Şantajul sentimental

Inapoi Autor: Elena Iamandi
Santajul sentimental reprezintă o forma de manipulare puternică, prin care persoanele apropiate ne ameninţă, direct sau indirect, că se vor supara şi ne vor pedepsi dacă nu facem ceea ce doresc ele.

Şantajul conţine în interiorul său o ameninţare de tipul: dacă nu faci ce zic eu, voi pleca, te voi părăsi, o să mi se facă rău, cine ştie ce se va întampla etc.

Şantajiştii de acest fel sunt de obicei persoane din anturajul nostru (prietenii noştri apropiaţi, partenerii, membrii familiei cu care am avut iniţial o relaţie bună ) care ne fac să ne simţim obligaţi să le îndeplinim dorinţele, vinovaţi dacă îi refuzăm sau să ne fie teamă că ne vor părăsi, dacă nu-i ascultăm.

Dacă răspunzi "da" la cel puţin una din întrebarile de mai jos, înseamnă că eşti victima unui santaj sentimental:

1. Cei din jurul tău te ameninţă ca îţi vor face greutăţi dacă nu le îndeplineşti dorinţele?
2. Apropiaţii tăi vor în permanenţă din ce în ce mai mult de la tine, indiferent de cât de mult le oferi, sau presupun cu regularitate că vei ceda în faţa presiunilor lor?
3. Partenerul te ameninţă permanent că va pune capăt relaţiei sau îţi dă de înţeles că intră în depresie dacă nu faci ce vrea el?
4. Partenera (ul ) ignoră cu regularitate sentimentele şi dorinţele tale sau te etichetează frecvent drept egoist (ă ), lacom (ă ), lipsit (ă ) de sensibilitate dacă nu cedezi în faţa ei/lui?
5. Îţi face promisiuni nechibzuite pe care de obicei nu le respectă?
6. Te aprobă atunci când cedezi, dar te dezaprobă când nu o faci?


Cum se realizează şantajul emoţional?

Persoanele care te şantajează sentimental se comportă în aparenţă cu multă afecţiune, te manipulează şi te determină să simţi confuzie, dezorientare şi iritare, iar în final să îţi pierzi încrederea în tine şi în propriile tale percepţii.

Pentru a exista santaj sentimental este nevoie de doi oameni, de aceea este foarte important să recunoşti care este rolul jucat de tine în această situaţie.


Fiecare dintre noi intră într-o relaţie cu punctele sale slabe: regrete, nesiguranţă, temeri, iritări acumulate, supărări şi nu putem fi şantajaţi sentimental decât dacă îi lăsăm pe cei apropiaţi să afle care sunt punctele noastre sensibile şi să înţeleagă că vom reacţiona prompt dacă vor apasa pe "butoanele" în cauză.

Este important să ne amintim că, cedând de fiecare dată în faţa celor apropiaţi, le arătăm cum să ne santajeze în continuare, îi încurajăm şi le comunicăm că pot repeta santajul şi în viitor. Dacă nu facem efortul de a stopa şantajul sentimental, ajungem să punem în pericol relaţiile noastre cele mai importante şi întregul nostru respect de sine.

Esenţial este să ştim că nimic nu se va schimba în viaţa noastră dacă nu ne schimbăm propriul comportament, a-l ruga pe cel de lângă noi să se schimbe nu are niciun efect şi că singura soluţie este ca noi să acţionăm.


Strategiile cele mai eficiente prin care poţi stopa şantajul sentimental:

1. Comunicarea non-defensiva: evită să încerci să-l schimbi pe cel de lângă tine, mai indicat este să schimbi scenariul şi să răspunzi presiunii lui cu afirmaţii de genul: "Îmi pare rău că eşti suparat", "Înţeleg că tu vezi lucrurile în acest fel", "Este interesant", "Într-adevăr", "Hai să vorbim când vei fi mai calm", "Ai perfectă dreptate".

2. Încearcă să-l transformi pe cel care te şantajează într-un aliat: deplasează conversaţia şi cere-i ajutorul în rezolvarea problemelor tale, zicându-i, de exemplu: "Mă întreb dacă m-ai putea ajuta să găsesc o modalitate de rezolvare a situaţiei".

3. Fă de aşa natură încât fiecare dintre voi să primească ce doreşte, fără a se simţi vinovat sau atacat; cu alte cuvinte, acceptă să faci schimbari în comportamentul tău şi, în schimb, cere-i partenerului să-şi schimbe modul în care te tratează (eu iţi dau dacă şi tu îmi dai ceva în schimb ) .

4. Utilizează umorul pentru a-i arăta celuilalt cum vezi tu comportamentul lui; vă ajută pe amândoi să vă relaxaţi şi să vă aduceţi aminte ce bine vă întelegeaţi înainte.


Sursă de inspiraţie: http://www.eva.ro/psihologie/situatii-si-sfaturi/nu-accepta-santajul-sentimental-articol
Elena Iamandi - Cabinet individual de psihologie

Elena Iamandi - Cabinet individual de psihologie



Recomandă
Recomandă acest cabinet

Dați o notă și scrieți câteva cuvinte despre experiența dvs pozitivă legată de acest cabinet.

Toate campurile sunt obligatorii.
Penalizăm cabinetele cu autorecomandări!

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp