Preluarea controlului propriei vieti
Preluarea controlului propriei vieti
Gandurile personale ca fundament al puterii proprii
Dumneavoastra decideti, din punctul personal de vedere, cum sa fie ziua, viata lumea. Aveti aceasta putere, fiindca gandurile dumneavoastra, ce va apartin intru totul, care sunt unice, sunt tot atat de reale ca si lucrurile pe care le atingeti, le pipaiti sau le mirositi. Daca permiteti ca prin minte sa va treaca permanent ganduri lipsite de respect de sine, iar cei mai multi dintre noi asa procedam in majoritatea timpului, - de ex. "nu ma descurc prea bine... nu sunt indeajuns de bun... probabil ca nu voi fi placut... nu voi fi in stare sa... nu sunt indeajuns de bun..." -, nu veti fi optimist, ci descurajat si lipsit de energie. Cunoastem cu totii persoane ptr. care nimic nu pare sa mearga bine, iar cand le auzim vorbind incepem sa intelegem motivul - gandurile lor nu le ajuta. Ele spun: "Niciodata, nimic nu merge bine ptr. mine". Asa si este! Pe de alta parte, exista persoane ale caror ganduri le ajuta. Ele nu uita sa-si repete: "Ma descurc bine, pot rezolva asta. Totusi va iesi cum nu se poate mai bine!". Procedand astfel, ele abordeaza orice situatie in mod optim.
Un barbat isi planificase obiective clare la serviciu, totusi parea incapabil sa le atinga. El a recunoscut ca-si repeta mereu ca nu putea face toate lucrurile acelea si ca nu era indeajuns de bun, desi telurile pe care le stabilise singur nu-i depaseau capacitatile. Cand si-a schimbat gandurile, in incercarea de a se sprijini pe sine, si a continuat sa actioneze practic, a obtinut ceea ce-si dorise. Este inutil sa-ti scrii obiectivele dorite si in acelasi timp sa-ti repeti: "Nu voi fi in stare sa fac asta. Va fi extrem de dificil." Modificati astfel gandurile in: "Pot face asta, va merge ca pe roate."
Gandurile noaste afecteaza in mod difect felul in care ne simtim si ne traim viata. Repetati-va de suficiente ori ca sunteti un ratat, ca nu sunteti bun de nimic, si in cele din urma, chiar asa va veti simti si reactiona. Mai bine spuneti-va: "Ma descurc bine. Sunt destul de bun. Oamenii ma plac, pot face treaba aceasta." Nu-i greu de constatat ca o imbunatatire a calitatii gandurilor, atunci cand observam ca sunt deprimante, ne va ajuta imediat sa ne simtim mai bine.
"Acum, aleg ganduri care ma ajuta in viata."
Programati-va mintea intr-un mod util
Gandurile incurajatoare va ajuta; cele demoralizatoare, nu. Ceea ce credeti afecteaza modul in care simtiti si actionati. Nu uitati niciodata ca gandurile deriva din optiunea personala. Dumneavoastra le alegeti. In linii mari, sunteti persoana care sunteti gratie gandurilor pe care le aveti.
Mintea dumneavoastra seamana cu un calculator. In functie de programul pe care-l introduceti, obtineti anumite rezultate. Se poate ca, in copilarie, o mare parte a acestui program sa fi fost "scris" de parinti, profesori, etc. O parte insemnata din el v-a fost utila, totusi este posibil ca unele ganduri sa nu mai corespunda vietii adulte pe care o duceti acum. De asemenea, copiii sunt fiinte independente; ei isi formeaza de mici opinii puternici si au puncte de vedere ce s-ar putea sa nu mai fie relevante. Trebuie sa va asigurati ca gandurile va sunt absolut utile.
Puteti anula unele ganduri sau le puteti modifica, in functie de cele pe care le doriti implinite. Important nu este daca ele se pot sau nu implini imediat, ci daca doriti sa se implineasca.
Nu este bine sa incercati sa influentati alte persoane impotriva dorintelor lor, mai ales in probleme personale; totusi, puteti deveni o sfera de influenta folosind gandurile incurajatoare. Desi nu putem influenta direct alti indivizi, si in nici un caz nu-i putem sili sa accepte punctul nostru de vedere, ne putem influenta cu usurinta modul in care privim si actionam intr-o situatie anume. Tot asa cum remarcati gandurile descurajante, puteti deveni constient de gandurile aflate imediat sub suprafata, care afecteaza modul cum va comportati si simtiti in diverse situatii. Cand ceva va sacaie in mod repetat, ar putea fi util sa vedeti daca nu cumva unul sau mai multe ganduri ori credinte subconstiente va opresc sa obtineti rezultate dorite. O data ce ati recunoscut gandul respectiv, il puteti anula sau schimba intr-unul util.
Concentrati-va asupra aspectelor bune ale persoanelor si situatiilor
La nivel practic, veti constata ca este foarte util sa va concentrati in mod deliberat asupra gandurilor incurajatoare, de sprijin, legate de o persoana sau o situatie. Generozitatea incepe cu ganduri incurajatoare despre dumneavoastra si despre altii. Pe masura ce va va creste respectul de sine, veti deveni mai generos cu dumneavoastra si cu altii.
Puteti trimite in avans ganduri si sentimente de bunavointa, de ex., spre toti cei alaturi de care lucrati, spunandu-le in minte cat de mult ii apreciati pe ei si contributiile lor. Mai cu seama in relatiile cele mai stranse, manifestam tendinta de a ne concentra atentia asupra aspectelor care nu ne plac, asupra lucrurilor ce ni se par ca scartaie. Poate fi mai util sa ne concentram deliberat asupra detaliilor care ne plac la cineva, asupra aspectelor sale pozitive, asupra calitatilor sale. Gandindu-va la ceea ce merge bine, ce este benefic, va veti asigura ca observati si constientizati multe altele.
Va veti simti, de asemenea, bine atunci cand gandurile dumneavoastra vor fi incurajatoare, deoarece ele va afecteaza in primul rand pe dumneavoastra, mai mult decat ii afecteaza pe altii. Cand aveti ganduri placute si armonioase fata de altii sau fata de propria persoana, va simtiti placut si in armonie cu cei din jur. Cand gandurile proiectate in exterior sunt de ura si resentimente, dumneavoastra veti fi cel mai afectat. Primiti blestemul sau binecuvantarea propriilor ganduri.
Ceea ce ganditi nu va afecta in mod necesar atitudinea si comportamentul altor persoane, mai ales daca ele beneficiaza de o "agenda" diferita din partea dumneavoastra. Exista indivizi care nu opereaza pe baza armoniei si buna-vointei si, indiferent cat de multe ganduri incurajatoare ati trimite spre ei, vor continua sa procedeze in felul lor; de aceea, trebuie sa-i abandonati si sa va vedeti de propria viata. Din fericire, exista tendinta ca gandurile de armonie si bunavointa pe care le expediati spre altii sa fie reflectate spre dumneavoastra!
"Bunavointa mea este folositoare pentru mine si pentru altii."
Alegeti-va singur gandurile
Lucrul cel mai important pe care trebuie sa vi-l amintiti despre ganduri este ca dumneavoastra le alegeti. Daca nu sunt utile, le puteti schimba cu usurinta. Dupa absolvirea unuia dintre cursurile noastre, o femeia ne-a spus ca atunci cand, inaintea unui interviu, mintea i-a fost asaltata de ganduri descurajante despre sine, a fost capabila sa si le modifice cu mult calm. A intrat la interviu nutrind o parere excelenta despre sine. Aceasta capacitate de alegere inseamna sa nu fiti niciodata la discretia gandurilor neplacute si demoralizante, fie prin efectul lor asupra dumneavoastra, atunci cand le ganditi, fie prin rezultatele lor. Nu trebuie sa cultivati ganduri de calitate inferioare - le puteti indeparta cu usurinta, introducand apoi gandurile pe care le doriti.
"Pot alege ce sa gandesc in orice moment al zilei."
Folositi-va sentimentele in sprijinul gandurilor
Gandurile pe care le avem ne afecteaza in primul rand pe noi, in mod pozitiv sau negativ. Ele sunt corelate cu un volum mare de sentimente, ceea ce le confera o forta superioara, atat in modul in care ne afecteaza, cat si in genul de rezultate pe care le obtinem. Este excelent sa le conferiti gandurilor un plus de energie prin puterea emotionala. Cu toate acestea, daca observati ca ati trecut de la o declaratie entuziasta, de felul "Mi-ar placea sa am asta.", la una desperata, precum "Trebuie sa am asta", reveniti la o pozitie mai echilibrata. O persoana desperata nu constituie o atractie. Dintr-o pozitie mai echilibrata, veti avea mai multe sanse sa obtineti ceea ce doriti.
