De ce avem probleme de a deosebi stanga de dreapta?

Inapoi Autor: articol tradus din Psychology-spot.blogspot.ro

Pentru unii oameni, a indica o directie poate fi o adevarata provocare. In acest caz, identificarea sensului de directie nu este cu siguranta punctul lor puternic si distinctia automata intre stanga si dreapta este foarte dificila. Ele sunt persoanele clasice care, dupa cum afirma www.psychology-spot.blogspot.ro atunci cand li se administreaza o indicatie de directie pe care incerca sa o urmeze, trebuie spus intotdeauna: "Nu dreapta asta! Cealalta dreapta".

 

Daca se intampla si cu tine, trebuie sa stii ca nu esti singur.

Se estimeaza ca 20% din populatia lumii are dificultati in a se orienta in spatiu si in a diferentia dreapta de stanga. Este, de asemenea, cunoscut faptul ca aceasta problema este mai frecventa printre stangaci, femei si persoane cu un IQ ridicat.

 

A invata sa diferentiezi dreapta de stanga, este mult mai complex decat pare

 

In copilarie, invatarea simtului directiei dreapta/stanga, trece prin intermediul a doua faze diferite. In primul rand, este vorba despre un proces intrapersonal, adica, invatam sa distingem dreapta/stanga pe baza imaginii corpului nostru. Mai tarziu, vom renunta la aceasta abordare si o vom inlocui cu un proces supra-personal, care ne va permite sa discriminam ambele parti dreapta /stanga, din punctul de vedere al unei persoane aflata in fata noastra sau a noastra in fata oglinzii.

 

Etapa intrapersonala are loc in jurul varstei de 5 ani. Faza interpersonala se dezvolta in jurul varstei de 9, dar se estimeaza ca la aproximativ 11 de ani, doar 50% dintre copii au dobandit aceasta abilitate. De fapt, acest lucru nu este o invatare simpla, deoarece implica diferite functii cognitive, de la memorie la capacitatea de a procesa si de a integra informatii vizuale precum si constientizarea spatiala. La aceasta se adauga faptul ca, acesta este un sistem de coordonate care se modifica, din moment ce stanga si dreapta variaza in functie de punctul nostru de referinta (ex. dreapta noastra reprezinta stanga celuilalt ).

 

O chestiune de simetrie a creierului si de inteligenta spatiala

 

Exista cateva afectiuni, cum ar fi agnozia spatiala, care determina dificultati de orientare si sunt cauzate de leziuni ale creierului. Prin urmare, neurologii cred ca explicatia acestei probleme poate consta in creier. De fapt, se crede ca abilitatea de a distinge dreapta de stanga depinde in primul rand de emisfera stanga, si in mod special de lobul parietal. Dar exista o teorie care face legatura intre dificultatea de a distinge dreapta/stanga si simetria creierului. Cei mai multi oameni au o asimetrie cerebrala mica, ceea ce inseamna ca o emisfera este putin mai mare decat cealalta si are un rol dominant in functiile si activitatile care sunt desfasurate.

 

Interesant este ca, cu cat este mai mare simetria celor doua emisfere, cu atat este mai dificil pentru acea persoana de a discerne intre dreapta si stanga. Aceasta teorie ar explica de ce femeile au tendinta de a confunda ambele parti, deoarece acestea au de obicei o simetrie mai mare decat barbatii. Se estimeaza ca 8, 8% dintre barbati confunda adesea intre dreapta si stanga, in timp ce procentul creste la 17, 5% pentru femei.

 

Din fericire, acest lucru nu reprezinta o problema, ci pur si simplu inseamna ca persoana respectiva nu a dezvoltat suficient inteligenta spatiala, capacitatea de a se orienta in spatiu. De fapt, fiecare persoana este unica, realizata dupa o "formula speciala", in care inteligentele sunt amestecate in grade diferite. Deci, cine are dificultati sa se orienteze in spatiu, de obicei, prezinta o inteligenta sclipitoare in alte domenii ale vietii.

 

Ce rol are concentrarea?

 

Adevarul este ca, chiar și oamenii care au automatizat această capacitate, pot sa nu fie capabili de a distinge stanga la dreapta. În acest sens, cercetatorii de la Spitalul Royal Victoria au efectuat un studiu cu 234 de studenti si au constatat ca, atunci cand au fost distrasi, era dificil pentru ei să distinga corect dreapta de stanga si au crescut semnificativ șansele de a comite erori în activitatea lor.

 

Exista o solutie?

 

Cei mai multi oameni care au aceasta mica problema recurg adesea la diferite strategii pentru a-si aminti rapid care este stanga si unde se afla dreapta. Unele persoane au nevoie doar sa-si aminteasca mana cu care scriu, altii isi amintesc locul in care este pozitionata inima.

 

In orice caz, ar trebui clarificat faptul ca acest lucru nu este o deficienta, ci doar o mica dificultate. De fapt, este mai degraba o problema de automatizare, dat fiind ca acesti oameni sunt capabili sa recunoasca dreapta sau stanga, dar necesita mai mult timp decat restul oamenilor, deoarece procesul de baza nu este automat si, inainte de a decide, ei trebuie sa se gandeasca.

 

www.diacoti.ro

Cabinet individual de psihologie - Cotumbeanu Diana Florina

Cabinet individual de psihologie - Cotumbeanu Diana Florina

Fii conectat cu tine!

Recomandă
Recomandă acest cabinet

Dați o notă și scrieți câteva cuvinte despre experiența dvs pozitivă legată de acest cabinet.

Toate campurile sunt obligatorii.
Penalizăm cabinetele cu autorecomandări!

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp