Insuseste-ti obiceiul de a actiona
Insuseste-ti obiceiul de a actiona
Principala cheie a succesului
"Nu trebuie sa vezi toata scara - fa doar primul pas." - Martin Luther King
Un prieten de-al meu tocmai lansase o noua idee de afaceri intr-un timp record. Cand l-am intrebat cum a reusit, mi-a spus ca fusese chiar simplu.
"Mi-am dat seama ca, daca vorbeam zilnic cu cate 5 persoane despre proiect", mi-a spus el, "inseamna 150 de personae pe luna. Si stiam ca era o idee destul de buna, astfel ca, daca vorbeam cu 150 de personae despre ea, cineva tot trebuia sa fie interest."
Mi-a spus ca lucrul fascinant in tot acest process a fost Acela ca in primele cateva zile s-a fortat sa dea telefoane. De fiecare data cand ridica receptorul, avea o senzatie neplacuta in stomac si-si auzea vocea interioara spunandu-I ca n-avea nici un sens sa incerce si ca persoana respectiva sigur nu era interesata. S-a saturat atat de mult de asta, incat si-a spus: "Ce dracu!" si a trecut peste senzatia aceea direct la actiune. Pana in a 3-a zi, senzatia de disconfort scazuse considerabil si ii era tot mai usor sa dea telefoane.
Pana la sfarsitul primei saptamani, a avut acea senzatie de disconfort mai putin de o secunda inaintea fiecarui telefon si ii era mai usor sa ridice receptorul si sa actioneze decat sa nu faca asta. Inainte de a ajunge la cea de-a 50-a persoana, a facut afacerea.
Care a fost cheia succesului sau?
A actionat zi de zi, pana si-a atins scopul!
Atunci cand actionezi zi de zi inspre ceea ce-ti doresti, devine tot mai usor sa faci urmatoarea miscare a 2-a zi. Asta deoarece, ca toate lucrurile pe care le faci in mod repetat, luarea de masuri devine un obicei.
Nimeni nu apare dezbracat la serviciu, se loveste peste frunte si zice: "Nu-mi vine sa cred! Am uitat sa ma imbrac azi-dimineata!"
Asta pentru ca ai exersat imbracatul inainte de a iesi din casa de atatea ori, incat a devenit un obicei - un program neurofiziologic in sistemul tau nervos.
Cand vei aplica aceea logica simpla pentru atingerea scopurilor tale MARETE, vei descoperi ca stapanesti obiceiul de a actiona. Pur si simplu noteaza-ti scopurile MARETE undeva unde sa le poti vedea. Ia cel putin cate o masura pe zi, astfel incat sa te aproprii mai mult de realizarea lor. Facand cel putin un lucru pentru fiecare scop zi de zi, iti iei un avant de neoprit, care te va ajuta sa te indrepti in directia dorita.
Intelepciunea incertitudinii
"Mereu fac lucruri pe care nu le pot face - asa ajung sa le fac." - Pablo Picasso
Probabil cea mai mare greseala a oamenilor, care le limiteaza increderea si eficacitatea in numeroase situatii, este faptul ca asteapta pana sunt absolut siguri de ceva inainte de a actiona. Totusi, ceea ce-I distinge pe oamenii de success este faptul ca si-au dezvoltat obiceiul de a actiona inainte de a se simti pe deplin pregatiti.
Ai avut vreodata o idee de un produs sau serviciu, iar ulterior ai deschis o revista sau ai intrat intr-un magazine si ti-ai descoperit acolo idea pusa in practica? Diferenta dintre tine si persoana care a initiat serviciul sau care a creat produsul este simpla - aceasta din urma a actionat.
Poate ca vei spune ca nu ai actionat pentru ca nu erai pregatit, dar nu uita ca Arca lui Noe a fost construita de niste amatory, in vreme ce Titanicul a fost construit de profesionisti. Adevaratul secret al obiceiului de a actiona este urmatorul:
Oamenii cu adevat de success actioneaza inainte de a se simti pregatiti!
Obiceiul de a actiona este un program mental ce raspunde in fata necunoscutului mergand inainte, si nu dand inapoi. Desi nu ignora pericolul potential, nu se da batut in fata fricii. In loc sa astepte certitudinea, obiceiul de a action ate incurajeaza sa strangi informatii si apoi sa inaintezi putin inainte de a te simti complet pregatit. Apoi, cand te aflii deja in plina actiune, iti poti corecta cursul astfel incat sa te asiguri ca-ti atingi scopul.
Datorita obiceiului de a actiona, vei ajunge acolo unde iti doresti, iar el iti garanteaza ca vei ajunge acolo simtindu-te mai satisfacut ca oricand. Cercetatorul in neurologie Gregory Berns a demonstrat in cadrul mai multor experimente recente urmatorul fapt: contrar asteptarilor majoritatii oamenilor, sentimentul incertitudinii este cel care detine cheia satisfactiei in viata.
Oamenilor le plac lucrurile familiare, dar sunt recompensati pentru ceea ce este diferit. Cu cat lucrurile se petrec potrivit asteptarilor noastre, cu atat creierul nostru observa mai putin. Dar, atunci cand traim ceva nou sau neasteptat, creierul nostru se lumineaza si sunt eliberate cantitati mari de dopamina (substanta chimica motivationala a creierului ) . Apoi, cand iti atingi scopul, creierul tau te recompenseaza, eliberand serotonina (substanta chimica a fericirii a creierului ) . Aceasta iti sporeste motivatia de a face mai multe lucruri noi in viitor si consolideaza din punct de vedere fizic structura moleculara a creierului, amplificandu-ti capacitatea de a trai senzatii si mai puternice de satisfactie.
Neajutorarea invatata
Cu mai multi ani in urma, intr-o gradina zoologica din America se afla un urs ce traia intr-o cusca avand maximum 9 metri lungime. Toata ziua se plimba dintr-o parte in alta a micii sale custi. In cele din urma, gradina zoologica a strans suficienti bani si i-a amenajat ursului un loc ingradit, cu pietre, copaci si o cascada. Noul habitat era in sfarsit gata si o macara a ridicat cusca cu tot cu urs transportand-o in noua casa a acestuia. Suruburile custii au fost scoase, iar ursul a pasit in minunata sa lume noua.
Ce crezi ca s-a intamplat? Si-a petrecut amicul nostru urs restul zilelor fericit si incantat de nou-descoperita sa libertate?
Din pacate, nu. Chiar daca se afla in mijlocul unor imprejurimi generoase, a continuat sa se plimbe incoace si incolo, la fel de mult ca in mica sa cusca, pana in ziua in care a murit.
Aidoma ursului, fiintele umane invata prea usor cum sa se adapteze propriilor limite. Acest fenomen, cunoscut de cercetatori drept "neajutorare invatata", este una dintre principalele cauze ale depresiei, inactivitatii si comportamentului daunator propriei persoane.
Dar calea de scapare nici ca poate fi mai simpla - actioneaza in directia scopurilor tale, mai ales daca inca nu te simti pe deplin pregatit.
De fiecare data cand iesi cu succes din zona ta de confort, actionand inainte de a te simti pregatit, creierul tau te va recompensa cu doze sporite de dopamina si cu sentimente mai puternice de incredere, multumire si stare de bine.
Iar viata te va recompensa la randul ei...
Moneda zeilor
Sa faci un salt inainte
"Orice actiune implica riscuri si costuri, insa acestea sunt infinit mai mici decat riscurile si costurile pe termen lung ale inactiunii confortabile." - John F. Kennedy
Asumarea riscurilor este o parte esentiala a calatoriei tale spre succes. Insa eu am invatat din experienta cu oamenii de succes si cu atletii de top ca exista o diferenta enorma intre asumarea cu incredere a unui risc si un act nebunesc de expunere la pericol.
Prea multi oameni se abtin sa faca ceva deoarece pare "prea riscant". Insa cei care-si asuma in mod constant riscuri nu sunt deaparat mai curajosi, ci doar mai pregatiti. Intotdeauna urmeaza, cu anumite variatiuni, urmatorii 3 pasi inainte de a merge inainte: identificarea riscului, evaluarea si asumarea lui.
Iata cum functioneaza...
1 ) Identifica riscul potential util sau inevitabil
Exista 2 mari tipuri de riscuri - cele ce ni se impun din exterior si cele pe care alegem sa ni le asumam, in speranta unei recompense mai mari sau mai rapide.
Vei sti ca o anumita activitate sau actiune este riscanta pe 2 cai - fie pentru ca stii, d.p.d.v. intelectual, ca e riscanta, fie pentru ca ai o senzatie de neliniste sau de disconfort atunci cand te gandesti la ea.
2 ) Analizeaza balanta dintre risc si recompensa
Cand agentii de pariuri pariaza pe evenimente sportive sau pe realizari individuale, decid pe baza probabilitatilor - cat de probabil considera ei ca este ca persoana pe care pariaza sa castige sau sa rateze. Un instrument simplu pe care-l poti folosi ca sa faci acelasi lucru si pentru tine costa in generarea a 2 numere, ambele pe o scara de la 1 la 10.
Primul numar reprezinta potentialele beneficii sau recompensa - ce impact pozitiv, pe o scara de la 1 la 10, poate avea luarea de masuri in situatia ta?
Ce-l de-al doilea numar reprezinta potentialele dezavantaje sau riscul - ce impact negativ, pe o scara de la 1 la 10, poate avea luarea de masuri in situatia ta?
Iata si formula magica:
Recompensa potentiala minus Riscul potential = Numarul actiunii
Un numar pozitiv al actiunii ar sugera ca actiunea ar merita intreprinsa; un numar al actiunii negativ ar sugera ca actiunea nu merita intreprinsa.
De ex., unii oameni incearca sa pacaleasca statul, neplatindu-si taxele. Recompensa este, in majoritatea cazurilor, in jur de 1 (cateva lire economisite ) ; potentialul risc (audit, amenzi si, posibil inchisoare ) este de 10.
Pe de alta parte, daca beneficiul faptului de a-i cere o intalnire unei persoane de care te simti foarte atras este de 10 (ati putea sa va casatoriti si sa va intemeiati o familie impreuna ), iar potentialul factor de risc este 2 (te-ar putea refuza ), nu mai sta pe ganduri!
3 ) Hotaraste-te daca iti asumi sau nu riscul
Odata ce te hotarasti sa-ti asumi riscul, treci la actiune!
Nu uita, oamenii de succes au invatat sa actioneze inainte de a se simti pe deplin pregatiti. Motivatia inseamna incredere in actiune - iar increderea in actiune este cea care te va ajuta sa ai parte de viata MARILOR tale teluri si vise!
Nu accepta nici un refuz
"Esecul este o atitudine, nu un rezultat." - Harvey Mackay
Joanna, Kelly si James
Joanna era o mama singura ce traia din ajutorul social si care se chinuia sa se descurce cu 70 de lire pe saptamana. Tocmai se despartise de partenerul ei si s-a decis sa-si umple timpul dezvoltand o idee mai veche: sa scrie o carte pentru copii. In fiecare dimineata statea in cafeneaua din oras si scria; in fiecare dupa-amiaza, mergea acasa ca sa aiba grija de fiica ei, Jessica.
Cand a terminat intr-un sfarsit manuscrisul, l-a trimis editurilor - unde a fost respins de toti marii editori britanici, adesea cu comentarii depreciative de genul "prea lunga pentru copii".
In cele din urma, un editor a fost de acord sa-i achite un mic avans si sa-i publice cartea. In ziua de azi, Harry Potter reprezinta unul dintre cele mai mari succese literare ale tuturor timpurilor, iar Joanna, adica J.K. Rowling, este unul dintre cei mai cititi autori din lume, cu o avere de peste jumatate de miliard de lire!
James, pe de alta parte, era inventator. Avea o idee pentru un nou tip de produs despre care simtea ca avea sa imbunatateasca vietile mai multor gospodine - numai ca n-o putea pune efectiv in practica. 5 ani si 5.127 de incercari mai tarziu, a reusit sa faca un prototip functional - dar tot nu reusea sa starneasca interesul cuiva. In ciuda refuzurilor succesive, si-a tinut visul in viata. In cele din urma, dupa 10 ani de hotarare si actiune tenace zilnica, James Dyson a lansat ceea ce a devenit la scurta vreme cel mai vandut aspiratr din lume.
Kelly era fiica unei fete de doar 18 ani, insa datorita aptitudinilor sale atletice s-a bucurat de atentia natiunii la o varsta frageda. In ciuda potentialului sau, s-a retras din competitii ca sa-si slujeasca patria in armata. Inspirata de unul dintre fostii sai colegi de clasa, care concura la nivel mondial, s-a intors in Marea Britanie si a inceput sa se pregateasca pentru Olimpiada.
Atunci a avut loc tragedia. Pe langa alte cateva afectiuni minore, a fost diagnosticata cu cancer. Se parea ca visurile ei trebuiau sa fie lasate din nou departe, de data aceasta pentru totdeauna. Insa Kelly Holmes a obtinut 2 victorii la atletism, in cadrul Olimpiadei de la Atena din 2004, fiind a 3-a femeie din istorie care a castigat 2 curse. In ciuda faptului ca a fost nevoita sa traiasca intr-un mediu sarac, si in ciuda bolii care-i punea viata in pericol, Dame Kelly Holmes este o sursa de inspiratie pentru milioane de oameni.
Determinare
Ce anume le permite unor J.K. Rowling, James Dyson sau Kelly Holmes sa mearga inainte, in ciuda obstacolelor aparent insurmontabile?
Faptul ca nu accepta nici un refuz din parte vietii sau a oricui altcuiva.
In unele triburi primitive, samanul putea deveni pastratorul intelepciunii, al magiei si al tamaduirii numai dupa ce era ranit in lupta. Se credea ca intelepciunea adevarata avea sa patrunda prin ranile samanului. Aceasta este pe aceeasi linie cu intelepciunea naturii, care ne formeaza cicatricile din cel mai puternic tesut al corpului, desi e posibil ca ele sa fie rezultatul unei rani profunde.
Insa cei mai multi dintre noi vad esecul ca pe un motiv de a renunta, tratand orice obstacol ca pe o noua scuza ca ajung acolo unde si-au dorit. Adevarul este ca esecul e doar o chestiune de perceptie.
De-a lungul anilor, foarte multi oameni mi-au spus: "Am incercat hipnoza ca sa ma las de fumat si nu a mers." Cand ii intreb daca e adevarat ca nu s-au lasat de fumat nici macar o zi, intotdeauna imi raspund ceva de genul: "Ei bine, m-am lasat de fumat cateva luni, dar apoi m-am reapucat. Pacat ca n-a mers."
"Cum adica n-a mers?", ii intreb eu. "Fireste ca a mers!"
Daca te poti lasa de fumat o luna, te poti lasa si 2 luni, si 6, si un an, sau pentru totdeauna. Dar nu si daca pui singur capat procesului.
Iti inchipui cum ar fi daca parintii s-ar comporta la fel cu copii lor atunci cand acestia invata sa mearga? De fiecare data cand copilul cade, ei sa-i spuna sa renunte: "Ei bine, puiule, se pare ca n-o sa mergi niciodata."
Sa mai luam un alt exemplu. Gandeste-te la un esec din viata ta. Chiar ai "esuat"? Nu uita, a nu castiga nu e sinonim cu a esua.
Nici unul dintre cele 2 vorbe nu inseamna ca lucrurile nu au iesit exact asa cum ai fi vrut sau ca ai fost refuzat de cineva de la care voiai ceva.
Prima intrebare pe care trebuie sa ti-o pui este urmatoarea:
Si ce daca?
Nu ai castigat. Nu ti-a iesit exact asa cum ai fi vrut. Ai fost refuzat. Si ce daca?
Esti inca in viata - iar maine ai o noua sansa de a face ceva si mai grozav. Si nu numai. Ai invatat anumite lectii care te vor ajuta sa reusesti pe viitor.
Oamenii de succes vad ceea ce altii numesc "esec" drept un pas temporar inapoi si se entuziasmeaza gasind noi metode de a face fata provocarilor si de a reveni pe calea spre succes.
Dupa ce accepta faptul ca lucrurile nu au iesit asa cum sperasera, acestia isi pun intrebari de genul:
Ce e unic la problema aceasta?
Cum pot folosi acest lucru in avantajul meu?
Ce trebuie sa fac ca sa reusesc?
In cadrul seminarilor pe care le conduc, le cerem participantilor sa faca un exercitiu prin care sa-si controleze perceptiile asupra evenimentelor din viata lor.
De ex., :
Platesc taxe prea mari
Probabil castigi o groaza de bani.
Sotia mea ma critica mereu.
Probabil tine la tine foarte mult, din moment ce-ti spune ce gandeste.
La cealalta extrema, un participant mi-a spus odata cu o voce intristata: "Sotia mea m-a parasit pentru un alt barbat." Toti au tacut cateva clipe, pana cand una dintre doamnele din grup a spus in soapta: "Ei bine, acum s-a pricopsit el cu ea." Toti membrii grupului au izbucnit in ras, iar barbatul a putut trece intr-o stare mai buna.
E important sa retinem ca aceasta nu este o interventie terapeutica sau o sugestie ca nu ar fi trebuit sa tratam evenimentele insemnate din viata noastra cu seriozitatea pe care o merita.
Revenirea dupa un necaz
"Sa va spun secretul prin care mi-am atins scopul: puterea mea rezida doar in tenacitate." - Louis Pasteur
Atunci cand ii intreb pe oameni ce anume ii impiedica sa-si atinga scopurile, deseori isi amintesc anumite momente din trecut in care au esuat la ceva similar si apoi urmaresc filme interioare in care retraiesc acele esecuri la nesfarsit. Gandindu-se încontinuu la esecurile din trecut, sigur ca le recreeaza, deoarece intotdeauna obtinem mai mult din lucrurile asupra carora ne concentram. De aceea, este important sa recodificam experientele negative din trecut care constituie inca un motiv de stres si in prezent.
E in regula sa ne amintim ca s-a intamplat ceva rau si sa invatam din aceasta experienta, insa experientele care inca mai constituie o povara emotionala pot constitui obstacole in calea succesului si te pot incetini in atingerea scopurilor tale.
Un studiu american a scos la iveala faptul ca oamenii care isi revin rapid dupa anumite provocari sau lovituri au obiceiul inconstient de a vedea amanarile, greselile si chiar motivele altor oameni in cea mai favorabila lumina posibila.
Principala cheie a succesului
"Nu trebuie sa vezi toata scara - fa doar primul pas." - Martin Luther King
Un prieten de-al meu tocmai lansase o noua idee de afaceri intr-un timp record. Cand l-am intrebat cum a reusit, mi-a spus ca fusese chiar simplu.
"Mi-am dat seama ca, daca vorbeam zilnic cu cate 5 persoane despre proiect", mi-a spus el, "inseamna 150 de personae pe luna. Si stiam ca era o idee destul de buna, astfel ca, daca vorbeam cu 150 de personae despre ea, cineva tot trebuia sa fie interest."
Mi-a spus ca lucrul fascinant in tot acest process a fost Acela ca in primele cateva zile s-a fortat sa dea telefoane. De fiecare data cand ridica receptorul, avea o senzatie neplacuta in stomac si-si auzea vocea interioara spunandu-I ca n-avea nici un sens sa incerce si ca persoana respectiva sigur nu era interesata. S-a saturat atat de mult de asta, incat si-a spus: "Ce dracu!" si a trecut peste senzatia aceea direct la actiune. Pana in a 3-a zi, senzatia de disconfort scazuse considerabil si ii era tot mai usor sa dea telefoane.
Pana la sfarsitul primei saptamani, a avut acea senzatie de disconfort mai putin de o secunda inaintea fiecarui telefon si ii era mai usor sa ridice receptorul si sa actioneze decat sa nu faca asta. Inainte de a ajunge la cea de-a 50-a persoana, a facut afacerea.
Care a fost cheia succesului sau?
A actionat zi de zi, pana si-a atins scopul!
Atunci cand actionezi zi de zi inspre ceea ce-ti doresti, devine tot mai usor sa faci urmatoarea miscare a 2-a zi. Asta deoarece, ca toate lucrurile pe care le faci in mod repetat, luarea de masuri devine un obicei.
Nimeni nu apare dezbracat la serviciu, se loveste peste frunte si zice: "Nu-mi vine sa cred! Am uitat sa ma imbrac azi-dimineata!"
Asta pentru ca ai exersat imbracatul inainte de a iesi din casa de atatea ori, incat a devenit un obicei - un program neurofiziologic in sistemul tau nervos.
Cand vei aplica aceea logica simpla pentru atingerea scopurilor tale MARETE, vei descoperi ca stapanesti obiceiul de a actiona. Pur si simplu noteaza-ti scopurile MARETE undeva unde sa le poti vedea. Ia cel putin cate o masura pe zi, astfel incat sa te aproprii mai mult de realizarea lor. Facand cel putin un lucru pentru fiecare scop zi de zi, iti iei un avant de neoprit, care te va ajuta sa te indrepti in directia dorita.
Intelepciunea incertitudinii
"Mereu fac lucruri pe care nu le pot face - asa ajung sa le fac." - Pablo Picasso
Probabil cea mai mare greseala a oamenilor, care le limiteaza increderea si eficacitatea in numeroase situatii, este faptul ca asteapta pana sunt absolut siguri de ceva inainte de a actiona. Totusi, ceea ce-I distinge pe oamenii de success este faptul ca si-au dezvoltat obiceiul de a actiona inainte de a se simti pe deplin pregatiti.
Ai avut vreodata o idee de un produs sau serviciu, iar ulterior ai deschis o revista sau ai intrat intr-un magazine si ti-ai descoperit acolo idea pusa in practica? Diferenta dintre tine si persoana care a initiat serviciul sau care a creat produsul este simpla - aceasta din urma a actionat.
Poate ca vei spune ca nu ai actionat pentru ca nu erai pregatit, dar nu uita ca Arca lui Noe a fost construita de niste amatory, in vreme ce Titanicul a fost construit de profesionisti. Adevaratul secret al obiceiului de a actiona este urmatorul:
Oamenii cu adevat de success actioneaza inainte de a se simti pregatiti!
Obiceiul de a actiona este un program mental ce raspunde in fata necunoscutului mergand inainte, si nu dand inapoi. Desi nu ignora pericolul potential, nu se da batut in fata fricii. In loc sa astepte certitudinea, obiceiul de a action ate incurajeaza sa strangi informatii si apoi sa inaintezi putin inainte de a te simti complet pregatit. Apoi, cand te aflii deja in plina actiune, iti poti corecta cursul astfel incat sa te asiguri ca-ti atingi scopul.
Datorita obiceiului de a actiona, vei ajunge acolo unde iti doresti, iar el iti garanteaza ca vei ajunge acolo simtindu-te mai satisfacut ca oricand. Cercetatorul in neurologie Gregory Berns a demonstrat in cadrul mai multor experimente recente urmatorul fapt: contrar asteptarilor majoritatii oamenilor, sentimentul incertitudinii este cel care detine cheia satisfactiei in viata.
Oamenilor le plac lucrurile familiare, dar sunt recompensati pentru ceea ce este diferit. Cu cat lucrurile se petrec potrivit asteptarilor noastre, cu atat creierul nostru observa mai putin. Dar, atunci cand traim ceva nou sau neasteptat, creierul nostru se lumineaza si sunt eliberate cantitati mari de dopamina (substanta chimica motivationala a creierului ) . Apoi, cand iti atingi scopul, creierul tau te recompenseaza, eliberand serotonina (substanta chimica a fericirii a creierului ) . Aceasta iti sporeste motivatia de a face mai multe lucruri noi in viitor si consolideaza din punct de vedere fizic structura moleculara a creierului, amplificandu-ti capacitatea de a trai senzatii si mai puternice de satisfactie.
Neajutorarea invatata
Cu mai multi ani in urma, intr-o gradina zoologica din America se afla un urs ce traia intr-o cusca avand maximum 9 metri lungime. Toata ziua se plimba dintr-o parte in alta a micii sale custi. In cele din urma, gradina zoologica a strans suficienti bani si i-a amenajat ursului un loc ingradit, cu pietre, copaci si o cascada. Noul habitat era in sfarsit gata si o macara a ridicat cusca cu tot cu urs transportand-o in noua casa a acestuia. Suruburile custii au fost scoase, iar ursul a pasit in minunata sa lume noua.
Ce crezi ca s-a intamplat? Si-a petrecut amicul nostru urs restul zilelor fericit si incantat de nou-descoperita sa libertate?
Din pacate, nu. Chiar daca se afla in mijlocul unor imprejurimi generoase, a continuat sa se plimbe incoace si incolo, la fel de mult ca in mica sa cusca, pana in ziua in care a murit.
Aidoma ursului, fiintele umane invata prea usor cum sa se adapteze propriilor limite. Acest fenomen, cunoscut de cercetatori drept "neajutorare invatata", este una dintre principalele cauze ale depresiei, inactivitatii si comportamentului daunator propriei persoane.
Dar calea de scapare nici ca poate fi mai simpla - actioneaza in directia scopurilor tale, mai ales daca inca nu te simti pe deplin pregatit.
De fiecare data cand iesi cu succes din zona ta de confort, actionand inainte de a te simti pregatit, creierul tau te va recompensa cu doze sporite de dopamina si cu sentimente mai puternice de incredere, multumire si stare de bine.
Iar viata te va recompensa la randul ei...
Moneda zeilor
Sa faci un salt inainte
"Orice actiune implica riscuri si costuri, insa acestea sunt infinit mai mici decat riscurile si costurile pe termen lung ale inactiunii confortabile." - John F. Kennedy
Asumarea riscurilor este o parte esentiala a calatoriei tale spre succes. Insa eu am invatat din experienta cu oamenii de succes si cu atletii de top ca exista o diferenta enorma intre asumarea cu incredere a unui risc si un act nebunesc de expunere la pericol.
Prea multi oameni se abtin sa faca ceva deoarece pare "prea riscant". Insa cei care-si asuma in mod constant riscuri nu sunt deaparat mai curajosi, ci doar mai pregatiti. Intotdeauna urmeaza, cu anumite variatiuni, urmatorii 3 pasi inainte de a merge inainte: identificarea riscului, evaluarea si asumarea lui.
Iata cum functioneaza...
1 ) Identifica riscul potential util sau inevitabil
Exista 2 mari tipuri de riscuri - cele ce ni se impun din exterior si cele pe care alegem sa ni le asumam, in speranta unei recompense mai mari sau mai rapide.
Vei sti ca o anumita activitate sau actiune este riscanta pe 2 cai - fie pentru ca stii, d.p.d.v. intelectual, ca e riscanta, fie pentru ca ai o senzatie de neliniste sau de disconfort atunci cand te gandesti la ea.
2 ) Analizeaza balanta dintre risc si recompensa
Cand agentii de pariuri pariaza pe evenimente sportive sau pe realizari individuale, decid pe baza probabilitatilor - cat de probabil considera ei ca este ca persoana pe care pariaza sa castige sau sa rateze. Un instrument simplu pe care-l poti folosi ca sa faci acelasi lucru si pentru tine costa in generarea a 2 numere, ambele pe o scara de la 1 la 10.
Primul numar reprezinta potentialele beneficii sau recompensa - ce impact pozitiv, pe o scara de la 1 la 10, poate avea luarea de masuri in situatia ta?
Ce-l de-al doilea numar reprezinta potentialele dezavantaje sau riscul - ce impact negativ, pe o scara de la 1 la 10, poate avea luarea de masuri in situatia ta?
Iata si formula magica:
Recompensa potentiala minus Riscul potential = Numarul actiunii
Un numar pozitiv al actiunii ar sugera ca actiunea ar merita intreprinsa; un numar al actiunii negativ ar sugera ca actiunea nu merita intreprinsa.
De ex., unii oameni incearca sa pacaleasca statul, neplatindu-si taxele. Recompensa este, in majoritatea cazurilor, in jur de 1 (cateva lire economisite ) ; potentialul risc (audit, amenzi si, posibil inchisoare ) este de 10.
Pe de alta parte, daca beneficiul faptului de a-i cere o intalnire unei persoane de care te simti foarte atras este de 10 (ati putea sa va casatoriti si sa va intemeiati o familie impreuna ), iar potentialul factor de risc este 2 (te-ar putea refuza ), nu mai sta pe ganduri!
3 ) Hotaraste-te daca iti asumi sau nu riscul
Odata ce te hotarasti sa-ti asumi riscul, treci la actiune!
Nu uita, oamenii de succes au invatat sa actioneze inainte de a se simti pe deplin pregatiti. Motivatia inseamna incredere in actiune - iar increderea in actiune este cea care te va ajuta sa ai parte de viata MARILOR tale teluri si vise!
Nu accepta nici un refuz
"Esecul este o atitudine, nu un rezultat." - Harvey Mackay
Joanna, Kelly si James
Joanna era o mama singura ce traia din ajutorul social si care se chinuia sa se descurce cu 70 de lire pe saptamana. Tocmai se despartise de partenerul ei si s-a decis sa-si umple timpul dezvoltand o idee mai veche: sa scrie o carte pentru copii. In fiecare dimineata statea in cafeneaua din oras si scria; in fiecare dupa-amiaza, mergea acasa ca sa aiba grija de fiica ei, Jessica.
Cand a terminat intr-un sfarsit manuscrisul, l-a trimis editurilor - unde a fost respins de toti marii editori britanici, adesea cu comentarii depreciative de genul "prea lunga pentru copii".
In cele din urma, un editor a fost de acord sa-i achite un mic avans si sa-i publice cartea. In ziua de azi, Harry Potter reprezinta unul dintre cele mai mari succese literare ale tuturor timpurilor, iar Joanna, adica J.K. Rowling, este unul dintre cei mai cititi autori din lume, cu o avere de peste jumatate de miliard de lire!
James, pe de alta parte, era inventator. Avea o idee pentru un nou tip de produs despre care simtea ca avea sa imbunatateasca vietile mai multor gospodine - numai ca n-o putea pune efectiv in practica. 5 ani si 5.127 de incercari mai tarziu, a reusit sa faca un prototip functional - dar tot nu reusea sa starneasca interesul cuiva. In ciuda refuzurilor succesive, si-a tinut visul in viata. In cele din urma, dupa 10 ani de hotarare si actiune tenace zilnica, James Dyson a lansat ceea ce a devenit la scurta vreme cel mai vandut aspiratr din lume.
Kelly era fiica unei fete de doar 18 ani, insa datorita aptitudinilor sale atletice s-a bucurat de atentia natiunii la o varsta frageda. In ciuda potentialului sau, s-a retras din competitii ca sa-si slujeasca patria in armata. Inspirata de unul dintre fostii sai colegi de clasa, care concura la nivel mondial, s-a intors in Marea Britanie si a inceput sa se pregateasca pentru Olimpiada.
Atunci a avut loc tragedia. Pe langa alte cateva afectiuni minore, a fost diagnosticata cu cancer. Se parea ca visurile ei trebuiau sa fie lasate din nou departe, de data aceasta pentru totdeauna. Insa Kelly Holmes a obtinut 2 victorii la atletism, in cadrul Olimpiadei de la Atena din 2004, fiind a 3-a femeie din istorie care a castigat 2 curse. In ciuda faptului ca a fost nevoita sa traiasca intr-un mediu sarac, si in ciuda bolii care-i punea viata in pericol, Dame Kelly Holmes este o sursa de inspiratie pentru milioane de oameni.
Determinare
Ce anume le permite unor J.K. Rowling, James Dyson sau Kelly Holmes sa mearga inainte, in ciuda obstacolelor aparent insurmontabile?
Faptul ca nu accepta nici un refuz din parte vietii sau a oricui altcuiva.
In unele triburi primitive, samanul putea deveni pastratorul intelepciunii, al magiei si al tamaduirii numai dupa ce era ranit in lupta. Se credea ca intelepciunea adevarata avea sa patrunda prin ranile samanului. Aceasta este pe aceeasi linie cu intelepciunea naturii, care ne formeaza cicatricile din cel mai puternic tesut al corpului, desi e posibil ca ele sa fie rezultatul unei rani profunde.
