Practica

Inapoi Video Autor: Paul Clement Jagot
O metoda generala

Realizarea starii receptive

Conditii prealabile
O idee actioneaza cu mult mai puternic asupra noastra, daca ea apare intr-un moment in care dispozitiile noastre mentale se afla in armonie, in rezonanta cu ideea respectiva. Un cuvant de imbarbatare adresat unui bolnav, unei persoane deprimate sau unei persoane care a suferit o experienta negativa, provoaca intotdeauna o reactie salvatoare, de o intensitate mai mare sau mai mica, insa oricum o reactie sensibila. Pentru a ne plasa sub influenta gandurilor pe care dorim sa le realizam, este indicat sa ne aflam intr-o stare psihica cat se poate de receptiva. O asemenea stare, asa dupa cum s-a mentionat, este chiar starea de hipnoza in decursul careia orice activitate a sferei constientului inceteaza cedand locul inconstientului care recepteaza in mod pasiv sugestia. Aceasta va fi o conditie mentala analoga celei pe care va trebui sa o obtineti de fiecare data cand doriti sa va autosugestionati; o conditie caracterizata prin somnolenta, pasivitate cat se poate de completa a facultatilor constiente: vointa, judecata, ratiunea, etc. Sa ne amintim ca, in timpul autosugestiei, inconstientul trebuie sa poata sa fie impregnat numai cu acele notiuni pe care doriti sa le absoarba, fara ca alte idei parazite sau chiar antagoniste cum ar fi reflexiile, analizele, judecatile, contestatiile, ... sa se amestece in acest proces.
Asadar, daca constiinta voastra a decis ce sugestii va vor aduce modificarile dorite si judecata voastra a decis ca trebuie sa faceti o sedinta de autoreeducare, vointa voastra va actiona la inceput pentru a va destinde si relaxa muschii; apoi, lasati sa adoarma aceste facultati, nepastrand decat un usor contact cu constiinta prin care atentia voastra concentrata asupra acestui singur punct va retine ideile sugerate.
Pentru a ajuta obtinerea starii psihice favorabile, asezati-va in semiobscuritate sau, chiar mai bine, intr-o obscuritate atenuata de licarirea unei veioze, licarire care are rolul de a imobiliza privirea. Aceasta sursa de lumina va fi deci amplasata in asa fel incat sa distraga ochiul fara a-l obosi. Tic-tacul atenuat al unei pendule sau ceas desteptator ajuta de asemenea la obtinerea pasivitatii mentale.
Dupa ce ati luat masurile anterioare recomandate, va aflati acum destins, cu pleoapele semi-inchise, degetele usor indoite; sunteti cufundat intr-o stare de inertie completa, in cea mai adanca relaxare a tuturor muschilor corpului. Lasati sa se deruleze in imaginatia voastra de mai multe ori imaginea cuvantului "imobil", "imobil", "imobil", etc. Nu conteaza care este sunetul sau grafica predominanta a cuvantului. Alungati orice tensiune din spirit. Lasati-va sub influenta cuvantului care exprima aceasta imobilitate, aceasta destindere musculara si nervoasa la care aspirati. Nu faceti nici un efort de atentie: lasati-o sa fie captiva de ea insasi.
O toropeala, insotita de o senzatie de pierdere a greutatii, va vor cuprinde treptat. Va veti simti aproape la fel ca in acea stare de toropeala placuta care precede somnul sau acea stare de moleseala prin care se trece de la starea de vis la starea de veghe. Trebuie sa spunem ca nu exista nici un inconvenient sau vreun pericol in toate acestea.
Aceasta stare, care suprima aproape in totalitate activitatea psihica constienta, lasa liber accesul spre inconstient caruia ii vom transmite sugestii in functie de rezultatul pe care dorim sa-l obtinem.

Monoideismul
Inainte de a se preciza cum trebuie efectuata aceasta a 2-a operatie, sa ne amintim ca cea anterioara realizeaza numai una dintre conditiile de sugestibilitate maxima despre care am vorbit la inceputul primului capitol: pasivitatea facultatilor obiective. A doua conditie, monoideismul, presupune ca in momentul in care va autosugestonati, nu exista in adancul vostru o contrasugestie mai mult sau mai putin negativa. Credinta (care "face minuni" ) este caracterizata de absenta completa a vreunei contra-sugestii negative. Asteptarea increzatoare - care determina starea de hipnoza la o persoana convinsa ca influenta hipnotica va castiga - este caracterizata de asemenea de ceea ce am numit absenta unei contrasugestii negative.
Credinta si asteptarea increzatoare se instaureaza mult mai usor la persoanele simple decat la cele educate, familiarizate cu reflexiile filozofice si prea preocupate sa nu fie lipsite de simt critic si care nu cred nimic cu usurinta. Indoiala si chiar negatia formala, pot rezista cu succes oricaror indemnuri pe care le putem da. Inconstient, aceasta indoiala se opune sugestiei rationale. Ea da nastere unor sugestii contrare, care nu se formuleaza clar - sau chiar deloc - in spirit, dar nu-si manifesta mai putin rolul lor inhibitor.

