Tu cum mănânci? Despre mâncatul conștient.
În ziua de azi, graba este prezentă aproape în orice facem, totul se întâmplă mult mai rapid sau chiar instant, fiind bombardați de stimuli şi informații în fiecare moment prin tehnologiile din jurul nostru. În această grabă continuă, ne oferim din ce în ce mai puțin timp pentru pauze reale, în care să fim în contact cu noi înşine şi cu nevoile noastre, în special cu nevoia noastră de a ne hrăni corespunzător.
Mâncarea este esențială pentru a ne susține viața. Cu toate acestea, relația noastră cu mâncarea în zilele noastre a devenit complexă și provocatoare.
Mulți dintre noi vrem să facem atât de multe într-o singură zi, încât uneori sărim peste mese, iar stresul și stilul alert de viață ne determină să mâncăm pe fugă sau în timp ce facem altceva, pe pilot automat. Atunci când nu mâncăm conştient ("mindless eating" ) suntem predispuşi să mâncăm mai mult sau alimente nepotrivite, care ne influențează apoi nivelul de energie, dar şi starea fizică şi emoțională.
Știința nutriției a făcut progrese majore în ultimii treizeci de ani. Știm acum cu toții că ceea ce alegem să mâncăm ne afectează sănătatea și că putem reduce semnificativ riscul de diabet, hipertensiune arterială, accident vascular cerebral, boli de inimă, boli autoimune și nu numai, prin alegeri sănătoase. Tot mai multe studii şi cercetări arată legătura strânsă dintre creier şi tractul gastrointestinal. De exemplu, chiar gândul de a mânca poate elibera sucurile stomacului înainte ca alimentele să ajungă acolo. Această conexiune merge pe ambele sensuri. Când este stresat, creierul anunță intestinul, iar intestinul răspunde la acest lucru folosind mai puțină energie pentru digestie. Citeste tot articolul https://adelinarotaru.ro/despre-mancatul-constient/