Sentimente neplacute in prag de sarbatori?
Inapoi Autor: Buroaga Ionela Psihoterapeut PsyHelp
Sarbatorile nu sunt intotdeauna vesele si luminoase! Chiar daca ar trebui sa fie un prilej de bucurie sarbatorit impreuna cu familia si prietenii, acestea pot provoca sentimente de depresie, singuratate si disperare.
Ce determina aceste sentimentele neplacute? Vulnerabilitati mai vechi Depresia poate fi o adevarata piedica pentru a ne putea bucura de sarbatorile de iarna. Aceasta cu atat mai mult in cazul persoanelor meteo-dependente, care, atunci cand nu primesc cantitatea de lumina naturala necesara, incep sa resimta depresie. Asadar, anotimpul de iarna in sine este o perioada dificila pentru cei care sufera de depresie sezoniera.
Asteptarile noastre Atunci cand asteptarile noastre legate de ce ar trebui sa se intample in acesta perioada nu sunt satisfacute, poate aparea senzatia de coplesire si de dezamagire, pana la adevarate crize emotionale.
Singuratatea Sentimentul de singuratate poate fi accentuat in preajma sarbatorilor de iarna, pentru ca aceste evenimente sunt asociate cu familia, prieteni, etc. Daca aceste neajunsuri sunt tolerate mai bine pe parcursul anului, in prag de sarbatori singuratatea poate fi o sursa inepuizabila de tristete. Oamenii care sufera de singuratate cronica, care nu au numar rezonabil de relatii sau nu au legaturi mai stranse, traiesc accentuat aceasta emotie trista a singuratatii si instrainarii de ceilalti. Singuratatea poate fi si situationala, aceasta fiind cauzata de evenimente specifice, precum divortul, decesul sau mutarea cuiva drag. De cele mai multe ori, daca pierderea este recenta sau neintegrata, aceste persoane traiesc in preajma sarbatorilor sentimente de abandon, tristete, coplesire emotionala. Sentimentul de singuratate poate fi si tranzitoriu, in cazul acelor persoane care, desi au contacte sociale, se simt neintelesi, respinsi, instrainati.
Stresul Sarbatorile de iarna prezinta o gama ametitoare de cereri si de aceea stresul reprezinta o taxa emotionala pe care o platim de sarbatori. Fie ca este legat de impedimentele financiare, de asumarea multor sarcini gospodaresti, de organizarea vacantei sau primirea musafirilor, stresul nu intarzie sa isi faca aparitia. Stresul reprezinta un adevarat obstacol in bunastarea pe care ne-o dorim de sarbatori. Ce poti face pentru a te bucura mai mult de sarbatori? Practica recunostinta! Pentru unii oameni exista tendinta de a ignora ce este bun in vietile lor si de a se concentra pe lipsuri, pe neajunsuri. Da, poate nu ai un buget suficient astfel incat sa pui ceea ce iti doresti pe masa de sarbatori, dar poate ii ai alaturi pe cei dragi! Sau poate nu ai un partener asa cum ti-ai dorit, dar poate ai sprijinul prietenilor sau al familiei! Sau poate ca nu ai nici aceste lucruri, insa urmeaza un nou an in care ti se ofera sansa sa-ti construiesti ceea ce-ti lipseste! Asadar, cauta sa observi ce este bun in viata ta si te vei simti mai bine! Propune-ti ca inainte de culcare sa scrii pe o foaie trei lucruri pentru care esti recunoscator! Astfel, te vei ajuta sa te concentrezi pe lucrurile bune din viata ta! Recunostinta este asemenea unui muschi care are nevoie de exercitiu, de antrenament. Si cu cat vei exersa, cu atat te vei simti mai bine!
Incepe sa creezi traditii noi in familia ta De exemplu, te poti implica intr-o activitate de voluntariat strangand hainute si jucarii pentru copiii din orfelinate sau gatind pentru cei fara camin. Poti face o donatie...sau o vizita la azilul de batrani. Astfel, te vei simti mai util. Fii creativ si schimba rutina obisnuita.. ia initiativa anul acesta rugandu-i pe toti membrii familiei sa scrie pe o lista cateva lucruri pe care doresc sa le faca de sarbatori, astfel incat aceste momente sa fie mai memorabile si distractive. Unul sau mai multe dintre aceste lucruri ar putea deveni o traditie anuala.
Creeaza-ti un mediu favorabil odihnei Pastreaza o rutina astfel incat sa te asiguri ca ramai energic si odihnit. In cazul in care stresul sarbatorilor iti cauzeaza dificultati de adormire, incearca sa asculti muzica de relaxare inainte de culcare. Studiile spun ca utilizatorii CD-urilor cu muzica de relaxare au raportat capacitatea de a adormi mai repede, treziri mai putine de-a lungul noptii, reintoarceri mai rapide la somn in cazul trezirilor din timpul noptii si senzatia de odihnire in dimineata urmatoare.
Schimba-ti perspectiva legata de concediu Pentru cei care se concentreaza foarte mult pe activitatea profesionala poate fi deprimant acest concediu, caci, pentru ca investesc foarte mult in profesie, ajung sa neglijeze viata personala. In loc sa fugi de tine, util ar fi sa profiti de zilele libere pentru a construi ceva si pe plan personal, chiar daca te sperie lucrul acesta. Poate ca pana acum ai fost prea ocupat sa-ti suni prietenii, dar nu e prea tarziu sa reiei legatura cu ei. Sau poate ca nu esti obisnuit sa-ti dai voie sa te relaxezi, insa asta nu inseamna ca nu ai nevoie de aceste lucruri! Corpul si mintea ta stiu sa se relaxeze, dar trebuie sa le dai voie sa faca asta!
Deleaga anumite responsabilitati Daca sentimentele de neajutorare vin si datorita supraaglomerarii cu sarcini, e timpul sa inveti sa delegi! Nu-ti lua sarcini profesionale pe perioada concediului, fie ca alegi sa le amani, fie sa le delegi unui coleg care s-ar putea ocupa in locul tau de aceste lucruri. Roaga pe cineva din familie sa gatesca in locul tau, daca este posibil acest lucru. Implica-i pe toti membrii familiei in curatenia si cumparaturile de sarbatori, nu-ti asuma intreaga responsabilitate. Si, de ce nu, poti angaja pe cineva sa le faca in locul tau, daca bugetul iti permite asta. Astfel, vei avea mai mult timp pentru tine si vei prioritiza lucrurile cu adevarat importante.
Asigura-ti un mediu cu interactiuni sociale pozitive Incearca sa ai control asupra modului in care reactionezi in cadru familiei. Daca ai rude cu care stii ca nu te poti intelege, evita-le sau priveste-le cu mai multa detasare. Nu le lasa sa iti afecteze vacanta, pastreaza anumite limite!
Cauta sa faci lucruri ce iti plac Pentru ca dispozitia ta sa fie mai buna, propune-ti sa intri in contact cu natura, facand plimbari pe jos. Practicarea unor activitati sportive precum patinajul, schiatul, jogging, ec te pot ajuta sa elimini stresul si sa te incarci cu o energie mai buna. Pastrarea unor traditii de sarbatori poate sa te ajute sa iesi din acesta stare. Primirea colindatorilor, impodobirea bradului, oferirea cadourilor pot fi adevarate surse de bucurie, in functie de investitiile simbolice pe care le faci in aceste activitati.
Accepta-ti sentimentele! Daca ai pierdut pe cineva recent sau nu poti fi cu cei dragi, accepta ca este normal ca tu sa simti tristete si durere. Este in regula sa te simti asa, ofera-ti timp sa plangi si sa-ti exprimi sentimentele. Nu te poti forta sa fii fericit doar pentru ca este sezonul de vacanta si ca sunt sarbatorile. Daca cineva drag a murit recent, poti imparti saracilor mancarea sau bautura lui preferata, asta te va face sa te simti putin mai bine.
Cauta sa socializezi Daca te simti singur sau izolat, incearca sa te apropii de comunitate, cum ar fi comunitatea religioasa sau alaturarea la alte evenimente sociale. Ele pot oferi sprijinul si compania de care ai nevoie. Voluntariatul poate fi un prilej de a te apropia de oameni prin ajutorul oferit, de a-ti extinde reteaua sociala facandu-ti prieteni printre voluntari si o modalitate buna de a-ti ridica moralul.
Adapteaza-te la transformarile si dinamica vietii! Sarbatorile nu trebuie sa fie perfecte sau ca in anii trecuti. Dinamica familiei se poate schimba, copii cresc, traditiile si ritualurile se schimba si ele odata cu trecerea timpului. Alege cateva obiceiuri la care sa te opresti, dar fii deschis si la crearea altora noi. De exemplu, in cazul in care copiii tai adulti nu pot veni acasa, descopera noi modalitati de a sarbatori impreuna, cum ar fi convorbirile telefonice sau pe skipe, schimbul de imagini, e-mailuri si videoclipuri...sau fa-le tu o vizita!
Apeleaza la ajutor unui specialist in sanatate mintala In ciuda eforturilor tale, tristetea sau anxietatea pot fi persistente. Daca te simti prea deprimat, esti afectat de dificultatea de a te odihni, iritabil si fara speranta, in imposibilitatea de a face fata treburilor de rutina, este timpul sa apelezi la un specialist. Daca aceste sentimente au persistat in ultima vreme, discuta despre aceste lucruri cu medicul tau sau cauta un psihoterapeut care sa te ajute sa depasesti aceste stari.
