Hipnoza, forta vindecatoare suprema
Pentru a intelege ce este hipnoza, trebuie analizata functionarea interna a mintii omenesti. Mintea noastra este compusa din patru niveluri de activitate.
Primul nivel sau stadiu se numeste beta. Este nivelul starii de constienta deplina. Mintea functioneaza pe acest nivel aproximativ 16 ore in fiecare zi. Principalul scop al acestui nivel este reglarea diferitelor functii ale corpului care controleaza viata, ca bataile inimii, respiratia, functionarea rinichilor, etc. Circa 75 procente ale nivelului beta, sau ale mintii constiente, sunt folosite pentru monitorizarea acestor functii vitale ale corpului. Raman astfel numai 25 procente ale mintii constiente pentru a se ocupa de ceea ce reprezinta gandirea constienta.
Nivelul al 2-lea este numit alfa. Nivelul alfa corespunde mintii subconstiente si este cel cu care avem de-a face in hipnoza. Acest nivel este caracterizat de o eficienta a concentrarii de la 95 pana la 100%, mult superioara eficientei de 25% a nivelului constient sau beta. Ex. de activitati de nivelul alfa sunt hipnoza, meditatia, biofeedback-ul, visarea cu ochii deschisi, toropeala dinaintea somnului si momentele de la trezirea din somn. Hipnoza este o stare naturala a mintii. Nu este somn. Sunteti pe deplin constient atunci cand sunteti hipnotizat.
Urmatorul nivel al activitatii mentale se numeste teta. Aceasta parte a mintii inconstiente functioneaza in timpul somnului usor. Termenul constient inseamna treaz; inconstient semnifica starea opusa, lipsita de constienta.
Ultimul nivel este numit delta. Acesta corespunde somnului profund. La acest nivel, mintea inconstienta obtine cantitatea cea mai mare de odihna. Sugestiile nu sunt auzite la acest nivel. Nivelul acesta dureaza aproximativ intre 30-40 minute in fiecare noapte.
Cand ne trezim dimineata, iesim din starea naturala de hipnoza (alfa ), trecand la starea de deplina constienta (beta ) . Cand adormim noaptea trecem din starea beta (deplina constienta ) in alfa (hipnoza naturala ), apoi in teta (somn usor ) si delta (somn profund ), din nou in teta (somn usor ) si alfa, iar ciclul se repeta.
Experienta de a fi hipnoizat:
Daca sunteti hipnotizat, veti fi in starea alfa. Ce veti simti ? Cum este, mai exact, transa hipnotica ?
Hipnoza este pur si simplu lasarea la o parte a mintii constiente propriu-zise si adresarea direct mintii subconstiente. In nici un moment nu veti fi adormit.
Cand suntem pe deplin constienti (beta ), functioneaza atat mintea subconstienta, cat si cea constienta propriu-zisa. Experienta fizica a hipnozei va fi identica cu cea a deplinei constiente, cu trei exceptii.
In primul rand concentrarea va fi mai bine orientata, aproape 100% comparativ cu eficienta de 25% a mintii constiente propriu-zise. In al 2-lea rand, toti muschii corpului vor fi relaxati. (Unii oameni au o senzatie de plutire, altii simt caldura sau furnicaturi. Cei mai multi simt o greutate, mai ales in brate si picioare ) . In al 3-lea rand, este ceea ce eu numesc "imobilitate". Termenul nu este cu acuratete exact, pentru ca persoana este capabila sa-si miste orice parte a corpului. Pacientul hipnotizat nu vrea sa se miste, asa ca nu o face.
Astfel un pacient hipnotizat va fi intr-o stare de concentrare marita, relaxare completa si lipsita de miscare. Si simturile sunt mai alerte in transa, astfel incat in starea de hipnoza auzul, pipaitul, mirosul, etc. sunt mai clare. Asta este tot. Nu este vorba despre levitatie, catapultare sau orice fel de somn sau de efect zombie. Intre exemplele naturale, zilnice, de hipnoza se includ visarea cu ochii deschisi; adormirea naturala; de multe ori privitul la televizor; urmarirea miscarii stergatoarelor pe parbriz intr-o noapte ploioasa; urmarirea liminilor de pe marginile soselelor sau a liniilor albe dintre benzi (hipnoza de autostrada ) ; sau cititul unui roman si implicarea atat de adanca in subiect incat se pierde notiunea timpului.
Ganditi-va putin la visarea cu ochii deschisi. In starea aceasta va concentrati mintea asupra unei persoane, a unui loc sau eveniment, de obicei placut. Nu va mai intereseaza vremea, ora sau daca hainele va sunt largi sau stramte. Daca ar fi cineva cu dumneavoastra in camera cand visati cu ochii deschisi, probabil ca ar trebui sa pocneasca din degete sau sa va strige pe nume pentru a va atrage atentia. Aceasta este starea alfa si cel mai bun exemplu de hipnoza naturala. Toata lumea viseaza cu ochii deschisi, iar cei mai multi oameni petrec chiar 3 sau 4 ore pe zi in aceasta stare. Asadar, cei mai multi oameni se afla cel putin 3 sau 4 ore pe zi in starea de hipnoza naturala. Hipnoza este deci o stare naturala si normala a mintii. Nu implica nici un fel de pericol. De fapt, fara hipnoza naturala, stresul vietii de zi cu zi ne-ar omora.
Din moment ce simturile ne sunt mai ascutite, suntem mai putin expusi accidentelor sau altor forme de vatamare cand ne aflam in starea de hipnoza. Nu am cunostinta de nici un caz in care din cauza hipnozei vreun pacient sa fi suferit vreo lezare psihica sau fizica. O persoana care are un accident de masina noaptea tarziu poate fi victima hipnozei de autostrada, dar numai din cauza ca in mod normal atunci ar fi trebuie sa doarma, si in loc de aceasta era la volan.
Nivelurile hipnozei:
Ce se poate spune despre diferitele niveluri sau stadii de hipnoza? Astazi oamenii de stiinta deosebesc peste 50 de niveluri diferite de hipnoza, dar pentru simplificare eu voi imparti hipnoza in 3 niveluri principale.
1. Primul pas se numeste transa usoara. La acest nivel, pacientul este relaxat si probabil nu simte ca este hipnotizat. Desi regresiile si progresiile temporale se pot realiza si la acest nivel, informatiile obtinute sunt rudimentare. In plus, atunci cand am de-a face cu fobii (spaime ), obiceiuri, depresii etc., nivelul acesta are o eficienta limitata de acceptate a unor tehnici de educare complexe sau dificile. Circa 95% dintre oameni pot atinge acest nivel.
2. Al 2-lea se numeste transa medie. Este nivelul cu care eu prefer sa lucrez. La acest nivel pacientul este mai profund relaxat si poate accepta mai bine sugestiile dificile sau complexe. Este in stare sa traiasca si sa simta practic mai usor un eveniment sau o imagine in cadrul regresiei sau prograsiei temporale. La nivelul acesta pacientul poate fi constient de zgomotele din exterior, dar acestea nu-l distrag. Circa 70% dintre oameni pot atinge acest nivel.
3. Ultimul nivel este numit transa adanca sau somnambulistica. Acesta este nivelul de hipnoza preferat de un hipnotizator de scena, deoarece una dintre caracteristicile sale este "hipnoamnezia". Cu alte cuvinte, pacientul nu-si va aminti ce a spus sau a facut in transa daca nu i se specifica in mod explicit sa-si aminteasca dupa ce se trezeste. Numai circa 5% dintre oameni pot atinge acest nivel. Nivelul este caracterizat de asemenea prin halucinatii pozitive (vederea unui obiect care nu este prezent ), ca si prin halucinatii negative (incapacitatea de a vedea un obiect care este prezent ) .
Totusi, nici chiar la acest nivel foarte profund, pacientul nu poate fi determinat sa spuna sau sa faca ceva care ar contraveni codului sau etic sau moral. Vedeti deci ca o persoana hipnotizata nu este niciodata sub controlul altcuiva, ci numai al sau. Daca nu sunt interesat sa studiez o regresie sau nu sunt implicat in alt tip de cercetare, prefer sa nu lucrez la acest nivel. Nu ptr ca ar fi periculos, ci nenecesar.
Cine poate fi hipnotizat?
Asa cum am mentionat deja, unui procent de 95% dintre oameni li se poate induce macar o transa hipnotica usoara. Sunt intrebat adesea ce fel de oameni sunt cei mai buni pacienti pentru hipnoza si cum sunt cei care nu pot fi hipnotizati. Pacientii cei mai buni sunt oameni inteligenti (contrat parerii comune gresite ) care au o memorie excelenta, pot sa se concentreze, sa vizualizeze scene in cele mai mici detalii, isi pot exprima emotiile usor, nu sunt excesiv de critici si se pot implica atat de mult in subiectul unui film sau al unei carti incat timpul sa le treaca foarte repede. Copiii sunt pacienti foarte buni, datorita imaginatiei lor, respectului pentru autoritate si lipsei de rezistenta sau de scepticism. Cei mai buni pacienti copii pentru hipnoza sunt cei intre 8 si 10 ani.
Pacientii cei mai nepotriviti pentru hipnoza sunt cei care isi pot concentra atentia pentru un timp foarte scurt, au tendinta sa se orienteze mai degraba catre trecut si viitor decat spre prezent, sunt excesiv de critici, folosesc logica in locul emotiilor, au coeficient mic de inteligenta si dificultati mari de "a da drumul stransorii". Intarziatii mintal, persoanele senile, cele cu leziuni pe creier, cu incapacitatea de a intelege limbajul hipnotizatorului sau cu atitudini deosebit de cinice vor inhiba de asemenea inducerea unei transe hipnotice. Avand in vedere numarul de persoane sceptice cu care lucrez, stiu ca nu este nevoie ca pacientul sa creada in teoria reincarnarii sau chiar in vindecare pentru ca hipnoza sa aiba succes.
Autohipnoza:
Cand vorbesc despre hipnoza, ma refer la autohipnoza. Orice hipnoza este de fapt autohipnoza. Este imposibil sa hipnotizezi pe cineva impotriva vointei lui daca nu folosesc unele droguri, pe care eu nu le recomand si nu le folosesc niciodata ) . Astfel, in timpul unei sedinte de hipnoza, pacientul invata cum sa se hipnotizeze pe el insusi, folosing pentru aceasta serviciile unnui hipnoterapeut. Termenul pentru aceasta este heterohipnoza, insemnand hipnoza efectuata de altcineva (hetero inseamna "altul" ) .
Eu ii invat pe toti pacientii mei autohipnoza, pentru a se putea conditiona singuri pentru niveluri mai profunde de transa si a scurta timpuo necesar pentru inducerea transei hipnotice. Sunt multe cai de a invata autohipnoza, dar eu socotesc ca cea mai eficienta foloseste casete inregistrate.
Computerul nostru natural:
Hipnoza are loc in starea alfa, sau a mintii subconstiente, care poate fi descrisa mai bine ca un computer. La fel cum este programat sau alimentat cu informatii un computer, mintea subconstienta sufera continuu un proces de programare. Tot ce putem detecta prin intermediul celor cinci simturi sau prin perceptia extrasenzoriala (PES ) este stocat continuu in banca de memorie a mintii subconstiente. Deoarece mintea subconstienta, impreuna cu mintea constienta, functioneaza circa 16 ore zilnic, oamenii de stiinta estimeaza ca, in medie, creierului uman i se prezinta un milion de informatii separate zilnic, pe care le inmagazineaza.
Fiecare informatie este stocata in creier in ceea ce se numeste "engrama". Daca inmultiti un milion cu 365 si apoi cu varsta pe care o aveti, va veti face o idee despre cat de multe engrame folositi. Oamenii de stiinta estimeaza ca minte omeneasca medie contine 70 bilioane de engrame. Cum un bilion este o mie de miliarde, iar un miliard o mie de milioane, puteti vedea ca pana si o persoana de 70 de ani si-a folosit numai o parte din engramele sale.
Deseori se intalnesc multe conceptii gresite si spaime fara rost in legatura cu hipnoza:
- Conceptia gresita a substituirii simptomului existent cu un altul. Asa cum am mentionat, folosind regresia pentru a vedea care sunt cauzele tendinte negative, iar apoi tehnici de purificare pentru a elimina definitiv problema, simptomele nu sunt substituite, ci definitiv inlaturate.
- Conceptia gresita a preluarii controlului asupra mintii pacientului. Am discutat mai inainte in acest articol despre faptul ca nimeni nu poate fi hipnotizat impotriva vointei lui. Chiar si un hipnoterapeut dintre cei mai versati are nevoie de cooperarea pacientului pentru a-i putea induce o transa. Singura persoana capabila de a controla mintea subconstienta a pacientului este pacientul insusi. Orice hipnoza este autohipnoza si este un fenomen natural.
- Conceptia gresita ca in timpul transei sunt revelate secrete sau alte informatii. Daca pacientul nu vrea sa reveleze o informatie, aceasta va ramane ascunsa in mintea sa. Pentru a descrie acest lucru psihologic folosing expresia "ego-ul nu poate fi detasat". De exemplu, daca intr-o regresit intr-o viata trecuta v-ati vedea intr-o situatie stanjenitoare sau chiar umilitoare, ati retrai in minte scena, dar nu ati comenta-o, nici chiar in cea mai profunda transa, decat daca ati vre.
- Teama de a nu mai putea iesi din starea de hipnoza. Deoarece Hipnoza este un proces natural prin care mintea trece in fiecare zi si deoarece intram si iesim in mod constant din transe, un pacient poate iesi din transa oricand vrea. Pacientii nu au nevoie de un hipnoterapeut pentru a iesi din transa. Eu numar de obicei de la 1 la 5 ptr a readuce pacientul in starea beta, dar lucrul acesta nu este necesar. Pacientul va reveni singur in starea beta. Totusi, numararea in ordine crescatoare faciliteaza procesul
- Teama de a nu-si aminti sugestiile primite dupa aceea. In afara cazului in care sunteti capabil sa intrati intr-o transa profunda, va veti aminti intotdeauna sugestiile sau scenele din timpul sedintei. Eu dau intotdeauna o sugestie posthipnotica (o sugestie care este menita sa actioneze multa vreme dupa iesirea din transa ) pentru ca pacientii sa-si aminteasca dupa ce se trezesc tot ce au trait sau au retrait. Termenul "se trezesc" nu este potrivit, deoarece pacientul nu este adormit, dar majoritatea oamenilor sunt obijnuiti cu aceasta descriere.
Singura situatie in care nu sugestionez pacientului pentru a-si aminti ceea ce a trait in starea de transa este atunci cand lucrez cu cineva care afectat emotional, iar scena respectiva este deosebit de traumatica. Daca simt ca pacientul nu poate suporta informatia, atunci ii dau sugestia sa o uite (hipnoamnezie ) . Oricare ar fi situatia, pacientul isi va aminti in cele din urma informatia sau scena cand sugestia posthipnotica isi va inceta actiunea (aproximativ 4 pana la 10 zile ) . Chiar si pacientii care intra in transa profunda isi vor aminti scena daca primesc sugestia posthipnotica potrivita.
- Frica de regresie temporala. Nu cunosc nici un caz in care o persoana sa fi patit ceva din cauza folosirii hipnozei. Eu am practicat mii de regresii, sondari ale mintii supraconstiente si progresii si pot oferi marturii personale asupra numeroaselor beneficii ale hipnozei. In toata perioada cat am practicat hipnoza, nu am vazut sau macar auzit de vreun efect negativ sau de vreo situatie neplacuta prin care sa fi trecut vreun pacient. In propria mea experienta, lucrul cel mai rau care putea sa se intample este nimic, ceea ce inseamna ca nu poate fi indusa transa hipnotica.
Hipnoza este pur si simplu un mod de relaxare si de lasare deoparte a mintii constiente, odata cu activarea mintii subconstiente, astfel incat sugestiile sa fie facute direct subconstientului si in acest fel pacientul sa fie capabil sa actioneze conform acestor sugestii cu o mai mare usurinta si eficienta
As vrea sa inchei acest articol cu o lista a catorva dintre numeroasele avantaje pe care le puteti obtine prin hipnopsihoterapie:
1. Eliminarea insomniei
2. Cresterea relaxarii si eliminarea tensiunilor
3. Cresterea concentrarii si o focalizare mai buna
4. Imbunatatirea memoriei
5. Imbunatatirea reflexelor
6. Cresterea increderii in sine
7. Controlul durerii
8. Imbunatatirea vietii sexuale
9. Imbunatatirea organizarii si a eficientei
10. Cresterea motivarii
11. Imbunatatirea relatiilor cu ceilalti
12. Incetinirea procesului de imbatranire
13. Facilitarea unui drum mai bun in cariera
14. Eliminarea anxietatii si a depresiei
15. Depasirea starii aparute in urma pierderii unei personae dragi
16. Eliminarea durerilor de cap, inclusive a migrenelor
17. Eliminarea alergiilor si a afectiunii pielii
18. Fortificarea sistemului imunitar pentru a rezista la orice boala
19. Eliminarea obiceiurilor proaste, a fobiilor si a altor tendinte negative (comportamente autodistructive )
20. Imbunatatirea capacitatii de a lua hotarari
21. Atragerea in viata dumneavoastra a unor oameni si a unor circumstante generale de mai buna calitate
22. Imbunatatirea capacitatii de a castiga si de a nu pierde bani
23. Eliminarea comportamentului obsesiv-compulsiv
24. Imbunatatirea calitatii generale a vietii
25. Imbunatatirea capacitatilor psihice - perceptie extrasenzoriala, meditatie, proiectie astrala (decorporalizare ), telepatie, sondarea mintii supraconstiente, etc
26. Eliinarea fricii de moarte prin cunoasterea vietii trecute si viitoare
27. Atragerea in viata a unui suflet-pereche
28. Stabilirea si mentinerea armoniei corpului, a mintii si a spiritului.
Primul nivel sau stadiu se numeste beta. Este nivelul starii de constienta deplina. Mintea functioneaza pe acest nivel aproximativ 16 ore in fiecare zi. Principalul scop al acestui nivel este reglarea diferitelor functii ale corpului care controleaza viata, ca bataile inimii, respiratia, functionarea rinichilor, etc. Circa 75 procente ale nivelului beta, sau ale mintii constiente, sunt folosite pentru monitorizarea acestor functii vitale ale corpului. Raman astfel numai 25 procente ale mintii constiente pentru a se ocupa de ceea ce reprezinta gandirea constienta.