Insa cei mai multi dintre noi vad esecul ca pe un motiv de a renunta, tratand orice obstacol ca pe o noua scuza ca ajung acolo unde si-au dorit. Adevarul este ca esecul e doar o chestiune de perceptie.
De-a lungul anilor, foarte multi oameni mi-au spus: "Am incercat hipnoza ca sa ma las de fumat si nu a mers." Cand ii intreb daca e adevarat ca nu s-au lasat de fumat nici macar o zi, intotdeauna imi raspund ceva de genul: "Ei bine, m-am lasat de fumat cateva luni, dar apoi m-am reapucat. Pacat ca n-a mers."
"Cum adica n-a mers?", ii intreb eu. "Fireste ca a mers!"
Daca te poti lasa de fumat o luna, te poti lasa si 2 luni, si 6, si un an, sau pentru totdeauna. Dar nu si daca pui singur capat procesului.
Iti inchipui cum ar fi daca parintii s-ar comporta la fel cu copii lor atunci cand acestia invata sa mearga? De fiecare data cand copilul cade, ei sa-i spuna sa renunte: "Ei bine, puiule, se pare ca n-o sa mergi niciodata."
Sa mai luam un alt exemplu. Gandeste-te la un esec din viata ta. Chiar ai "esuat"? Nu uita, a nu castiga nu e sinonim cu a esua.
Nici unul dintre cele 2 vorbe nu inseamna ca lucrurile nu au iesit exact asa cum ai fi vrut sau ca ai fost refuzat de cineva de la care voiai ceva.
Prima intrebare pe care trebuie sa ti-o pui este urmatoarea:
Si ce daca?
Nu ai castigat. Nu ti-a iesit exact asa cum ai fi vrut. Ai fost refuzat. Si ce daca?
Esti inca in viata - iar maine ai o noua sansa de a face ceva si mai grozav. Si nu numai. Ai invatat anumite lectii care te vor ajuta sa reusesti pe viitor.
Oamenii de succes vad ceea ce altii numesc "esec" drept un pas temporar inapoi si se entuziasmeaza gasind noi metode de a face fata provocarilor si de a reveni pe calea spre succes.
Dupa ce accepta faptul ca lucrurile nu au iesit asa cum sperasera, acestia isi pun intrebari de genul:
Ce e unic la problema aceasta?
Cum pot folosi acest lucru in avantajul meu?
Ce trebuie sa fac ca sa reusesc?
In cadrul seminarilor pe care le conduc, le cerem participantilor sa faca un exercitiu prin care sa-si controleze perceptiile asupra evenimentelor din viata lor.
De ex., :
Platesc taxe prea mari
Probabil castigi o groaza de bani.
Sotia mea ma critica mereu.
Probabil tine la tine foarte mult, din moment ce-ti spune ce gandeste.
La cealalta extrema, un participant mi-a spus odata cu o voce intristata: "Sotia mea m-a parasit pentru un alt barbat." Toti au tacut cateva clipe, pana cand una dintre doamnele din grup a spus in soapta: "Ei bine, acum s-a pricopsit el cu ea." Toti membrii grupului au izbucnit in ras, iar barbatul a putut trece intr-o stare mai buna.
E important sa retinem ca aceasta nu este o interventie terapeutica sau o sugestie ca nu ar fi trebuit sa tratam evenimentele insemnate din viata noastra cu seriozitatea pe care o merita.
Revenirea dupa un necaz
"Sa va spun secretul prin care mi-am atins scopul: puterea mea rezida doar in tenacitate." - Louis Pasteur
Atunci cand ii intreb pe oameni ce anume ii impiedica sa-si atinga scopurile, deseori isi amintesc anumite momente din trecut in care au esuat la ceva similar si apoi urmaresc filme interioare in care retraiesc acele esecuri la nesfarsit. Gandindu-se încontinuu la esecurile din trecut, sigur ca le recreeaza, deoarece intotdeauna obtinem mai mult din lucrurile asupra carora ne concentram. De aceea, este important sa recodificam experientele negative din trecut care constituie inca un motiv de stres si in prezent.
E in regula sa ne amintim ca s-a intamplat ceva rau si sa invatam din aceasta experienta, insa experientele care inca mai constituie o povara emotionala pot constitui obstacole in calea succesului si te pot incetini in atingerea scopurilor tale.
Un studiu american a scos la iveala faptul ca oamenii care isi revin rapid dupa anumite provocari sau lovituri au obiceiul inconstient de a vedea amanarile, greselile si chiar motivele altor oameni in cea mai favorabila lumina posibila.
Cabinet de hipno-psihoterapie Boghianu Nicoleta
Recomandă acest cabinet