Vreau o relatie de cuplu sanatoasa
„Am incredere oarba in el/ea!" este o replica pe care am auzit-o adesea.
Eu cred ca increderea in tine insuti/insati poate sa fie nemarginita!
Increderea in ceilalti insa, creeaza cele mai mari probleme atunci cand devine oarba.
Nu am intentia de a trage un semnal de alarma in sensul de a nu va mai increde in oameni. Dimpotriva. Va recomand sa aveti incredere in ceilalti. Insa nu oarba, ci vigilenta!
Pentru a evita surprizele nedorite, urmati-va inima, dar nu va pierdeti capul!
Intotdeauna inceputurile relationale sunt atat de frumoase si par a promite de fiecare data „luna de pe cer"! Depuneti efortul de a va mentine in limite rationale. „Nicio minune nu dureaza mai mult de 3 zile!" La fel si euforia inceputului. Cu cat iti provoaca mai multe trairi si emotii spectaculoase, cu atat te indeparteaza mai mult de realitate!
Drept urmare, acordati-va ragazul de va intelege, pe voi insiva, prin prisma nevoilor ce va indeamna sa va implicati intr-o noua relatie cu atat de mult elan. Este important. Va ajuta sa evitati numeroasele neplaceri ulterioare; unele aproape insuportabile de dureroase.
„La inceput era atat de sincer/a. Se purta atat de frumos cu mine. Apoi, parca dintr-o data a devenit alt om!" este o alta observatie frecvent intalnita.
Nu a devenit alt om. La inceput era diferit, deoarece intentia lui/ei a fost sa te cucereasca, poate cu orice pret! Odata trecut acest prag, „omul cu care tu ai hotarat sa incepi o relatie" iti ofera posibilitatea sa il cunosti asa cum el este in realitate.
Daca ai indoieli, te nemultumeste ceea ce descoperi, ori te impiedica sa iti doresti sa te bucuri de prezenta lui, gaseste-ti curajul de a spune „Stop!". Mai departe va ve-ti incurca vietile reciproc!
Daca insa iti doresti sa mergi mai departe, pentru ca tu consideri ca merita, lasa trecutul acolo unde ii este locul, pastreaza doar invatamintele culese din experientele traite, alege sa traiesti in prezent si construieste, impreuna cu partenerul/partenera, perspectivele viitoare pe care vi le doriti amandoi, avand asteptari realiste unul de la celalalt. Ceea ce s-a intamplat pana in prezent reprezinta doar preludiul unui start concret. Incontinuare, petreceti cat mai mult timp impreuna si oferiti-va sansa de va cunoaste unul pe celalalt. Straduiti-va in fiecare zi sa intelegeti ce va doriti fiecare de la aceasta relatie, ce poate sa va ofere celalalt si ce anume sunteti dispus sa ii oferiti la randul vostru. Vorbiti cu celalalt, fi-ti coerenti in exprimare si ascultati-l in egala masura. Comunicati amandoi, muuult, sincer, deschis, despre voi insiva, despre ceea ce va face placere sau nu, despre intentiile si asteptarile voastre, despre dorintele, aspiratiile, emotiile, sentimentele, cat si despre neimplinirile, frustrarile, temerile si indoielile proprii. Impacati-va cu gandul ca nimeni nu este perfect, asadar nici voi si nici partenerul/a cu care sunteti acum intr-o relatie. Centrati-va pe ceea ce puteti fiecare si impreuna, nu pe ceea ce va este imposibil sa realizati. Ganditi pozitiv si permiteti relatiei voastre sa se dezvolte firesc.
O relatie de cuplu sanatoasa si echilibrata se construieste si evolueaza in timp, insa nu de la sine, ci prin implicarea sustinuta a ambilor parteneri.
Iti doresti sa intelegi mai bine cum functioneaza mecanismele (pozitive/negative ) unei relatii de cuplu? Iti recomand sa citesti si articolul: http://www.sprijin-psihologic.ro/de-ce-nu-mai-functioneaza-relatia-noastra-de-cuplu/