Intuitia personala
Intuitia personala
Ascultati-va intuitia
Adesea, cand situatiile sau circumstantele par iritante sau dificile, ne intrebam ce sa facem ca sa fie mai bine. Uneori, disecam firul in patru, cautand sa decidem cum sa actionam. Raspunsurile la ceea ce ne trebuie si ceea ce dorim sa cunoastem se afla in fiecare dintre noi si pot fi obtinute ascultandu-ne intuitia. Vor exista, de ex., momente cand veti solicita mai multe informatii sau sfaturi despre procedurile legale, totusi in privinta tipului de intrebari pe care vi le puneti aproape constant - de pilda, "Cum sa procedez mai departe in situatia aceasta?", "Cum as vrea cu adevarat sa ma asociez acestei persoane?" sau "Ce ar fi cel mai bine pentru mine sa fac in acest caz?" - raspunsurile se gasesc in interiorul dumneavoastra. Desi va repetati "As vrea sa stiu ce trebuie sa fac.", e posibil sa fiti atat de ocupat, de stresat sau de desperat incat sa nu asteptati niciodata cu adevarat un raspuns din partea propriei intuitii.
Intuitia personala reprezinta o parte esentiala a respectului de sine. Ea va indruma pentru a face ce este cel mai bine pentru dumneavoastra, ca persoana unica. Lucrurile bune pentru altul nu sunt neaparat bune si pentru dumneavoastra. Intuitia personala este o voce interioara care va dirijeaza, confera caracterul de unicitate si va face viata valoroasa. In absenta ei, se va irosi multa energie; este ca si cum ati inainte pe un drum fora sa stiti in mod clar incotro va indreptati si fora sa aveti o lumina calauzitoare. Poate ca v-ati simtit cel mai acut intuitia in momentele de relaxare, cand mintea si corpul incep sa se simta calme si destinse. Dupa cateva saptamani, pe masura ce veti folosi in mod creator pauzele si relaxarile, veti putea apela intuitia in tot cursul zilei.
"Ascultandu-mi intuitia, stiu ce este bun pentru mine."
Recunoasterea intuitiei personale
Poate ca ati trait experienta urmaririi cu succes a unei intuitii. De asemenea, poate ca ati simtit ce inseamna intuitia atunci cand ati abandonat incercarea de a rezolva o problema, v-ati apucat de altceva, iar solutia s-a ivit de la sine. Calea aceasta de rezolvare este insa accidentala si poate dura destul de mult. Descoperirea unei modalitati de a o face sistematic si regulat va va aduce multe dintre rezultatele si raspunsurile dorite. Incordandu-va corpul si mintea, este mai greu sa va ascultati intuitia. De aceea, invatati sa va relaxati corpul si sa alungati gandurile sacaitoare. Cand procedati asa cu regularitate, va simtiti mai calm si mai echilibrat. Deveniti constient de raspunsurile la intrebari personale care v-au nedumerit de multa vreme. Cei mai multi dintre noi trebuie sa capatam mai intai deprinderea de a ne relaxa si de a ne calma.
Intuitia personala este intotdeauna grijulie cu dumneavoastra si cu altii. Niciodata nu va va sugera sa impingeti lucrurile mai mult decat se cuvine, in privinta unei persoane sau a unei actiuni. Folosindu-va intuitia, veti incerca senzatia "asa ceva este bine pentru mine", ori de cate ori o veti aplica. De asemenea, veti simti o senzatie de confort fizic. Desi uneori poate parea ca sugereaza o abordare neobisnuita, adesea solutia data este ceva foarte practic.
Utilizati-va cat mai bine timpul
Dupa ce invatati sa va relaxati corpul si mintea, va fi tot mai usor sa va ascultati intuitia, sa deveniti constient de ceea ce este potrivit pentru dumneavoastra. Poate ca, la inceput, nu veti recunoaste raspunsul, sau poate ca-l veti recunoaste ulterior. La momente diferite din zi, in toiul activitatilor, puteti invata sa va concentrati si sa va intrebati: "Care este lucrul cel mai bun pe care ar trebui sa-l fac in continuare?", ori sa reveniti la parcursul initial atunci cand constatati ca ati deviat sau ca va irositi timpul. Ascultarea intuitiei reprezinta un minunat instrument de administrare a timpului. Intuitia dumneavoastra constituie cheia pentru ceea ce va este corespunzator, ca individ unic, in orice moment.
"Cu cat imi ascult mai mult intuitia, cu atat imi administrez mai bine timpul si energia personala."
Va puteti increde in dumneavoastra insiva
Va puteti intreba ce doriti sa stiti si apoi sa va ascultati raspunsurile. De obicei, nu veti capata raspunsuri detaliate pentru viitorul indepartat - n-ar fi in concordanta cu felul in care viata evolueaza, se modifica si curge. Cu toate acestea, veti constientiza indeajuns de multe raspunsuri pentru a capata increderea ca veti sti intotdeauna cum sa va comportati si cum sa actionati. Va veti da seama care sunt pasii cuveniti pe care va trebui sa-i efectuati in orice moment. Uneori, intuitia va va spune sa nu actionati, ci sa asteptati.
Atunci cand va ascultati intuitia si actionati in consecinta, ea va va opri sa faceti lucruri lipsite de respect fata de dumneavoastra si fata de altii. Va poate opri sa spuneti "Da", cand doriti sa spuneti "Nu" si invers. Intuitia personala va va face legatura cu obiectivul vietii si cu ceea ce este important pentru dumneavoastra. Toate acestea se vor dezlantui treptat.
Atunci cand va ascultati intuitia pentru prima data, va puteti intreba: "Oare acum vorbesc temerile sau prejudecatile mele?". Este util sa faceti diferentierea intre intuitia personala si teama, intrebandu-va: "Ce as face daca nu mi-ar fi frica?". Nu-i totusi necesar sa va impulsionati dincolo de ceea ce simtiti ca este corespunzator pentru dumneavoastra. Oricum, intotdeauna, veti simti o anumita teama, asa ca trebuie sa treceti mai departe, la ceea ce doriti sa faceti.
"Intotdeauna, am incredere in mine ca stiu ce spun si ce fac."
Dezvoltarea intuitiei personale
Va dezvoltati intuitia identificand-o si, lucrul cel mai important, folosind-o. Deja ati experimentat-o in presentimente, stiind cine va cauta atunci cand suna telefonul, sau gandindu-va la un prieten si constatand ca si el se gandea la dumneavoastra. Invatati sa va ascultati intuitia si veti stabili legatura respectiva; va vine mai usor cand simtiti ca o situatie este foarte urgenta si importanta.
Intuitia noastra este pentru folosinta personala, de aceea aveti grija cand o utilizati in legatura cu ce "ar trebui"sa faca altii. De asemenea, cand cineva doreste o explicatie - mai cu seama cand stiti ca motivele dumneavoastra pot fi interpretate ca fiind suspecte sau insuficient dezvoltate - nu ajunge sa spuneti ca aveti o intuitie.
Stabilirea obiectivelor
Este important sa va stabiliti obiectivele folosindu-va intuitia. Atunci cand veti proceda asa, obiectivele stabilite vor fi cele potrivite pentru dumneavoastra si veti putea efectua pasii practici cu o mai buna apreciere a momentelor optime. Desi este bine sa aveti obiective clare si precise, la fel de important este sa lasati o anumita libertate de actiune in privinta modului cum pot aparea ele. Obiectivele trebuie stabilite atat pe termen lung, cat si pe termen scurt. Concentrati-va asupra lor, fara a fi inflexibili. Veti descoperi noi modalitati de realizare a lucrurilor si o creativitate sporita. In cadrul slujbei, asa ceva poate duce la noi produse si servicii. Utilizata sistematic la munca, intuitia va sporeste productivitatea si eficienta. Intr-un grup, intr-o familie sau intr-o echipa exista o armonie mai mare atunci cand membrii componenti actioneaza pe baza intuitiei personale, nu pe baza individualitatii. Folosirea intuitiei este benefica pentru dumneavoastra si pentru altii.
Cheia spre tiparul interior
Tot asa cum din seminte se dezvolta florile si fructele, oamenii detin un tipar interior, un proiect al perfectiunii. Prin insasi natura lui, acest proiect este unic, specific fiecarui individ. Niciodata, tiparul interior si unic al unei persoane nu va putea fi urmat intocmai de alta persoana. In mod firesc, ne vom simti mai fericiti si mai impliniti cand vom urma ceea ce reprezinta dezvoltarea perfecta a tiparului interior propriu. Cum ajungem sa-l cunoastem si sa intram in legatura cu el? Evident, deoarece fiecare individ este unic si special, nimeni nu ne poate spune in ce consta tiparul sau. Cheia spre aceasta intelegere personala o reprezinta ascultarea intuitiei.
Adesea, fanteziile noaste recurente ne pot oferi indicii, mai cu seama cand ne inchipuim facand o munca placuta sau actionand intr-un mod util pentru altii. Care va sunt fanteziile recurente? Nu contin ele esenta a ceea ce puteti fi, in cazul cel mai fericit, a ceea ce v-ar placea sa faceti?
Uneori, vedem o persoana facand ceva si, cu toate ca nimeni nu poate copia cu real succes pe altcineva, stim ca ne-ar placea sa facem acelasi lucru sau ceva similar. Aveti incredere in simtul interior al cunoasterii. De asemenea, putem reveni la noi si la tiparul nostru interior in momentele calme, mai ales in privinta directiei sau a scopului personal. Putem pune intrebari care sa ne ajute la dezvaluirea proiectului interior, tinand minte ca aspecte ale lui vor fi alese de noi. Ne putem intreba: "Pentru mine, ce este cu adevarat important sa fac?", "Cum doresc sa-mi traiesc viata?", "Ce vreau cu adevarat sa dobandesc?". Raspunsurile vor veni, poate treptat, fiind necesar sa pastram la indemana un carnetel si sa actionam in consecinta.
Veti constata ca exista anumite activitati care, pentru dumneavoastra, sunt mai energizante. Incepeti prin a va imagina care ar fi viata perfecta, munca perfecta pentru dumneavoastra. Le puteti nota, descriindu-le. Trebuie, totusi, sa faceti o prioritate din aceasta descoperire a proiectului interior si a directiei vietii. Stabiliti-va obiceiul de a asculta intuitia atunci cand va relaxati zilnic; apoi, in alte momente ale zilei, va va fi mai usor sa faceti o pauza si sa luati contact cu dumneavoastra insiva. Cand deveniti sigur in privinta directiei si scopului personal, multe altele trec in perspectiva.
Concentrarea personala si relaxarile
Ascultarea intuitiei personale
Relaxati-va complet, apoi deschideti lent ochii. Ramaneti relaxat in timp ce efectuati urmatoarele:
Ganditi-va la ceea ce intentionati sa faceti maine si analizati daca modul respectiv de petrecere a timpului este optim pentru dumneavoastra. Daca puteti, faceti corectii, in concordanta cu respectul de sine si intuitia personala.
Notati-va in caiet fanteziile si orice altceva care va face placere, sau va declanseaza un val de energie. Care dintre planurile dumneavoastra practice va ofera aceeasi energie si emotie? Pe ele trebuie sa le dezvoltati.
In continuare, scrieti 2 intrebari la care ati dori sa capatati raspuns. Relaxati-va, poate cu ajutorul muzicii, apoi ascultati-va intuitia. Sugestiile pot veni acum, sau mai tarziu. Iesind din starea de relaxare, stabiliti ce doriti sa faceti cu informatia respectiva si urmati cuvenitii pasi practici.
Stabilirea obiectivelor
Pasii specifici sunt extrem de utili in stabilirea obiectivelor, de aceea si trebuie sa-i scrieti. Probabil ca asa procedati atunci cand va faceti cumparaturile; ca atare merita s-o faceti si pentru viata dumneavoastra! Relaxat, simtindu-va in contact cu intuitia personala, examinati ceea ce considerati a fi obiectivele vietii dumneavoastra. Detaliati-le cat mai mult.
Descrieti si notati obiective specifice cu grafice de timp fixate de dumneavoastra. Unde va veti afla cu un anumit obiectiv peste un an, sau peste 6 luni? Apropriati-va mai mult de prezent. Unde doriti sa fiti peste o luna sau 2? Chiar daca obiectivele dumneavoastra sunt pe termen lung, aveti nevoie de atingerea regulata a unor obiective pe termen scurt
Fiind dat un obiectiv anume, scrieti gandurile de respect de sine ce va vor ajuta cel mai mult, apoi scrieti numele persoanelor care va vor sprijini in atingerea obiectivului. Incheiati, enumerand pasii practici care trebuie efectuati.
Administrarea stresului, a schimbarilor si a timpului personal
Recunoasteti, atunci cand sunteti stresat
Desi simptomele stresului sunt binecunoscute si prezentate in literatura de specialitate, fiecare individ are un raspuns personal fata de stres. Puteti, de ex., sa nu va simtiti bine fizic sau sa fiti tulburat emotional, incapabil de relaxare, epuizat. Poate nu va puteti concentra gandurile, iar energiile va sunt risipite. Va pot irita "flecustetele", puteti fi anxios si nervos in relatiile cu alte persoane. Probabil ca nu veti lua deciziile cele mai utile, deoarece nu va opriti sa va ascultati intuitia - presentimentele care va calauzesc spre ceea ce este cel mai bun ptr. dumneavoastra.
Cauzele stresului
Examinand cauzele stresului, s-ar parea ca suferim atunci cand avem prea multe de facut, sau cand incercam sa facem prea multe lucruri intr-un interval de timp prea scurt. Ne putem simti constransi de a lua decizii inainte de a fi pregatiti pentru asa ceva. Dar sunteti constient ca factorul de stres cel mai important este respectul de sine scazut? Cand analizati modul in care va ganditi la dumneavoastra si la altii, cand sunteti sub presiune, puteti intelege motivul, fiindca gandurile cele mai descurajatoare ies la suprafata tocmai in situatiile dificile. De pilda, de indata ce va spuneti "Nu sunt prea valoros.", "Nu voi reusi niciodata sa fac chestia aceasta.", nivelul personal de stres creste. Cu alte cuvinte, stresul cel mai mare nu ni-l provoaca evenimentele in sine, ci gandurile noastre despre ele. Daca ne-am spune cat de bine ne descurcam si cat de multe reusite avem, in ciuda adversitatilor, in loc sa ne concentram asupra esecurilor si incetinelii progresului, am reduce imediat nivelurile de stres. Acum, cand stiti cum sa va ridicati nivelul respectului de sine, puteti incepe sa reduceti stresul din viata dumneavoastra.
"Pe masura ce imi sporesc respectul de sine, reduc stresul din viata mea."
O alta cauza a stresului este neidentificarea obiectivelor personale. Nu stiti ce sa faceti cu talentele si capacitatile proprii, la serviciu sau in timpul liber. Lipsa unei directionari a energiei poate fi stresanta pentru dumneavoastra si pentru cei din jur, intrucat veti manifesta tendinta de a dori ca alte persoane sa va faca sa va simtiti implinit, in loc s-o faceti personal. Exista de asemenea predilectia de a-i blama pe altii, in loc sa va ascultati pe dumneavoastra insiva in privinta lucrurilor care va sunt potrivite.
Munca alaturi de unul sau mai multi indivizi dificili este foarte stresanta. Putem simti ca nu detinem controlul situatiei si ca suntem incapabili de schimbare. Desi, uneori comportamentul necorespunzator poate fi stapanit in timpul serviciului, stresul este cauzat adesea de manierele cuiva, nu de fapte in sine. Desi puteti si trebuie sa cereti ceea ce doriti, sunteti nevoit sa va desfasurati activitatea pornind de la ideea ca celelalte persoane nu se vor schimba. Cea mai buna strategie este de a va reduce stresul si disconfortul si de a inceta sa va irositi energia cu ele. Respectati-va, pastrandu-va punctul de vedere, concentrati-va asupra propriei persoane si nu va implicati sentimental. De ex, atunci cand simtiti o lipsa de respect si apreciere din partea sefului dumneavoastra, reamintiti-va gandurile incurajatoare. De pilda: "Fac o treaba buna.", "Ma apreciez si ma aprob.", "Contributia mea este de mare importanta.". Alegand aceste ganduri in momentele cand va simtiti sub presiune sau neapreciat, reduceti nivelul stresului si il ridicati pe cel al respectului de sine.
O mare parte din ceea ce numim stres consta in teama si griji - griji legate de trecut si teama de viitor. Puteti alege sa ganditi diferit despre trecut, iar gandurile si actiunile dumneavoastra utile din prezent reprezinta cea mai buna asigurare a succesului viitor. Una dintre constantele vietii este schimbarea, pe care o insoteste nesiguranta. Nu este indicat sa cunoastem cu exactitate ce urmeaza sa se intample. Ne gasim intr-o lume de posibilitati si oportunitati permanent schimbatoare. Desi poate nu aveti siguranta cunoasterii anumitor rezultate, nu-i necesar sa simtiti stresul, tensiunea sau teama. Respectul de sine trebuie sa va determine sa fiti constient ca puteti depinde de dumneavoastra in orice clipa pentru a sti ce este cel mai bine de facut. Astfel, va sporeste siguranta interioara si veti putea aborda orice situatie, exploatand-o in mod optim.
"Adevarata mea siguranta izvoraste din mine."
Traiul echilibrat
Indeosebi in perioadele de stres si de schimbari rapide, cand se poate intampla ca un domeniu al vietii noastre, fie el serviciu sau o relatie, sa se modifice peste noapte, existenta echilibrului in viata ne poate fi utila.
Poate ca, uneori, e necesar sa cheltuiti o cantitate impresionanta de timp si energie la munca, in vreme ce in alte ocazii simtiti nevoia sa va intalniti cu prietenii sau sa ramaneti in sanul familiei. Oricare ar fi principalele dumneavoastra obligatii, esential este sa nu scapati din vedere si alte domenii, mai cu seama sanatatea si aspectul exterior. Dar lucrul cel mai important este sa va asigurati timpul si locul pentru a face ceea ce va place, chiar daca activitatii respective nu-i puteti aloca decat un timp relativ scurt. Este vital pentru respectul de sine si va va oferi mai multa energie si entuziasm pentru acele parti ale vietii care acum va par niste obligatii.
Relaxarea regulata va va ajuta sa va simtiti mai calm. Intotdeauna, este esential sa dispuneti de clipe de liniste si pace, in care sa va puteti asculta intuitia si sa vedeti lucrurile dintr-o perspectiva echilibrata.
Un manager foarte stresat la serviciu, unde avea o multime de indatoriri si decizii de luat, simtea ca ii era imposibil sa gaseasca timp pentru relaxare. Lucrurile s-au agravat in asemenea masura incat, in ultima instanta, a fost de acord sa incerce sa-si stabileasca un timp ptr. relaxare. A ramas uluit de diferenta constatata. Nu numai ca a putut vedea mai limpede ce trebuia sa faca, dar multe alte oportunitati si posibilitati s-au ivit de la sine. El a decis ca relaxarea si ascultarea intuitiei reprezenta cel mai bun mijloc de administrare a timpului!
Cu cat va relaxati mai mult si va dezvoltati o modalitate utila de gandire, cu atat va puteti mentine concentrarea mai usor, identificand limpede pasii practici pe care trebuie sa-i parcurgeti.
"Creez armonie in viata mea."
Puteti controla schimbarea
In ziua de azi, multe lucruri se schimba, nimic nu pare sa ramana la fel. Poate parea amenintator cand ceea ce considerati ca fiind de neclintit devine nesigur: dispar brusc slujbe pe care le-ati crezut vesnice, se destrama relatii despre care ati presupus acelasi lucru. Am acordat atata importanta structurilor externe incat ne simtim pierduti atunci cand ele se naruie sau cand oamenii nu se conformeaza sperantelor.
In vreme ce ne putem indeplini partea ce ne revine, nu-i putem schimba pe altii. Daca bunastarea si fericirea noastra depind de indeplinirea dorintelor noastre, dar si de actiunile altora, vom fi permanent frustrati. Aceasta se intampla mai cu seama cand persoanele implicate fac parte dintr-o organizatie cu prioritati proprii, sau dintr-o familie mare. Acest lucru n-ar trebui sa va opreasca din a fi cat mai explicit in legatura cu ceea ce doriti.
Daca dumneavoastra sunteti cel care initiaza schimbarile. Folositi-va intuitia personala pentru a clarifica si defini exact ce doriti. Scrieti-va obiectivele, ca sa va asigurati ca gandurile va sunt utile, apoi pregatiti-va sa intreprindeti actiunile potrivite, ceea ce poate insemna perseverare pana la obtinerea schimbarilor dorite. In mod corespunzator, puteti sa intreprindeti pasi care sa va pastreze reduse nivelurile de stres si sa verificati daca viata va ramane in echilibru. Astfel, va veti spori energia si veti putea face schimbarile dorite.
Daca schimbarile dumneavoastra afecteaza alti indivizi, nu uitati ca ei se vor simti mai bine daca vor fi implicati in procesul schimbarii. Cand modificarile nu sunt dorite - de ex. la serviciu -, ii puteti ajuta pe altii, fiind calm si linistitor. Ramanand sincer, concentrati-va asupra oportunitatilor pe care le va oferi schimbarea pentru fiecare in parte.
Puteti depasi crizele
Mai mult ca sigur, va simtiti lipsit de control si temator atunci cand apar schimbari in jurul dumneavoastra; atunci cand ele sunt neasteptate si nedorite, veti traversa o situatie de criza. Poate ca serviciul dumneavoastra sau o relatie importanta despre care credeati ca sunt absolut sigure nu s-au dovedit asa. Nu numai ca va confruntati cu o situatie pentru care n-ati optat si pe care n-o doriti, dar sunteti nevoit sa renuntati la ceva ce ati dorit, la ceva ce ati iubit. E posibil ca situatia sa fie socanta pentru dumneavoastra si sa va afecteze in diverse modalitati. In ziua de astazi, nu constituie un fapt neobisnuit sa simtiti ca traversati o criza. Este o experienta pe care multi au parcurs-o sau o parcurg. Accentul trebuie pus pe faptul ca se traverseaza. Chiar daca vi se pare ca nu veti reusi, exista o iesire.
De aceea, este important sa recunoasteti existenta oricaror sentimente. Prevedeti-va un moment intim, in care sa va permiteti sa va simtiti furia si tristetea. In perioada respectiva puteti face ceva de natura fizica - o plimbare energica, o partida de tenis sau de inot. Aceasta activitate va va ajuta in calmarea sentimentelor, eliberand tensiunea fizica acumulata. De asemenea, va fi nevoie sa va depasiti motivele durerii, ceea ce inseamna sa inlaturati orice invinuiri. Examinarea zilnica a sentimentelor va poate fi de folos in acceptarea lor.
Atunci cand traversati o perioada de tulburari emotionale, important este sa fiti constient de faptul ca puteti fi distras, ca in mintea va revine intruna asupra problemei. Aveti grija sa evitati accidentele minore - la pregatirea cafelei sau la traversarea strazii. Fiti atent unde va puneti lucrurile, ca sa nu pierdeti bilete, acte, etc. In aceasta perioada, este necesar un supliment de atentie. Pentru o vreme, ingrijiti-va in mod special.
Aveti grija de dumneavoastra si acceptati sprijinul, in cazul unei crize. Din punct de vedere fizic, va puteti simti groaznic: aveti insomnii, sunteti bolnav, nu va puteti relaxa. Fiindca suferiti din cauza socului, mintea se poate indrepta in mai multe directii, incercand sa inteleaga ce se intampla, unde s-a gresit. Poate ca simtiti durere emotionala, insotita de absenta oricarei modalitati de rezolvare sau de acceptare a situatiei. Constientizati faptul ca acum aveti nevoie de sprijin si lasati prietenii si familia sa va ajute. Solicitati sprijin si incercati sa gasiti o cale de iesire. In interiorul dumneavoastra, exista curaj. Lasati-l sa se manifeste pentru a va ajuta.
"Ramai calm, chiar si cand situatiile se schimba."
Folositi schimbarea si criza pentru a crea oportunitati
Intr-un moment de criza, cuvantul-cheie este "concentrare". Concentrati-va in mod repetat asupra lucrurilor importante pentru dumneavoastra. Examinati zilnic ce anume v-ar aduce fericirea. Poate fi ceva banal, o plimbare, o discutie cu un prieten la telefon, o baie relaxanta - in acest caz treceti la fapte! De asemenea, decis si curajos, concentrati-va asupra a ceea ce este cu adevarat important, in conformitate cu obiectivul dumneavoastra. Ascultati-va intuitia si urmariti-o.
Pe masura ce va recastigati respectul de sine, constientizandu-va din nou valoarea si reducand temerile, puteti incepe sa remarcati oportunitatile existente in situatia dumneavoastra curenta. Putem fi foarte rezistenti, atunci cand ne simtim asaltati de schimbari. Desigur, trebuie sa actionam pentru a ne asigura ca nu suntem siliti sa facem ceva care nu este in interesul nostru, dar intotdeauna este util sa cautam oportunitatile pe care le pot aduce schimbarile.
Desi la inceput poate parea improbabil, fiti deschis fata de posibilitatea ca schimbarea sa duca la imbunatatiri, nu la inrautatiri, fata de posibilitatea de a sfarsi cu mai mult decata ti avut initial. De ex., presupunand ca ati fost concediat, probabil ca in felul acesta nu mai sunteti nevoit sa mergeti la o slujba pe care o detestati. E posibil sa aveti dificultati in privinta drepturilor de consumator, chirias sau angajat. Ati putea insa sfarsi prin a avea drepturi mai mari decat anterior. Constientizand astfel potentialul, incepeti sa examinati cum ati dori sa se desfasoare lucrurile. Ce doriti cu adevarat pentru dumneavoastra insiva - de ex., in privinta muncii pe care ati dori sa o faceti, a modului in care doriti sa fiti tratat? Incepeti sa va imaginati aceste situatii. Cum puteti crea oportunitati? Introduceti ganduri utile si incepeti prin a va relaxa si a va asculta intuitia.
Adesea, schimbarile pot fi in bine; ni se ofera noi si tulburatoare posibilitati: indivizi noi, modalitati noi si mai bune de a face lucrurile, mai multa satisfactie si senzatie de implinire. Poate ca sunteti in stare sa va reamintiti schimbarile in care v-ati simtit impins fora voia dumneavoastra, pentru ca abia ulterior sa va dati seama ca au fost benefice. De ex., o femeia a fost silita de partenerul de afaceri sa-si paraseasca locul de munca. Desi initial a fost extrem de greu - ea avea impresia ca nu mai poate reusi nimic -, tocmai evenimentul respectiv a devenit imboldul pentru a-si infiinta propria companie, incununata de succes.
Mentinand un inalt respect de sine, concentrati-va asupra celui mai bun rezultat posibil, unul care va aduce satisfactie si este corespunzator scopului dumneavoastra; cautati avantajele imediate, dar si pe cele pe termen lung. Relaxati-va si observati ce pasi se sugereaza de la sine si pe care-i puteti pune in practica imediat.
"Recunosc oportunitatile si ma concentrez asupra lor."
Puteti crea mai mult timp
Va simtiti fericit, sau incercati sentimentul ca n-aveti timp indeajuns pentru a va trai viata? Va plangeti ca niciodata nu aveti timp suficient? Senzatia respectiva face parte tot mai mult din viata contemporana - aproape toata lumea se simte stresata si sub presiune. Cat de frecvent ii auziti pe altii, sau chiar pe dumneavoastra insiva, spunand: "Niciodata nu-mi ajunge timpul."? Cu cat va concentrati mai mult asupra acestei declaratii si cu cat o repetati mai des, cu atat va deveni mai reala pentru dumneavoastra. Adesea, ne incordam, intram in panica si reusim mai putine lucruri decat daca am fi analizat situatia calm si relaxat. De aceea, incepeti prin a va spune ca aveti timp suficient!
Chiar si intr-o slujba ce presupune foarte multa activitate, nu ne intrebam ce dorim sa obtinem. Multe sisteme de gestionare a timpului nu functioneaza, pur si simplu, fiindca indivizii nu sunt in contact cu intuitia personala in privinta celor mai bune lucruri pentru ei. Folositi senzatia de criza de timp ca pe un ajutor in stabilirea prioritatilor. Examinati din nou felul cum va puteti organiza timpul, astfel incat sa va completati prioritatile, si acceptati ca aceste prioritati se pot schimba. Daca va ascultati intuitia, adesea apar scurtaturi, modalitati mai bune de atingerea a obiectivelor. Chiar si o perioada scurta petrecuta in liniste, de unul singur, la serviciu ori acasa, va poate scuti de multe frustrari, griji, timp si bani. Va puteti folosi intuitia pentru o trecere in revista a situatiei sau a sarcinii, vazand ce pasi practici trebuie efectuati.
Puteti spune: " Cum sa fiu relaxat si calm cand am atatea de facut?". Cand va veti opri pentru cateva clipe, va veti da seama ca obtineti mai putine daca sunteti panicat si tensionat. Uneori, actiunea necesara si dorita este tocmai o pauza. Atunci cand sunteti absorbit de ceva care va place, care va captiveaza imaginatia, nici nu va mai ganditi la timp, cateodata, se scurg ore intregi fora sa va dati seama, sau aveti senzatia ca reusiti o multime de lucruri intr-un interval surprinzator de scurt. Daca va panicati atunci cand sunteti alaturi de alti oameni, la serviciu sau acasa, cu toti devin tensionati si nervosi. Se reusesc putine lucruri, se comit multe greseli si se genereaza un volum mare de sentimente nefavorabile. Daca ajungeti intr-o astfel de situatie, calmati-va si straduiti-va sa ramaneti echilibrat; in felul acesta, rezultatele dumneavoastra vor fi mai bune si atmosfera se va imbunatati.
Amintiti-va de ocaziile cand ati ajutat la realizarea unor lucruri ce pareau urgente pentru altii, sau cand ati palavragit cu colegii ori prietenii, desi exista altceva ce doreati sa terminati acasa sau la serviciu. Comparati-le cu ocaziile cand ati cunoscut lucrul cel mai important pe care doreati sa-l faceti sau sa-l obtineti, cand v-ati concentrat asupra lui si l-ati dus pana la capat, fora sa va permiteti sa va lasati distras. Veti fi constient de satisfactia incercata atunci.
Deoarece sunteti special, o fiinta unica, avand propriile necesitati si dorinte, folosirea corespunzatoare a timpului personal va depinde de folosirea intuitiei personale in a identifica ce este important pentru dumneavoastra sa faceti. Ganditi-va: daca v-ati fi petrecut timpul facand ceea ce era optim pentru dumneavoastra, totul s-ar fi imbunatatit foarte rapid. Puteti actiona in aceasta directie, ascultandu-va intuitia inainte de a stabili obiectivele si de a actiona.
"Relaxandu-ma si concentrandu-ma, obtin mai multe lucruri."
Concentrarea personala
Controlul stresului
Petreceti cateva minute, cel putin din 2 in 2 zile, relaxandu-va in mod constient. Poate fi util sa aveti zilnic un ragaz propriu, de liniste, chiar de numai cateva minute. Notati-va data si momentul efectuarii relaxarilor si a perioadelor de timp linistit, pentru a putea analiza orice reducere a nivelului de stres.
Indepartati-va sentimentele! Scrieti sentimentele si incetati de a va mai invinui pe dumneavoastra si pe altii, astfel incat sa puteti utiliza toata energia ce va este la indemana pentru a progresa, mentinand respectul de sine. Exercitiile fizice pot ajuta la inglobarea sentimentelor neplacute.
E posibil sa le fi povestit multor amici despre situatia dumneavoastra; totusi, vedeti daca o puteti consemna in scris fora implicare emotionala, analizand-o obiectiv, ca pe o situatie oarecare, iar nu ca pe o criza tulburatoare.
Relaxati-va si ascultati-va intuitia. Fiti constient de orice presentimente referitoare la pasii pe care trebuie sa-i faceti pentru a imbunatati o situatie foarte stresanta. Daca ati fost distras, concentrati-va intreaga atentie asupra a ceea ce este important pentru dumneavoastra. Astfel, veti incepe sa va ridicati nivelul respectului de sine si pe cel energic.
Echilibrul vietii
Examinati echilibrul general din viata dumneavoastra - de ex., daca diversele domenii, precum prieteniile, caminul, munca, timpul liber sunt asa cum le-ati dori. Scrieti orice imbunatatiri sau completari vreti sa faceti.
Examinati un pas practic pe care trebuie sa-l faceti in fiecare domeniu. Scrieti care este el si cand il veti face.
Cand doriti sa va concentrati mai amanuntit asupra unui domeniu din viata, scrieti-va obiectivele pentru o data fixata, sa zicem pentru anul urmator. Apoi stabiliti-va obiectivele pe termen mediu, de 6 luni, obiectivele pe termen scurt, de 3 luni, dar si obiectivele pentru luna viitoare. Scrieti-le si consemnati pasii practici pe care trebuie sa-i faceti, incluzand cele mai incurajatoare ganduri de respect de sine.
Controlul schimbarii
Folosind intuitia, schitati liniile generale ale schimbarii pe care o doriti sau pe care trebuie s-o faceti si scrieti-o ca pe un obiectiv.
Descrieti-va sentimentele legate de aceasta schimbare - de ex., teama sau atatare.
Care va este gandul cel mai incurajator legat de situatia respectiva?
Cine va va sprijini pe durata schimbarii si cine va beneficia de pe urma acestei actiuni?
Daca este o schimbare importanta si neintrerupta, in ce fel veti rezolva problema stresului si cum va veti mentine traiul echilibrat? Notati totul.
Folosind intuitia personala, schitati pasii pe care trebuie sa-i faceti.
Folosirea schimbarii pentru crearea oportunitatilor
Efectuati acest exercitiu dintr-o perspectiva relaxata, ascultandu-va intuitia.
Puteti gasi aspecte utile, precum si modalitati care sa fie benefice pentru o situatie de schimbare? Scrieti-le.
Exista vreo modalitate in care puteti folosi situatia ca sa creati oportunitati pentru dumneavoastra? Consemnati-le si vedeti la ce termene le puteti realiza.
In timp ce va relaxati, vedeti daca puteti trece in revista situatia, observand daca mai exista ceva util de stiut ori de facut. Fiti constient de faptul ca raspunsul poate veni pe loc, sau mai tarziu.
Utilizarea optima a timpului personal
Mai intai, adoptati o stare relaxata si fiti deschis fata de orice sugestii venind din partea intuitiei legate de ceea ce doriti sa obtineti.
Atunci cand faceti planuri, examinati ceea ce doriti sa obtineti pe termen lung si pe termen scurt, stabilind etape accesibile. Adaugati flexibilitate in privinta ordinii in care puteti actiona si, la rastimpuri, revedeti-va prioritatile.
Pentru a examina ceea ce intentionati sa faceti maine, relaxati-va, apelati intuitia si hotarati care este modul optim in care sa va petreceti timpul. Faceti cu adevarat ceea ce este important pentru dumneavoastra? Efectuati adaptarile necesare.
Relaxarile
Inlaturarea stresului
Adoptati o pozitie relaxata si confortabila. Imaginati-va ca stresul si tensiunea va parasesc corpul si se dizolva, astfel ca acum energia dumneavoastra este lina si calma. Imaginati-va ca aratati calm, stapan pe sine si revitalizat. Amintiti-va ca sunteti indeajuns de puternic pentru a infrunta orice provocare. Ascultati-va intuitia, referitor la felul in care ati putea proceda. Fiti deschis fata de orice sugestii ale intuitiei. Le puteti auzi acum, sau mai tarziu. Scrieti-le.
Schimbarea si oportunitatea
Dupa procedura generala de relaxare, continuati sa va relaxati si imaginati-va ca aratati bine si va simtiti increzator. Imaginati-va schimbarea dorita, sau imaginati-va ca rezolvati cu usurinta o schimbare cu care sunteti confruntat. Imaginati-va ca efectuati pasii necesari pentru a ajunge la un rezultat benefic. Relaxati-va si mai mult - visati cu ochii deschisi -, inchipuindu-va un final minunat. Nu va grabiti. Cand terminati, deschideti lent ochii si scrieti orice idei aparute in timpul relaxarii
Ascultati-va intuitia
Adesea, cand situatiile sau circumstantele par iritante sau dificile, ne intrebam ce sa facem ca sa fie mai bine. Uneori, disecam firul in patru, cautand sa decidem cum sa actionam. Raspunsurile la ceea ce ne trebuie si ceea ce dorim sa cunoastem se afla in fiecare dintre noi si pot fi obtinute ascultandu-ne intuitia. Vor exista, de ex., momente cand veti solicita mai multe informatii sau sfaturi despre procedurile legale, totusi in privinta tipului de intrebari pe care vi le puneti aproape constant - de pilda, "Cum sa procedez mai departe in situatia aceasta?", "Cum as vrea cu adevarat sa ma asociez acestei persoane?" sau "Ce ar fi cel mai bine pentru mine sa fac in acest caz?" - raspunsurile se gasesc in interiorul dumneavoastra. Desi va repetati "As vrea sa stiu ce trebuie sa fac.", e posibil sa fiti atat de ocupat, de stresat sau de desperat incat sa nu asteptati niciodata cu adevarat un raspuns din partea propriei intuitii.
Intuitia personala reprezinta o parte esentiala a respectului de sine. Ea va indruma pentru a face ce este cel mai bine pentru dumneavoastra, ca persoana unica. Lucrurile bune pentru altul nu sunt neaparat bune si pentru dumneavoastra. Intuitia personala este o voce interioara care va dirijeaza, confera caracterul de unicitate si va face viata valoroasa. In absenta ei, se va irosi multa energie; este ca si cum ati inainte pe un drum fora sa stiti in mod clar incotro va indreptati si fora sa aveti o lumina calauzitoare. Poate ca v-ati simtit cel mai acut intuitia in momentele de relaxare, cand mintea si corpul incep sa se simta calme si destinse. Dupa cateva saptamani, pe masura ce veti folosi in mod creator pauzele si relaxarile, veti putea apela intuitia in tot cursul zilei.
"Ascultandu-mi intuitia, stiu ce este bun pentru mine."
Recunoasterea intuitiei personale
Poate ca ati trait experienta urmaririi cu succes a unei intuitii. De asemenea, poate ca ati simtit ce inseamna intuitia atunci cand ati abandonat incercarea de a rezolva o problema, v-ati apucat de altceva, iar solutia s-a ivit de la sine. Calea aceasta de rezolvare este insa accidentala si poate dura destul de mult. Descoperirea unei modalitati de a o face sistematic si regulat va va aduce multe dintre rezultatele si raspunsurile dorite. Incordandu-va corpul si mintea, este mai greu sa va ascultati intuitia. De aceea, invatati sa va relaxati corpul si sa alungati gandurile sacaitoare. Cand procedati asa cu regularitate, va simtiti mai calm si mai echilibrat. Deveniti constient de raspunsurile la intrebari personale care v-au nedumerit de multa vreme. Cei mai multi dintre noi trebuie sa capatam mai intai deprinderea de a ne relaxa si de a ne calma.
Intuitia personala este intotdeauna grijulie cu dumneavoastra si cu altii. Niciodata nu va va sugera sa impingeti lucrurile mai mult decat se cuvine, in privinta unei persoane sau a unei actiuni. Folosindu-va intuitia, veti incerca senzatia "asa ceva este bine pentru mine", ori de cate ori o veti aplica. De asemenea, veti simti o senzatie de confort fizic. Desi uneori poate parea ca sugereaza o abordare neobisnuita, adesea solutia data este ceva foarte practic.
Utilizati-va cat mai bine timpul
Dupa ce invatati sa va relaxati corpul si mintea, va fi tot mai usor sa va ascultati intuitia, sa deveniti constient de ceea ce este potrivit pentru dumneavoastra. Poate ca, la inceput, nu veti recunoaste raspunsul, sau poate ca-l veti recunoaste ulterior. La momente diferite din zi, in toiul activitatilor, puteti invata sa va concentrati si sa va intrebati: "Care este lucrul cel mai bun pe care ar trebui sa-l fac in continuare?", ori sa reveniti la parcursul initial atunci cand constatati ca ati deviat sau ca va irositi timpul. Ascultarea intuitiei reprezinta un minunat instrument de administrare a timpului. Intuitia dumneavoastra constituie cheia pentru ceea ce va este corespunzator, ca individ unic, in orice moment.
"Cu cat imi ascult mai mult intuitia, cu atat imi administrez mai bine timpul si energia personala."
Va puteti increde in dumneavoastra insiva
Va puteti intreba ce doriti sa stiti si apoi sa va ascultati raspunsurile. De obicei, nu veti capata raspunsuri detaliate pentru viitorul indepartat - n-ar fi in concordanta cu felul in care viata evolueaza, se modifica si curge. Cu toate acestea, veti constientiza indeajuns de multe raspunsuri pentru a capata increderea ca veti sti intotdeauna cum sa va comportati si cum sa actionati. Va veti da seama care sunt pasii cuveniti pe care va trebui sa-i efectuati in orice moment. Uneori, intuitia va va spune sa nu actionati, ci sa asteptati.
Atunci cand va ascultati intuitia si actionati in consecinta, ea va va opri sa faceti lucruri lipsite de respect fata de dumneavoastra si fata de altii. Va poate opri sa spuneti "Da", cand doriti sa spuneti "Nu" si invers. Intuitia personala va va face legatura cu obiectivul vietii si cu ceea ce este important pentru dumneavoastra. Toate acestea se vor dezlantui treptat.
Atunci cand va ascultati intuitia pentru prima data, va puteti intreba: "Oare acum vorbesc temerile sau prejudecatile mele?". Este util sa faceti diferentierea intre intuitia personala si teama, intrebandu-va: "Ce as face daca nu mi-ar fi frica?". Nu-i totusi necesar sa va impulsionati dincolo de ceea ce simtiti ca este corespunzator pentru dumneavoastra. Oricum, intotdeauna, veti simti o anumita teama, asa ca trebuie sa treceti mai departe, la ceea ce doriti sa faceti.
"Intotdeauna, am incredere in mine ca stiu ce spun si ce fac."
Dezvoltarea intuitiei personale
Va dezvoltati intuitia identificand-o si, lucrul cel mai important, folosind-o. Deja ati experimentat-o in presentimente, stiind cine va cauta atunci cand suna telefonul, sau gandindu-va la un prieten si constatand ca si el se gandea la dumneavoastra. Invatati sa va ascultati intuitia si veti stabili legatura respectiva; va vine mai usor cand simtiti ca o situatie este foarte urgenta si importanta.
Intuitia noastra este pentru folosinta personala, de aceea aveti grija cand o utilizati in legatura cu ce "ar trebui"sa faca altii. De asemenea, cand cineva doreste o explicatie - mai cu seama cand stiti ca motivele dumneavoastra pot fi interpretate ca fiind suspecte sau insuficient dezvoltate - nu ajunge sa spuneti ca aveti o intuitie.
Stabilirea obiectivelor
Este important sa va stabiliti obiectivele folosindu-va intuitia. Atunci cand veti proceda asa, obiectivele stabilite vor fi cele potrivite pentru dumneavoastra si veti putea efectua pasii practici cu o mai buna apreciere a momentelor optime. Desi este bine sa aveti obiective clare si precise, la fel de important este sa lasati o anumita libertate de actiune in privinta modului cum pot aparea ele. Obiectivele trebuie stabilite atat pe termen lung, cat si pe termen scurt. Concentrati-va asupra lor, fara a fi inflexibili. Veti descoperi noi modalitati de realizare a lucrurilor si o creativitate sporita. In cadrul slujbei, asa ceva poate duce la noi produse si servicii. Utilizata sistematic la munca, intuitia va sporeste productivitatea si eficienta. Intr-un grup, intr-o familie sau intr-o echipa exista o armonie mai mare atunci cand membrii componenti actioneaza pe baza intuitiei personale, nu pe baza individualitatii. Folosirea intuitiei este benefica pentru dumneavoastra si pentru altii.
Cheia spre tiparul interior
Tot asa cum din seminte se dezvolta florile si fructele, oamenii detin un tipar interior, un proiect al perfectiunii. Prin insasi natura lui, acest proiect este unic, specific fiecarui individ. Niciodata, tiparul interior si unic al unei persoane nu va putea fi urmat intocmai de alta persoana. In mod firesc, ne vom simti mai fericiti si mai impliniti cand vom urma ceea ce reprezinta dezvoltarea perfecta a tiparului interior propriu. Cum ajungem sa-l cunoastem si sa intram in legatura cu el? Evident, deoarece fiecare individ este unic si special, nimeni nu ne poate spune in ce consta tiparul sau. Cheia spre aceasta intelegere personala o reprezinta ascultarea intuitiei.
Adesea, fanteziile noaste recurente ne pot oferi indicii, mai cu seama cand ne inchipuim facand o munca placuta sau actionand intr-un mod util pentru altii. Care va sunt fanteziile recurente? Nu contin ele esenta a ceea ce puteti fi, in cazul cel mai fericit, a ceea ce v-ar placea sa faceti?
Uneori, vedem o persoana facand ceva si, cu toate ca nimeni nu poate copia cu real succes pe altcineva, stim ca ne-ar placea sa facem acelasi lucru sau ceva similar. Aveti incredere in simtul interior al cunoasterii. De asemenea, putem reveni la noi si la tiparul nostru interior in momentele calme, mai ales in privinta directiei sau a scopului personal. Putem pune intrebari care sa ne ajute la dezvaluirea proiectului interior, tinand minte ca aspecte ale lui vor fi alese de noi. Ne putem intreba: "Pentru mine, ce este cu adevarat important sa fac?", "Cum doresc sa-mi traiesc viata?", "Ce vreau cu adevarat sa dobandesc?". Raspunsurile vor veni, poate treptat, fiind necesar sa pastram la indemana un carnetel si sa actionam in consecinta.
Veti constata ca exista anumite activitati care, pentru dumneavoastra, sunt mai energizante. Incepeti prin a va imagina care ar fi viata perfecta, munca perfecta pentru dumneavoastra. Le puteti nota, descriindu-le. Trebuie, totusi, sa faceti o prioritate din aceasta descoperire a proiectului interior si a directiei vietii. Stabiliti-va obiceiul de a asculta intuitia atunci cand va relaxati zilnic; apoi, in alte momente ale zilei, va va fi mai usor sa faceti o pauza si sa luati contact cu dumneavoastra insiva. Cand deveniti sigur in privinta directiei si scopului personal, multe altele trec in perspectiva.
Concentrarea personala si relaxarile
Ascultarea intuitiei personale
Relaxati-va complet, apoi deschideti lent ochii. Ramaneti relaxat in timp ce efectuati urmatoarele:
Ganditi-va la ceea ce intentionati sa faceti maine si analizati daca modul respectiv de petrecere a timpului este optim pentru dumneavoastra. Daca puteti, faceti corectii, in concordanta cu respectul de sine si intuitia personala.
Notati-va in caiet fanteziile si orice altceva care va face placere, sau va declanseaza un val de energie. Care dintre planurile dumneavoastra practice va ofera aceeasi energie si emotie? Pe ele trebuie sa le dezvoltati.
In continuare, scrieti 2 intrebari la care ati dori sa capatati raspuns. Relaxati-va, poate cu ajutorul muzicii, apoi ascultati-va intuitia. Sugestiile pot veni acum, sau mai tarziu. Iesind din starea de relaxare, stabiliti ce doriti sa faceti cu informatia respectiva si urmati cuvenitii pasi practici.
Stabilirea obiectivelor
Pasii specifici sunt extrem de utili in stabilirea obiectivelor, de aceea si trebuie sa-i scrieti. Probabil ca asa procedati atunci cand va faceti cumparaturile; ca atare merita s-o faceti si pentru viata dumneavoastra! Relaxat, simtindu-va in contact cu intuitia personala, examinati ceea ce considerati a fi obiectivele vietii dumneavoastra. Detaliati-le cat mai mult.
Descrieti si notati obiective specifice cu grafice de timp fixate de dumneavoastra. Unde va veti afla cu un anumit obiectiv peste un an, sau peste 6 luni? Apropriati-va mai mult de prezent. Unde doriti sa fiti peste o luna sau 2? Chiar daca obiectivele dumneavoastra sunt pe termen lung, aveti nevoie de atingerea regulata a unor obiective pe termen scurt
Fiind dat un obiectiv anume, scrieti gandurile de respect de sine ce va vor ajuta cel mai mult, apoi scrieti numele persoanelor care va vor sprijini in atingerea obiectivului. Incheiati, enumerand pasii practici care trebuie efectuati.
Administrarea stresului, a schimbarilor si a timpului personal
Recunoasteti, atunci cand sunteti stresat
Desi simptomele stresului sunt binecunoscute si prezentate in literatura de specialitate, fiecare individ are un raspuns personal fata de stres. Puteti, de ex., sa nu va simtiti bine fizic sau sa fiti tulburat emotional, incapabil de relaxare, epuizat. Poate nu va puteti concentra gandurile, iar energiile va sunt risipite. Va pot irita "flecustetele", puteti fi anxios si nervos in relatiile cu alte persoane. Probabil ca nu veti lua deciziile cele mai utile, deoarece nu va opriti sa va ascultati intuitia - presentimentele care va calauzesc spre ceea ce este cel mai bun ptr. dumneavoastra.
Cauzele stresului
Examinand cauzele stresului, s-ar parea ca suferim atunci cand avem prea multe de facut, sau cand incercam sa facem prea multe lucruri intr-un interval de timp prea scurt. Ne putem simti constransi de a lua decizii inainte de a fi pregatiti pentru asa ceva. Dar sunteti constient ca factorul de stres cel mai important este respectul de sine scazut? Cand analizati modul in care va ganditi la dumneavoastra si la altii, cand sunteti sub presiune, puteti intelege motivul, fiindca gandurile cele mai descurajatoare ies la suprafata tocmai in situatiile dificile. De pilda, de indata ce va spuneti "Nu sunt prea valoros.", "Nu voi reusi niciodata sa fac chestia aceasta.", nivelul personal de stres creste. Cu alte cuvinte, stresul cel mai mare nu ni-l provoaca evenimentele in sine, ci gandurile noastre despre ele. Daca ne-am spune cat de bine ne descurcam si cat de multe reusite avem, in ciuda adversitatilor, in loc sa ne concentram asupra esecurilor si incetinelii progresului, am reduce imediat nivelurile de stres. Acum, cand stiti cum sa va ridicati nivelul respectului de sine, puteti incepe sa reduceti stresul din viata dumneavoastra.
"Pe masura ce imi sporesc respectul de sine, reduc stresul din viata mea."
O alta cauza a stresului este neidentificarea obiectivelor personale. Nu stiti ce sa faceti cu talentele si capacitatile proprii, la serviciu sau in timpul liber. Lipsa unei directionari a energiei poate fi stresanta pentru dumneavoastra si pentru cei din jur, intrucat veti manifesta tendinta de a dori ca alte persoane sa va faca sa va simtiti implinit, in loc s-o faceti personal. Exista de asemenea predilectia de a-i blama pe altii, in loc sa va ascultati pe dumneavoastra insiva in privinta lucrurilor care va sunt potrivite.
Munca alaturi de unul sau mai multi indivizi dificili este foarte stresanta. Putem simti ca nu detinem controlul situatiei si ca suntem incapabili de schimbare. Desi, uneori comportamentul necorespunzator poate fi stapanit in timpul serviciului, stresul este cauzat adesea de manierele cuiva, nu de fapte in sine. Desi puteti si trebuie sa cereti ceea ce doriti, sunteti nevoit sa va desfasurati activitatea pornind de la ideea ca celelalte persoane nu se vor schimba. Cea mai buna strategie este de a va reduce stresul si disconfortul si de a inceta sa va irositi energia cu ele. Respectati-va, pastrandu-va punctul de vedere, concentrati-va asupra propriei persoane si nu va implicati sentimental. De ex, atunci cand simtiti o lipsa de respect si apreciere din partea sefului dumneavoastra, reamintiti-va gandurile incurajatoare. De pilda: "Fac o treaba buna.", "Ma apreciez si ma aprob.", "Contributia mea este de mare importanta.". Alegand aceste ganduri in momentele cand va simtiti sub presiune sau neapreciat, reduceti nivelul stresului si il ridicati pe cel al respectului de sine.
O mare parte din ceea ce numim stres consta in teama si griji - griji legate de trecut si teama de viitor. Puteti alege sa ganditi diferit despre trecut, iar gandurile si actiunile dumneavoastra utile din prezent reprezinta cea mai buna asigurare a succesului viitor. Una dintre constantele vietii este schimbarea, pe care o insoteste nesiguranta. Nu este indicat sa cunoastem cu exactitate ce urmeaza sa se intample. Ne gasim intr-o lume de posibilitati si oportunitati permanent schimbatoare. Desi poate nu aveti siguranta cunoasterii anumitor rezultate, nu-i necesar sa simtiti stresul, tensiunea sau teama. Respectul de sine trebuie sa va determine sa fiti constient ca puteti depinde de dumneavoastra in orice clipa pentru a sti ce este cel mai bine de facut. Astfel, va sporeste siguranta interioara si veti putea aborda orice situatie, exploatand-o in mod optim.
"Adevarata mea siguranta izvoraste din mine."
Traiul echilibrat
Indeosebi in perioadele de stres si de schimbari rapide, cand se poate intampla ca un domeniu al vietii noastre, fie el serviciu sau o relatie, sa se modifice peste noapte, existenta echilibrului in viata ne poate fi utila.
Poate ca, uneori, e necesar sa cheltuiti o cantitate impresionanta de timp si energie la munca, in vreme ce in alte ocazii simtiti nevoia sa va intalniti cu prietenii sau sa ramaneti in sanul familiei. Oricare ar fi principalele dumneavoastra obligatii, esential este sa nu scapati din vedere si alte domenii, mai cu seama sanatatea si aspectul exterior. Dar lucrul cel mai important este sa va asigurati timpul si locul pentru a face ceea ce va place, chiar daca activitatii respective nu-i puteti aloca decat un timp relativ scurt. Este vital pentru respectul de sine si va va oferi mai multa energie si entuziasm pentru acele parti ale vietii care acum va par niste obligatii.
Relaxarea regulata va va ajuta sa va simtiti mai calm. Intotdeauna, este esential sa dispuneti de clipe de liniste si pace, in care sa va puteti asculta intuitia si sa vedeti lucrurile dintr-o perspectiva echilibrata.
Un manager foarte stresat la serviciu, unde avea o multime de indatoriri si decizii de luat, simtea ca ii era imposibil sa gaseasca timp pentru relaxare. Lucrurile s-au agravat in asemenea masura incat, in ultima instanta, a fost de acord sa incerce sa-si stabileasca un timp ptr. relaxare. A ramas uluit de diferenta constatata. Nu numai ca a putut vedea mai limpede ce trebuia sa faca, dar multe alte oportunitati si posibilitati s-au ivit de la sine. El a decis ca relaxarea si ascultarea intuitiei reprezenta cel mai bun mijloc de administrare a timpului!
Cu cat va relaxati mai mult si va dezvoltati o modalitate utila de gandire, cu atat va puteti mentine concentrarea mai usor, identificand limpede pasii practici pe care trebuie sa-i parcurgeti.
"Creez armonie in viata mea."
Puteti controla schimbarea
In ziua de azi, multe lucruri se schimba, nimic nu pare sa ramana la fel. Poate parea amenintator cand ceea ce considerati ca fiind de neclintit devine nesigur: dispar brusc slujbe pe care le-ati crezut vesnice, se destrama relatii despre care ati presupus acelasi lucru. Am acordat atata importanta structurilor externe incat ne simtim pierduti atunci cand ele se naruie sau cand oamenii nu se conformeaza sperantelor.
In vreme ce ne putem indeplini partea ce ne revine, nu-i putem schimba pe altii. Daca bunastarea si fericirea noastra depind de indeplinirea dorintelor noastre, dar si de actiunile altora, vom fi permanent frustrati. Aceasta se intampla mai cu seama cand persoanele implicate fac parte dintr-o organizatie cu prioritati proprii, sau dintr-o familie mare. Acest lucru n-ar trebui sa va opreasca din a fi cat mai explicit in legatura cu ceea ce doriti.
Daca dumneavoastra sunteti cel care initiaza schimbarile. Folositi-va intuitia personala pentru a clarifica si defini exact ce doriti. Scrieti-va obiectivele, ca sa va asigurati ca gandurile va sunt utile, apoi pregatiti-va sa intreprindeti actiunile potrivite, ceea ce poate insemna perseverare pana la obtinerea schimbarilor dorite. In mod corespunzator, puteti sa intreprindeti pasi care sa va pastreze reduse nivelurile de stres si sa verificati daca viata va ramane in echilibru. Astfel, va veti spori energia si veti putea face schimbarile dorite.
Daca schimbarile dumneavoastra afecteaza alti indivizi, nu uitati ca ei se vor simti mai bine daca vor fi implicati in procesul schimbarii. Cand modificarile nu sunt dorite - de ex. la serviciu -, ii puteti ajuta pe altii, fiind calm si linistitor. Ramanand sincer, concentrati-va asupra oportunitatilor pe care le va oferi schimbarea pentru fiecare in parte.
Puteti depasi crizele
Mai mult ca sigur, va simtiti lipsit de control si temator atunci cand apar schimbari in jurul dumneavoastra; atunci cand ele sunt neasteptate si nedorite, veti traversa o situatie de criza. Poate ca serviciul dumneavoastra sau o relatie importanta despre care credeati ca sunt absolut sigure nu s-au dovedit asa. Nu numai ca va confruntati cu o situatie pentru care n-ati optat si pe care n-o doriti, dar sunteti nevoit sa renuntati la ceva ce ati dorit, la ceva ce ati iubit. E posibil ca situatia sa fie socanta pentru dumneavoastra si sa va afecteze in diverse modalitati. In ziua de astazi, nu constituie un fapt neobisnuit sa simtiti ca traversati o criza. Este o experienta pe care multi au parcurs-o sau o parcurg. Accentul trebuie pus pe faptul ca se traverseaza. Chiar daca vi se pare ca nu veti reusi, exista o iesire.
De aceea, este important sa recunoasteti existenta oricaror sentimente. Prevedeti-va un moment intim, in care sa va permiteti sa va simtiti furia si tristetea. In perioada respectiva puteti face ceva de natura fizica - o plimbare energica, o partida de tenis sau de inot. Aceasta activitate va va ajuta in calmarea sentimentelor, eliberand tensiunea fizica acumulata. De asemenea, va fi nevoie sa va depasiti motivele durerii, ceea ce inseamna sa inlaturati orice invinuiri. Examinarea zilnica a sentimentelor va poate fi de folos in acceptarea lor.
Atunci cand traversati o perioada de tulburari emotionale, important este sa fiti constient de faptul ca puteti fi distras, ca in mintea va revine intruna asupra problemei. Aveti grija sa evitati accidentele minore - la pregatirea cafelei sau la traversarea strazii. Fiti atent unde va puneti lucrurile, ca sa nu pierdeti bilete, acte, etc. In aceasta perioada, este necesar un supliment de atentie. Pentru o vreme, ingrijiti-va in mod special.
Aveti grija de dumneavoastra si acceptati sprijinul, in cazul unei crize. Din punct de vedere fizic, va puteti simti groaznic: aveti insomnii, sunteti bolnav, nu va puteti relaxa. Fiindca suferiti din cauza socului, mintea se poate indrepta in mai multe directii, incercand sa inteleaga ce se intampla, unde s-a gresit. Poate ca simtiti durere emotionala, insotita de absenta oricarei modalitati de rezolvare sau de acceptare a situatiei. Constientizati faptul ca acum aveti nevoie de sprijin si lasati prietenii si familia sa va ajute. Solicitati sprijin si incercati sa gasiti o cale de iesire. In interiorul dumneavoastra, exista curaj. Lasati-l sa se manifeste pentru a va ajuta.
"Ramai calm, chiar si cand situatiile se schimba."
Folositi schimbarea si criza pentru a crea oportunitati
Intr-un moment de criza, cuvantul-cheie este "concentrare". Concentrati-va in mod repetat asupra lucrurilor importante pentru dumneavoastra. Examinati zilnic ce anume v-ar aduce fericirea. Poate fi ceva banal, o plimbare, o discutie cu un prieten la telefon, o baie relaxanta - in acest caz treceti la fapte! De asemenea, decis si curajos, concentrati-va asupra a ceea ce este cu adevarat important, in conformitate cu obiectivul dumneavoastra. Ascultati-va intuitia si urmariti-o.
Pe masura ce va recastigati respectul de sine, constientizandu-va din nou valoarea si reducand temerile, puteti incepe sa remarcati oportunitatile existente in situatia dumneavoastra curenta. Putem fi foarte rezistenti, atunci cand ne simtim asaltati de schimbari. Desigur, trebuie sa actionam pentru a ne asigura ca nu suntem siliti sa facem ceva care nu este in interesul nostru, dar intotdeauna este util sa cautam oportunitatile pe care le pot aduce schimbarile.
Desi la inceput poate parea improbabil, fiti deschis fata de posibilitatea ca schimbarea sa duca la imbunatatiri, nu la inrautatiri, fata de posibilitatea de a sfarsi cu mai mult decata ti avut initial. De ex., presupunand ca ati fost concediat, probabil ca in felul acesta nu mai sunteti nevoit sa mergeti la o slujba pe care o detestati. E posibil sa aveti dificultati in privinta drepturilor de consumator, chirias sau angajat. Ati putea insa sfarsi prin a avea drepturi mai mari decat anterior. Constientizand astfel potentialul, incepeti sa examinati cum ati dori sa se desfasoare lucrurile. Ce doriti cu adevarat pentru dumneavoastra insiva - de ex., in privinta muncii pe care ati dori sa o faceti, a modului in care doriti sa fiti tratat? Incepeti sa va imaginati aceste situatii. Cum puteti crea oportunitati? Introduceti ganduri utile si incepeti prin a va relaxa si a va asculta intuitia.
Adesea, schimbarile pot fi in bine; ni se ofera noi si tulburatoare posibilitati: indivizi noi, modalitati noi si mai bune de a face lucrurile, mai multa satisfactie si senzatie de implinire. Poate ca sunteti in stare sa va reamintiti schimbarile in care v-ati simtit impins fora voia dumneavoastra, pentru ca abia ulterior sa va dati seama ca au fost benefice. De ex., o femeia a fost silita de partenerul de afaceri sa-si paraseasca locul de munca. Desi initial a fost extrem de greu - ea avea impresia ca nu mai poate reusi nimic -, tocmai evenimentul respectiv a devenit imboldul pentru a-si infiinta propria companie, incununata de succes.
Mentinand un inalt respect de sine, concentrati-va asupra celui mai bun rezultat posibil, unul care va aduce satisfactie si este corespunzator scopului dumneavoastra; cautati avantajele imediate, dar si pe cele pe termen lung. Relaxati-va si observati ce pasi se sugereaza de la sine si pe care-i puteti pune in practica imediat.
"Recunosc oportunitatile si ma concentrez asupra lor."
Puteti crea mai mult timp
Va simtiti fericit, sau incercati sentimentul ca n-aveti timp indeajuns pentru a va trai viata? Va plangeti ca niciodata nu aveti timp suficient? Senzatia respectiva face parte tot mai mult din viata contemporana - aproape toata lumea se simte stresata si sub presiune. Cat de frecvent ii auziti pe altii, sau chiar pe dumneavoastra insiva, spunand: "Niciodata nu-mi ajunge timpul."? Cu cat va concentrati mai mult asupra acestei declaratii si cu cat o repetati mai des, cu atat va deveni mai reala pentru dumneavoastra. Adesea, ne incordam, intram in panica si reusim mai putine lucruri decat daca am fi analizat situatia calm si relaxat. De aceea, incepeti prin a va spune ca aveti timp suficient!
Chiar si intr-o slujba ce presupune foarte multa activitate, nu ne intrebam ce dorim sa obtinem. Multe sisteme de gestionare a timpului nu functioneaza, pur si simplu, fiindca indivizii nu sunt in contact cu intuitia personala in privinta celor mai bune lucruri pentru ei. Folositi senzatia de criza de timp ca pe un ajutor in stabilirea prioritatilor. Examinati din nou felul cum va puteti organiza timpul, astfel incat sa va completati prioritatile, si acceptati ca aceste prioritati se pot schimba. Daca va ascultati intuitia, adesea apar scurtaturi, modalitati mai bune de atingerea a obiectivelor. Chiar si o perioada scurta petrecuta in liniste, de unul singur, la serviciu ori acasa, va poate scuti de multe frustrari, griji, timp si bani. Va puteti folosi intuitia pentru o trecere in revista a situatiei sau a sarcinii, vazand ce pasi practici trebuie efectuati.
Puteti spune: " Cum sa fiu relaxat si calm cand am atatea de facut?". Cand va veti opri pentru cateva clipe, va veti da seama ca obtineti mai putine daca sunteti panicat si tensionat. Uneori, actiunea necesara si dorita este tocmai o pauza. Atunci cand sunteti absorbit de ceva care va place, care va captiveaza imaginatia, nici nu va mai ganditi la timp, cateodata, se scurg ore intregi fora sa va dati seama, sau aveti senzatia ca reusiti o multime de lucruri intr-un interval surprinzator de scurt. Daca va panicati atunci cand sunteti alaturi de alti oameni, la serviciu sau acasa, cu toti devin tensionati si nervosi. Se reusesc putine lucruri, se comit multe greseli si se genereaza un volum mare de sentimente nefavorabile. Daca ajungeti intr-o astfel de situatie, calmati-va si straduiti-va sa ramaneti echilibrat; in felul acesta, rezultatele dumneavoastra vor fi mai bune si atmosfera se va imbunatati.
Amintiti-va de ocaziile cand ati ajutat la realizarea unor lucruri ce pareau urgente pentru altii, sau cand ati palavragit cu colegii ori prietenii, desi exista altceva ce doreati sa terminati acasa sau la serviciu. Comparati-le cu ocaziile cand ati cunoscut lucrul cel mai important pe care doreati sa-l faceti sau sa-l obtineti, cand v-ati concentrat asupra lui si l-ati dus pana la capat, fora sa va permiteti sa va lasati distras. Veti fi constient de satisfactia incercata atunci.
Deoarece sunteti special, o fiinta unica, avand propriile necesitati si dorinte, folosirea corespunzatoare a timpului personal va depinde de folosirea intuitiei personale in a identifica ce este important pentru dumneavoastra sa faceti. Ganditi-va: daca v-ati fi petrecut timpul facand ceea ce era optim pentru dumneavoastra, totul s-ar fi imbunatatit foarte rapid. Puteti actiona in aceasta directie, ascultandu-va intuitia inainte de a stabili obiectivele si de a actiona.
"Relaxandu-ma si concentrandu-ma, obtin mai multe lucruri."
Concentrarea personala
Controlul stresului
Petreceti cateva minute, cel putin din 2 in 2 zile, relaxandu-va in mod constient. Poate fi util sa aveti zilnic un ragaz propriu, de liniste, chiar de numai cateva minute. Notati-va data si momentul efectuarii relaxarilor si a perioadelor de timp linistit, pentru a putea analiza orice reducere a nivelului de stres.
Indepartati-va sentimentele! Scrieti sentimentele si incetati de a va mai invinui pe dumneavoastra si pe altii, astfel incat sa puteti utiliza toata energia ce va este la indemana pentru a progresa, mentinand respectul de sine. Exercitiile fizice pot ajuta la inglobarea sentimentelor neplacute.
E posibil sa le fi povestit multor amici despre situatia dumneavoastra; totusi, vedeti daca o puteti consemna in scris fora implicare emotionala, analizand-o obiectiv, ca pe o situatie oarecare, iar nu ca pe o criza tulburatoare.
Relaxati-va si ascultati-va intuitia. Fiti constient de orice presentimente referitoare la pasii pe care trebuie sa-i faceti pentru a imbunatati o situatie foarte stresanta. Daca ati fost distras, concentrati-va intreaga atentie asupra a ceea ce este important pentru dumneavoastra. Astfel, veti incepe sa va ridicati nivelul respectului de sine si pe cel energic.
Echilibrul vietii
Examinati echilibrul general din viata dumneavoastra - de ex., daca diversele domenii, precum prieteniile, caminul, munca, timpul liber sunt asa cum le-ati dori. Scrieti orice imbunatatiri sau completari vreti sa faceti.
Examinati un pas practic pe care trebuie sa-l faceti in fiecare domeniu. Scrieti care este el si cand il veti face.
Cand doriti sa va concentrati mai amanuntit asupra unui domeniu din viata, scrieti-va obiectivele pentru o data fixata, sa zicem pentru anul urmator. Apoi stabiliti-va obiectivele pe termen mediu, de 6 luni, obiectivele pe termen scurt, de 3 luni, dar si obiectivele pentru luna viitoare. Scrieti-le si consemnati pasii practici pe care trebuie sa-i faceti, incluzand cele mai incurajatoare ganduri de respect de sine.
Controlul schimbarii
Folosind intuitia, schitati liniile generale ale schimbarii pe care o doriti sau pe care trebuie s-o faceti si scrieti-o ca pe un obiectiv.
Descrieti-va sentimentele legate de aceasta schimbare - de ex., teama sau atatare.
Care va este gandul cel mai incurajator legat de situatia respectiva?
Cine va va sprijini pe durata schimbarii si cine va beneficia de pe urma acestei actiuni?
Daca este o schimbare importanta si neintrerupta, in ce fel veti rezolva problema stresului si cum va veti mentine traiul echilibrat? Notati totul.
Folosind intuitia personala, schitati pasii pe care trebuie sa-i faceti.
Folosirea schimbarii pentru crearea oportunitatilor
Efectuati acest exercitiu dintr-o perspectiva relaxata, ascultandu-va intuitia.
Puteti gasi aspecte utile, precum si modalitati care sa fie benefice pentru o situatie de schimbare? Scrieti-le.
Exista vreo modalitate in care puteti folosi situatia ca sa creati oportunitati pentru dumneavoastra? Consemnati-le si vedeti la ce termene le puteti realiza.
In timp ce va relaxati, vedeti daca puteti trece in revista situatia, observand daca mai exista ceva util de stiut ori de facut. Fiti constient de faptul ca raspunsul poate veni pe loc, sau mai tarziu.
Utilizarea optima a timpului personal
Mai intai, adoptati o stare relaxata si fiti deschis fata de orice sugestii venind din partea intuitiei legate de ceea ce doriti sa obtineti.
Atunci cand faceti planuri, examinati ceea ce doriti sa obtineti pe termen lung si pe termen scurt, stabilind etape accesibile. Adaugati flexibilitate in privinta ordinii in care puteti actiona si, la rastimpuri, revedeti-va prioritatile.
Pentru a examina ceea ce intentionati sa faceti maine, relaxati-va, apelati intuitia si hotarati care este modul optim in care sa va petreceti timpul. Faceti cu adevarat ceea ce este important pentru dumneavoastra? Efectuati adaptarile necesare.
Relaxarile
Inlaturarea stresului
Adoptati o pozitie relaxata si confortabila. Imaginati-va ca stresul si tensiunea va parasesc corpul si se dizolva, astfel ca acum energia dumneavoastra este lina si calma. Imaginati-va ca aratati calm, stapan pe sine si revitalizat. Amintiti-va ca sunteti indeajuns de puternic pentru a infrunta orice provocare. Ascultati-va intuitia, referitor la felul in care ati putea proceda. Fiti deschis fata de orice sugestii ale intuitiei. Le puteti auzi acum, sau mai tarziu. Scrieti-le.
Schimbarea si oportunitatea
Dupa procedura generala de relaxare, continuati sa va relaxati si imaginati-va ca aratati bine si va simtiti increzator. Imaginati-va schimbarea dorita, sau imaginati-va ca rezolvati cu usurinta o schimbare cu care sunteti confruntat. Imaginati-va ca efectuati pasii necesari pentru a ajunge la un rezultat benefic. Relaxati-va si mai mult - visati cu ochii deschisi -, inchipuindu-va un final minunat. Nu va grabiti. Cand terminati, deschideti lent ochii si scrieti orice idei aparute in timpul relaxarii
Cabinet de hipno-psihoterapie Boghianu Nicoleta
Recomandă acest cabinet