Nivelul al 2-lea este numit alfa. Nivelul alfa corespunde mintii subconstiente si este cel cu care avem de-a face in hipnoza. Acest nivel este caracterizat de o eficienta a concentrarii de la 95 pana la 100%, mult superioara eficientei de 25% a nivelului constient sau beta. Ex. de activitati de nivelul alfa sunt hipnoza, meditatia, biofeedback-ul, visarea cu ochii deschisi, toropeala dinaintea somnului si momentele de la trezirea din somn. Hipnoza este o stare naturala a mintii. Nu este somn. Sunteti pe deplin constient atunci cand sunteti hipnotizat.
Urmatorul nivel al activitatii mentale se numeste teta. Aceasta parte a mintii inconstiente functioneaza in timpul somnului usor. Termenul constient inseamna treaz; inconstient semnifica starea opusa, lipsita de constienta.
Ultimul nivel este numit delta. Acesta corespunde somnului profund. La acest nivel, mintea inconstienta obtine cantitatea cea mai mare de odihna. Sugestiile nu sunt auzite la acest nivel. Nivelul acesta dureaza aproximativ intre 30-40 minute in fiecare noapte.
Cand ne trezim dimineata, iesim din starea naturala de hipnoza (alfa ), trecand la starea de deplina constienta (beta ) . Cand adormim noaptea trecem din starea beta (deplina constienta ) in alfa (hipnoza naturala ), apoi in teta (somn usor ) si delta (somn profund ), din nou in teta (somn usor ) si alfa, iar ciclul se repeta.
Experienta de a fi hipnoizat:
Daca sunteti hipnotizat, veti fi in starea alfa. Ce veti simti ? Cum este, mai exact, transa hipnotica ?
Hipnoza este pur si simplu lasarea la o parte a mintii constiente propriu-zise si adresarea direct mintii subconstiente. In nici un moment nu veti fi adormit.
Cand suntem pe deplin constienti (beta ), functioneaza atat mintea subconstienta, cat si cea constienta propriu-zisa. Experienta fizica a hipnozei va fi identica cu cea a deplinei constiente, cu trei exceptii.
In primul rand concentrarea va fi mai bine orientata, aproape 100% comparativ cu eficienta de 25% a mintii constiente propriu-zise. In al 2-lea rand, toti muschii corpului vor fi relaxati. (Unii oameni au o senzatie de plutire, altii simt caldura sau furnicaturi. Cei mai multi simt o greutate, mai ales in brate si picioare ) . In al 3-lea rand, este ceea ce eu numesc "imobilitate". Termenul nu este cu acuratete exact, pentru ca persoana este capabila sa-si miste orice parte a corpului. Pacientul hipnotizat nu vrea sa se miste, asa ca nu o face.
Astfel un pacient hipnotizat va fi intr-o stare de concentrare marita, relaxare completa si lipsita de miscare. Si simturile sunt mai alerte in transa, astfel incat in starea de hipnoza auzul, pipaitul, mirosul, etc. sunt mai clare. Asta este tot. Nu este vorba despre levitatie, catapultare sau orice fel de somn sau de efect zombie. Intre exemplele naturale, zilnice, de hipnoza se includ visarea cu ochii deschisi; adormirea naturala; de multe ori privitul la televizor; urmarirea miscarii stergatoarelor pe parbriz intr-o noapte ploioasa; urmarirea liminilor de pe marginile soselelor sau a liniilor albe dintre benzi (hipnoza de autostrada ) ; sau cititul unui roman si implicarea atat de adanca in subiect incat se pierde notiunea timpului.