Contrasugestia negativa
In lipsa acestui sentiment de asteptare increzatoare (la care se poate ajunge, pur si simplu asteptand cu seninatate ), in lipsa credintei (mama asteptarii increzatoare ), incercati macar increderea rationala daca simtiti ca inconstientul vostru se indoieste de eficacitatea acestui procedeu sau de propria voastra capacitate de a-l folosi.
Autosugestia a fost poate denigrata in fata voastra. Ziarul preferat a publicat poate asupra acestui subiect un articol pe un ton pe jumatate distractiv, pe jumatate serios, lasand in creierul autorului convingerea gratuita a admirabilei sale perspicacitati.
Acestei verificari imediate a teoriilor expuse anterior, i s-a adaugat efectul disimulant produs in voi de ironiile citite sau auzite.
Pentru a combate contrasugestiile negative si a permite spiritului sa atinga cel mai inalt grad de incredere posibila in practicile autosugestiei, o pregatire meditativa bazata pe citirea celor mai bune lucrari de dezvoltare personala va va fi de mare ajutor.
Studiul atent, cu mintea limpede, a partii teoretice al prezentei lucrari formeaza si ea o autosugestie pregatitoare excelenta. De altfel, chiar daca fara mare convingere, as spune chiar fara cea mai mica incredere, daca urmati cu exactitatea indicatiile din lucrarea de fata, ve-ti obtine inevitabil rezultate care va vor modifica treptat receptivitatea. Intr-adevar, este suficient ca ideea rationala, obiect al autosugestiilor voastre, sa dainuie chiar si pentru cateva clipe asupra notiunii contrasugestive, pentru a o invinge si a atinge, in ciuda acesteia, scopul dorit.

Impresionarea inconstientului

Forma ce trebuie data sugestiilor voastre
Din momentul in care realizati starea de pasivitate invatata anterior, forma pe care o dati ordinelor adresate inconstientului vostru, are importanta sa. Ea trebuie sa exprime ideea cea mai categorica si cea mai pozitiva a ceea ce doriti sa obtineti. Daca este vorba, de ex, de un caz de balbaiala, trebuie sa va autosugestionati astfel: Vorbesc distinct, imi dezvolt o elocinta perfecta, vorbele imi sunt curgatoare, imi transpun instantaneu gandirea in cuvinte, fara cea mai mica ezitare, etc. Aceasta formulare implica mult mai clar conceptul de vindecare decat formularea: Nu ma mai balbai, si actioneaza mult mai direct asupra imaginatiei (o facultate ce apartine si inconstientulu ) decat formularea: Nu vreau sa ma mai balbai.
Vointa si evocarea ei reprezinta concepte opuse eficientei autosugestiei, caci spunand, Vreau, inducem imediat gandul: Dar nu pot. Respingeti deci verbul "a vrea" si folositi afirmatii la indicativ prezent. Apoi, daca este cazul, dati-va sugestii pentru viitor.
Poate parea ciudat ca formularea expresiva a unui efect este suficienta pentru a-i determina aparitia. Practica a stabilit cu destula precizie ca inteligenta proprie a inconstientului si mecanismul inca obscur al acestuia aranjeaza, daca putem spune asa, procesul de realizare a sugestiilor. Nu va preocupati de aceasta. Repetati-va formula care exprima ceea ce doriti. Lasati-va atentia sa fie absorbita de aceasta formula. Repetarea sa verbala (cu voce tare sau in soapta ) devine automata dupa cateva momente si ajuta la pastrarea contactului cu imaginatia (cu alte cuvinte cu inconstientul ) a ideii sugerate. Se evita astfel imixtiunea unor ganduri straine obiectivului autosugestiei, se faciliteaza aparitia monoideismului; ne apropriem de conditia care determina in principal eficacitatea unei sugestii: ocuparea exclusiva de catre aceasta a campului gandirii.
Astfel, autosugestia consta in inducerea in inconstient fara nici un efort volativ a unor formulari expresive sau a unor imagini reprezentative ale efectului cautat. Pentru aceasta este suficient ca formularile sau imaginile respective sa se reflecte asupra imaginatiei?

Vizualizarea mentala
In legatura cu procedeul de autosugestionare prin intermediul formularilor, obtinem rezultate superioare, daca formularii respective ii adaugam vizualizarea mentala a rezultatului dorit, sau chiar daca o substituim formularilor. Astfel, persoana care se balbaia din ex. anterior isi imagineaza ca este absolut sigura de elocinta sa si se aude sustinand o convorbire. Incercati sa percepeti satisfactia pe care o simtiti cand vorbiti fara ezitare si lasati sa se accentueze urmatoarea impresie care va trebui sa domine: Iata starea catre care sa tind.
Marele avantaj al vizualizarii mentale consta in aparitia emotiei. Aceasta elibereaza energiile puternice incatusate de inconstient. Balbaitul va trebui deci sa se gandeasca la bucuria pe care o va simti cand va constata integritatea facultatilor sale de elocventa. Toate scenele pe care le va evoca pentru a-si provoca o emotie in acest sens vor determina in el o reactie foarte puternica.

Durata si frecventa sedintelor
Cat timp trebuir sa dureze o sedinta de autosugestie? Nu se poate fixa o regula categorica in acest sens. Pentru fiecare, este necesar ca durata sedintei sa fie coleta cu gravitatea aparenta a defectului ce urmeaza a fi tratat sau cu importanta modificarii psihologice care se sugereaza. Nu exista impedimente pentru a prelungi fiecare sedinta mai mult de o ora, cu un minim, sa ziceam de circa 20 de minute. Seara, chiar inainte de a dormi, este cea mai recomandata perioada de practicarea autosugestiei, intrucat inconstientul este bine impregnat de o idee care isi desavarseste opera in timpul somnului, o stare, prin excelenta, pasiva.
Frecventa sedintelor este mai importanta decat durata lor. Este mai bine sa va autosugestionati de 3 ori pe zi cate 10 minute, decat sa o faceti cate o ora la fiecare 2 zile. Practica hipnotica a demonstrat ca forta sugestiei consta in repetitie. Acest principiu ramane valabil si pentru autosugestie.

Efecte instantanee, gradate sau la termen

Anumite rezultate, cateodata spectaculoase, au loc instantaneu, in timp ce pentru a determina aparitia unor efecte in aparenta nesemnificative este necesar un numar mare de sedinte. Astfel s-au vazut surzi sau paralitici ragasindu-si, in cateva minute, auzul sau capacitatea de miscare, in timp ce o simpla enterita necesita adesea 6 sau mai multe saptamani de tratament. Nu bolile cele mai impresionante sunt cele care necesita, pentru a fi eliminate, efortul intern cel mai complicat si laborios. In afara de aceasta, asa cum am mentionat in prima parte, sugestibilitatea variaza de la persoana la persoana. Cu toate ca practica a stabilit modalitatile de folosire a autosugestiei, nu se poate determina cu precizie un raport intre durata si frecventa procedeului si rapiditatea rezultatelor.
Ceea ce trebuie retinut este ca nici o tentativa nu este inutila si ca daca autosugestia se practica constant, chiar in conditii defectuoase, exista certitudinea absoluta ca avansam spre rezultatul dorit. Daca nu observam imediat - sau nici macar dupa cateva incercari - o schimbare notabila, trebuie sa ne amintim ca o sugestie da roade la un termen anume. Autosugestionandu-va, va fixati in inconstient, sub forma de idei sau imagini, catalizatori care vor genera un travaliu intern, ale carui consecinte nu le puteti observa decat in ultima faza.
In sfarsit, debutul in arta autoinfluentarii presupune o oarecare adaptare: miscarile comunicate inconstientului prin intermediul sugestiei deliberate sunt inversul unei serii de mai mult sau mai putin intinse de impulsuri interioare determinate inconstient in trecut. Primele 2 sau 3 sedinte trebuie sa efectueze aceasta adaptare, sa declanseze un fel de modificare psihica prealabila.

Pentru persoanele slabite

Cei care se simt prea slabiti pentru a se crede capabili sa foloseasca procedeele indicate in acest capitol vor gasi poate o usurare prin una din cele 2 prezentate in continuare:
-Prima consta in a scrie (in loc sa repetam mintal ) sugestiile. O propozitie foarte scurta Fortele mele cresc pe zi ce trece pare perfecta. Dupa ce ati scris de mai multe ori propozitia respectiva, miscarea mainii devine automata si este preluata de inconstient. Atentia, mentinuta suficient de ideea autosugerata prin insasi miscarea respectiva si prin impresia vizuala repetata a acelorasi cuvinte, nu ne oboseste peste masura.
-A 2-a, citata deja, consta in a scrie, cu litere mari perfect vizibile (cu un stilou cu penita lata ) pe o foaie alba rigida, formularea dorita. Puneti apoi foaia de hartie in asa fel incat s-o puteti vedea fara efort de ex. asezata pe un varf de carti sau pe un scaun in fata voastra. Asezati-va confortabil intr-un fotoliu, la o distanta de cativa pasi, relaxati-va si lasati-va privirea sa se rataceasca asupra acestui text, pana cand inconstientul este impregnat cu mesajul respectiv.
In sfarsit, puteti recurge la un psihoterapeut (sau la o persoana din anturajul vostru care va este draga ) care sa va dea sugestiile verbal.
Cabinet de hipno-psihoterapie Boghianu Nicoleta

Cabinet de hipno-psihoterapie Boghianu Nicoleta



Recomandă
Recomandă acest cabinet

Dați o notă și scrieți câteva cuvinte despre experiența dvs pozitivă legată de acest cabinet.

Toate campurile sunt obligatorii.
Penalizăm cabinetele cu autorecomandări!

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp