O noua perspectiva asupra relatiilor interpersonale
O noua perspectiva asupra relatiilor interpersonale
"Oamenii intreprind o actiune pentru a-si indeplini un scop pentru a-si satisface o nevoie"
Secretul de a te intelege bine cu ceilalti este acela de a fi in stare sa privesti lumea prin ochii lor sau, cum ar spune un proverb amerindian, "sa mergi o mila incaltat in mocasinii lor".
Forta perspectivei l-a ajutat pe marele lider al Indiei, Ghandi, sa devina un negociator legendar. Faptul ca putea sa priveasca o situatie din mai multe perspective i-a oferit flexibilitate in gandire si in actiuni. Ceea ce l-a ajutat sa devina un negociator redutabil. Se spune ca el ar fi provocat prabusirea Imperiului Britanic pentru ca era suficient de flexibil in gandire incat sa priveasca lucrurile din perspectiva adversarilor sai. In timpul negocierilor cu privire la viitorul Indiei, el a luat in considerare toate punctele de vedere, inchipuindu-se chiar cum sta in spatele sau pe scaunele partenerilor sai de discutii si simtind "ca stie ce gandesc astia". Deoarece isi acordase timp sa se pregateasca minutios pentru negocieri, el a parut sa aiba raspuns pentru fiecare argument si intrebare pe care partenerii sai de negocieri le-au ridicat, chiar inainte de inceperea discutiilor.
Din propria experienta, iti pot spune ca, atunci cand incerci sa privesti o situatie din punctul de vedere al altora, este important sa tii cont de un singur lucru :
"Oamenii intreprind o actiune pentru a-si indeplini un scop pentru a-si satisface o nevoie"
Imi place sa cred ca, in spatele actiunilor lor, oamenii au intentii bune, chiar si atunci cand adopta o pozitie care este in detrimentul sau impotriva intereselor noastre. Cand ma lovesc de o astfel de situatie, ma intreb adeseori: "Ce intentie buna se afla in spatele acestui comportament?". Acest lucru ma ajuta sa privesc o situatie din perspective diferite.
Puterea convingerilor
Cel mai important sistem de referinta la care ne raportam pentru a ne forma punctele de vedere este felul in care alegem sa ne percepem pe noi insine si lumea in care traim. De-a lungul anilor, am vazut adeseori cum o singura convingere face deosebirea intre muncitorii obisnuiti si sefii de companii, intre succes si esec, intre campionii mondiali si ceilalti competitori. Convingerile noastre determina nivelul nostru de inteligenta, fericirea noastra, calitatea relatiilor pe care le avem, precum si sanatatea si succesul de care ne bucuram in viata.
In multe privinte, convingerile noastre ne influenteaza intr-o mai mare masura vietile decat adevarul obiectiv. De ex., nu conteaza cat de departe calatoresti pe aceasta planeta: nu vei cadea niciodata de pe ea. Dar, timp de mii de ani, din cauza ca exista convingerea ca pamantul este plat, oamenii nu indrazneau sa calatoreasca dincolo de linia orizontului. Insa un om care a avut o viziune diferita asupra lucrurilor a schimbat pentru totdeauna convingerile unei lumi intregi.
Convingerile reprezinta ferestrele prin care privim lumea. Daca "ferestrele convingerilor" tale sunt acoperite de prea multe idei negative (precum "lumea este un loc periculos" sau "nu poti sa ai incredere in oameni" ), vei vedea o lume plina de pericole si de oameni in care nu poti avea incredere. Daca inlocuiesti convingerile tale negative cu unele pozitive, cum ar fi "lumea este un loc prietenos" sau "pot sa am incredere in mine", vei trai intr-o lume prietenoasa, in care poti face alegeri intelepte cu privire la fiecare aspect al vietii tale.
Convingerile tale iti determina deciziile, starile emotionale si, in cele din urma, directia catre care te indrepti in viata. Ele controleaza fiecare aspect al vietii tale. In acelasi mod in care un videoproiector reda imaginile de pe o rola de film pe un ecran, perceptiile tale asupra lumii reprezinta o manifestare a convingerilor tale.
Daca te intrebi care sunt convingerile tale, gandeste-te ce simti cu privire la viata pe care o traiesti. Simti ca detii controlul asupra diferitelor ei aspecte? Poti sa privesti lucrurile din mai multe perspective? Te simti adeseori extrem de fericit?
Daca nu este asa, partea finala a lectiei de azi te va ajuta extrem de mult.
Cele mai importante 7 convingeri ale oamenilor de succes
De-a lungul anilor, am avut ocazia sa invat de la multi oameni cu care am lucrat si care sunt considerati aproape in mod unanim genii in cultura noastra. Acestia sunt persoane remarcabile din domeniul artelor, al afacerilor, al sportului etc. In urma discutiilor pe care le-am purtat cu ei, am descoperit care sunt cele mai importante 7 perspective de succes ale acestor persoane fericite si sanatoare, care au excelat in domeniile lor.
Nu uita! Convingerea nu este altceva decat un punct de vedere: o fereastra prin care privim lumea. Cand alegi sa privesti lucrurile prin fereastra acestor perspective pozitive, iti vei forma un punct de vedere mai amplu si vei incepe sa observi imediat rezultatele. Nu te gandi daca acestea sunt adevarate sau nu: imagineaza-ti doar cum va arata viata ta daca ai sti acest lucru...
1 ) Tu esti expertul in ceea ce te priveste
Exista o legenda sufista despre un barbat care isi cauta cheile pe aleea din fata casei sale, luminata de felinare. Vecinii i s-au alaturat si l-au ajutat sa-si caute cheile pana cand, intr-un final, unul dintre ei l-a intrebat:
- Unde ti-ai pierdut cheile?
Barbatul a raspuns:
- In casa.
Uimit de raspunsul lui, vecinul l-a intrebat:
- Atunci de ce le cauti afara?
Barbatul a explicat:
- Pentru ca afara este mai multa lumina.
Este simplu: nimeni nu te cunoaste mai bine decat tu insuti. Chiar daca ti-ai petrecut viata cautand raspunsuri in afara ta, odata ce incepi sa cauti inauntrul tau, raspunsurile corecte la intrebarile vietii vor incepe sa se arate unul cate unul, din ce in ce mai des.
2 ) Nu te-ai "defectat"; nu ai nevoie de "reparatii"
In secolul al 19-lea, conceptia conform careia oamenii erau "defecti" luase amploare in comunitatea din ce in ce mai mare a psihiatrilor. Aceasta avea sa devina o conceptie de referinta timp de peste 100 de ani. Genii ca Richard Blander si psihologi moderni condusi de reformatori precum Martin Seligman si Mihaly Csikszentmihalyi vad lucrurile in mod diferit. Psihologia pozitiva, un nou domeniu de studiu, porneste de la premisa ca, daca ne dorim sa vedem din ce in ce mai multi oameni sanatosi din punct de vedere mintal, trebuie sa-i studiem pe cei care sunt sanatosi, nu pe cei care sunt bolnavi.
De-a lungul anilog in care am lucrat cu oameni din diferite categorii sociale, am aflat ca, in spatele actiunilr lor, se ascund intentii bune, chiar daca motivul ar putea parea nepotrivit celorlalti. Orice comportament disfunctional are la baza o intentie pozitiva sau a servit candva unui scop care nu mai este de actualitate.
De ex., sa luam in considerare o persoana careia ii este teama sa zboare cu avionul. Cauzele pot fi multiple, dar daca presupunem ca aceasta fobie are la baza o intentie pozitiva, stim ca aceasta se rezuma la dorinta persoanei respective de a se afla in siguranta. Cand subconstientul tau gaseste alte cai de a te face sa te simti in siguranta, fobia insasi isi pierde necesitatea.
Acesta este si motivul pentru care, in prezent, prin tehnici psihologice moderne, fobiile de care oamenii au suferit o viata intreaga pot fi vindecate in doar cateva minute.
3 ) Ai deja toate resursele necesare pentru a reusi
Ai incredere in tine ca iti poti lega sireturile sau ca te poti duce la piata sa faci cumparaturi? Atunci inseamna ca ai resurse de incredere in interiorul tau. Prin urmare, ai incredere in tine ca poti sa vorbesti in public, sa abordezi o persoana de care iti place sau sa faci orice altceva iti doresti.
Ai simtit vreodata iubire in sufletul tau pentru un parinte, pentru un copil sau pentru vreun animal de companie? Inseamna ca poti sa fii mai iubitor cu partenerul tau, cu familia ta sau chiar cu tine insuti.
Singura deosebire dintre tine si oamenii de geniu este ca tu nu ai invatat inca sa ai acces la resurse la momentul potrivit.
4 ) Poti atinge orice scop daca imparti sarcina pe care o ai de indeplinit in parti suficient de mici
In urma cu cativa ani, un barbat a reusit sa manance un avion, timp de mai multe luni, impartindu-l in bucatele. Desi nu va recomand absolut deloc sa repetati gestul lui, va pot spune cu certitudine ca orice abilitate poate fi invatata si orice problema poate fi rezolvata daca este impartita in bucati suficient de mici.
Atunci cand iti antrenezi mintea sa priveasca sarcinile majore in termeni simpli, acestea devin mult mai usor de indeplinit. De altfel, deja facem acest lucru in mod firesc. De ex., cand vrei sa retii un numar de telefon, il imparti in grupuri de cifre; daca vrei sa-ti cumperi un obiect costisitor, cum ar fi o casa sau o masina, platesti in tare mici pe care ti le poti permite.
Ideea este urmatoarea:
"Daca vrei sa darami zidul care se afla intre tine si viata pe care doresti sa o traiesti, cel mai bine este sa o faci caramida cu caramida!."
5 ) Daca metoda ta nu da rezultate, incearca altceva
In bestsellerul Who Moved My Cheese?, Spencer Johnson atrage atentia asupra deosebirii dintre oameni si soareci. Daca soarecii descopera ca o metoda nu da rezultate, incearca alta; daca oamenii descopera ca o metoda nu da rezultate, cauta pe cineva pe care sa dea vina.
Aud adeseori oameni care nu gasesc o solutie pentru o anumita situatie spunand: "Dar intotdeauna am facut la fel" sau "Nu sunt genul acela de persoana". Adevarul este ca tot ceea ce ne vine sa facem in mod natural este mai degraba rodul obisnuintei (asa suntem programati sa procedam ) decat al potentialului nostru. Daca vrei sa obtii rezultate diferite, iesi din zona ta de confort si actioneaza in mod diferit.
6 ) Nu exista esec, ci doar feedback
Cand ai un esec? Atunci cand te hotarasti sa nu mai inveti. Pana atunci, fiecare raspuns pe care il primesti este o sursa valoroasa de informatii ce te ajuta sa-ti dai seama daca actiunile pe care le intreprinzi te aproprie sau te indeparteaza de telurile tale. In mod similar, un avion se afla in 90% din timp in afara rutei sale si pilotul modifica in mod constant cursul pentru a ajunge la destinatie.
De fapt, oamenii de succes recunosc ca succesul apare atunci cand au terminat esecurile. Din experienta mea, oamenii care "au reusit" au un singur lucru in comun: au facut mai multe greseli decat ceilalti. Fiecare esec sau greseala este o ocazie mascata de a invata.
"Esecul" este o parte necesara din procesul de invatare, si nu sfarsitul acestuia. In realitate, oamenii nu fac greseli: strategiile, tacticile si planurile lor esueaza. Ce faci atunci cand strategiile, tacticile sau planurile tale nu conduc catre rezultatele dorite de dine? Le schimbi pana cand le gasesti pe cele care dau rezultatele cele mai bune!
Teama de esec reprezinta un factor demotivant puternic, care isi pierde din impactul pe care il are asupra noastra daca ii diminuam incarcatura emotionala. In aceasta saptamana, alege o parte din viata ta in care intampini dificultati si ofera-ti permisiunea sa "gresesti" de cel putin 10 ori. Va trebui sa-ti gasesti propria definitie a esecului: daca lucrezi in vanzari, aceasta inseamna sa intampini cel putin 10 refuzuri; daca esti scriitor, da-ti voie sa scrii cel putin 10 pagini mizerabile.
Reusita nu este intotdeauna mai dulce cand presupune un pic de efort pentru a ajunge la ea. De indata ce vei realiza ca esecul nu reprezinta un sfarsit, ci mai degraba o piatra de incercare care iti va produce ocazional frustrari, acesta isi va pierde incarcatura negativa, devenind un tovaras important, care te va insoti pe drumul tau catre fericire, succes si bunastare
"Am invatat mai mult din esecurile mele decat din reusitele mele" - Richard Branson
7 ) Iti creezi viitorul chiar acum
Cand am o sedinta particulara cu unul dintre pacientiimei si lucrez cu el la atingerea scopurilor sale, il intreb adeseori: "Daca vei continua sa procedezi la fel, iti vei atinge scopul?"
Spre surprinderea mea, ei cunosc deja raspunsul la aceasta intrebare si-mi raspund adeseori prin "nu".
Una dintre cele mai importante deosebiri intre oamenii care reusesc si cei care razbat cu greu in viata este modul in care aleg sa-si construiasca viitorul: privind spre trecut sau catre prezent. Daca privesti in mod constant spre trecut, vei simti intotdeauna ca istoria se repeta; daca privesti catre prezent, vei gasi mereu modalitati noi de a-ti mari sansele de reusita.
Indiferent de cat de greu ai razbatut in trecut, fiecare clipa a zilei iei va oferi sansa de a face noi alegeri si de a crea rezultate noi
-Continuarea in articolul urmator-
"Oamenii intreprind o actiune pentru a-si indeplini un scop pentru a-si satisface o nevoie"
Secretul de a te intelege bine cu ceilalti este acela de a fi in stare sa privesti lumea prin ochii lor sau, cum ar spune un proverb amerindian, "sa mergi o mila incaltat in mocasinii lor".
Forta perspectivei l-a ajutat pe marele lider al Indiei, Ghandi, sa devina un negociator legendar. Faptul ca putea sa priveasca o situatie din mai multe perspective i-a oferit flexibilitate in gandire si in actiuni. Ceea ce l-a ajutat sa devina un negociator redutabil. Se spune ca el ar fi provocat prabusirea Imperiului Britanic pentru ca era suficient de flexibil in gandire incat sa priveasca lucrurile din perspectiva adversarilor sai. In timpul negocierilor cu privire la viitorul Indiei, el a luat in considerare toate punctele de vedere, inchipuindu-se chiar cum sta in spatele sau pe scaunele partenerilor sai de discutii si simtind "ca stie ce gandesc astia". Deoarece isi acordase timp sa se pregateasca minutios pentru negocieri, el a parut sa aiba raspuns pentru fiecare argument si intrebare pe care partenerii sai de negocieri le-au ridicat, chiar inainte de inceperea discutiilor.
Din propria experienta, iti pot spune ca, atunci cand incerci sa privesti o situatie din punctul de vedere al altora, este important sa tii cont de un singur lucru :
"Oamenii intreprind o actiune pentru a-si indeplini un scop pentru a-si satisface o nevoie"
Imi place sa cred ca, in spatele actiunilor lor, oamenii au intentii bune, chiar si atunci cand adopta o pozitie care este in detrimentul sau impotriva intereselor noastre. Cand ma lovesc de o astfel de situatie, ma intreb adeseori: "Ce intentie buna se afla in spatele acestui comportament?". Acest lucru ma ajuta sa privesc o situatie din perspective diferite.
Puterea convingerilor
Cel mai important sistem de referinta la care ne raportam pentru a ne forma punctele de vedere este felul in care alegem sa ne percepem pe noi insine si lumea in care traim. De-a lungul anilor, am vazut adeseori cum o singura convingere face deosebirea intre muncitorii obisnuiti si sefii de companii, intre succes si esec, intre campionii mondiali si ceilalti competitori. Convingerile noastre determina nivelul nostru de inteligenta, fericirea noastra, calitatea relatiilor pe care le avem, precum si sanatatea si succesul de care ne bucuram in viata.
In multe privinte, convingerile noastre ne influenteaza intr-o mai mare masura vietile decat adevarul obiectiv. De ex., nu conteaza cat de departe calatoresti pe aceasta planeta: nu vei cadea niciodata de pe ea. Dar, timp de mii de ani, din cauza ca exista convingerea ca pamantul este plat, oamenii nu indrazneau sa calatoreasca dincolo de linia orizontului. Insa un om care a avut o viziune diferita asupra lucrurilor a schimbat pentru totdeauna convingerile unei lumi intregi.
Convingerile reprezinta ferestrele prin care privim lumea. Daca "ferestrele convingerilor" tale sunt acoperite de prea multe idei negative (precum "lumea este un loc periculos" sau "nu poti sa ai incredere in oameni" ), vei vedea o lume plina de pericole si de oameni in care nu poti avea incredere. Daca inlocuiesti convingerile tale negative cu unele pozitive, cum ar fi "lumea este un loc prietenos" sau "pot sa am incredere in mine", vei trai intr-o lume prietenoasa, in care poti face alegeri intelepte cu privire la fiecare aspect al vietii tale.
Convingerile tale iti determina deciziile, starile emotionale si, in cele din urma, directia catre care te indrepti in viata. Ele controleaza fiecare aspect al vietii tale. In acelasi mod in care un videoproiector reda imaginile de pe o rola de film pe un ecran, perceptiile tale asupra lumii reprezinta o manifestare a convingerilor tale.
Daca te intrebi care sunt convingerile tale, gandeste-te ce simti cu privire la viata pe care o traiesti. Simti ca detii controlul asupra diferitelor ei aspecte? Poti sa privesti lucrurile din mai multe perspective? Te simti adeseori extrem de fericit?
Daca nu este asa, partea finala a lectiei de azi te va ajuta extrem de mult.
Cele mai importante 7 convingeri ale oamenilor de succes
De-a lungul anilor, am avut ocazia sa invat de la multi oameni cu care am lucrat si care sunt considerati aproape in mod unanim genii in cultura noastra. Acestia sunt persoane remarcabile din domeniul artelor, al afacerilor, al sportului etc. In urma discutiilor pe care le-am purtat cu ei, am descoperit care sunt cele mai importante 7 perspective de succes ale acestor persoane fericite si sanatoare, care au excelat in domeniile lor.
Nu uita! Convingerea nu este altceva decat un punct de vedere: o fereastra prin care privim lumea. Cand alegi sa privesti lucrurile prin fereastra acestor perspective pozitive, iti vei forma un punct de vedere mai amplu si vei incepe sa observi imediat rezultatele. Nu te gandi daca acestea sunt adevarate sau nu: imagineaza-ti doar cum va arata viata ta daca ai sti acest lucru...
1 ) Tu esti expertul in ceea ce te priveste
Exista o legenda sufista despre un barbat care isi cauta cheile pe aleea din fata casei sale, luminata de felinare. Vecinii i s-au alaturat si l-au ajutat sa-si caute cheile pana cand, intr-un final, unul dintre ei l-a intrebat:
- Unde ti-ai pierdut cheile?
Barbatul a raspuns:
- In casa.
Uimit de raspunsul lui, vecinul l-a intrebat:
- Atunci de ce le cauti afara?
Barbatul a explicat:
- Pentru ca afara este mai multa lumina.