Ganditi-va putin la visarea cu ochii deschisi. In starea aceasta va concentrati mintea asupra unei persoane, a unui loc sau eveniment, de obicei placut. Nu va mai intereseaza vremea, ora sau daca hainele va sunt largi sau stramte. Daca ar fi cineva cu dumneavoastra in camera cand visati cu ochii deschisi, probabil ca ar trebui sa pocneasca din degete sau sa va strige pe nume pentru a va atrage atentia. Aceasta este starea alfa si cel mai bun exemplu de hipnoza naturala. Toata lumea viseaza cu ochii deschisi, iar cei mai multi oameni petrec chiar 3 sau 4 ore pe zi in aceasta stare. Asadar, cei mai multi oameni se afla cel putin 3 sau 4 ore pe zi in starea de hipnoza naturala. Hipnoza este deci o stare naturala si normala a mintii. Nu implica nici un fel de pericol. De fapt, fara hipnoza naturala, stresul vietii de zi cu zi ne-ar omora.
Din moment ce simturile ne sunt mai ascutite, suntem mai putin expusi accidentelor sau altor forme de vatamare cand ne aflam in starea de hipnoza. Nu am cunostinta de nici un caz in care din cauza hipnozei vreun pacient sa fi suferit vreo lezare psihica sau fizica. O persoana care are un accident de masina noaptea tarziu poate fi victima hipnozei de autostrada, dar numai din cauza ca in mod normal atunci ar fi trebuie sa doarma, si in loc de aceasta era la volan.
Nivelurile hipnozei:
Ce se poate spune despre diferitele niveluri sau stadii de hipnoza? Astazi oamenii de stiinta deosebesc peste 50 de niveluri diferite de hipnoza, dar pentru simplificare eu voi imparti hipnoza in 3 niveluri principale.
1. Primul pas se numeste transa usoara. La acest nivel, pacientul este relaxat si probabil nu simte ca este hipnotizat. Desi regresiile si progresiile temporale se pot realiza si la acest nivel, informatiile obtinute sunt rudimentare. In plus, atunci cand am de-a face cu fobii (spaime ), obiceiuri, depresii etc., nivelul acesta are o eficienta limitata de acceptate a unor tehnici de educare complexe sau dificile. Circa 95% dintre oameni pot atinge acest nivel.
2. Al 2-lea se numeste transa medie. Este nivelul cu care eu prefer sa lucrez. La acest nivel pacientul este mai profund relaxat si poate accepta mai bine sugestiile dificile sau complexe. Este in stare sa traiasca si sa simta practic mai usor un eveniment sau o imagine in cadrul regresiei sau prograsiei temporale. La nivelul acesta pacientul poate fi constient de zgomotele din exterior, dar acestea nu-l distrag. Circa 70% dintre oameni pot atinge acest nivel.
3. Ultimul nivel este numit transa adanca sau somnambulistica. Acesta este nivelul de hipnoza preferat de un hipnotizator de scena, deoarece una dintre caracteristicile sale este "hipnoamnezia". Cu alte cuvinte, pacientul nu-si va aminti ce a spus sau a facut in transa daca nu i se specifica in mod explicit sa-si aminteasca dupa ce se trezeste. Numai circa 5% dintre oameni pot atinge acest nivel. Nivelul este caracterizat de asemenea prin halucinatii pozitive (vederea unui obiect care nu este prezent ), ca si prin halucinatii negative (incapacitatea de a vedea un obiect care este prezent ) .
Totusi, nici chiar la acest nivel foarte profund, pacientul nu poate fi determinat sa spuna sau sa faca ceva care ar contraveni codului sau etic sau moral. Vedeti deci ca o persoana hipnotizata nu este niciodata sub controlul altcuiva, ci numai al sau. Daca nu sunt interesat sa studiez o regresie sau nu sunt implicat in alt tip de cercetare, prefer sa nu lucrez la acest nivel. Nu ptr ca ar fi periculos, ci nenecesar.
Cine poate fi hipnotizat?
Asa cum am mentionat deja, unui procent de 95% dintre oameni li se poate induce macar o transa hipnotica usoara. Sunt intrebat adesea ce fel de oameni sunt cei mai buni pacienti pentru hipnoza si cum sunt cei care nu pot fi hipnotizati. Pacientii cei mai buni sunt oameni inteligenti (contrat parerii comune gresite ) care au o memorie excelenta, pot sa se concentreze, sa vizualizeze scene in cele mai mici detalii, isi pot exprima emotiile usor, nu sunt excesiv de critici si se pot implica atat de mult in subiectul unui film sau al unei carti incat timpul sa le treaca foarte repede. Copiii sunt pacienti foarte buni, datorita imaginatiei lor, respectului pentru autoritate si lipsei de rezistenta sau de scepticism. Cei mai buni pacienti copii pentru hipnoza sunt cei intre 8 si 10 ani.
