Secretele increderii in sine
Secretele increderii in sine
Cladirea respectului de sine
Va simtiti uneori ezitant si lipsit de incredere, doriti sa schimbati ceva sis a fiti mai fericit, dar nu stiti cum sa procedati? Va comportati in exterior ca un individ increzator in sine si plin de success, dar in realitate apreciati ca duceti o viata lipsita de fericire si de o reala motivatie? Poate veti fi surprins sa aflati ca acesta este un excelent punct de pornire. Faptul ca nutriti aceste sentimente, ca doriti sa fiti mai increzator in dumneavoastra insiva sau ca va lipseste ceva in viata poate fi un imbold capabil sa va ajute sa progresati. Nu sunteti singurul cu o constiinta redusa a valorii proprii: sentimentul respectiv il incearca aproape toti oamenii, la un moment dat sau altul. Indoielile si problemele in relatiile cu alte persoane sunt cauzate in mod direct de insuficientul respect de sine. Daca vi se pare ca viata v-a scapat de sub control, in urma unor schimbari rapide si neasteptate, dezvoltarea respectului de sine va va ajuta sa simtiti controlul si echilibrul. Treptat, veti fi tot mai capabil sa va folositi timpul personal si energia. Veti fi in stare sa va concentrati asupra lucrurilor cu adevarat importante pentru dumneavoastra, indiferent de varsta si de circumstantele curente.
Cand va aflati in prezenta unor indivizi cu aplomb, care par satisfacuti de ei insisi, este posibil sa va intrebati in ce consta secretul increderii lor.
Poate v-ati gandit ca cineva sau ceva exterior persoanei dumneavoastra v-ar putea spori respectul de sine. Ce credeti ca v-ar putea oferi mai multa autoapreciere? Poate ca doriti sa fii mai prosper, mai atragator, mai tanar sau mai sociabil. Poate ca de-abia asteptati sa intalniti persoana potrivita, ori sa va imbunatatiti relatiile actuale. Poate va simtiti nesigur, sau, pur si simplu, vi se pare ca va lipseste ceva din viata.
Tuturor ne-ar face placere sa putem folosi o bagheta magica. Asa ceva este imposibil, insa exista posibilitatea reala de a interveni in mod direct asupra propriei noastre vieti. Puteti incepe sa va autoapreciati chiar in timp ce va doriti o viata mai buna. Asta nu inseamna decat sa va tratati bine, nu cu asprime. Respectul de sine implica identificarea cu ceea ce doriti si va este necesar, cu ceea ce este bine ptr dumneavoastra ca individ. A fi bun cu propria persoana nu inseamna doar a va asigura ca nu va cravasati pana la epuizare, ci se refera si la modul in care vorbiti cu altii despre dumneavoastra si - foarte important - cum ganditi despre dumneavoastra. Multi indivizi n-ar accepta din partea altora lucrurile pe care si le spun in gand despre ei insisi.
"Incep sa ma respect si sa ma apreciez mai mult"
Nu va mai autocriticati, ci incepeti sa va autoapreciati
Un prim pas este de a observa cand va autocriticati. Fiti atent la glasul interior "pus pe critica", cel care nu se mai opreste, descurajandu-va, repetand afirmatii precum: "Sunt incorijibil... n-o s-o fac niciodata... nu pot... sunt atat de prost... de ce n-am... daca as fi..." Lasand glasul autocritic sa continue in acest fel toata ziua, va veti simti realmente descurajat. Este preferabil sa spuneti: "Stop! Ajunge! Imi place la mine caldura pe care o manifest fata de prieteni, rabdarea, curajul, simtul umorului, felul in care ma imbrac sau modul cum m-am descurcat cu un individ dificil." La unul dintre cursurile noastre, cineva a spus ca si-a dat seama ca daca ar fi vorbit cu prietenii saia sa cum vorbea cu sine, nu i-ar mai fi ramas nici un prieten! Aveti multe trasaturi bune; va veti simti mai bine si veti fi mult mai eficient, atat in viata personala, cat si la serviciu, daca va veti aprecia mai mult. Rasplata autoaprecierii este reducerea dependentei de aprecierile altor persoane. Iar aspectul acesta le poate face pe respectivele persoane sa fie mai predispuse in a va aprecia! Autoaprecierea este mult mai putin stresanta decat permanenta autocritica.
La inceput, s-ar putea sa va simtiti oarecum ciudat, concentrandu-va asupra lucrurilor bune pe care le-ati facut, in loc sa observati ce nu ati facut sau ce ati fi putut face altfel. La sfarsitul fiecarei zile de munca, rezervati-va cateva clipe in care, in loc sa revedeti mental ce nu ati facut, sa va apreciati realizarile. Apoi, in acele momente cand sunteti pe cont propriu si simtiti nevoia unor incurajari suplimentare, a cuiva care sa va sustina, va puteti autoincuraja si autosustine.
"Ma autoapreciez"
Autoacceptarea va ajuta sa faceti schimbari
Nu trebuie sa amanati autoacceptarea si multumirea fata de propria persoana. Frecvent, ni se pare ca daca am slabi x kilograme sau daca am castiga cu y bani mai multi, am fi aproape acceptabili. Este omeneste sa dorim sa fim placuti si acceptati de semenii nostri. Este firesc sa doriti acest lucru si sa va bucurati atunci cand se intampla asa. Totusi, cea mai importanta persoana care trebuie sa va accepte sunteti chiar dumneavoastra. Va fi foarte dificil ca altii sa va placa si sa va accepte asa cum sunteti, cata vreme dumneavoastra insiva nu va acceptati. Daca apreciati ca nu sunteti acceptat si placut in anumite privinte, concentrati-va in mod deliberat asupra aspectelor personale care va plac.
Acceptandu-va si fiind multumit de dumneavoastra insiva, va veti simti bine si veti primi realmente un ajutor pentru a duce viata cea mai buna pe care v-o puteti imagina. Intelegerea propriei fiinte si atentia acordata ei nu trebuie sa va predispuna la trandavie. Modificarile dorite se fac mai usor atunci cand va incurajati si va autosprijiniti. De aceea, nu amanati autoaprecierea si senzatia de multumire pana ce ati efectuat schimbarile dorite in viata dumneavoastra! Va veti atinge mai usor obiectivele - de ex. Silueta, conditia fizica, progresul in munca sau armonia in relatiile sociale - atunci cand va acceptati asa cum sunteti. Autoacceptarea este un prieten pe care veti dori sa-l pastrati toata viata!
"Devine to mai usor sa ma accept pe mine insumi"
Incepeti sa va judecati favorabil
Inlaturati obiceiul de a fi nemultumit. Cel mai simplu este sa fii nemultumit de sine. Aspectul acesta pare mult mai evident cand simtiti ca ar trebui sa fiti diferit de ceea ce sunteti acum - de ex., sa faceti mai multe lucruri intr-un timp mai scurt, sa avansati mai rapid in cariera sau sa dezvoltati mai bine o relatie. Adesea, nici macar nu trebuie sa existe vreun motiv; pur si simplu, suntem nemultumiti de noi insine. Chiar daca va prezentati in fata lumii in postura "sunt fericit, n-am nici o problema", in realitate puteti fi nemultumit de dumneavoastra insiva. Nu este surprinzator, deoarece, indiferent de conditiile materiale in care am crescut, rareori am fost educati sa ne acceptam si sa ne respectam propria persoana. Obiceiul nemultumirii de sine provine din anii in care ne-am simtit nevrednici, judecati nefavorabil de altii, dar si din gandurile aspre cu care ne-am gratulat. Puteti petrece multe ore facandu-va griji daca oamenii, in general, sau anumite persoane, va privesc cu ochi buni. Adesea, va irositi timpul, framantandu-va din cauza dezaprobarii lor, cand s-ar putea sa nu aveti nici un motiv. Uneori, presupusa expresie incruntata de pe chipul cuiva nu inseamna decat ca se intreaba ce va manca la cina! O alta grija importanta poate fi cea legata de dezaprobarea sefului ierarhic, in timpul unei sedinte. Oare ce vroia sa exprime chipul lui sobru? Ei bine, nimic altceva decat preocuparea fata de impresia pe care trebuia s-o lase. Ganditi-va:e posibil ca persoana a carei consideratie va ingrijoreaza in asemenea masura sa-si faca la randul sau griji dorind ca sa va lase o impresie cat mai buna! De aceea, relaxati-va si fiti multumit de dumneavoastra insiva.
Judecati-va favorabil, permanent si in orice situatii, deoarece sunteti persoana cea mai importanta din viata dumneavoastra. Judecati-va favorabil chiar daca doriti ca lucrurile sa fi fost diferite. Indeosebi, priviti-va cu ochi buni atunci cand va temeti ca altcineva n-are aceeasi opinie despre dumneavoastra, sau cand ati facut o greseala; atunci, puteti sa reparati greseala, sau sa fiti mai putin stresat de o opinie diferita. Nu-i putem sili pe altii sa ne judece favorabil; poate ca va amintiti o ocazie cand ati incercat s-o faceti. Puteti insa ridica propriul dumneavoastra nivel de acceptare. Veti constata un lucru interesant: daca procedati asa, ceilalti par sa va priveasca cu ochi mai buni!
"Ma privesc cu ochi buni, chiar daca imi doresc sa fi facut altfel lucrurile."
Acordati-va permisiunea de a inainte
Ganditi-va la ocaziile cand n-ati actionat pentru ca nu erati sigur daca veti fi aprobat de altii. O tanara care a participat la unul dintre programele noastre provenea dintr-o familie foarte severa si dorea sa se transforme, sa faca ceva ce ii placea cu adevarat - mai precis, sa lucreze ca machior in televiziune. In acest scop, trebuia sa urmeze niste cursuri specializate. Familia ei n-o incuraja deloc, asa incat ea a fost nevoita realmente sa se priveasca cu ochi buni si sa-si acorde permisiunea de a-si urma visul. A avut curajul s-o faca, a fost sefa de promotie si noua ei cariera a pornit sub auspicii favorabile. Exista ceva anume ce ati dori sa faceti in viata, dar in fata caruia ezitati, fiindca simtiti ca nu aveti destule aprobari in privinta pasului respectiv? Mai intai, decideti daca v-ar placea cu adevarat sa-l faceti si daca v-ar fi de folos. Apoi, acordati-va permisiunea de a inainta. Puteti astepta mult si bine acceptul altora; in schimb, cu incurajarile si sprijinul proprii va va fi mult mai usor sa va transpuneti intentiile in practica.
Puteti sa va opriti grijile
Stim cu totii ca facandu-ne griji in legatura cu ceva, nu vom rezolva situatia si probabil ne vom spori si mai mult nelinistea. Desi suntem constienti de acest lucru, vom proceda la fel si in continuare, mai ales fiindca pentru majoritatea persoanelor aceasta constituie o obisnuinta. Incercati sa contabilizati timpul petrecut saptamanal facandu-va griji. Faptul ca v-ati facut griji atata vreme v-a usurat starea? S-a dovedit cat de cat util? Grijile repetate nu sunt decat o risipa de energie.
Atunci cand incepeti sa va faceti griji cu privire la trecut, alungati-va gandurile imediat ce este posibil. Cand va veti face griji despre viitor, observati diferenta dintre repetarea permanenta a aceluiasi lucru si preocuparea reala legata de faptul ca puteti actiona corespunzator, atunci cand este cazul. Foarte des, grijile noastre in privinta viitorului nu sunt intemeiate. De ex., cateva persoane dintr-un colectiv se temeau de efectele unor schimbari inevitabile, iar atmosfera generala era deprimanta, lipsita de entuziasm si negativa. Una dintre persoanele respective si-a dat seama ca se influentau reciproc in rau si a inceput sa fie mai pozitiva, ridicand nivelul de energie si asteptarile intregului grup. In cele din urma, schimbarile de organizare au fost benefice, pe masura ce componentii colectivului au devenit mai pozitivi, mai flexibili si deschisi noilor oportunitati. De aceea, atunci cand observati ca pierdeti timpul si va faceti sange rau, lasand grijile sa va copleseasca, opriti-va! Decideti sa schimbati aceasta obisnuinta. Puteti stabili zilnic un moment care sa fie "perioada de griji" personala, sa zicem la ora 6 seara, cand veti fi liber sa va faceti griji timp de 10 minute. Peste zi, de cate ori va asalteaza grijile, amanati-le pana la ora stabilita. Veti vedea ca este mai putin placut sa-ti rememorezi grijile atunci cand esti obligat sa o faci! Dupa ce grijile vor trece, nu uitati sa anulati perioada de griji, pentru ca mintea dumneavoastra sa nu continue pe acest tipar.
"Pe masura ce nu-mi mai fac griji, am mai mult timp si energie."
Nu va mai invinuiti
Constatati ca va invinuiti permanent? In felul acesta, nu va veti sustine increderea in dumneavoastra insiva, deoarece veti suferi de vinovatie si de o oarecare anxietate. Cu atat mai mult, daca ati optat ptr. Un comportament diferit pe viitor, sau pentru transmiterea de scuze ori regrete, este absolut inutil sa revedeti intruna trecutul, acuzandu-va si desconsiderandu-va, simtindu-va incompetent.
Intotdeauna in momentul prezent exista o optiune in privinta felului cum sa va comportati sau sa actionati; totusi nu este util sa va invinuiti pentru ceea ce vi se par greseli, ominiuni, sau alegeri eronate din trecut. De obicei, faceti tot ce va sta in putinta la un anumit nivel. Intotdeauna, privind retrospectiv, vi se pare ca v-ati fi putut descurca mai bine.
Daca autoinvinuirea a devenit un obicei, daca vi se pare mereu ca totul se petrece din vina dumneavoastra, observati cat de tulburat va simtiti, cat de mult va deprima repetarea acestor ganduri. Eliberati-va incetisor de ele; nu va ajuta cu nimic. Spuneti-va ca incepeti sa va opriti din a va invinui.
"Acum ma opresc din autoinvinuire si aleg pacea mintii."
Nimic din ceea ce ati facut nu poate fi modificat prin repetari permanente, prin suferinte si autoinvinuiri. Este improbabil ca vreo fapta de-a dumneavoastra din trecut sa fie atat de teribila incat sa fiti nevoit sa va acuzati intruna. Mai bine concentrati-va spre ceea ce este important si placut ptr. Dumneavoastra.
Ascultati-va propria persoana - Sunteti singurul care stiti ce este cel mai bine pentru dumneavoastra insiva.
Pentru respectul de sine, se cuvine sa va concentrati atentia asupra lucrurilor importante pentru dumneavoastra. Ascultarea propriei persoane, a ceea ce este cel mai bun pentru dumneavoastra inseamna inceputul dezvoltarii intuitiei personale, acea calauza infailibila a dumneavoastra ca individ unic. O folositi deja atunci cand aveti o "intuitie" despre ceva, cand aveti "senzatia" ca este important sa faceti un anumit lucru.
Va amintiti probabil de unele momente cand v-ati urmat instinctele si lucrurile s-au petrecut cu usurinta, parca de la sine. Sau de alte momente, cand ar fi fost posibil sa aveti o idee buna, dar ati ales sa n-o puneti in practica, pentru a reveni la ea dupa cateva luni.
Daca va temeti sa va urmati intuitia, incepeti cu ceva mai putin important - de ex., ce carte sa cumparati -, cu o actiune in care nu exista presiunea, din partea dumneavoastra sau a altcuiva, de a reusi perfect. Dupa aceea, va puteti testa in chestiuni mai importante, pe masura ce va veti simti mai increzator in dumneavoastra insiva.
Meritati sa fiti fericit
Meritati sa fiti fericit. Nu traiti pentru a suferi. Cu toate acestea, uneori este posibil sa sesizati ca atunci cand sunteti fericit si multumit, cel putin ptr. o perioada continua, va treziti intrebandu-va daca nu-i prea frumos ca sa fie adevarat. Cu adevarat, este o uriasa deosebire fata de starea de deprimare. Important este sa intelegeti ca a fi vesel reprezinta starea dumneavoastra fireasca, starea naturala de incredere in sine. Totodata, puteti simti ca, daca circumstantele ar fi diferite, v-ati simti mai vesel, dar ca acesta nu-i neaparat momentul. Nu trebuie sa asteptati. Puteti decide sa va simtiti fericit pe loc. Sta la alegerea dumneavoastra cum sa va simtiti - trebuie sa descoperiti singur ce va face fericit si apoi sa folositi cele aflate.
De pilda, adesea dorim sa fim bagati in seama de altcineva pentru a ne simti mai fericiti. Trebuie sa procedam asa pentru noi. Este un sentiment eliberator atat pentru dumneavoastra, cat si pentru cealalta persoana. Nimeni altul nu-si poate asuma responsabilitatea pentru fericirea dumneavoastra pe termen lung, tot asa cum nici dumneavoastra nu va puteti asuma responsabilitatea pentru fericirea altuia. De aceea, este bine ca, dupa ce terminati orice treaba, sa va intrebati: "Ce as putea face ca sa ma simt bine si fericit?".
O tanara era foarte deprimata si nemultumita de multe aspecte ale vietii personale, precum si furioasa pe cei din jur si pe ea insasi. Pe masura ce a inceput sa se trateze cu mai multa intelegere, sa-si ofere mai mult din ceea ce-si dorea, sa se intrebe ce ar putea face pentru propria-i persoana, ea a inceput sa se simta mai toleranta si mai multumita.
O mama punea permanent alte probleme pe locul intai al prioritatilor, pastrand ultimul loc ptr. ea. Simtea mereu ca ea nu era importanta si nu putea face lucrurile pe care si le-ar fi dorit. Cand a inceput sa caute modalitati prin care sa se poata trata zilnic mai bine si sa solicite ajutorul necesar, s-a simtit mai putin obosita, a fost capabila sa examineze pe termen lung ceea ce-si dorea si, in acelasi timp, sa se bucure de copii.
De fapt, facand ceea ce este bine ptr. dumneavoastra si va produce multumire, va reduceti dorintele nesatisfacute. Mentinandu-va fericit, nu inseamna ca veti fi mai putin grijuliu, mai putin sensibil si mai putin serviabil fata de semenii dumneavoastra. Dimpotriva, veti fi o persoana mult mai placuta pentru cei din jur.
"Cand fac ceea ce este bine pentru mine, toti beneficiaza."
Decideti sa va purtati bine cu dumneavoastra insiva
Banuiesc ca nu v-ati purta rau cu altcineva in mod deliberat. Putem chiar fi priceputi in a ne imagina ce este bun ptr. altii, punand la cale surprize, cumparandu-le cadouri si ajutandu-i.Totusi, adesea, suntem nemilosi cu noi insine. Mai cu seama atunci cand sunteti sub presiune, ar fi normal sa va tratati cu blandete si sa nu decideti, de ex., sa va apucati sa zugraviti holul de la intrare tocmai cand se aproprie termenul de predare a unei lucrari importante la serviciu. Acelasi principiu se aplica in toate domeniile vietii; de aceea analizati zilnic ce anume puteti face ca sa va fie bine.
"Acum ma port cu mine la fel de grijuliu cum ma port cu altii."
A va purta bine cu dumneavoastra face parte din respectul de sine. Niciodata nu va veti simti mai bine, daca veti fi nemilos cu propria persoana si va veti pedepsi. Totusi, se poate sa nu va fi gandit deocamdata ce anume este cel mai bine pentru dumneavoastra. Chiar daca sunteti ocupat, este esential sa petreceti o vreme facand ceea ce va place. S-ar putea sa va placa munca pe care o depuneti si sa va iubiti familia - totusi este foarte important sa va rezervati o perioada in care sa faceti ceea ce doriti cu adevarat. Exista modalitati prin care puteti fi mai bun fata de corpul dumneavoastra - de ex., sa nu-l cravasati pana la epuizare. Petreceti catva timp alaturi de persoane care va sprijina si sunt placute, nu doar alaturi de cele pe care le puteti ajuta si sustine. Mai ales cand sunteti ocupat, este important sa va purtati bine si amabil cu propria persoana.
Deoarece prin practica va dezvoltati o mai mare incredere si un sporit respect de sine, asteptati-va imediat la o ameliorare a situatiei. Poate ati remarcat deja ca ganditi si va simtiti mai bine fata de persoana si viata dumneavoastra.Nu uitati cei trei A ai cladirii respectului de sine: autoaprecierea, autoacceptarea si autoaprobarea. Incepand sa renuntati la autoinvinuiri si invatand sa va faceti mai putine griji, veti avea mai multa energie. Consultati-va mereu instinctele, intuitia, in legatura cu ceea ce este bun ptr dumneavoastra. Nu uitati sa va purtati bine cu propria persoana.
Este important ca, indiferent de varsta, sa examinati ceea ce doriti sa obtineti si sa decideti ce este important ptr. dumneavoastra. Nu va subestimati niciodata, indiferent cine sunteti si care sunt circumstantele curente. Niciodata nu va mai exista o alta persoana la fel ca dumneavoastra. Iar psihicul cel mai bun este unul lipsit de stres! Ca atare, relaxati-va si nu uitati sa va respectati. Dupa cum veti vedea in urmatoarele capitole, va puteti crea propria versiune de succes, perfecta ptr. dumneavoastra.
"Cu cat ma relaxez si ma respect mai mult, cu atat devin mai increzator in mine."
Comentarii privind concentrarea practica si relaxarea
Fiecaresectiune de Concentrare personala este conceputa ptr. a va ajuta sa meditati la ceea ce ati citit, dar si ca modalitate de aplicare a respectului de sine in viata dumneavoastra, in domeniul grijilor si intereselor dumneavoastra.
Relaxarile sunt concepute pentru a fi utilizate dupa ce ati efectuat procedura generala de relaxare. Dupa ce v-ati obisnuit cu o metoda de relaxare personala, puteti adauga inca una.
Concentrarea personala
Autoaprecierea
Relaxati-va si respirati adanc. Scrieti o lista cu toate calitatile si talentele personale care va plac si pe care vi le apreciati
Exista ceva anume cu care v-ar placea sa va rasplatiti, sau ceva ce ati dori sa faceti ptr. dumneavoastra? Scrieti lucrul respectiv, apoi efectuati-l cu adevarat.
De fiecare data cand sesizati ca aveti o atitudine critica, opriti-va si luati caietul de insemnari. Petreceti 1 minut sau 2 pe zi, scriindu-va calitatile. Daca este necesar, faceti-o de cateva ori pe zi.
Autoaprobarea
Descrieti o situatie in care autoaprobarea va constitui diferenta decsiva. Poate ca aveti de sustinut un interviu, sau poate ca va asteapta o situatia in care stiti ca veti fi examinat, sau poate, pur si simplu, va comparati nefavorabil cu altii. Cum va simtiti atunci cand va aprobati mai mult? Cum se imbunatateste situatia respectiva prin adaugarea autoaprobarii?
Exista ceva ce ati dori sa faceti in viata, dar pe care nu l-ati facut ptr. ca nu v-ati acordat permisiunea respectiva? Descrieti despre ce este vorba.
Decideti sa va acordati aceasta permisiune! Care sunt lucrurile pe care le veti face acum?
Incetarea autoinvinuirii
Faceti o lista cu toate lucrurile ptr. care va invinuiti in mod constant. Cum va simtiti cand o cititi? Furios sau trist? Scrieti sentimentul respectiv. Dupa aceea, intrebati-va daca va ajuta sa continuati cu autoinvinuirile. Fiti foarte exact. Nu va ajuta! Decideti ca puteti opri autoinvinuirile. Ganditi: "De acum, aleg sa nu ma mai invinuiesc.", "De acum, aleg pacea in viata mea.", sau orice alte ganduri pe care le puteti scrie si despre care stiti ca v-ar fi de ajutor in aceasta situatie.
Ce puteti face ptr. a va concentra energia asupra unui lucru vesel sau important ptr. dumneavoastra. Scrieti lucrul respectiv, apoi efectuati-l imediat!
Tratarea corespunzatoare
Enumerati 6 lucruri despre care stiti ca intotdeauna va fac sa va simtiti bine: poate plimbarea, relaxarea intr-o baie calda, masajul, conversatia cu un prieten, lectura, auditiile muzicale - orice va atrage. In urmatoarele 24 de ore, cautati sa va oferiti unul dintre ele.
Intrebati-va ce ati putea face astazi ptr. dumneavoastra, ceva care sa vi se potriveasca, sa fie placut si relaxant. Este foarte important atunci cand sunteti tensionat si simtiti ca nu va aveti deloc timp ptr. dumneavoastra insiva. Scrieti lucrul respectiv, apoi efectuati-l!
Relaxarile
Procedura generala de relaxare
Dureaza aproximativ 10 minute. Alegeti 1 moment al zilei si un loc unde sa nu fiti deranjat. Asezati-va sau intindeti-va confortabil. Gasiti-va pozitia cea mai placuta. Inchideti incetisor ochii. Destindeti intregul corp, incepand de la cap si mergand spre picioare. Respiratia trebuie sa fie relaxata, totusi fireasca. Indepartati orice ganduri sacaietoare. Relaxati-va si nu va mai ganditi la ele. Nu incercati sa va goliti mintea, ci, pur si simplu, lasati-le sa dispara.
Daca va simtiti mintea asaltata de ganduri, continuati sa va relaxati si lasati-le sa se indeparteze. Sunt reactii naturale, care vor disparea o data ce veti efectua regulat relaxarea. Acelasi lucru este valabil ptr. sentimentele si emotiile care par sa interfereze. Lasati-le sa treaca de la sine.
Dupa ce ati terminat relaxarea si doriti sa va sculati, verificati daca va simtiti confortabil si reamintiti-va ca sunteti relaxat, insa alrt, devenind complet treaz si energic. Daca ati stat intins, rasuciti-va pe o parte si sculati-va fora graba.
Dupa ce va veti familiariza cu relaxarea generala, veti putea adauga oricare dintre relaxarile scurte. Cititi-o pe cea aleasa, inainte de a inchide ochii, pentru a incepe relaxarea. Amintiti-va punctele principale. Tineti minte: este mai important sa va relaxati decat sa va amintiti absolut tot ce era scris. La sfarsitul exercitiului de relaxare, puteti nota ceea ce doriti.
Alungarea grijilor
Dupa ce ati efectuat relaxarea generala, inchipuiti-va ca luati o cutie goala; nu conteaza marimea ei. Este o cutie speciala, punandu-va grijile in ea, acestea vor fi absorbite si dizolvate. Inchipuiti-va procedand chiar asa, descarcandu-va de toate grijile - toate cele de care nu v-ati ocupat pana acum. Puneti-le in cutie. Apoi, indepartati-va de cutie, sau inchipuiti-va ca ea se indeparteaza ori dispare. Remarcati cat de eliberat si usurat va simtiti. Reveniti incet din starea de relaxare.
Tratarea corespunzatoare
Dupa ce ati efectuat relaxarea generala, imaginati-va ca aratati bine si va simtiti bine, Alungati orice ganduri sau sentimente sacaitoare. Lasati-le sa dispara. Concentrati-va intreaga atentie asupra propriei persoane. In vreme ce va relaxati, ganditi-va la toate fleacurile pe care le puteti face pentru a fi amabil cu dumneavoastra, pentru ca ziua sau saptamana sa fie mai usoara si mai amuzanta, dar si mai plina de realizari.
Comentarii privind vizualizarea creativa
Urmand procedura practica de relaxare, va puteti imagina o scena relaxanta sau un final pe care ati dori sa-l atingeti. Aveti grija sa va includeti in scena sau finalul respectiv; observati cum sunteti imbracat, ce faceti, cum arata imprejurimile. Unele detalii va vor aparea mai usor, mai repede. Cu toate acestea, nu va ingrijorati daca imaginea nu se iveste imediat. Nu uitati ca este un joc, iar de aici puteti revarsa raze de bunatate de care sa profite si altii. Mai doriti sa adaugati altceva in tablou? Nu uitati de propria persoana. Cand simtiti ca este indeajuns, opriti-va, verificati daca sunteti relaxat, apoi redeschideti lent ochii.
Cladirea respectului de sine
Va simtiti uneori ezitant si lipsit de incredere, doriti sa schimbati ceva sis a fiti mai fericit, dar nu stiti cum sa procedati? Va comportati in exterior ca un individ increzator in sine si plin de success, dar in realitate apreciati ca duceti o viata lipsita de fericire si de o reala motivatie? Poate veti fi surprins sa aflati ca acesta este un excelent punct de pornire. Faptul ca nutriti aceste sentimente, ca doriti sa fiti mai increzator in dumneavoastra insiva sau ca va lipseste ceva in viata poate fi un imbold capabil sa va ajute sa progresati. Nu sunteti singurul cu o constiinta redusa a valorii proprii: sentimentul respectiv il incearca aproape toti oamenii, la un moment dat sau altul. Indoielile si problemele in relatiile cu alte persoane sunt cauzate in mod direct de insuficientul respect de sine. Daca vi se pare ca viata v-a scapat de sub control, in urma unor schimbari rapide si neasteptate, dezvoltarea respectului de sine va va ajuta sa simtiti controlul si echilibrul. Treptat, veti fi tot mai capabil sa va folositi timpul personal si energia. Veti fi in stare sa va concentrati asupra lucrurilor cu adevarat importante pentru dumneavoastra, indiferent de varsta si de circumstantele curente.
Cand va aflati in prezenta unor indivizi cu aplomb, care par satisfacuti de ei insisi, este posibil sa va intrebati in ce consta secretul increderii lor.
Poate v-ati gandit ca cineva sau ceva exterior persoanei dumneavoastra v-ar putea spori respectul de sine. Ce credeti ca v-ar putea oferi mai multa autoapreciere? Poate ca doriti sa fii mai prosper, mai atragator, mai tanar sau mai sociabil. Poate ca de-abia asteptati sa intalniti persoana potrivita, ori sa va imbunatatiti relatiile actuale. Poate va simtiti nesigur, sau, pur si simplu, vi se pare ca va lipseste ceva din viata.
Tuturor ne-ar face placere sa putem folosi o bagheta magica. Asa ceva este imposibil, insa exista posibilitatea reala de a interveni in mod direct asupra propriei noastre vieti. Puteti incepe sa va autoapreciati chiar in timp ce va doriti o viata mai buna. Asta nu inseamna decat sa va tratati bine, nu cu asprime. Respectul de sine implica identificarea cu ceea ce doriti si va este necesar, cu ceea ce este bine ptr dumneavoastra ca individ. A fi bun cu propria persoana nu inseamna doar a va asigura ca nu va cravasati pana la epuizare, ci se refera si la modul in care vorbiti cu altii despre dumneavoastra si - foarte important - cum ganditi despre dumneavoastra. Multi indivizi n-ar accepta din partea altora lucrurile pe care si le spun in gand despre ei insisi.
"Incep sa ma respect si sa ma apreciez mai mult"
Nu va mai autocriticati, ci incepeti sa va autoapreciati
Un prim pas este de a observa cand va autocriticati. Fiti atent la glasul interior "pus pe critica", cel care nu se mai opreste, descurajandu-va, repetand afirmatii precum: "Sunt incorijibil... n-o s-o fac niciodata... nu pot... sunt atat de prost... de ce n-am... daca as fi..." Lasand glasul autocritic sa continue in acest fel toata ziua, va veti simti realmente descurajat. Este preferabil sa spuneti: "Stop! Ajunge! Imi place la mine caldura pe care o manifest fata de prieteni, rabdarea, curajul, simtul umorului, felul in care ma imbrac sau modul cum m-am descurcat cu un individ dificil." La unul dintre cursurile noastre, cineva a spus ca si-a dat seama ca daca ar fi vorbit cu prietenii saia sa cum vorbea cu sine, nu i-ar mai fi ramas nici un prieten! Aveti multe trasaturi bune; va veti simti mai bine si veti fi mult mai eficient, atat in viata personala, cat si la serviciu, daca va veti aprecia mai mult. Rasplata autoaprecierii este reducerea dependentei de aprecierile altor persoane. Iar aspectul acesta le poate face pe respectivele persoane sa fie mai predispuse in a va aprecia! Autoaprecierea este mult mai putin stresanta decat permanenta autocritica.
La inceput, s-ar putea sa va simtiti oarecum ciudat, concentrandu-va asupra lucrurilor bune pe care le-ati facut, in loc sa observati ce nu ati facut sau ce ati fi putut face altfel. La sfarsitul fiecarei zile de munca, rezervati-va cateva clipe in care, in loc sa revedeti mental ce nu ati facut, sa va apreciati realizarile. Apoi, in acele momente cand sunteti pe cont propriu si simtiti nevoia unor incurajari suplimentare, a cuiva care sa va sustina, va puteti autoincuraja si autosustine.
"Ma autoapreciez"
Autoacceptarea va ajuta sa faceti schimbari
Nu trebuie sa amanati autoacceptarea si multumirea fata de propria persoana. Frecvent, ni se pare ca daca am slabi x kilograme sau daca am castiga cu y bani mai multi, am fi aproape acceptabili. Este omeneste sa dorim sa fim placuti si acceptati de semenii nostri. Este firesc sa doriti acest lucru si sa va bucurati atunci cand se intampla asa. Totusi, cea mai importanta persoana care trebuie sa va accepte sunteti chiar dumneavoastra. Va fi foarte dificil ca altii sa va placa si sa va accepte asa cum sunteti, cata vreme dumneavoastra insiva nu va acceptati. Daca apreciati ca nu sunteti acceptat si placut in anumite privinte, concentrati-va in mod deliberat asupra aspectelor personale care va plac.
Acceptandu-va si fiind multumit de dumneavoastra insiva, va veti simti bine si veti primi realmente un ajutor pentru a duce viata cea mai buna pe care v-o puteti imagina. Intelegerea propriei fiinte si atentia acordata ei nu trebuie sa va predispuna la trandavie. Modificarile dorite se fac mai usor atunci cand va incurajati si va autosprijiniti. De aceea, nu amanati autoaprecierea si senzatia de multumire pana ce ati efectuat schimbarile dorite in viata dumneavoastra! Va veti atinge mai usor obiectivele - de ex. Silueta, conditia fizica, progresul in munca sau armonia in relatiile sociale - atunci cand va acceptati asa cum sunteti. Autoacceptarea este un prieten pe care veti dori sa-l pastrati toata viata!
"Devine to mai usor sa ma accept pe mine insumi"
Incepeti sa va judecati favorabil
Inlaturati obiceiul de a fi nemultumit. Cel mai simplu este sa fii nemultumit de sine. Aspectul acesta pare mult mai evident cand simtiti ca ar trebui sa fiti diferit de ceea ce sunteti acum - de ex., sa faceti mai multe lucruri intr-un timp mai scurt, sa avansati mai rapid in cariera sau sa dezvoltati mai bine o relatie. Adesea, nici macar nu trebuie sa existe vreun motiv; pur si simplu, suntem nemultumiti de noi insine. Chiar daca va prezentati in fata lumii in postura "sunt fericit, n-am nici o problema", in realitate puteti fi nemultumit de dumneavoastra insiva. Nu este surprinzator, deoarece, indiferent de conditiile materiale in care am crescut, rareori am fost educati sa ne acceptam si sa ne respectam propria persoana. Obiceiul nemultumirii de sine provine din anii in care ne-am simtit nevrednici, judecati nefavorabil de altii, dar si din gandurile aspre cu care ne-am gratulat. Puteti petrece multe ore facandu-va griji daca oamenii, in general, sau anumite persoane, va privesc cu ochi buni. Adesea, va irositi timpul, framantandu-va din cauza dezaprobarii lor, cand s-ar putea sa nu aveti nici un motiv. Uneori, presupusa expresie incruntata de pe chipul cuiva nu inseamna decat ca se intreaba ce va manca la cina! O alta grija importanta poate fi cea legata de dezaprobarea sefului ierarhic, in timpul unei sedinte. Oare ce vroia sa exprime chipul lui sobru? Ei bine, nimic altceva decat preocuparea fata de impresia pe care trebuia s-o lase. Ganditi-va:e posibil ca persoana a carei consideratie va ingrijoreaza in asemenea masura sa-si faca la randul sau griji dorind ca sa va lase o impresie cat mai buna! De aceea, relaxati-va si fiti multumit de dumneavoastra insiva.
Judecati-va favorabil, permanent si in orice situatii, deoarece sunteti persoana cea mai importanta din viata dumneavoastra. Judecati-va favorabil chiar daca doriti ca lucrurile sa fi fost diferite. Indeosebi, priviti-va cu ochi buni atunci cand va temeti ca altcineva n-are aceeasi opinie despre dumneavoastra, sau cand ati facut o greseala; atunci, puteti sa reparati greseala, sau sa fiti mai putin stresat de o opinie diferita. Nu-i putem sili pe altii sa ne judece favorabil; poate ca va amintiti o ocazie cand ati incercat s-o faceti. Puteti insa ridica propriul dumneavoastra nivel de acceptare. Veti constata un lucru interesant: daca procedati asa, ceilalti par sa va priveasca cu ochi mai buni!
"Ma privesc cu ochi buni, chiar daca imi doresc sa fi facut altfel lucrurile."
Acordati-va permisiunea de a inainte
Ganditi-va la ocaziile cand n-ati actionat pentru ca nu erati sigur daca veti fi aprobat de altii. O tanara care a participat la unul dintre programele noastre provenea dintr-o familie foarte severa si dorea sa se transforme, sa faca ceva ce ii placea cu adevarat - mai precis, sa lucreze ca machior in televiziune. In acest scop, trebuia sa urmeze niste cursuri specializate. Familia ei n-o incuraja deloc, asa incat ea a fost nevoita realmente sa se priveasca cu ochi buni si sa-si acorde permisiunea de a-si urma visul. A avut curajul s-o faca, a fost sefa de promotie si noua ei cariera a pornit sub auspicii favorabile. Exista ceva anume ce ati dori sa faceti in viata, dar in fata caruia ezitati, fiindca simtiti ca nu aveti destule aprobari in privinta pasului respectiv? Mai intai, decideti daca v-ar placea cu adevarat sa-l faceti si daca v-ar fi de folos. Apoi, acordati-va permisiunea de a inainta. Puteti astepta mult si bine acceptul altora; in schimb, cu incurajarile si sprijinul proprii va va fi mult mai usor sa va transpuneti intentiile in practica.
Puteti sa va opriti grijile
Stim cu totii ca facandu-ne griji in legatura cu ceva, nu vom rezolva situatia si probabil ne vom spori si mai mult nelinistea. Desi suntem constienti de acest lucru, vom proceda la fel si in continuare, mai ales fiindca pentru majoritatea persoanelor aceasta constituie o obisnuinta. Incercati sa contabilizati timpul petrecut saptamanal facandu-va griji. Faptul ca v-ati facut griji atata vreme v-a usurat starea? S-a dovedit cat de cat util? Grijile repetate nu sunt decat o risipa de energie.
Atunci cand incepeti sa va faceti griji cu privire la trecut, alungati-va gandurile imediat ce este posibil. Cand va veti face griji despre viitor, observati diferenta dintre repetarea permanenta a aceluiasi lucru si preocuparea reala legata de faptul ca puteti actiona corespunzator, atunci cand este cazul. Foarte des, grijile noastre in privinta viitorului nu sunt intemeiate. De ex., cateva persoane dintr-un colectiv se temeau de efectele unor schimbari inevitabile, iar atmosfera generala era deprimanta, lipsita de entuziasm si negativa. Una dintre persoanele respective si-a dat seama ca se influentau reciproc in rau si a inceput sa fie mai pozitiva, ridicand nivelul de energie si asteptarile intregului grup. In cele din urma, schimbarile de organizare au fost benefice, pe masura ce componentii colectivului au devenit mai pozitivi, mai flexibili si deschisi noilor oportunitati. De aceea, atunci cand observati ca pierdeti timpul si va faceti sange rau, lasand grijile sa va copleseasca, opriti-va! Decideti sa schimbati aceasta obisnuinta. Puteti stabili zilnic un moment care sa fie "perioada de griji" personala, sa zicem la ora 6 seara, cand veti fi liber sa va faceti griji timp de 10 minute. Peste zi, de cate ori va asalteaza grijile, amanati-le pana la ora stabilita. Veti vedea ca este mai putin placut sa-ti rememorezi grijile atunci cand esti obligat sa o faci! Dupa ce grijile vor trece, nu uitati sa anulati perioada de griji, pentru ca mintea dumneavoastra sa nu continue pe acest tipar.
"Pe masura ce nu-mi mai fac griji, am mai mult timp si energie."
Nu va mai invinuiti
Constatati ca va invinuiti permanent? In felul acesta, nu va veti sustine increderea in dumneavoastra insiva, deoarece veti suferi de vinovatie si de o oarecare anxietate. Cu atat mai mult, daca ati optat ptr. Un comportament diferit pe viitor, sau pentru transmiterea de scuze ori regrete, este absolut inutil sa revedeti intruna trecutul, acuzandu-va si desconsiderandu-va, simtindu-va incompetent.
Intotdeauna in momentul prezent exista o optiune in privinta felului cum sa va comportati sau sa actionati; totusi nu este util sa va invinuiti pentru ceea ce vi se par greseli, ominiuni, sau alegeri eronate din trecut. De obicei, faceti tot ce va sta in putinta la un anumit nivel. Intotdeauna, privind retrospectiv, vi se pare ca v-ati fi putut descurca mai bine.
Daca autoinvinuirea a devenit un obicei, daca vi se pare mereu ca totul se petrece din vina dumneavoastra, observati cat de tulburat va simtiti, cat de mult va deprima repetarea acestor ganduri. Eliberati-va incetisor de ele; nu va ajuta cu nimic. Spuneti-va ca incepeti sa va opriti din a va invinui.
"Acum ma opresc din autoinvinuire si aleg pacea mintii."
Nimic din ceea ce ati facut nu poate fi modificat prin repetari permanente, prin suferinte si autoinvinuiri. Este improbabil ca vreo fapta de-a dumneavoastra din trecut sa fie atat de teribila incat sa fiti nevoit sa va acuzati intruna. Mai bine concentrati-va spre ceea ce este important si placut ptr. Dumneavoastra.
Ascultati-va propria persoana - Sunteti singurul care stiti ce este cel mai bine pentru dumneavoastra insiva.
Pentru respectul de sine, se cuvine sa va concentrati atentia asupra lucrurilor importante pentru dumneavoastra. Ascultarea propriei persoane, a ceea ce este cel mai bun pentru dumneavoastra inseamna inceputul dezvoltarii intuitiei personale, acea calauza infailibila a dumneavoastra ca individ unic. O folositi deja atunci cand aveti o "intuitie" despre ceva, cand aveti "senzatia" ca este important sa faceti un anumit lucru.
Va amintiti probabil de unele momente cand v-ati urmat instinctele si lucrurile s-au petrecut cu usurinta, parca de la sine. Sau de alte momente, cand ar fi fost posibil sa aveti o idee buna, dar ati ales sa n-o puneti in practica, pentru a reveni la ea dupa cateva luni.
Daca va temeti sa va urmati intuitia, incepeti cu ceva mai putin important - de ex., ce carte sa cumparati -, cu o actiune in care nu exista presiunea, din partea dumneavoastra sau a altcuiva, de a reusi perfect. Dupa aceea, va puteti testa in chestiuni mai importante, pe masura ce va veti simti mai increzator in dumneavoastra insiva.
Meritati sa fiti fericit
Meritati sa fiti fericit. Nu traiti pentru a suferi. Cu toate acestea, uneori este posibil sa sesizati ca atunci cand sunteti fericit si multumit, cel putin ptr. o perioada continua, va treziti intrebandu-va daca nu-i prea frumos ca sa fie adevarat. Cu adevarat, este o uriasa deosebire fata de starea de deprimare. Important este sa intelegeti ca a fi vesel reprezinta starea dumneavoastra fireasca, starea naturala de incredere in sine. Totodata, puteti simti ca, daca circumstantele ar fi diferite, v-ati simti mai vesel, dar ca acesta nu-i neaparat momentul. Nu trebuie sa asteptati. Puteti decide sa va simtiti fericit pe loc. Sta la alegerea dumneavoastra cum sa va simtiti - trebuie sa descoperiti singur ce va face fericit si apoi sa folositi cele aflate.
De pilda, adesea dorim sa fim bagati in seama de altcineva pentru a ne simti mai fericiti. Trebuie sa procedam asa pentru noi. Este un sentiment eliberator atat pentru dumneavoastra, cat si pentru cealalta persoana. Nimeni altul nu-si poate asuma responsabilitatea pentru fericirea dumneavoastra pe termen lung, tot asa cum nici dumneavoastra nu va puteti asuma responsabilitatea pentru fericirea altuia. De aceea, este bine ca, dupa ce terminati orice treaba, sa va intrebati: "Ce as putea face ca sa ma simt bine si fericit?".
O tanara era foarte deprimata si nemultumita de multe aspecte ale vietii personale, precum si furioasa pe cei din jur si pe ea insasi. Pe masura ce a inceput sa se trateze cu mai multa intelegere, sa-si ofere mai mult din ceea ce-si dorea, sa se intrebe ce ar putea face pentru propria-i persoana, ea a inceput sa se simta mai toleranta si mai multumita.
O mama punea permanent alte probleme pe locul intai al prioritatilor, pastrand ultimul loc ptr. ea. Simtea mereu ca ea nu era importanta si nu putea face lucrurile pe care si le-ar fi dorit. Cand a inceput sa caute modalitati prin care sa se poata trata zilnic mai bine si sa solicite ajutorul necesar, s-a simtit mai putin obosita, a fost capabila sa examineze pe termen lung ceea ce-si dorea si, in acelasi timp, sa se bucure de copii.
De fapt, facand ceea ce este bine ptr. dumneavoastra si va produce multumire, va reduceti dorintele nesatisfacute. Mentinandu-va fericit, nu inseamna ca veti fi mai putin grijuliu, mai putin sensibil si mai putin serviabil fata de semenii dumneavoastra. Dimpotriva, veti fi o persoana mult mai placuta pentru cei din jur.
"Cand fac ceea ce este bine pentru mine, toti beneficiaza."
Decideti sa va purtati bine cu dumneavoastra insiva
Banuiesc ca nu v-ati purta rau cu altcineva in mod deliberat. Putem chiar fi priceputi in a ne imagina ce este bun ptr. altii, punand la cale surprize, cumparandu-le cadouri si ajutandu-i.Totusi, adesea, suntem nemilosi cu noi insine. Mai cu seama atunci cand sunteti sub presiune, ar fi normal sa va tratati cu blandete si sa nu decideti, de ex., sa va apucati sa zugraviti holul de la intrare tocmai cand se aproprie termenul de predare a unei lucrari importante la serviciu. Acelasi principiu se aplica in toate domeniile vietii; de aceea analizati zilnic ce anume puteti face ca sa va fie bine.
"Acum ma port cu mine la fel de grijuliu cum ma port cu altii."
A va purta bine cu dumneavoastra face parte din respectul de sine. Niciodata nu va veti simti mai bine, daca veti fi nemilos cu propria persoana si va veti pedepsi. Totusi, se poate sa nu va fi gandit deocamdata ce anume este cel mai bine pentru dumneavoastra. Chiar daca sunteti ocupat, este esential sa petreceti o vreme facand ceea ce va place. S-ar putea sa va placa munca pe care o depuneti si sa va iubiti familia - totusi este foarte important sa va rezervati o perioada in care sa faceti ceea ce doriti cu adevarat. Exista modalitati prin care puteti fi mai bun fata de corpul dumneavoastra - de ex., sa nu-l cravasati pana la epuizare. Petreceti catva timp alaturi de persoane care va sprijina si sunt placute, nu doar alaturi de cele pe care le puteti ajuta si sustine. Mai ales cand sunteti ocupat, este important sa va purtati bine si amabil cu propria persoana.
Deoarece prin practica va dezvoltati o mai mare incredere si un sporit respect de sine, asteptati-va imediat la o ameliorare a situatiei. Poate ati remarcat deja ca ganditi si va simtiti mai bine fata de persoana si viata dumneavoastra.Nu uitati cei trei A ai cladirii respectului de sine: autoaprecierea, autoacceptarea si autoaprobarea. Incepand sa renuntati la autoinvinuiri si invatand sa va faceti mai putine griji, veti avea mai multa energie. Consultati-va mereu instinctele, intuitia, in legatura cu ceea ce este bun ptr dumneavoastra. Nu uitati sa va purtati bine cu propria persoana.
Este important ca, indiferent de varsta, sa examinati ceea ce doriti sa obtineti si sa decideti ce este important ptr. dumneavoastra. Nu va subestimati niciodata, indiferent cine sunteti si care sunt circumstantele curente. Niciodata nu va mai exista o alta persoana la fel ca dumneavoastra. Iar psihicul cel mai bun este unul lipsit de stres! Ca atare, relaxati-va si nu uitati sa va respectati. Dupa cum veti vedea in urmatoarele capitole, va puteti crea propria versiune de succes, perfecta ptr. dumneavoastra.
