Forta perspectivei pozitive

Inapoi Video Autor: Paul McKenna
Forta perspectivei pozitive

"Modul in care traiesti este influentat de perspectiva pe care o ai asupra vietii. In functie de intelesul pe care il dam fiecarei situatii si fiecarui eveniment, vom simti si vom actiona in mod diferit"

In urma cu cativa ani, l-am intalnit pe actorul Will Smith la o petrecere. I-am spus ca imi place ce face si ca este o sursa pozitiva de inspiratie pentru multi oameni. El s-a oprit, m-a privit, s-a gandit la ce i-am spus si mi-a raspuns: "Multumesc. Multumesc foarte mult." Apoi, a continuat: "Dar trebuie sa recnosc ca mie mi-a fost usor pentru ca sunt negru."
Cand i-am cerut mai multe explicatii cu privire la acest punct de vedere extraordinar, mi-a spus ca, inca de cand era copil, s-a folosit plin de forta perspectivei. In orice situatie, cauta un mod sincer si extrem de selectiv de a gandi, care il facea sa se simta optimist si nerabdator sa treaca la actiune.
Unii oameni reusesc mereu sa priveasca lucrurile dintr-o perspectiva pozitiva. Ei au abilitatea de a incadra orice situatie intr-o perspectiva care le permite sa o rezolve cu succes. Ei reusesc sa transforme o situatie aparent negativa intr-una pozitiva. Acesti oameni vad intotdeauna partea plina a paharului, indiferent cat de gol il vedem noi.
In urma cu ceva vreme, am intalnit un fost ofiter in Fortele Aeriene Britanice, pe nume John Nichol, care fusese impuscat in misiune in timpul Razboiului din Golf. Capturat de catre irakieni, John fusese supus unor torturi groaznice. Cand l-am intrebat cum a reusit sa supravietuieasca acestor chinuri, mi-a explicat punctul sau de vedere: stia, ca, indiferent ce s-ar fi intamplat, la un moment dat, torturile si durerea aveau sa inceteze. Ori temnicerii sau aveau sa se plictiseasca, ori el avea sa lesine. Desi era constient ca se afla intr-o situatie cumplita, punctul sau de vedere (faptul ca stia ca aceasta situatie va lua sfarsit ) a fost cel care i-a dat puterea sa treaca peste toate acestea.
Iti poti schimba viata daca adopti puncte de vedere pozitive, iar lectia de azi te va invata cum sa faci acest lucru.

Mass-media si semnificatia
O persoana care comunica extrem de eficient poate reformula aproape orice context privindu-l dintr-o noua perspectiva sau dandu-i o interpretare diferita. De fapt, exista atatea interpretari in mass-media de astazi, incat singurul lucru de care poti fi sigur este acela ca, daca nu-ti asumi responsabilitatea pentru propriile puncte de vedere altcineva o va face in locul tau.
• Agentiile de publicitate primesc o multime de bani pentru a pune produsele clientilor in cea mai buna lumina posibila. Ele fac acest lucru promovand ideea ca, intr-un fel sau altul, produsele lor te vor face mai atragator, mai sanatos, mai fericit si mai stilat.
• Departamentele de relatii publice se ocupa cu "cosmetizarea" adevarului, astfel incat sa prezinte punctul tau de vedere in cea mai buna lumina posibila.
• Directorii de marketing, politicienii si chiar Biserica au devenit experti in plasarea produselor si serviciilor lor, precum si a punctelor lor de vedere cu privire la cum ar trebui sa ne traim vietile, punandu-le intr-un context care le fac sa para sofisticate, demne de a fi luate in considerare si de dorit.
• Agentiile de stiri ne modeleaza viziunea asupra lumii prin selectarea stirilor ce urmeaza a fi prezentate. In loc sa ne ajute sa ne formam pareri obiective cu privire la evenimentele care au loc in lume, de cele mai multe ori, mecanismul alegerii stirilor se rezuma la criteriul ratingului

La fel cum un fotograf iti arata ceea ce este important intr-o poza prin lucrurile pe care le hotaraste sa le includa in cadrul ei, intelesurile pe care le atribuim evenimentelor din viata noastra sunt cauzate de acele situatii pe care le-am trait si pe care am ales sa le consideram importante. Interpretarea pe care o dam fiecarei situatii depinde de ceea ce alegem sa includem sau sa excludem din cadrul perspectivei noastre.
De fapt, totul este relativ. Consideri ca o situatie este dureroasa pentru ca o compari cu alta mai fericita. Unul dintre exemplele mele preferate in acest sens apartine unei studente aflate la colegiu, care le-a scris parintilor urmatoarea scrisoare:

"Dragi parinti,
Imi cer scuze ca va scriu atat de tarziu, dar instrumentele mele de scris au fost distruse odata cu apartamentul, care a fost mistuit de flacari intr-un incendiu. Am iesit din spital, iar doctorul mi-a spus ca sunt sanatoasa si ca voi putea duce o viata normala in continuare. Un tanar frumos, pe nume Pete, m-a salvat din flacari si a fost atat de dragut, incat m-a invitat sa impartim apartamentul lui. Este un om bun, amabil si provine dintr-o familie buna, deci cred ca veti fi bucurosi sa aflati ca ne-am casatorit saptamana trecuta. Stiu ca veti fi si mai fericiti cand veti afla ca, in curand, veti deveni bunici.
De fapt, n-a existat nici un incendiu, n-am fost spitalizata, nu m-am casatorit si nu sunt nici insarcinata, dar am picat examenul la biologie si voiam sa fiu sigura ca, atunci cand va voi da aceasta veste, o veti privi din perspectiva corespunzatoare.
Cu dragoste,
Fiica voastra"

Un alt exemplu, mult mai dramatic decat cel precedent, de punere a unei situatii in perspectiva corespunzatoare este cel al unui prieten. Timp de luni de zile, prietenul meu s-a tot plans ca ii este teama ca, in curand, va implini 40 de ani, iar mai tanara sa prietena nu vrea sa-l ia de barbat. Oricat de mult am incercat sa-l conving de contrar, el insista asupra "celui mai rau lucru care i s-ar putea intampla": sa ajunga la varsta de 40 de ani neinsurat.
Intr-o zi, am observat ca prea mai relaxat si nu se mai plangea din cauza situatiei in care se afla. Cand l-am intrebat ce a produs aceasta schimbare, mi-a raspuns ca prietena sa descoperise de curand ca va avea o tumoare la san. Desi, in cele din urma, tumoarea s-a dovedit a fi benigna, el si-a dat seama ca, in comparatie cu perspectiva de a o pierde din cauza cancerului, faptul ca inca nu era insurat cu ea era doar un neajuns minor.
Nu uita! Avantajul de a putea sa hotarasti modul in care pui lucrurile in perspectiva este cel care iti va oferi mai multe solutii. Mai multe solutii ne ofera o flexibilitate mai mare in gandire si, asa cum vei vedea in cateva clipe, o flexibilitate mai mare in gandire conduce catre o abilitate crescuta de a influenta rezultatul oricarei situatii.

Flexibilitatea inseamna putere
In urma cu multi ani de zile, elicele navelor erau fixate cu buloane de metal. Explicatia era aceea ca, fiind facute din cele mai rezistente materiale, acestea aveau sa fie mai durabile si mai sigure. Din pacate, buloanele erau atat de rigide, incat, daca se loveau de un obiect dur, se distrugeau. In prezent, elicele se fixeaza cu ajutorul mansoanelor flexibile de cauciuc: desi, aparent, sunt mai putin rezistente decat omoloagele lor din metal, acestea sunt mai durabile si mai sigure datorita flexibilitatii lor.
In mod similar, cercetatorii din domeniul destul de noii stiinte a ciberneticii au descoperit ca persoana cea mai puternica dintr-un grup dat este, fara exceptie, si cea mai flexibila in gandire. Individul care detine cele mai multe puncte de vedere are si cele mai multe solutii si, prin urmare, cea mai mare sansa de a controla rezultatul oricarei situatii date.
Arta de a-ti schimba perspectiva negativa asupra lumii intr-una optimista nu consta in ignorarea problemelor, ci in faptul de a detine suficienta flexibilitate in gandire pentru a alege un punct de vedere care sa fie in avantajul, si nu in detrimentul tau. Cand lucrez cu copii care trebuie sa treaca printr-o interventie chirurgicala, ii invat sa priveasca totul ca pe un joc; pe adulti, ii invat sa-si transforme teama in nerabdare, iar amanarea recompensei in "momentul perfect ales de univers".

Nu exista "esec"
Una dintre cele mai importante lectii pe care le-am invatat de la oamenii de succes cu care am lucrat de-a lungul anilor a fost acela ca "esecul" este o atitudine, nu un rezultat. Cu alte cuvinte, n-are nici o legatura cu rezultatele la care ajungi, ci cu perspectiva din care privesti lucrurile.
De ex., dupa ce incercase de 700 de ori fara succes sa inventeze becul, Thomas Edison a fost intrebat de un reporter de la New York Times cum se simte un om care a esuat de 700 de ori.
Marele inventator i-a raspuns printr-un exemplu clasic de perspectiva optimista:
Nu am esuat de 700 de ori. N-am esuat nici macar o data. Am reusit sa demonstrez ca cele 700 de metode nu functioneaza. Cand voi elimina toate metodele care nu functioneaza, o voi descoperi pe cea care va functiona.

O chestiune de perspectiva
Una dintre cele mai puternice arme pe care le folosim in fiecare zi pentru a obtine perspective diferite este, in acelasi timp, si una foarte simpla: intrebarile.
De intrebarile pe care le punem depind acuratetea perceptiilor noastre, precum si succesele, placerea, furia, bucuria sau mirarea de care avem parte in fiecare zi. Unii oameni pe care i-am intalnit sau cu care am lucrat nu mai pot iesi dintr-o anumita situatie sau sufera din cauza ca isi pun mereu aceleasi intrebari cu nunante negative.
Sa luam de ex. intrebarea: "De ce nu pot sa rezolv aceasta situatie?". Ea presupune ca: a ) trebuie facut ceva pentru a rezolva situatia si b ) tu nu poti sa o rezolvi.
Ca sa intelegi intrebarea, mintea ta incepe sa caute in mod automat toate motivele pentru care "tu nu poti face acel lucru", indiferent de ce solutii gasesti la problema respectiva. Indiferent de raspunsurile pe care le gasesti, tu accepti premisa majora a intrebarii.
In mod alternativ, inchipuie-ti ca te intrebi: "Cum sa rezolv acest lucru in cel mai usor mod cu putinta?". Aceasta intrebare presupune ca: a ) aceasta situatie are o rezolvare, b ) exista mai multe cai prin care ai putea sa o rezolvi si c ) poate fi rezolvata intr-un mod simplu. Aceste presupuneri sau supozitii functioneaza ca o busola care cauta solutii pentru rezolvarea problemei.
Intrebarile te ajuta sa te concentrezi asupra esentei problemelor si vei avea doar de castigat de pe urma concentrarii. Daca standardul tau de viata este unul scazut, analizeaza-ti intrebarile pe care ti le pui si gandeste-te cum sa le reformulezi pentru a vedea lucrurile dintr-o perspectiva pozitiva.
Iata cateva exemple de intrebari pe care ti le pui in mod obisnuit, dar care nu te ajuta cu nimic:
• De ce toate astea mi se intampla numai mie?
• De ce nu ma plac?
• De ce nu pot sa slabesc?
Acum, pune-ti o alta intrebare:
Cum pot sa-mi pun aceasta problema, astfel incat sa ma indrepte catre o directie pozitiva?
Hai sa invatam cum ne putem ajuta aceste intrebari. Incepe prin a-ti pune intrebari care pleaca de la o premisa pozitiva, precum:
• Care este cea mai eleganta metoda de a rezolva aceasta problema?
• La cate metode de rezolvare a acestei probleme ma pot gandi?
• Care este cea mai usoara metoda de a ma opri din...?
Aceste intrebari iti vor determina creierul sa caute informatii noi si sa te plaseze intr-o stare de spirit noua si energica. Daca nu esti multumit de raspuns, schimba intrebarea sau continua sa intrebi pana cand primesti raspunsul care te multumeste. Creierul tau va continua sa caute pentru tine pana cand va gasi un raspuns satisfacator.

-Continuarea in articolul urmator-
Cabinet de hipno-psihoterapie Boghianu Nicoleta

Cabinet de hipno-psihoterapie Boghianu Nicoleta



Recomandă
Recomandă acest cabinet

Dați o notă și scrieți câteva cuvinte despre experiența dvs pozitivă legată de acest cabinet.

Toate campurile sunt obligatorii.
Penalizăm cabinetele cu autorecomandări!

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp