pronunției.
Colecția de aplicații practice pe care am găsit-o la magazinul Jucării vorbărețe reprezintă un adevărat program terapeutic destinat copiilor cu balbism. Este apărut la Oradea, editura Primus, în anul 2013. Conține o broșură cu 53 de jocuri teraputice, 6 table de joc, cartonașe motivaționale, instrucțiuni de folosire și un zar. Broșura este repartizată pe patru niveluri de dificultate, fiecare urmărind anumite obiective și detaliind care este mesajul pe care îl transmitem copilului.
Jocurile sunt foarte relaxante si distractive, iar copilul are oportunitatea să își dezvolte respirația diferențiată și să își formeze un ritm de vorbire cursiv. L-am folosit cu copiii care au venit la cabinet iar aceștia au fost foarte încântați. De cele mai multe ori am început cu jocul "La fermă". Această planșă mi-a oferit ocazia să îi învăț pe copii onomatopeele folosind un suport vizual atractiv, colorat, motivant.
Starea de spirit pe care a indus-o suportul imagistic al acestei planșe de curiozitate, încredere, joacă, petrecere, sărbătoare, muncă în echipa a fost de un real ajutor. Copilul a fost foarte captivat de sarcina jocul, s-a descurcat minunat. Jocul și joaca l-au ajutat să își relaxeze organismul și acum vine cu drag la fiecare ședință. S-a amuzat copios când șoricelul i-a povestit în șoaptă cum a păcalit pisica și a repetat întreaga poezie. Apoi am făcut împreună o serie de jocuri care au avut ca scop distragerea atanției de la vorbire, scăderea anxietății față de vorbire, formarea unui ritm de vorbire cursiv și controlul respirației. Cuvintele au ieșit mult mai ușor din gurița copiilului pentru că nu ne-am grăbit, ci ne-am distrat.
Mama copilului a fost foartă încântată să îl audă râzând, distrându-se și fiind dornic să vorbească. Au început să se observe și diferențele. A decis să cumpere jocul și se joacă împreună și acasă. Cu toții sunt foarte fericiți, petrec împreună un timp de calitate jucându-se și reeducând vorbirea. Un real succes emoțional și în dezvoltarea vorbirii.
Dacă vreți să îl achiziționați îl găsiți la magazinul online de Jucării vorbărețe. Tot acolo puteți găsi o gamă largă de jocuri, cărți și material educative.
Nu uitați: În spatele comportamentului, există un copil minunat care așteaptă să fie descoperit și ajutat să își dezvolte potențialul.
I love my job!
Jucării vorbărețe, copii vorbăreți!