"Cu cat ma relaxez si ma respect mai mult, cu atat devin mai increzator in mine."
Comentarii privind concentrarea practica si relaxarea
Fiecaresectiune de Concentrare personala este conceputa ptr. a va ajuta sa meditati la ceea ce ati citit, dar si ca modalitate de aplicare a respectului de sine in viata dumneavoastra, in domeniul grijilor si intereselor dumneavoastra.
Relaxarile sunt concepute pentru a fi utilizate dupa ce ati efectuat procedura generala de relaxare. Dupa ce v-ati obisnuit cu o metoda de relaxare personala, puteti adauga inca una.
Concentrarea personala
Autoaprecierea
Relaxati-va si respirati adanc. Scrieti o lista cu toate calitatile si talentele personale care va plac si pe care vi le apreciati
Exista ceva anume cu care v-ar placea sa va rasplatiti, sau ceva ce ati dori sa faceti ptr. dumneavoastra? Scrieti lucrul respectiv, apoi efectuati-l cu adevarat.
De fiecare data cand sesizati ca aveti o atitudine critica, opriti-va si luati caietul de insemnari. Petreceti 1 minut sau 2 pe zi, scriindu-va calitatile. Daca este necesar, faceti-o de cateva ori pe zi.
Autoaprobarea
Descrieti o situatie in care autoaprobarea va constitui diferenta decsiva. Poate ca aveti de sustinut un interviu, sau poate ca va asteapta o situatia in care stiti ca veti fi examinat, sau poate, pur si simplu, va comparati nefavorabil cu altii. Cum va simtiti atunci cand va aprobati mai mult? Cum se imbunatateste situatia respectiva prin adaugarea autoaprobarii?
Exista ceva ce ati dori sa faceti in viata, dar pe care nu l-ati facut ptr. ca nu v-ati acordat permisiunea respectiva? Descrieti despre ce este vorba.
Decideti sa va acordati aceasta permisiune! Care sunt lucrurile pe care le veti face acum?
Incetarea autoinvinuirii
Faceti o lista cu toate lucrurile ptr. care va invinuiti in mod constant. Cum va simtiti cand o cititi? Furios sau trist? Scrieti sentimentul respectiv. Dupa aceea, intrebati-va daca va ajuta sa continuati cu autoinvinuirile. Fiti foarte exact. Nu va ajuta! Decideti ca puteti opri autoinvinuirile. Ganditi: "De acum, aleg sa nu ma mai invinuiesc.", "De acum, aleg pacea in viata mea.", sau orice alte ganduri pe care le puteti scrie si despre care stiti ca v-ar fi de ajutor in aceasta situatie.
Ce puteti face ptr. a va concentra energia asupra unui lucru vesel sau important ptr. dumneavoastra. Scrieti lucrul respectiv, apoi efectuati-l imediat!
Tratarea corespunzatoare
Enumerati 6 lucruri despre care stiti ca intotdeauna va fac sa va simtiti bine: poate plimbarea, relaxarea intr-o baie calda, masajul, conversatia cu un prieten, lectura, auditiile muzicale - orice va atrage. In urmatoarele 24 de ore, cautati sa va oferiti unul dintre ele.
Intrebati-va ce ati putea face astazi ptr. dumneavoastra, ceva care sa vi se potriveasca, sa fie placut si relaxant. Este foarte important atunci cand sunteti tensionat si simtiti ca nu va aveti deloc timp ptr. dumneavoastra insiva. Scrieti lucrul respectiv, apoi efectuati-l!
Relaxarile
Procedura generala de relaxare
Dureaza aproximativ 10 minute. Alegeti 1 moment al zilei si un loc unde sa nu fiti deranjat. Asezati-va sau intindeti-va confortabil. Gasiti-va pozitia cea mai placuta. Inchideti incetisor ochii. Destindeti intregul corp, incepand de la cap si mergand spre picioare. Respiratia trebuie sa fie relaxata, totusi fireasca. Indepartati orice ganduri sacaietoare. Relaxati-va si nu va mai ganditi la ele. Nu incercati sa va goliti mintea, ci, pur si simplu, lasati-le sa dispara.
Daca va simtiti mintea asaltata de ganduri, continuati sa va relaxati si lasati-le sa se indeparteze. Sunt reactii naturale, care vor disparea o data ce veti efectua regulat relaxarea. Acelasi lucru este valabil ptr. sentimentele si emotiile care par sa interfereze. Lasati-le sa treaca de la sine.
Dupa ce ati terminat relaxarea si doriti sa va sculati, verificati daca va simtiti confortabil si reamintiti-va ca sunteti relaxat, insa alrt, devenind complet treaz si energic. Daca ati stat intins, rasuciti-va pe o parte si sculati-va fora graba.
Dupa ce va veti familiariza cu relaxarea generala, veti putea adauga oricare dintre relaxarile scurte. Cititi-o pe cea aleasa, inainte de a inchide ochii, pentru a incepe relaxarea. Amintiti-va punctele principale. Tineti minte: este mai important sa va relaxati decat sa va amintiti absolut tot ce era scris. La sfarsitul exercitiului de relaxare, puteti nota ceea ce doriti.
Alungarea grijilor
Dupa ce ati efectuat relaxarea generala, inchipuiti-va ca luati o cutie goala; nu conteaza marimea ei. Este o cutie speciala, punandu-va grijile in ea, acestea vor fi absorbite si dizolvate. Inchipuiti-va procedand chiar asa, descarcandu-va de toate grijile - toate cele de care nu v-ati ocupat pana acum. Puneti-le in cutie. Apoi, indepartati-va de cutie, sau inchipuiti-va ca ea se indeparteaza ori dispare. Remarcati cat de eliberat si usurat va simtiti. Reveniti incet din starea de relaxare.
Tratarea corespunzatoare
Dupa ce ati efectuat relaxarea generala, imaginati-va ca aratati bine si va simtiti bine, Alungati orice ganduri sau sentimente sacaitoare. Lasati-le sa dispara. Concentrati-va intreaga atentie asupra propriei persoane. In vreme ce va relaxati, ganditi-va la toate fleacurile pe care le puteti face pentru a fi amabil cu dumneavoastra, pentru ca ziua sau saptamana sa fie mai usoara si mai amuzanta, dar si mai plina de realizari.
Comentarii privind vizualizarea creativa
Urmand procedura practica de relaxare, va puteti imagina o scena relaxanta sau un final pe care ati dori sa-l atingeti. Aveti grija sa va includeti in scena sau finalul respectiv; observati cum sunteti imbracat, ce faceti, cum arata imprejurimile. Unele detalii va vor aparea mai usor, mai repede. Cu toate acestea, nu va ingrijorati daca imaginea nu se iveste imediat. Nu uitati ca este un joc, iar de aici puteti revarsa raze de bunatate de care sa profite si altii. Mai doriti sa adaugati altceva in tablou? Nu uitati de propria persoana. Cand simtiti ca este indeajuns, opriti-va, verificati daca sunteti relaxat, apoi redeschideti lent ochii.
Cabinet de hipno-psihoterapie Boghianu Nicoleta
Recomandă acest cabinet