Ce determina aceste sentimentele neplacute? Vulnerabilitati mai vechi Depresia poate fi o adevarata piedica pentru a ne putea bucura de sarbatorile de iarna. Aceasta cu atat mai mult in cazul persoanelor meteo-dependente, care, atunci cand nu primesc cantitatea de lumina naturala necesara, incep sa resimta depresie. Asadar, anotimpul de iarna in sine este o perioada dificila pentru cei care sufera de depresie sezoniera.
Asteptarile noastre Atunci cand asteptarile noastre legate de ce ar trebui sa se intample in acesta perioada nu sunt satisfacute, poate aparea senzatia de coplesire si de dezamagire, pana la adevarate crize emotionale.
Singuratatea Sentimentul de singuratate poate fi accentuat in preajma sarbatorilor de iarna, pentru ca aceste evenimente sunt asociate cu familia, prieteni, etc. Daca aceste neajunsuri sunt tolerate mai bine pe parcursul anului, in prag de sarbatori singuratatea poate fi o sursa inepuizabila de tristete. Oamenii care sufera de singuratate cronica, care nu au numar rezonabil de relatii sau nu au legaturi mai stranse, traiesc accentuat aceasta emotie trista a singuratatii si instrainarii de ceilalti. Singuratatea poate fi si situationala, aceasta fiind cauzata de evenimente specifice, precum divortul, decesul sau mutarea cuiva drag. De cele mai multe ori, daca pierderea este recenta sau neintegrata, aceste persoane traiesc in preajma sarbatorilor sentimente de abandon, tristete, coplesire emotionala. Sentimentul de singuratate poate fi si tranzitoriu, in cazul acelor persoane care, desi au contacte sociale, se simt neintelesi, respinsi, instrainati.
Stresul Sarbatorile de iarna prezinta o gama ametitoare de cereri si de aceea stresul reprezinta o taxa emotionala pe care o platim de sarbatori. Fie ca este legat de impedimentele financiare, de asumarea multor sarcini gospodaresti, de organizarea vacantei sau primirea musafirilor, stresul nu intarzie sa isi faca aparitia. Stresul reprezinta un adevarat obstacol in bunastarea pe care ne-o dorim de sarbatori. Ce poti face pentru a te bucura mai mult de sarbatori? Practica recunostinta! Pentru unii oameni exista tendinta de a ignora ce este bun in vietile lor si de a se concentra pe lipsuri, pe neajunsuri. Da, poate nu ai un buget suficient astfel incat sa pui ceea ce iti doresti pe masa de sarbatori, dar poate ii ai alaturi pe cei dragi! Sau poate nu ai un partener asa cum ti-ai dorit, dar poate ai sprijinul prietenilor sau al familiei! Sau poate ca nu ai nici aceste lucruri, insa urmeaza un nou an in care ti se ofera sansa sa-ti construiesti ceea ce-ti lipseste! Asadar, cauta sa observi ce este bun in viata ta si te vei simti mai bine! Propune-ti ca inainte de culcare sa scrii pe o foaie trei lucruri pentru care esti recunoscator! Astfel, te vei ajuta sa te concentrezi pe lucrurile bune din viata ta! Recunostinta este asemenea unui muschi care are nevoie de exercitiu, de antrenament. Si cu cat vei exersa, cu atat te vei simti mai bine!
Incepe sa creezi traditii noi in familia ta De exemplu, te poti implica intr-o activitate de voluntariat strangand hainute si jucarii pentru copiii din orfelinate sau gatind pentru cei fara camin. Poti face o donatie...sau o vizita la azilul de batrani. Astfel, te vei simti mai util. Fii creativ si schimba rutina obisnuita.. ia initiativa anul acesta rugandu-i pe toti membrii familiei sa scrie pe o lista cateva lucruri pe care doresc sa le faca de sarbatori, astfel incat aceste momente sa fie mai memorabile si distractive. Unul sau mai multe dintre aceste lucruri ar putea deveni o traditie anuala.
Creeaza-ti un mediu favorabil odihnei Pastreaza o rutina astfel incat sa te asiguri ca ramai energic si odihnit. In cazul in care stresul sarbatorilor iti cauzeaza dificultati de adormire, incearca sa asculti muzica de relaxare inainte de culcare. Studiile spun ca utilizatorii CD-urilor cu muzica de relaxare au raportat capacitatea de a adormi mai repede, treziri mai putine de-a lungul noptii, reintoarceri mai rapide la somn in cazul trezirilor din timpul noptii si senzatia de odihnire in dimineata urmatoare.
Schimba-ti perspectiva legata de concediu Pentru cei care se concentreaza foarte mult pe activitatea profesionala poate fi deprimant acest concediu, caci, pentru ca investesc foarte mult in profesie, ajung sa neglijeze viata personala. In loc sa fugi de tine, util ar fi sa profiti de zilele libere pentru a construi ceva si pe plan personal, chiar daca te sperie lucrul acesta. Poate ca pana acum ai fost prea ocupat sa-ti suni prietenii, dar nu e prea tarziu sa reiei legatura cu ei. Sau poate ca nu esti obisnuit sa-ti dai voie sa te relaxezi, insa asta nu inseamna ca nu ai nevoie de aceste lucruri! Corpul si mintea ta stiu sa se relaxeze, dar trebuie sa le dai voie sa faca asta!
Deleaga anumite responsabilitati Daca sentimentele de neajutorare vin si datorita supraaglomerarii cu sarcini, e timpul sa inveti sa delegi! Nu-ti lua sarcini profesionale pe perioada concediului, fie ca alegi sa le amani, fie sa le delegi unui coleg care s-ar putea ocupa in locul tau de aceste lucruri. Roaga pe cineva din familie sa gatesca in locul tau, daca este posibil acest lucru. Implica-i pe toti membrii familiei in curatenia si cumparaturile de sarbatori, nu-ti asuma intreaga responsabilitate. Si, de ce nu, poti angaja pe cineva sa le faca in locul tau, daca bugetul iti permite asta. Astfel, vei avea mai mult timp pentru tine si vei prioritiza lucrurile cu adevarat importante.
Asigura-ti un mediu cu interactiuni sociale pozitive Incearca sa ai control asupra modului in care reactionezi in cadru familiei. Daca ai rude cu care stii ca nu te poti intelege, evita-le sau priveste-le cu mai multa detasare. Nu le lasa sa iti afecteze vacanta, pastreaza anumite limite!
Cauta sa faci lucruri ce iti plac Pentru ca dispozitia ta sa fie mai buna, propune-ti sa intri in contact cu natura, facand plimbari pe jos. Practicarea unor activitati sportive precum patinajul, schiatul, jogging, ec te pot ajuta sa elimini stresul si sa te incarci cu o energie mai buna. Pastrarea unor traditii de sarbatori poate sa te ajute sa iesi din acesta stare. Primirea colindatorilor, impodobirea bradului, oferirea cadourilor pot fi adevarate surse de bucurie, in functie de investitiile simbolice pe care le faci in aceste activitati.
Accepta-ti sentimentele! Daca ai pierdut pe cineva recent sau nu poti fi cu cei dragi, accepta ca este normal ca tu sa simti tristete si durere. Este in regula sa te simti asa, ofera-ti timp sa plangi si sa-ti exprimi sentimentele. Nu te poti forta sa fii fericit doar pentru ca este sezonul de vacanta si ca sunt sarbatorile. Daca cineva drag a murit recent, poti imparti saracilor mancarea sau bautura lui preferata, asta te va face sa te simti putin mai bine.
Cauta sa socializezi Daca te simti singur sau izolat, incearca sa te apropii de comunitate, cum ar fi comunitatea religioasa sau alaturarea la alte evenimente sociale. Ele pot oferi sprijinul si compania de care ai nevoie. Voluntariatul poate fi un prilej de a te apropia de oameni prin ajutorul oferit, de a-ti extinde reteaua sociala facandu-ti prieteni printre voluntari si o modalitate buna de a-ti ridica moralul.
Adapteaza-te la transformarile si dinamica vietii! Sarbatorile nu trebuie sa fie perfecte sau ca in anii trecuti. Dinamica familiei se poate schimba, copii cresc, traditiile si ritualurile se schimba si ele odata cu trecerea timpului. Alege cateva obiceiuri la care sa te opresti, dar fii deschis si la crearea altora noi. De exemplu, in cazul in care copiii tai adulti nu pot veni acasa, descopera noi modalitati de a sarbatori impreuna, cum ar fi convorbirile telefonice sau pe skipe, schimbul de imagini, e-mailuri si videoclipuri...sau fa-le tu o vizita!
Apeleaza la ajutor unui specialist in sanatate mintala In ciuda eforturilor tale, tristetea sau anxietatea pot fi persistente. Daca te simti prea deprimat, esti afectat de dificultatea de a te odihni, iritabil si fara speranta, in imposibilitatea de a face fata treburilor de rutina, este timpul sa apelezi la un specialist. Daca aceste sentimente au persistat in ultima vreme, discuta despre aceste lucruri cu medicul tau sau cauta un psihoterapeut care sa te ajute sa depasesti aceste stari.
Buroaga (Rosu) Ionela cabinet individual PsyHelp
Recomandă acest cabinet