Puteti chiar trece mai departe de gandirea pozitiva, spre o abordare globala, in care mintea si sentimentele se concentreaza asupra obiectivului dorit. Iar daca va conectati cu propria intuitie ca sa determinati ce anume este bun ptr. dumneavoastra in orice moment, ca apoi sa actionati in consecinta, va aflati in mod sigur pe calea spre succes.
Cand doriti sa aveti mai mult succes intr-un domeniu anume, trebuie sa identificati gandurile incurajatoare pentru dumneavoastra. Puteti modifica un gand vechi descurajant sau introduce unul nou si util, adaugand energia emotionala pe care va asteptati s-o simtiti atunci cand atingeti obiectivul propus. Imaginati-va cum va veti simti atunci si declansati imediat sentimentul respectiv. Aceasta actiune va va ajuta sa va apropriati de telul dorit.
Atat gandurile, cat si sentimentele noastre sunt foarte puternice. Utilizandu-le laolalta, ne putem fi de folos in cea mai mare masura noua insine.
"Acum, aleg ganduri care imi asigura succesul."
Concentrarea personala
Alegerea gandurilor incurajatoare
Scrieti-va toate gandurile utile si incurajatoare. De ex.: "Ascult cu atentie ceea ce mi se spune, fac ceea ce mi se cere." Gandurile de acest gen trebuie reamintite si repetate.
Scrieti gandurile care, dupa parerea dumneavoastra, nu va ajuta. De ex.: "Nu sunt priceput in relatiile cu oamenii, nu voi termina niciodata lucrarea aceasta." Cand ati identificat gandurile descurajante, dizolvati-le sau anulati-le. Lasati-le sa dispara. Va puteti imagina acest proces.
Intr-o situatie care nu merge bine, observati ce anume ati putea face pentru ca gandurile sa va sprijine. Mai intai, scrieti ceea ce identificati drept ganduri descurajante, referitoare la situatia respectiva, de ex.: "Nu sunt indeajuns de bun ca sa incep aceasta munca... dureaza prea mult... n-o voi termina niciodata."
Apoi, transformati-le in ganduri incurajatoare, de ex.: "Sunt foarte priceput pentru aceasta munca. Termin cu competenta, usurinta, si incredere proiectele si sarcinile pe care mi le-am ales". In aceasta etapa, verificati daca modificarile facute vi se par corespunzatoare. Ele nu vi se vor parea imediat adevarate, astfel nu v-ati mai stradui sa le repetati.
Daca doriti succesul intr-o situatie anume, intrebati-va care ar fi gandurile cele mai utile pe care le-ati putea avea despre finalul ei. In paralel cu stabilirea unui obiectiv si cu demararea actiunilor practice, reamintiti-va intruna aceste ganduri, pentru a obtine rezultate benefice. Scrieti obiectivul situatiei respective si gandul util corespunzator.
Relaxarea
Formularea gandurilor incurajatoare
Relaxand corpul si mintea, imaginati-va cum toate gandurile demoralizante se dizolva si dispar. In locul lor, vedeti o lumina stralucitoare. Daca este o situatie care va preocupa sau va intriga, apelati la intuitie pentru identificarea oricaror ganduri demoralizante, astfel, incat sa le puteti modifica mai usor. Apoi, introduceti noile ganduri incurajatoare. Imaginati-va in situatia respectiva cu aceste noi ganduri. Constientizati starea de bine pe care o simtiti. O puteti apela oricand. Stiti cum sa procedati si o veti face. Iesiti apoi lin din relaxare. Acum, sunteti gata sa efectuati cuvenitele etape practice.
Sentimentele ca ajutor nu ca obstacol
Imprieteniti-va cu sentimentele dumneavoastra
Un inalt respect de sine nu inseamna demolarea celor mai sensibile sentimente, ci ascultarea, respectarea si acceptarea tuturor, chiar si a celor nedorite! Este, totusi, posibil sa constatati ca sentimentele sunt "dificile". Nu sunteti singurul in aceasta ipostaza. Multi considera acest domeniu ca fiind greu de inteles, chiar inspaimantator. Se pare ca, desi putem fi competenti in alte directii - de ex. in meseriile pe care le avem - atunci cand se ajunge la problema sentimentelor, ne simtim mai putin siguri pe noi insine, aproape ca niste copii sau ca niste adolescenti. Nu ne ajuta cu nimic faptul ca lumea asteapta sa "infruntam situatia cu tarie", sau "sa ne pastram moralul".
Poate considerati ca furia este unul dintre sentimentele cele mai dificil de controlat. Multi oameni asa cred. Adesea, invatam sa ne stapanim furia, sa n-o exteriorizam. Poate va amintiti unele momente din copilarie cand ati fost pedepsit pentru accese de nervi, sau poate ati crescut intr-o familie in cadrul careia nimeni nu-si exteriorizeaza sentimentele - sau o face un singur membru, iar acesta se aude cand este acasa! De aceea, este firesc sa decideti ca nu doriti asemenea emotii. Totusi, crizele interioare de furie ale adultului continua!
Puteti, de asemenea, sa va infranati lacrimile si tristetea. Desi este recomandabil s-o faceti cand va aflati la serviciu, este la fel de important sa va constientizati sentimentele. Cand ajungeti acasa, va puteti rezerva un moment intim in care sa plangeti, sau sa va descarcati nervii, daca o doriti. Permiteti-va sa simtiti tristetea ori mania, si ele se vor modifica.
Sentimentele se transforma. De ex., furia poate deveni o hotarare, iar din tristete ar putea rezulta compasiunea. In acelasi timp, este mai dificil decat credeti sa va exprimati multa vreme mania sau tristetea pura; de aceea, nu veti ramane prea mult cu respectivele sentimente. Incercarea de indepartare sau de limitare a sentimentelor este disconfortabila si epuizanta. Daca acceptati sa simtiti respectivele emotii in chip moderat, ele vor fi in miscare si se vor transforma.
Adesea, cursantii nostri spun ca se tem ca vor fi coplesiti de propriile sentimente, ca se vor dezvalui necorespunzatori in munca, sau ca-si vor pierde controlul si vor provoca necazuri ori chiar stricaciuni. Adoptand acest punct de vedere, veti trata sentimentele ca pe niste dusmani care trebuie infruntati si invinsi. Totusi, pentru a va ajuta cel mai bine sa progresati, este preferabil sa va imprieteniti cu sentimentele dumneavoastra. Ele pot constitui indicatii reale in privinta dorintelor pe care le aveti.
Spuneti-va adevarul
Inainte de a decide daca e cazul sau nu sa va comunicati sentimentele altei persoane, trebuie sa stiti care sunt acele sentimente. Trebuie sa recunoasteti singur adevarul, inainte de a-l putea spune altora. Cu siguranta, ati fost deschis fata de propriile sentimente in copilarie, inainte de a invata sa fiti "cuminte" si sa va infranati sau sa va ascundeti sentimentele. Pentru a regasi starea de comunicare cu propriile sentimente si pentru a o face zilnic, mai cu seama in momentele cand va tulbura o anumita persoana ori situatie, nu va intrebati "Ce cred eu despre asta?" ci "Ce simt eu cu adevarat despre situatia sau persoana respectiva?". Cand va dati seama ca furia va copleseste, este bine s-o eliberati, de ex., facand o plimbare energica sau o alergare usoara, ori alegand alt tip de ex. fizic ce va sta la indemana. Cu toate acestea, desi respectiva "descarcare" va va fi de folos pentru moment, nimic nu se va modifica pe termen lung, pana nu veti elibera componenta emotionala si nu va veti schimba tiparele mentale la nivelul gandurilor. Atunci cand puneti sentimente altora inaintea celor personale - si ca atare este foarte probabil sa nutriti resentimente -, timp de 2 saptamani, intrebati-va in fiecare situatie: "Este lucrul cel mai bun pentru mine?". S-ar putea sa fiti surprins de propriile raspunsuri!
"Acum, imi ascult si-mi respect sentimentele."
Cand va simtiti ranit, nu invinuiti
Sentimentele de manie si iritare cauzate de alte persoane va tulbura poate mai mult decat orice altceva. Sentimentele noastre cele mai profunde sunt inspirate de cei cu care avem o relatie intima, sau pe care-i intalnim zilnic la serviciu. Va simtiti tulburat si vi se pare o situatie dificil de rezolvat. Chiar daca nu va gasiti fizic in prezenta persoanei respective, veti constata ca pierdeti mult timp gandindu-va la ea.
Uneori, va simtiti atat de furios pe cineva, incat va spuneti ca ati fi in stare sa-l omorati. Puteti pretinde ca intre voi nu exista tensiuni, ca nu va pasa si ca sunteti impartial. Nu-i adevarat! Mai bine recunoasteti adevarul atunci cand vreuna dintre relatiile dumneavoastra nu este armonioasa. Intotdeauna, stim cand suntem tulburati din cauza unei relatii cu alta persoana. Framantarile emotionale ne vor insoti adesea gandurile, pe masura ce vom examina intruna situatia si incorectitudinea ei. Poate fi ultima persoana la care dorim sa ne gandim, dar va ramane prima in mintea noastra! Gandurile si sentimentele noastre vor fi complet legate de ea. Daca dificultatea se refera la cineva alturi de care lucrati, sunteti in stare sa jurati ca nu va va deranja pana a 2-a zi. Cu toate acestea, cine va obsedeaza din clipa cand incheiati ziua de munca? Cine va revine in minte toata seara? Nu cumva chiar individul cu pricina?
Atunci cand sunteti tulburat, este important sa recunoasteti in sinea dumneavoastra cum va simtiti - daca este vorba despre furie, tristete, teama sau gelozie. Relaxandu-va si respirand adanc, puteti incepe sa lasati sentimentele sa se transforme. Sentimentele se modifica permanent, si in scurt timp va veti simti cu totul diferit. Va puteti ajuta, relaxandu-va si constientizand sentimentele. Nu are rost sa pretindem ca ele nu exista. Incercarea de a le ignora ne epuizeaza, sau chiar ne imbolnaveste. Puteti, de asemenea, sa va ganditi cum faceti rau persoanei despre care considerati ca v-a facut rau. Aceasta este o prima reactie fireasca. Va puteti planui razbunarea, imaginandu-va ca va veti simti mai bine si afirmand ca nu doriti decat sa faceti dreptate. In aceasta etapa, linistea mintii pare ca nici nu exista. Gandurile furioase si resentimentele va fac sa va simtiti mai rau. Gandurile, timpul si energia dumneavoastra sunt coplesite. Ce puteti face?
Daca doriti cu adevarat sa nu ramaneti de-a pururi in aceasta situatie, trebuie sa fiti de acord cu o schimbare a sentimentelor, deoarece, chiar daca nu veti mai vedea niciodata persoana respectiva, legaturile de vinovatie va vor impovara pana nu le veti rezolva cumva. Mai ales cand toata lumea este de acord ca aveti dreptate, va fi foarte dificil sa va abandonati resentimentele. V-ar putea fi util sa va amintiti de unele momente cand nici dumneavoastra n-ati fost iubitor grijuliu sau util altcuiva. Cand va veti gandi la acele momente, va veti da seama ca n-ati fost incantat de dumneavoastra insiva; poate va ingrijora ceva, poate nu va intelegeati cu cineva apropriat, sau, in general, sufereati de o lipsa de incredere. Atunci cand nu ne straduim, se intampla uneori sa actionam total necorespunzator, mai cu seama daca in adancul sufletului suntem destul de speriati. N-ar fi rau sa reflectati putin la acest lucru, pentru ca aceeasi situatie se poate aplica si persoanei care v-a tratat necorespunzator. Ca regula generala, cu cat un individ este sau a fost mai dezagreabil, cu atat are mai multe probleme. Regula este adevarata mai ales pentru cei care in exterior se manifesta rece, impasibil si indiferent.
Singurul mod de a va recastiga pacea mintii, si poate chiar sanatatea mentala, este sa doriti sa va eliberati inima de respectivele jigniri. Incepeti sa actionati in aceasta directie si va veti simti mai eliberat; continuand, veti descoperi ca, pe zi ce trece, va veti simti tot mai bine.
"Acum, imi permit sa ma simt impaciuitor."
Identificati-va sentimentele personale
Observati cat de mult va afecteaza sentimentele si emotiile altora - aproape ca le puteti receptiona furia sau tristetea. Lucrul acesta se intampla mai frecvent la copii, care sunt foarte sensibili la emotiile celor din jur. Reamintiti-va faptul ca nu sunt sentimentele dumneavoastra si ca le puteti alunga. Indepartati energia negativa. Faceti o plimbare scurta pe jos. Concentrati-va asupra propriei persoane si asupra lucrurilor pe care trebuie sa le faceti.
Este important sa recunoasteti ceea ce simtiti dumneavoastra si, fie sa va bucurati de respectivele sentimente, fie sa va relaxati, pentru a le permite sa se midifice ori sa dispara. Cu cat constientizati mai mult sentimentele nelinistitoare, in loc sa le suprimati, cu atat va veti simti mai bine si va veti concentra mai mult, ca sa realizati ceea ce este important pentru dumneavoastra.
Avem cu totii momente cand simtim ca ne irosim timpul, energia si banii. Sentimentul respectiv poate fi extrem de tulburator daca am tanji sa facem un lucru anume si simtim ca ne-am lasat abatuti din drum si prinsi de problemele altora, nu de cele personale. Daca vi se intampla asa, nu ezitati in a va abate imediat atentia de la tot ce inseamna preocupare fata de alte persoane, de la domeniile carora nu doriti sa le acordati timp si energie, fixand respectiva energie asupra propriilor sperante si vise. Nu este o treaba usoara, mai ales atunci cand simtiti ca ati fost nedreptatit si doriti sa indreptati situatia sau cand doriti sa va protejati; totusi, incercati s-o faceti, fora ca persoanele sau situatiile sa va mai revendice energia. Nu va invinuiti pentru ca ati cheltuit timp, energie, sau bani in situatia respectiva.
Privind retrospectiv, este usor de remarcat ca am fi putut actiona diferit, rezolvand problemele importante pentru noi, cu toate acestea, facem in permanenta tot ce putem mai bine. Nu incape indoiala ca exista si indivizi distructivi sau dezagreabili, care incearca sa-i irite sau sa-i raneasca pe altii. Desi e posibil sa stim ca ei au probleme de comportament, asta nu ne usureaza cu nimic relatiile reciproce. Daca va confruntati cu o astfel de situatie, aveti grija sa va protejati drepturile, dar sa nu va implicati la nivel emotional. Acceptati furia pe care o simtiti din cauza ca nu ati procedat altfel, apoi indepartati-o. Dupa ce dispare, procedati asa cum este important pentru dumneavoastra.
"Acum, indepartez sentimentele nedorite."
Diminuati teama si panica
Cand va simtiti inspaimantat de ceea ce s-ar putea petrece in viitor, de un anumit eveniment sau intamplare care va nelinisteste, sau daca intrati in panica din cauza unei situatii, puteti apela la respectul de sine ca sa redeveniti focalizat. Mai intai, trebuie sa va relaxati corpul si sa va permiteti sa simtiti teama. In felul acesta, ea incepe sa se transforme. Aducerea in ajutor a unui sentiment de curaj alunga teama. In continuare, reamintiti0va faptul ca sunteti in siguranta, ca puteti infrunta situatia sau persoana implicata. Apoi, procedati asa cum este necesar pentru a atinge rezultatul dorit, efectuand pasii corespunzatori. Decideti daca exista ceva ce ati dori sa faceti imediat si fiti cinstit cu dumneavoastra. Daca este o actiune ce necesita un volum mare de timp si energie, iar dumneavoastra sunteti implicat intr-un proiect important, puteti opta pentru o amanare, insa aveti grija sa nu procedati asa din teama. Cautati persoanele care va pot sprijini in progresul dumneavoastra. Apoi, faceti primul pas. Pe masura ce veti actiona, veti simti mai putina teama.
Aveti grija de dumneavoastra
In momentele de criza emotionala, aveti grija de propria persoana, asigurati-va ca nevoile dumneavoastra fizice sunt satisfacute - este vorba de exercitii fizice moderate, aer proaspat si relaxare. Stati de vorba cu prieteni si membri ai familiei care va iubesc si va sustin. Decideti ce v-ar placea si ce puteti face - acel lucru trebuie sa fie important si sa va ajute in atingerea scopului dorit. Puneti in aplicare pasii pe care i-ati ales. Va puteti imagina un viitor fericit, plin de tot ceea ce doriti pentru dumneavoastra. Fiti relaxat in toiul unor situatii incordate. Cand simtiti ca sunteti in pragul unei catastrofe, relaxati-va si urmati-va instinctele. Daca trebuie sa luati o decizie, amanati-o in mod constient. Ramaneti calm si nu va lasati atras in identificarea cu orice pret a vinovatului. Faceti ce este cel mai bine pentru dumneavoastra, ramanand fericit. Daca este cazul, intreprindeti actiunile necesare pentru rectificarea situatiei. Concentrati-va atentia asupra a ceea ce este important pentru dumneavoastra. Inconjurati-va de prieteni care sa va ajute, care sa va recunoasca sentimentele si, in acelasi timp, sa va reaminteasca cu blandete ca e necesar sa aveti ganduri incurajatoare.
Dumneavoastra alegeti cum va simtiti
Multi indivizi sunt surprinsi afland ca isi pot alege si modifica sentimentele. Nu este de ajuns doar sa sperati ca va veti simti mai bine in curand, ori sa incercati sa va smulgeti brusc din imbratisarea unor sentimente deprimante. Nu are succes nici incercarea de a indeparta sentimentele nedorite si de a va agata cu desperare de cele dorite. Cand acceptati sa va simtiti sentimentele, ele curg si se transforma, nu raman blocate. Cand nu exista nici o posibilitate de a face ceva atragator, va puteti simti posomorat si deprimat. Pe de alta parte, remarcati cum sentimentele vi se modifica de indata ce primiti pe neasteptate invitatia de a face ceva pasionant. Va simtiti din nou entuziast si optimist. Aceasta demonstreaza rapiditatea cu care vi se pot modifica sentimentele.
Nu intotdeauna, insa, veti capata o asemenea invitatie atunci cand va simtiti deprimat. Important este sa invatati sa determinati schimbarea sentimentelor, introducand ganduri utile si imaginandu-va un final mai pasionant sau incantator. De asemenea, puteti contribui cu sentimente mai vesele, amintindu-va diverse experiente placute din trecut.
Modificarea gandurilor demoralizante poate fi realmente utila in schimbarea modului cum va simtiti. Daca sunteti foarte deprimat, scrieti gandurile ce nu va sunt de ajutor. Nu-i de mirare ca va simtiti deprimat - asa s-ar intampla cu oricine are astfel de ganduri! Acum, rescrieti gandurile, astfel incat ele sa fie mai utile. In mod clar, va veti simti mai bine. Puteti repeta procesul pana va veti simti din nou bine. Incercati sa procedati asa, mai cu seama daca sunteti deprimat - veti fi surprins de rezultate.
Nimeni altul nu va poate face fericit
O parte importanta a respectului de sine consta in intelegerea faptului ca nimeni altul nu va poate face fericit. Sunteti independent si responsabil pentru dumneavoastra insiva. In afara de interdependenta cu alte persoane, sunteti responsabil pentru propria bunastare si fericire. Partea buna este ca atunci cand va urmati intuitia, veti face automat ceea ce este bun si necesar pentru dumneavoastra, in privinta muncii, sanatatii, relatiilor, etc. Asta ar include, de ex., frecventarea unor Sali sau cursuri de mentinere a conditiei fizice sau obtinerea de sfaturi referitoare la un anumit aspect al muncii dumneavoastra.
Avem cu totii tendinta de a presupune ca altcineva ne va face sa ne simtim mai bine din punct de vedere fizic, mintal sau emotional. Realitatea este ca trebuie sa ne ocupam personal de imbunatatirea starii noastre. Desi sfaturile si informatiile altora raman importante, sunteti singurul care poate sti ce este optim pentru dumneavoastra si daca sfaturile altora va sunt utile, data fiind postura dumneavoastra de individ cu personalitate unica.
Trebuie sa identificati gandurile si atitudinile care nu vin in sprijinul respectului de sine, poate nici chiar al vietii dumneavoastra, trebuie sa va identificati sentimentele, pentru a le permite sa circule libere, dar nu este deloc util sa staruiti asupra gandurilor si sentimentelor furioase ori triste, intrucat ele va acopera ca un lintoliu si va inhiba progresul si pretuirea de sine. O data ce ati decis sa fiti fericit, va puteti ajuta intr-o multime de feluri, fora sa va extenuati, gasind un echilibru intre activitate si relaxare, si beneficiind de sprijinul altora.
In primul rand, va puteti sustine prin felul in care va ganditi la dumneavoastra si la altii, practicand respectul de sine, respectul fata de altii, renuntand la autoinvinuire sau la invinuirea altora. Simtim fericire atunci cand actionam in concordanta cu intuitia personala despre ce este bun si corespunzator, cand ne comportam responsabil si onest. Pe masura ce va cunoasteti mai bine, deveniti constient de optiunile existente. Deciziile derivate din iubire si din dorinta de dezvoltare duc la fericire. Fericirea dumneavoastra este asociata obiectivului propriu, sentimentului de a face ceva folositor, de a contribui cu ceva util. Atunci, nu va veti mai increde in soarta, ci in rezultatele propriilor ganduri si actiuni corespunzatoare.
"Acum, decid sa fiu fericit."
Concentrarea personala
Ajutorul sentimentelor personale
Pe durata urmatoarelor 2 saptamani, atunci cand va simtiti nelinistit sau stanjenit, intrebati-va: "Ce simt eu despre asta?". Cand ii puneti pe toti ceilalti pe primul loc, intrebati-va: "Ce este mai bun pentru mine?" Scrieti raspunsurile.
De asemenea, scrieti sentimentele pe care doriti sa le simtiti. Pe care anume vreti sa le aveti ca focalizator? Scriindu-le si repetandu-le accentuarea emotionala simtita se va modifica.
Constientizati si scrieti modul in care sentimentele dumneavoastra se modifica atunci cand sunteti in prezenta anumitor persoane. De ex., petrecerea timpului alaturi de cineva foarte negativ va tinde sa va deprime. Pe de alta parte, atunci cand va simtiti deprimat, o alta persoana entuziasta si incurajatoare va va ridica moralul. Consemnati lucrul acesta in scris, ca o calauza a intelegerii personale.
Observati care sentimente va apartin si care sunt ale altor persoane. Dupa aceea, indepartati in mod constient sentimentele care nu va apartin. Acest lucru va va ajuta in mentinerea claritatii si armoniei.
Eliberarea de invinuiri
Daca socotiti ca nu este cazul sa irositi acest exercitiu cu un anumit individ, n-ar fi exclus ca tocmai respectivul sa aiba nevoie de el!
Scrieti numele persoanei in prezenta careia va simtiti indispus, sau care va raneste.
Enumerati toate lucrurile pentru care o invinovatiti, cele care va ranesc sau va afecteaza.
Ce simtiti in timp ce scrieti?
Doriti sa va razbunati sau doriti sa va eliberati si sa fiti fericit? Daca optati pentru a 2-a varianta, hotarati-va sa incetati cu invinuirile. Continuati sa va reamintiti acest lucru data viitoare cand va veti gandi la persoana respectiva, iar nemultumirea se va reduce si sentimentele de ranire se vor dizolva.
In mod deliberat, reveniti cu atentia la propria persoana. Concentrati-va asupra a ceea ce doriti sa obtineti. Ce anume puteti face care sa fie important pentru dumneavoastra? Ce anume puteti face, astfel incat sa va placa?
Indispozitiile
Scrieti cum va simtiti.
Ce actiune puteti intreprinde, care sa va repare sentimentele ranite? Scrieti-o
Scrieti care va sunt gandurile cele mai incurajatoare din momentul respectiv.
Chiar daca este nevoie sa va straduiti, scrieti ce va trebuie pentru a va concentra. Ce este important pentru dumneavoastra? Ce actiune de-a dumneavoastra v-ar putea ajuta sa va simtiti mai bine?
Relaxarea
Deplasarea in domeniul succesului suprem
Patrundeti in starea relaxata de confort si incredere in sine. Imaginati-va si simtiti ca aratati excelent si sunteti calm, dar in acelasi timp entuziast, plin de viata. Recapitulati tot ceea ce ati intreprins deja pentru dumneavoastra, cat de bogata va este viata acum si cat de promitator viitorul. Constatati cum mania fata de un individ anume va paraseste, destramandu-se. Deoarece sunteti persoana cea mai buna pentru care se cuvine sa va cheltuiti energia, imaginati-va progresand, debordand de propria energie. Imaginati-va ca acum toate fortele raului adunate impotriva dumneavoastra va propulseaza cu intensitate sporita. Relaxati-va total. Ramaneti asa cateva clipe, dupa care deschideti fora graba ochii
Gandurile personale ca fundament al puterii proprii
Dumneavoastra decideti, din punctul personal de vedere, cum sa fie ziua, viata lumea. Aveti aceasta putere, fiindca gandurile dumneavoastra, ce va apartin intru totul, care sunt unice, sunt tot atat de reale ca si lucrurile pe care le atingeti, le pipaiti sau le mirositi. Daca permiteti ca prin minte sa va treaca permanent ganduri lipsite de respect de sine, iar cei mai multi dintre noi asa procedam in majoritatea timpului, - de ex. "nu ma descurc prea bine... nu sunt indeajuns de bun... probabil ca nu voi fi placut... nu voi fi in stare sa... nu sunt indeajuns de bun..." -, nu veti fi optimist, ci descurajat si lipsit de energie. Cunoastem cu totii persoane ptr. care nimic nu pare sa mearga bine, iar cand le auzim vorbind incepem sa intelegem motivul - gandurile lor nu le ajuta. Ele spun: "Niciodata, nimic nu merge bine ptr. mine". Asa si este! Pe de alta parte, exista persoane ale caror ganduri le ajuta. Ele nu uita sa-si repete: "Ma descurc bine, pot rezolva asta. Totusi va iesi cum nu se poate mai bine!". Procedand astfel, ele abordeaza orice situatie in mod optim.
Un barbat isi planificase obiective clare la serviciu, totusi parea incapabil sa le atinga. El a recunoscut ca-si repeta mereu ca nu putea face toate lucrurile acelea si ca nu era indeajuns de bun, desi telurile pe care le stabilise singur nu-i depaseau capacitatile. Cand si-a schimbat gandurile, in incercarea de a se sprijini pe sine, si a continuat sa actioneze practic, a obtinut ceea ce-si dorise. Este inutil sa-ti scrii obiectivele dorite si in acelasi timp sa-ti repeti: "Nu voi fi in stare sa fac asta. Va fi extrem de dificil." Modificati astfel gandurile in: "Pot face asta, va merge ca pe roate."
Gandurile noaste afecteaza in mod difect felul in care ne simtim si ne traim viata. Repetati-va de suficiente ori ca sunteti un ratat, ca nu sunteti bun de nimic, si in cele din urma, chiar asa va veti simti si reactiona. Mai bine spuneti-va: "Ma descurc bine. Sunt destul de bun. Oamenii ma plac, pot face treaba aceasta." Nu-i greu de constatat ca o imbunatatire a calitatii gandurilor, atunci cand observam ca sunt deprimante, ne va ajuta imediat sa ne simtim mai bine.
"Acum, aleg ganduri care ma ajuta in viata."
Programati-va mintea intr-un mod util
Gandurile incurajatoare va ajuta; cele demoralizatoare, nu. Ceea ce credeti afecteaza modul in care simtiti si actionati. Nu uitati niciodata ca gandurile deriva din optiunea personala. Dumneavoastra le alegeti. In linii mari, sunteti persoana care sunteti gratie gandurilor pe care le aveti.
Mintea dumneavoastra seamana cu un calculator. In functie de programul pe care-l introduceti, obtineti anumite rezultate. Se poate ca, in copilarie, o mare parte a acestui program sa fi fost "scris" de parinti, profesori, etc. O parte insemnata din el v-a fost utila, totusi este posibil ca unele ganduri sa nu mai corespunda vietii adulte pe care o duceti acum. De asemenea, copiii sunt fiinte independente; ei isi formeaza de mici opinii puternici si au puncte de vedere ce s-ar putea sa nu mai fie relevante. Trebuie sa va asigurati ca gandurile va sunt absolut utile.
Puteti anula unele ganduri sau le puteti modifica, in functie de cele pe care le doriti implinite. Important nu este daca ele se pot sau nu implini imediat, ci daca doriti sa se implineasca.
Nu este bine sa incercati sa influentati alte persoane impotriva dorintelor lor, mai ales in probleme personale; totusi, puteti deveni o sfera de influenta folosind gandurile incurajatoare. Desi nu putem influenta direct alti indivizi, si in nici un caz nu-i putem sili sa accepte punctul nostru de vedere, ne putem influenta cu usurinta modul in care privim si actionam intr-o situatie anume. Tot asa cum remarcati gandurile descurajante, puteti deveni constient de gandurile aflate imediat sub suprafata, care afecteaza modul cum va comportati si simtiti in diverse situatii. Cand ceva va sacaie in mod repetat, ar putea fi util sa vedeti daca nu cumva unul sau mai multe ganduri ori credinte subconstiente va opresc sa obtineti rezultate dorite. O data ce ati recunoscut gandul respectiv, il puteti anula sau schimba intr-unul util.
Concentrati-va asupra aspectelor bune ale persoanelor si situatiilor
La nivel practic, veti constata ca este foarte util sa va concentrati in mod deliberat asupra gandurilor incurajatoare, de sprijin, legate de o persoana sau o situatie. Generozitatea incepe cu ganduri incurajatoare despre dumneavoastra si despre altii. Pe masura ce va va creste respectul de sine, veti deveni mai generos cu dumneavoastra si cu altii.
Puteti trimite in avans ganduri si sentimente de bunavointa, de ex., spre toti cei alaturi de care lucrati, spunandu-le in minte cat de mult ii apreciati pe ei si contributiile lor. Mai cu seama in relatiile cele mai stranse, manifestam tendinta de a ne concentra atentia asupra aspectelor care nu ne plac, asupra lucrurilor ce ni se par ca scartaie. Poate fi mai util sa ne concentram deliberat asupra detaliilor care ne plac la cineva, asupra aspectelor sale pozitive, asupra calitatilor sale. Gandindu-va la ceea ce merge bine, ce este benefic, va veti asigura ca observati si constientizati multe altele.
Va veti simti, de asemenea, bine atunci cand gandurile dumneavoastra vor fi incurajatoare, deoarece ele va afecteaza in primul rand pe dumneavoastra, mai mult decat ii afecteaza pe altii. Cand aveti ganduri placute si armonioase fata de altii sau fata de propria persoana, va simtiti placut si in armonie cu cei din jur. Cand gandurile proiectate in exterior sunt de ura si resentimente, dumneavoastra veti fi cel mai afectat. Primiti blestemul sau binecuvantarea propriilor ganduri.
Ceea ce ganditi nu va afecta in mod necesar atitudinea si comportamentul altor persoane, mai ales daca ele beneficiaza de o "agenda" diferita din partea dumneavoastra. Exista indivizi care nu opereaza pe baza armoniei si buna-vointei si, indiferent cat de multe ganduri incurajatoare ati trimite spre ei, vor continua sa procedeze in felul lor; de aceea, trebuie sa-i abandonati si sa va vedeti de propria viata. Din fericire, exista tendinta ca gandurile de armonie si bunavointa pe care le expediati spre altii sa fie reflectate spre dumneavoastra!
"Bunavointa mea este folositoare pentru mine si pentru altii."
Alegeti-va singur gandurile
Lucrul cel mai important pe care trebuie sa vi-l amintiti despre ganduri este ca dumneavoastra le alegeti. Daca nu sunt utile, le puteti schimba cu usurinta. Dupa absolvirea unuia dintre cursurile noastre, o femeia ne-a spus ca atunci cand, inaintea unui interviu, mintea i-a fost asaltata de ganduri descurajante despre sine, a fost capabila sa si le modifice cu mult calm. A intrat la interviu nutrind o parere excelenta despre sine. Aceasta capacitate de alegere inseamna sa nu fiti niciodata la discretia gandurilor neplacute si demoralizante, fie prin efectul lor asupra dumneavoastra, atunci cand le ganditi, fie prin rezultatele lor. Nu trebuie sa cultivati ganduri de calitate inferioare - le puteti indeparta cu usurinta, introducand apoi gandurile pe care le doriti.
"Pot alege ce sa gandesc in orice moment al zilei."
Folositi-va sentimentele in sprijinul gandurilor
Gandurile pe care le avem ne afecteaza in primul rand pe noi, in mod pozitiv sau negativ. Ele sunt corelate cu un volum mare de sentimente, ceea ce le confera o forta superioara, atat in modul in care ne afecteaza, cat si in genul de rezultate pe care le obtinem. Este excelent sa le conferiti gandurilor un plus de energie prin puterea emotionala. Cu toate acestea, daca observati ca ati trecut de la o declaratie entuziasta, de felul "Mi-ar placea sa am asta.", la una desperata, precum "Trebuie sa am asta", reveniti la o pozitie mai echilibrata. O persoana desperata nu constituie o atractie. Dintr-o pozitie mai echilibrata, veti avea mai multe sanse sa obtineti ceea ce doriti.
Puteti chiar trece mai departe de gandirea pozitiva, spre o abordare globala, in care mintea si sentimentele se concentreaza asupra obiectivului dorit. Iar daca va conectati cu propria intuitie ca sa determinati ce anume este bun ptr. dumneavoastra in orice moment, ca apoi sa actionati in consecinta, va aflati in mod sigur pe calea spre succes.
Cand doriti sa aveti mai mult succes intr-un domeniu anume, trebuie sa identificati gandurile incurajatoare pentru dumneavoastra. Puteti modifica un gand vechi descurajant sau introduce unul nou si util, adaugand energia emotionala pe care va asteptati s-o simtiti atunci cand atingeti obiectivul propus. Imaginati-va cum va veti simti atunci si declansati imediat sentimentul respectiv. Aceasta actiune va va ajuta sa va apropriati de telul dorit.
Atat gandurile, cat si sentimentele noastre sunt foarte puternice. Utilizandu-le laolalta, ne putem fi de folos in cea mai mare masura noua insine.
"Acum, aleg ganduri care imi asigura succesul."
Concentrarea personala
Alegerea gandurilor incurajatoare
Scrieti-va toate gandurile utile si incurajatoare. De ex.: "Ascult cu atentie ceea ce mi se spune, fac ceea ce mi se cere." Gandurile de acest gen trebuie reamintite si repetate.
Scrieti gandurile care, dupa parerea dumneavoastra, nu va ajuta. De ex.: "Nu sunt priceput in relatiile cu oamenii, nu voi termina niciodata lucrarea aceasta." Cand ati identificat gandurile descurajante, dizolvati-le sau anulati-le. Lasati-le sa dispara. Va puteti imagina acest proces.
Intr-o situatie care nu merge bine, observati ce anume ati putea face pentru ca gandurile sa va sprijine. Mai intai, scrieti ceea ce identificati drept ganduri descurajante, referitoare la situatia respectiva, de ex.: "Nu sunt indeajuns de bun ca sa incep aceasta munca... dureaza prea mult... n-o voi termina niciodata."
Apoi, transformati-le in ganduri incurajatoare, de ex.: "Sunt foarte priceput pentru aceasta munca. Termin cu competenta, usurinta, si incredere proiectele si sarcinile pe care mi le-am ales". In aceasta etapa, verificati daca modificarile facute vi se par corespunzatoare. Ele nu vi se vor parea imediat adevarate, astfel nu v-ati mai stradui sa le repetati.
Daca doriti succesul intr-o situatie anume, intrebati-va care ar fi gandurile cele mai utile pe care le-ati putea avea despre finalul ei. In paralel cu stabilirea unui obiectiv si cu demararea actiunilor practice, reamintiti-va intruna aceste ganduri, pentru a obtine rezultate benefice. Scrieti obiectivul situatiei respective si gandul util corespunzator.
Relaxarea
Formularea gandurilor incurajatoare
Relaxand corpul si mintea, imaginati-va cum toate gandurile demoralizante se dizolva si dispar. In locul lor, vedeti o lumina stralucitoare. Daca este o situatie care va preocupa sau va intriga, apelati la intuitie pentru identificarea oricaror ganduri demoralizante, astfel, incat sa le puteti modifica mai usor. Apoi, introduceti noile ganduri incurajatoare. Imaginati-va in situatia respectiva cu aceste noi ganduri. Constientizati starea de bine pe care o simtiti. O puteti apela oricand. Stiti cum sa procedati si o veti face. Iesiti apoi lin din relaxare. Acum, sunteti gata sa efectuati cuvenitele etape practice.
Sentimentele ca ajutor nu ca obstacol
Imprieteniti-va cu sentimentele dumneavoastra
Un inalt respect de sine nu inseamna demolarea celor mai sensibile sentimente, ci ascultarea, respectarea si acceptarea tuturor, chiar si a celor nedorite! Este, totusi, posibil sa constatati ca sentimentele sunt "dificile". Nu sunteti singurul in aceasta ipostaza. Multi considera acest domeniu ca fiind greu de inteles, chiar inspaimantator. Se pare ca, desi putem fi competenti in alte directii - de ex. in meseriile pe care le avem - atunci cand se ajunge la problema sentimentelor, ne simtim mai putin siguri pe noi insine, aproape ca niste copii sau ca niste adolescenti. Nu ne ajuta cu nimic faptul ca lumea asteapta sa "infruntam situatia cu tarie", sau "sa ne pastram moralul".
Poate considerati ca furia este unul dintre sentimentele cele mai dificil de controlat. Multi oameni asa cred. Adesea, invatam sa ne stapanim furia, sa n-o exteriorizam. Poate va amintiti unele momente din copilarie cand ati fost pedepsit pentru accese de nervi, sau poate ati crescut intr-o familie in cadrul careia nimeni nu-si exteriorizeaza sentimentele - sau o face un singur membru, iar acesta se aude cand este acasa! De aceea, este firesc sa decideti ca nu doriti asemenea emotii. Totusi, crizele interioare de furie ale adultului continua!
Puteti, de asemenea, sa va infranati lacrimile si tristetea. Desi este recomandabil s-o faceti cand va aflati la serviciu, este la fel de important sa va constientizati sentimentele. Cand ajungeti acasa, va puteti rezerva un moment intim in care sa plangeti, sau sa va descarcati nervii, daca o doriti. Permiteti-va sa simtiti tristetea ori mania, si ele se vor modifica.
Sentimentele se transforma. De ex., furia poate deveni o hotarare, iar din tristete ar putea rezulta compasiunea. In acelasi timp, este mai dificil decat credeti sa va exprimati multa vreme mania sau tristetea pura; de aceea, nu veti ramane prea mult cu respectivele sentimente. Incercarea de indepartare sau de limitare a sentimentelor este disconfortabila si epuizanta. Daca acceptati sa simtiti respectivele emotii in chip moderat, ele vor fi in miscare si se vor transforma.
Adesea, cursantii nostri spun ca se tem ca vor fi coplesiti de propriile sentimente, ca se vor dezvalui necorespunzatori in munca, sau ca-si vor pierde controlul si vor provoca necazuri ori chiar stricaciuni. Adoptand acest punct de vedere, veti trata sentimentele ca pe niste dusmani care trebuie infruntati si invinsi. Totusi, pentru a va ajuta cel mai bine sa progresati, este preferabil sa va imprieteniti cu sentimentele dumneavoastra. Ele pot constitui indicatii reale in privinta dorintelor pe care le aveti.
Spuneti-va adevarul
Inainte de a decide daca e cazul sau nu sa va comunicati sentimentele altei persoane, trebuie sa stiti care sunt acele sentimente. Trebuie sa recunoasteti singur adevarul, inainte de a-l putea spune altora. Cu siguranta, ati fost deschis fata de propriile sentimente in copilarie, inainte de a invata sa fiti "cuminte" si sa va infranati sau sa va ascundeti sentimentele. Pentru a regasi starea de comunicare cu propriile sentimente si pentru a o face zilnic, mai cu seama in momentele cand va tulbura o anumita persoana ori situatie, nu va intrebati "Ce cred eu despre asta?" ci "Ce simt eu cu adevarat despre situatia sau persoana respectiva?". Cand va dati seama ca furia va copleseste, este bine s-o eliberati, de ex., facand o plimbare energica sau o alergare usoara, ori alegand alt tip de ex. fizic ce va sta la indemana. Cu toate acestea, desi respectiva "descarcare" va va fi de folos pentru moment, nimic nu se va modifica pe termen lung, pana nu veti elibera componenta emotionala si nu va veti schimba tiparele mentale la nivelul gandurilor. Atunci cand puneti sentimente altora inaintea celor personale - si ca atare este foarte probabil sa nutriti resentimente -, timp de 2 saptamani, intrebati-va in fiecare situatie: "Este lucrul cel mai bun pentru mine?". S-ar putea sa fiti surprins de propriile raspunsuri!
"Acum, imi ascult si-mi respect sentimentele."
Cand va simtiti ranit, nu invinuiti
Sentimentele de manie si iritare cauzate de alte persoane va tulbura poate mai mult decat orice altceva. Sentimentele noastre cele mai profunde sunt inspirate de cei cu care avem o relatie intima, sau pe care-i intalnim zilnic la serviciu. Va simtiti tulburat si vi se pare o situatie dificil de rezolvat. Chiar daca nu va gasiti fizic in prezenta persoanei respective, veti constata ca pierdeti mult timp gandindu-va la ea.
Uneori, va simtiti atat de furios pe cineva, incat va spuneti ca ati fi in stare sa-l omorati. Puteti pretinde ca intre voi nu exista tensiuni, ca nu va pasa si ca sunteti impartial. Nu-i adevarat! Mai bine recunoasteti adevarul atunci cand vreuna dintre relatiile dumneavoastra nu este armonioasa. Intotdeauna, stim cand suntem tulburati din cauza unei relatii cu alta persoana. Framantarile emotionale ne vor insoti adesea gandurile, pe masura ce vom examina intruna situatia si incorectitudinea ei. Poate fi ultima persoana la care dorim sa ne gandim, dar va ramane prima in mintea noastra! Gandurile si sentimentele noastre vor fi complet legate de ea. Daca dificultatea se refera la cineva alturi de care lucrati, sunteti in stare sa jurati ca nu va va deranja pana a 2-a zi. Cu toate acestea, cine va obsedeaza din clipa cand incheiati ziua de munca? Cine va revine in minte toata seara? Nu cumva chiar individul cu pricina?
Atunci cand sunteti tulburat, este important sa recunoasteti in sinea dumneavoastra cum va simtiti - daca este vorba despre furie, tristete, teama sau gelozie. Relaxandu-va si respirand adanc, puteti incepe sa lasati sentimentele sa se transforme. Sentimentele se modifica permanent, si in scurt timp va veti simti cu totul diferit. Va puteti ajuta, relaxandu-va si constientizand sentimentele. Nu are rost sa pretindem ca ele nu exista. Incercarea de a le ignora ne epuizeaza, sau chiar ne imbolnaveste. Puteti, de asemenea, sa va ganditi cum faceti rau persoanei despre care considerati ca v-a facut rau. Aceasta este o prima reactie fireasca. Va puteti planui razbunarea, imaginandu-va ca va veti simti mai bine si afirmand ca nu doriti decat sa faceti dreptate. In aceasta etapa, linistea mintii pare ca nici nu exista. Gandurile furioase si resentimentele va fac sa va simtiti mai rau. Gandurile, timpul si energia dumneavoastra sunt coplesite. Ce puteti face?
Daca doriti cu adevarat sa nu ramaneti de-a pururi in aceasta situatie, trebuie sa fiti de acord cu o schimbare a sentimentelor, deoarece, chiar daca nu veti mai vedea niciodata persoana respectiva, legaturile de vinovatie va vor impovara pana nu le veti rezolva cumva. Mai ales cand toata lumea este de acord ca aveti dreptate, va fi foarte dificil sa va abandonati resentimentele. V-ar putea fi util sa va amintiti de unele momente cand nici dumneavoastra n-ati fost iubitor grijuliu sau util altcuiva. Cand va veti gandi la acele momente, va veti da seama ca n-ati fost incantat de dumneavoastra insiva; poate va ingrijora ceva, poate nu va intelegeati cu cineva apropriat, sau, in general, sufereati de o lipsa de incredere. Atunci cand nu ne straduim, se intampla uneori sa actionam total necorespunzator, mai cu seama daca in adancul sufletului suntem destul de speriati. N-ar fi rau sa reflectati putin la acest lucru, pentru ca aceeasi situatie se poate aplica si persoanei care v-a tratat necorespunzator. Ca regula generala, cu cat un individ este sau a fost mai dezagreabil, cu atat are mai multe probleme. Regula este adevarata mai ales pentru cei care in exterior se manifesta rece, impasibil si indiferent.
Singurul mod de a va recastiga pacea mintii, si poate chiar sanatatea mentala, este sa doriti sa va eliberati inima de respectivele jigniri. Incepeti sa actionati in aceasta directie si va veti simti mai eliberat; continuand, veti descoperi ca, pe zi ce trece, va veti simti tot mai bine.
"Acum, imi permit sa ma simt impaciuitor."
Identificati-va sentimentele personale
Observati cat de mult va afecteaza sentimentele si emotiile altora - aproape ca le puteti receptiona furia sau tristetea. Lucrul acesta se intampla mai frecvent la copii, care sunt foarte sensibili la emotiile celor din jur. Reamintiti-va faptul ca nu sunt sentimentele dumneavoastra si ca le puteti alunga. Indepartati energia negativa. Faceti o plimbare scurta pe jos. Concentrati-va asupra propriei persoane si asupra lucrurilor pe care trebuie sa le faceti.
Este important sa recunoasteti ceea ce simtiti dumneavoastra si, fie sa va bucurati de respectivele sentimente, fie sa va relaxati, pentru a le permite sa se midifice ori sa dispara. Cu cat constientizati mai mult sentimentele nelinistitoare, in loc sa le suprimati, cu atat va veti simti mai bine si va veti concentra mai mult, ca sa realizati ceea ce este important pentru dumneavoastra.
Avem cu totii momente cand simtim ca ne irosim timpul, energia si banii. Sentimentul respectiv poate fi extrem de tulburator daca am tanji sa facem un lucru anume si simtim ca ne-am lasat abatuti din drum si prinsi de problemele altora, nu de cele personale. Daca vi se intampla asa, nu ezitati in a va abate imediat atentia de la tot ce inseamna preocupare fata de alte persoane, de la domeniile carora nu doriti sa le acordati timp si energie, fixand respectiva energie asupra propriilor sperante si vise. Nu este o treaba usoara, mai ales atunci cand simtiti ca ati fost nedreptatit si doriti sa indreptati situatia sau cand doriti sa va protejati; totusi, incercati s-o faceti, fora ca persoanele sau situatiile sa va mai revendice energia. Nu va invinuiti pentru ca ati cheltuit timp, energie, sau bani in situatia respectiva.
Privind retrospectiv, este usor de remarcat ca am fi putut actiona diferit, rezolvand problemele importante pentru noi, cu toate acestea, facem in permanenta tot ce putem mai bine. Nu incape indoiala ca exista si indivizi distructivi sau dezagreabili, care incearca sa-i irite sau sa-i raneasca pe altii. Desi e posibil sa stim ca ei au probleme de comportament, asta nu ne usureaza cu nimic relatiile reciproce. Daca va confruntati cu o astfel de situatie, aveti grija sa va protejati drepturile, dar sa nu va implicati la nivel emotional. Acceptati furia pe care o simtiti din cauza ca nu ati procedat altfel, apoi indepartati-o. Dupa ce dispare, procedati asa cum este important pentru dumneavoastra.
"Acum, indepartez sentimentele nedorite."
Diminuati teama si panica
Cand va simtiti inspaimantat de ceea ce s-ar putea petrece in viitor, de un anumit eveniment sau intamplare care va nelinisteste, sau daca intrati in panica din cauza unei situatii, puteti apela la respectul de sine ca sa redeveniti focalizat. Mai intai, trebuie sa va relaxati corpul si sa va permiteti sa simtiti teama. In felul acesta, ea incepe sa se transforme. Aducerea in ajutor a unui sentiment de curaj alunga teama. In continuare, reamintiti0va faptul ca sunteti in siguranta, ca puteti infrunta situatia sau persoana implicata. Apoi, procedati asa cum este necesar pentru a atinge rezultatul dorit, efectuand pasii corespunzatori. Decideti daca exista ceva ce ati dori sa faceti imediat si fiti cinstit cu dumneavoastra. Daca este o actiune ce necesita un volum mare de timp si energie, iar dumneavoastra sunteti implicat intr-un proiect important, puteti opta pentru o amanare, insa aveti grija sa nu procedati asa din teama. Cautati persoanele care va pot sprijini in progresul dumneavoastra. Apoi, faceti primul pas. Pe masura ce veti actiona, veti simti mai putina teama.
Aveti grija de dumneavoastra
In momentele de criza emotionala, aveti grija de propria persoana, asigurati-va ca nevoile dumneavoastra fizice sunt satisfacute - este vorba de exercitii fizice moderate, aer proaspat si relaxare. Stati de vorba cu prieteni si membri ai familiei care va iubesc si va sustin. Decideti ce v-ar placea si ce puteti face - acel lucru trebuie sa fie important si sa va ajute in atingerea scopului dorit. Puneti in aplicare pasii pe care i-ati ales. Va puteti imagina un viitor fericit, plin de tot ceea ce doriti pentru dumneavoastra. Fiti relaxat in toiul unor situatii incordate. Cand simtiti ca sunteti in pragul unei catastrofe, relaxati-va si urmati-va instinctele. Daca trebuie sa luati o decizie, amanati-o in mod constient. Ramaneti calm si nu va lasati atras in identificarea cu orice pret a vinovatului. Faceti ce este cel mai bine pentru dumneavoastra, ramanand fericit. Daca este cazul, intreprindeti actiunile necesare pentru rectificarea situatiei. Concentrati-va atentia asupra a ceea ce este important pentru dumneavoastra. Inconjurati-va de prieteni care sa va ajute, care sa va recunoasca sentimentele si, in acelasi timp, sa va reaminteasca cu blandete ca e necesar sa aveti ganduri incurajatoare.
Dumneavoastra alegeti cum va simtiti
Multi indivizi sunt surprinsi afland ca isi pot alege si modifica sentimentele. Nu este de ajuns doar sa sperati ca va veti simti mai bine in curand, ori sa incercati sa va smulgeti brusc din imbratisarea unor sentimente deprimante. Nu are succes nici incercarea de a indeparta sentimentele nedorite si de a va agata cu desperare de cele dorite. Cand acceptati sa va simtiti sentimentele, ele curg si se transforma, nu raman blocate. Cand nu exista nici o posibilitate de a face ceva atragator, va puteti simti posomorat si deprimat. Pe de alta parte, remarcati cum sentimentele vi se modifica de indata ce primiti pe neasteptate invitatia de a face ceva pasionant. Va simtiti din nou entuziast si optimist. Aceasta demonstreaza rapiditatea cu care vi se pot modifica sentimentele.
Nu intotdeauna, insa, veti capata o asemenea invitatie atunci cand va simtiti deprimat. Important este sa invatati sa determinati schimbarea sentimentelor, introducand ganduri utile si imaginandu-va un final mai pasionant sau incantator. De asemenea, puteti contribui cu sentimente mai vesele, amintindu-va diverse experiente placute din trecut.
Modificarea gandurilor demoralizante poate fi realmente utila in schimbarea modului cum va simtiti. Daca sunteti foarte deprimat, scrieti gandurile ce nu va sunt de ajutor. Nu-i de mirare ca va simtiti deprimat - asa s-ar intampla cu oricine are astfel de ganduri! Acum, rescrieti gandurile, astfel incat ele sa fie mai utile. In mod clar, va veti simti mai bine. Puteti repeta procesul pana va veti simti din nou bine. Incercati sa procedati asa, mai cu seama daca sunteti deprimat - veti fi surprins de rezultate.
Nimeni altul nu va poate face fericit
O parte importanta a respectului de sine consta in intelegerea faptului ca nimeni altul nu va poate face fericit. Sunteti independent si responsabil pentru dumneavoastra insiva. In afara de interdependenta cu alte persoane, sunteti responsabil pentru propria bunastare si fericire. Partea buna este ca atunci cand va urmati intuitia, veti face automat ceea ce este bun si necesar pentru dumneavoastra, in privinta muncii, sanatatii, relatiilor, etc. Asta ar include, de ex., frecventarea unor Sali sau cursuri de mentinere a conditiei fizice sau obtinerea de sfaturi referitoare la un anumit aspect al muncii dumneavoastra.
Avem cu totii tendinta de a presupune ca altcineva ne va face sa ne simtim mai bine din punct de vedere fizic, mintal sau emotional. Realitatea este ca trebuie sa ne ocupam personal de imbunatatirea starii noastre. Desi sfaturile si informatiile altora raman importante, sunteti singurul care poate sti ce este optim pentru dumneavoastra si daca sfaturile altora va sunt utile, data fiind postura dumneavoastra de individ cu personalitate unica.
Trebuie sa identificati gandurile si atitudinile care nu vin in sprijinul respectului de sine, poate nici chiar al vietii dumneavoastra, trebuie sa va identificati sentimentele, pentru a le permite sa circule libere, dar nu este deloc util sa staruiti asupra gandurilor si sentimentelor furioase ori triste, intrucat ele va acopera ca un lintoliu si va inhiba progresul si pretuirea de sine. O data ce ati decis sa fiti fericit, va puteti ajuta intr-o multime de feluri, fora sa va extenuati, gasind un echilibru intre activitate si relaxare, si beneficiind de sprijinul altora.
In primul rand, va puteti sustine prin felul in care va ganditi la dumneavoastra si la altii, practicand respectul de sine, respectul fata de altii, renuntand la autoinvinuire sau la invinuirea altora. Simtim fericire atunci cand actionam in concordanta cu intuitia personala despre ce este bun si corespunzator, cand ne comportam responsabil si onest. Pe masura ce va cunoasteti mai bine, deveniti constient de optiunile existente. Deciziile derivate din iubire si din dorinta de dezvoltare duc la fericire. Fericirea dumneavoastra este asociata obiectivului propriu, sentimentului de a face ceva folositor, de a contribui cu ceva util. Atunci, nu va veti mai increde in soarta, ci in rezultatele propriilor ganduri si actiuni corespunzatoare.
"Acum, decid sa fiu fericit."
Concentrarea personala
Ajutorul sentimentelor personale
Pe durata urmatoarelor 2 saptamani, atunci cand va simtiti nelinistit sau stanjenit, intrebati-va: "Ce simt eu despre asta?". Cand ii puneti pe toti ceilalti pe primul loc, intrebati-va: "Ce este mai bun pentru mine?" Scrieti raspunsurile.
De asemenea, scrieti sentimentele pe care doriti sa le simtiti. Pe care anume vreti sa le aveti ca focalizator? Scriindu-le si repetandu-le accentuarea emotionala simtita se va modifica.
Constientizati si scrieti modul in care sentimentele dumneavoastra se modifica atunci cand sunteti in prezenta anumitor persoane. De ex., petrecerea timpului alaturi de cineva foarte negativ va tinde sa va deprime. Pe de alta parte, atunci cand va simtiti deprimat, o alta persoana entuziasta si incurajatoare va va ridica moralul. Consemnati lucrul acesta in scris, ca o calauza a intelegerii personale.
Observati care sentimente va apartin si care sunt ale altor persoane. Dupa aceea, indepartati in mod constient sentimentele care nu va apartin. Acest lucru va va ajuta in mentinerea claritatii si armoniei.
Eliberarea de invinuiri
Daca socotiti ca nu este cazul sa irositi acest exercitiu cu un anumit individ, n-ar fi exclus ca tocmai respectivul sa aiba nevoie de el!
Scrieti numele persoanei in prezenta careia va simtiti indispus, sau care va raneste.
Enumerati toate lucrurile pentru care o invinovatiti, cele care va ranesc sau va afecteaza.
Ce simtiti in timp ce scrieti?
Doriti sa va razbunati sau doriti sa va eliberati si sa fiti fericit? Daca optati pentru a 2-a varianta, hotarati-va sa incetati cu invinuirile. Continuati sa va reamintiti acest lucru data viitoare cand va veti gandi la persoana respectiva, iar nemultumirea se va reduce si sentimentele de ranire se vor dizolva.
In mod deliberat, reveniti cu atentia la propria persoana. Concentrati-va asupra a ceea ce doriti sa obtineti. Ce anume puteti face care sa fie important pentru dumneavoastra? Ce anume puteti face, astfel incat sa va placa?
Indispozitiile
Scrieti cum va simtiti.
Ce actiune puteti intreprinde, care sa va repare sentimentele ranite? Scrieti-o
Scrieti care va sunt gandurile cele mai incurajatoare din momentul respectiv.
Chiar daca este nevoie sa va straduiti, scrieti ce va trebuie pentru a va concentra. Ce este important pentru dumneavoastra? Ce actiune de-a dumneavoastra v-ar putea ajuta sa va simtiti mai bine?
Relaxarea
Deplasarea in domeniul succesului suprem
Patrundeti in starea relaxata de confort si incredere in sine. Imaginati-va si simtiti ca aratati excelent si sunteti calm, dar in acelasi timp entuziast, plin de viata. Recapitulati tot ceea ce ati intreprins deja pentru dumneavoastra, cat de bogata va este viata acum si cat de promitator viitorul. Constatati cum mania fata de un individ anume va paraseste, destramandu-se. Deoarece sunteti persoana cea mai buna pentru care se cuvine sa va cheltuiti energia, imaginati-va progresand, debordand de propria energie. Imaginati-va ca acum toate fortele raului adunate impotriva dumneavoastra va propulseaza cu intensitate sporita. Relaxati-va total. Ramaneti asa cateva clipe, dupa care deschideti fora graba ochii
Cabinet de hipno-psihoterapie Boghianu Nicoleta
Recomandă acest cabinet