Pacientii cei mai nepotriviti pentru hipnoza sunt cei care isi pot concentra atentia pentru un timp foarte scurt, au tendinta sa se orienteze mai degraba catre trecut si viitor decat spre prezent, sunt excesiv de critici, folosesc logica in locul emotiilor, au coeficient mic de inteligenta si dificultati mari de "a da drumul stransorii". Intarziatii mintal, persoanele senile, cele cu leziuni pe creier, cu incapacitatea de a intelege limbajul hipnotizatorului sau cu atitudini deosebit de cinice vor inhiba de asemenea inducerea unei transe hipnotice. Avand in vedere numarul de persoane sceptice cu care lucrez, stiu ca nu este nevoie ca pacientul sa creada in teoria reincarnarii sau chiar in vindecare pentru ca hipnoza sa aiba succes.
Autohipnoza:
Cand vorbesc despre hipnoza, ma refer la autohipnoza. Orice hipnoza este de fapt autohipnoza. Este imposibil sa hipnotizezi pe cineva impotriva vointei lui daca nu folosesc unele droguri, pe care eu nu le recomand si nu le folosesc niciodata ) . Astfel, in timpul unei sedinte de hipnoza, pacientul invata cum sa se hipnotizeze pe el insusi, folosing pentru aceasta serviciile unnui hipnoterapeut. Termenul pentru aceasta este heterohipnoza, insemnand hipnoza efectuata de altcineva (hetero inseamna "altul" ) .
Eu ii invat pe toti pacientii mei autohipnoza, pentru a se putea conditiona singuri pentru niveluri mai profunde de transa si a scurta timpuo necesar pentru inducerea transei hipnotice. Sunt multe cai de a invata autohipnoza, dar eu socotesc ca cea mai eficienta foloseste casete inregistrate.
Computerul nostru natural:
Hipnoza are loc in starea alfa, sau a mintii subconstiente, care poate fi descrisa mai bine ca un computer. La fel cum este programat sau alimentat cu informatii un computer, mintea subconstienta sufera continuu un proces de programare. Tot ce putem detecta prin intermediul celor cinci simturi sau prin perceptia extrasenzoriala (PES ) este stocat continuu in banca de memorie a mintii subconstiente. Deoarece mintea subconstienta, impreuna cu mintea constienta, functioneaza circa 16 ore zilnic, oamenii de stiinta estimeaza ca, in medie, creierului uman i se prezinta un milion de informatii separate zilnic, pe care le inmagazineaza.
Fiecare informatie este stocata in creier in ceea ce se numeste "engrama". Daca inmultiti un milion cu 365 si apoi cu varsta pe care o aveti, va veti face o idee despre cat de multe engrame folositi. Oamenii de stiinta estimeaza ca minte omeneasca medie contine 70 bilioane de engrame. Cum un bilion este o mie de miliarde, iar un miliard o mie de milioane, puteti vedea ca pana si o persoana de 70 de ani si-a folosit numai o parte din engramele sale.
Deseori se intalnesc multe conceptii gresite si spaime fara rost in legatura cu hipnoza:
- Conceptia gresita a substituirii simptomului existent cu un altul. Asa cum am mentionat, folosind regresia pentru a vedea care sunt cauzele tendinte negative, iar apoi tehnici de purificare pentru a elimina definitiv problema, simptomele nu sunt substituite, ci definitiv inlaturate.
- Conceptia gresita a preluarii controlului asupra mintii pacientului. Am discutat mai inainte in acest articol despre faptul ca nimeni nu poate fi hipnotizat impotriva vointei lui. Chiar si un hipnoterapeut dintre cei mai versati are nevoie de cooperarea pacientului pentru a-i putea induce o transa. Singura persoana capabila de a controla mintea subconstienta a pacientului este pacientul insusi. Orice hipnoza este autohipnoza si este un fenomen natural.
- Conceptia gresita ca in timpul transei sunt revelate secrete sau alte informatii. Daca pacientul nu vrea sa reveleze o informatie, aceasta va ramane ascunsa in mintea sa. Pentru a descrie acest lucru psihologic folosing expresia "ego-ul nu poate fi detasat". De exemplu, daca intr-o regresit intr-o viata trecuta v-ati vedea intr-o situatie stanjenitoare sau chiar umilitoare, ati retrai in minte scena, dar nu ati comenta-o, nici chiar in cea mai profunda transa, decat daca ati vre.
- Teama de a nu mai putea iesi din starea de hipnoza. Deoarece Hipnoza este un proces natural prin care mintea trece in fiecare zi si deoarece intram si iesim in mod constant din transe, un pacient poate iesi din transa oricand vrea. Pacientii nu au nevoie de un hipnoterapeut pentru a iesi din transa. Eu numar de obicei de la 1 la 5 ptr a readuce pacientul in starea beta, dar lucrul acesta nu este necesar. Pacientul va reveni singur in starea beta. Totusi, numararea in ordine crescatoare faciliteaza procesul
- Teama de a nu-si aminti sugestiile primite dupa aceea. In afara cazului in care sunteti capabil sa intrati intr-o transa profunda, va veti aminti intotdeauna sugestiile sau scenele din timpul sedintei. Eu dau intotdeauna o sugestie posthipnotica (o sugestie care este menita sa actioneze multa vreme dupa iesirea din transa ) pentru ca pacientii sa-si aminteasca dupa ce se trezesc tot ce au trait sau au retrait. Termenul "se trezesc" nu este potrivit, deoarece pacientul nu este adormit, dar majoritatea oamenilor sunt obijnuiti cu aceasta descriere.
Singura situatie in care nu sugestionez pacientului pentru a-si aminti ceea ce a trait in starea de transa este atunci cand lucrez cu cineva care afectat emotional, iar scena respectiva este deosebit de traumatica. Daca simt ca pacientul nu poate suporta informatia, atunci ii dau sugestia sa o uite (hipnoamnezie ) . Oricare ar fi situatia, pacientul isi va aminti in cele din urma informatia sau scena cand sugestia posthipnotica isi va inceta actiunea (aproximativ 4 pana la 10 zile ) . Chiar si pacientii care intra in transa profunda isi vor aminti scena daca primesc sugestia posthipnotica potrivita.
- Frica de regresie temporala. Nu cunosc nici un caz in care o persoana sa fi patit ceva din cauza folosirii hipnozei. Eu am practicat mii de regresii, sondari ale mintii supraconstiente si progresii si pot oferi marturii personale asupra numeroaselor beneficii ale hipnozei. In toata perioada cat am practicat hipnoza, nu am vazut sau macar auzit de vreun efect negativ sau de vreo situatie neplacuta prin care sa fi trecut vreun pacient. In propria mea experienta, lucrul cel mai rau care putea sa se intample este nimic, ceea ce inseamna ca nu poate fi indusa transa hipnotica.
Hipnoza este pur si simplu un mod de relaxare si de lasare deoparte a mintii constiente, odata cu activarea mintii subconstiente, astfel incat sugestiile sa fie facute direct subconstientului si in acest fel pacientul sa fie capabil sa actioneze conform acestor sugestii cu o mai mare usurinta si eficienta
As vrea sa inchei acest articol cu o lista a catorva dintre numeroasele avantaje pe care le puteti obtine prin hipnopsihoterapie:
1. Eliminarea insomniei
2. Cresterea relaxarii si eliminarea tensiunilor
3. Cresterea concentrarii si o focalizare mai buna
4. Imbunatatirea memoriei
5. Imbunatatirea reflexelor
6. Cresterea increderii in sine
7. Controlul durerii
8. Imbunatatirea vietii sexuale
9. Imbunatatirea organizarii si a eficientei
10. Cresterea motivarii
11. Imbunatatirea relatiilor cu ceilalti
12. Incetinirea procesului de imbatranire
13. Facilitarea unui drum mai bun in cariera
14. Eliminarea anxietatii si a depresiei
15. Depasirea starii aparute in urma pierderii unei personae dragi
16. Eliminarea durerilor de cap, inclusive a migrenelor
17. Eliminarea alergiilor si a afectiunii pielii
18. Fortificarea sistemului imunitar pentru a rezista la orice boala
19. Eliminarea obiceiurilor proaste, a fobiilor si a altor tendinte negative (comportamente autodistructive )
20. Imbunatatirea capacitatii de a lua hotarari
21. Atragerea in viata dumneavoastra a unor oameni si a unor circumstante generale de mai buna calitate
22. Imbunatatirea capacitatii de a castiga si de a nu pierde bani
23. Eliminarea comportamentului obsesiv-compulsiv
24. Imbunatatirea calitatii generale a vietii
25. Imbunatatirea capacitatilor psihice - perceptie extrasenzoriala, meditatie, proiectie astrala (decorporalizare ), telepatie, sondarea mintii supraconstiente, etc
26. Eliinarea fricii de moarte prin cunoasterea vietii trecute si viitoare
27. Atragerea in viata a unui suflet-pereche
28. Stabilirea si mentinerea armoniei corpului, a mintii si a spiritului.
Cabinet de hipno-psihoterapie Boghianu Nicoleta
Recomandă acest cabinet