Este simplu: nimeni nu te cunoaste mai bine decat tu insuti. Chiar daca ti-ai petrecut viata cautand raspunsuri in afara ta, odata ce incepi sa cauti inauntrul tau, raspunsurile corecte la intrebarile vietii vor incepe sa se arate unul cate unul, din ce in ce mai des.
2 ) Nu te-ai "defectat"; nu ai nevoie de "reparatii"
In secolul al 19-lea, conceptia conform careia oamenii erau "defecti" luase amploare in comunitatea din ce in ce mai mare a psihiatrilor. Aceasta avea sa devina o conceptie de referinta timp de peste 100 de ani. Genii ca Richard Blander si psihologi moderni condusi de reformatori precum Martin Seligman si Mihaly Csikszentmihalyi vad lucrurile in mod diferit. Psihologia pozitiva, un nou domeniu de studiu, porneste de la premisa ca, daca ne dorim sa vedem din ce in ce mai multi oameni sanatosi din punct de vedere mintal, trebuie sa-i studiem pe cei care sunt sanatosi, nu pe cei care sunt bolnavi.
De-a lungul anilog in care am lucrat cu oameni din diferite categorii sociale, am aflat ca, in spatele actiunilr lor, se ascund intentii bune, chiar daca motivul ar putea parea nepotrivit celorlalti. Orice comportament disfunctional are la baza o intentie pozitiva sau a servit candva unui scop care nu mai este de actualitate.
De ex., sa luam in considerare o persoana careia ii este teama sa zboare cu avionul. Cauzele pot fi multiple, dar daca presupunem ca aceasta fobie are la baza o intentie pozitiva, stim ca aceasta se rezuma la dorinta persoanei respective de a se afla in siguranta. Cand subconstientul tau gaseste alte cai de a te face sa te simti in siguranta, fobia insasi isi pierde necesitatea.
Acesta este si motivul pentru care, in prezent, prin tehnici psihologice moderne, fobiile de care oamenii au suferit o viata intreaga pot fi vindecate in doar cateva minute.
3 ) Ai deja toate resursele necesare pentru a reusi
Ai incredere in tine ca iti poti lega sireturile sau ca te poti duce la piata sa faci cumparaturi? Atunci inseamna ca ai resurse de incredere in interiorul tau. Prin urmare, ai incredere in tine ca poti sa vorbesti in public, sa abordezi o persoana de care iti place sau sa faci orice altceva iti doresti.
Ai simtit vreodata iubire in sufletul tau pentru un parinte, pentru un copil sau pentru vreun animal de companie? Inseamna ca poti sa fii mai iubitor cu partenerul tau, cu familia ta sau chiar cu tine insuti.
Singura deosebire dintre tine si oamenii de geniu este ca tu nu ai invatat inca sa ai acces la resurse la momentul potrivit.
4 ) Poti atinge orice scop daca imparti sarcina pe care o ai de indeplinit in parti suficient de mici
In urma cu cativa ani, un barbat a reusit sa manance un avion, timp de mai multe luni, impartindu-l in bucatele. Desi nu va recomand absolut deloc sa repetati gestul lui, va pot spune cu certitudine ca orice abilitate poate fi invatata si orice problema poate fi rezolvata daca este impartita in bucati suficient de mici.
Atunci cand iti antrenezi mintea sa priveasca sarcinile majore in termeni simpli, acestea devin mult mai usor de indeplinit. De altfel, deja facem acest lucru in mod firesc. De ex., cand vrei sa retii un numar de telefon, il imparti in grupuri de cifre; daca vrei sa-ti cumperi un obiect costisitor, cum ar fi o casa sau o masina, platesti in tare mici pe care ti le poti permite.
Ideea este urmatoarea:
"Daca vrei sa darami zidul care se afla intre tine si viata pe care doresti sa o traiesti, cel mai bine este sa o faci caramida cu caramida!."
5 ) Daca metoda ta nu da rezultate, incearca altceva
In bestsellerul Who Moved My Cheese?, Spencer Johnson atrage atentia asupra deosebirii dintre oameni si soareci. Daca soarecii descopera ca o metoda nu da rezultate, incearca alta; daca oamenii descopera ca o metoda nu da rezultate, cauta pe cineva pe care sa dea vina.
Aud adeseori oameni care nu gasesc o solutie pentru o anumita situatie spunand: "Dar intotdeauna am facut la fel" sau "Nu sunt genul acela de persoana". Adevarul este ca tot ceea ce ne vine sa facem in mod natural este mai degraba rodul obisnuintei (asa suntem programati sa procedam ) decat al potentialului nostru. Daca vrei sa obtii rezultate diferite, iesi din zona ta de confort si actioneaza in mod diferit.
6 ) Nu exista esec, ci doar feedback
Cand ai un esec? Atunci cand te hotarasti sa nu mai inveti. Pana atunci, fiecare raspuns pe care il primesti este o sursa valoroasa de informatii ce te ajuta sa-ti dai seama daca actiunile pe care le intreprinzi te aproprie sau te indeparteaza de telurile tale. In mod similar, un avion se afla in 90% din timp in afara rutei sale si pilotul modifica in mod constant cursul pentru a ajunge la destinatie.
De fapt, oamenii de succes recunosc ca succesul apare atunci cand au terminat esecurile. Din experienta mea, oamenii care "au reusit" au un singur lucru in comun: au facut mai multe greseli decat ceilalti. Fiecare esec sau greseala este o ocazie mascata de a invata.
"Esecul" este o parte necesara din procesul de invatare, si nu sfarsitul acestuia. In realitate, oamenii nu fac greseli: strategiile, tacticile si planurile lor esueaza. Ce faci atunci cand strategiile, tacticile sau planurile tale nu conduc catre rezultatele dorite de dine? Le schimbi pana cand le gasesti pe cele care dau rezultatele cele mai bune!
Teama de esec reprezinta un factor demotivant puternic, care isi pierde din impactul pe care il are asupra noastra daca ii diminuam incarcatura emotionala. In aceasta saptamana, alege o parte din viata ta in care intampini dificultati si ofera-ti permisiunea sa "gresesti" de cel putin 10 ori. Va trebui sa-ti gasesti propria definitie a esecului: daca lucrezi in vanzari, aceasta inseamna sa intampini cel putin 10 refuzuri; daca esti scriitor, da-ti voie sa scrii cel putin 10 pagini mizerabile.
Reusita nu este intotdeauna mai dulce cand presupune un pic de efort pentru a ajunge la ea. De indata ce vei realiza ca esecul nu reprezinta un sfarsit, ci mai degraba o piatra de incercare care iti va produce ocazional frustrari, acesta isi va pierde incarcatura negativa, devenind un tovaras important, care te va insoti pe drumul tau catre fericire, succes si bunastare
"Am invatat mai mult din esecurile mele decat din reusitele mele" - Richard Branson
7 ) Iti creezi viitorul chiar acum
Cand am o sedinta particulara cu unul dintre pacientiimei si lucrez cu el la atingerea scopurilor sale, il intreb adeseori: "Daca vei continua sa procedezi la fel, iti vei atinge scopul?"
Spre surprinderea mea, ei cunosc deja raspunsul la aceasta intrebare si-mi raspund adeseori prin "nu".
Una dintre cele mai importante deosebiri intre oamenii care reusesc si cei care razbat cu greu in viata este modul in care aleg sa-si construiasca viitorul: privind spre trecut sau catre prezent. Daca privesti in mod constant spre trecut, vei simti intotdeauna ca istoria se repeta; daca privesti catre prezent, vei gasi mereu modalitati noi de a-ti mari sansele de reusita.
Indiferent de cat de greu ai razbatut in trecut, fiecare clipa a zilei iei va oferi sansa de a face noi alegeri si de a crea rezultate noi
-Continuarea in articolul urmator-
Cabinet de hipno-psihoterapie Boghianu Nicoleta
Recomandă acest cabinet