Forta autosugestiilor pozitive

Inapoi Video Autor: Paul McKenna
Forta autosugestiilor pozitive
Hipnotizatorul din capul tau

Dupa ce urmaresc spectacolele mele, oamenii imi spun ca deseori sunt uimiti de puternicul efect al sugestiilor hipnotice pe care le fac in timpul spectacolului. Insa ei nu-si dau seama ca fac la randul lor subconstientului sugestii la fel de puternice toata ziua.
De ex., atunci cand esti pe cale sa incerci ceva pentru prima oara, iti spui: "Pun pariu ca va fi distractiv!" sau iti spui lucruri precum: "Nu pot face asta", "Cine te crezi" sau chiar "Mai bine nici n-as mai incerca deloc - mie oricum nu-mi iese nimic"?
Cu totii avem nevoie de vocea noastra interioara, pentru a ne ajuta sa ne gasim calea in lume. Este util sa-ti poti spune lucruri precum: "Trebuie sa-mi aduc aminte sa-l sun pe Frank" sau "Imi place cum arata" ori "Da-te din cale - vine masina!"
Insa folosim mult prea des puterea vorbelor pentru noi insisi cu scopul de a impune limite, determinandu-ne sa renuntam la a mai face ceva inainte de a incerca macar.
Majoritatea oamenilor se autosugestioneaza mereu pentru a experimenta sentimente negative, lipsa de actiune si de incredere, iar apoi se intreaba de ce se simt atat de rau!
Imagineaza-ti ca cineva care ar locui in aceeasi casa cu tine ar atrage mereu atentia asupra tuturor lucrurilor care sunt in neregula cu tine si cu viata ta pe un ton extrem de enervant. Cat ti-ar lua pana sa vrei s-o dai pe persoana respectiva afara din casa ta si s-o alungi din viata ta?
Mintea ta este singurul loc unde esti pe deplin stapan. Iar daca vocea ce salasluieste in capul tau nu te sustine, e timpul s-o inlocuiesti cu una care te sprijina. Asta pentru ca, fie ca-ti place sau nu, rezultatele pe care le obtii in viata au de-a face numai cu ceea ce iti tot spune respectiva voce.

Ce sugerezi?
Ca un experiment, asculta-ti vocea interioara pe parcursul zilei de astazi si fii atent la numarul de sugestii negative pe care ti le dai. Poate vrei sa le si notezi, ca sa ti le poti scoate din cap si sa le vezi exact asa cum sunt ele.
De fapt, saptamana viitoare, ori de cate ori te surprinzi spunand in minte ceva negativ despre tine, vreau sa faci urmatorul lucru:
Inceteaza!
Ca sa fim clari - nu-ti sugerez sa pretinzi ca esti perfect. Dar, atunci cand vorbesti cu tine insuti intr-un mod pozitiv, obtii mai multe rezultate pozitive.
Ceea ce hranesti devine mai puternic si, pe masura ce incetezi sa te mai critici si incepi in schimb sa te bucuri de tine, nu numai ca vei incepe sa te simti mai bine, dar vei deveni si mai puternic si mai increzator in mod natural pe zi ce trece.

Dincolo de afirmatii
Numeroase carti de dezvoltare personala propovaduiesc doctrina "afirmatiilor" - fraze pozitive despre tine, menite sa fie repetate cu voce tare de sute de ori pe zi pentru ca mintea sa-ti fie programata la modul pozitiv.
Insa a spune ceva cu voce tare nu are nici pe departe acelasi impact asupra sentimentelor si comportamentelor tale precum faptul de a auzi aceleasi lucruri in gand. Iar daca-ti spui lucruri minunate in exterior, in vreme ce vocea ta interioara iti spune ca sunt numai vrajeli, sugestiile vocii tale interioare vor avea castig de cauza de fiecare data.
Exercitiul de pe pagina urmatoare te va ajuta sa folosesti forta vocii tale interioare pentru a atinge niveluri ridicate de incredere. Dupa ce vei fi pus in practica aceasta tehnica de mai multe ori in cursul zilei de astazi, continua s-o folosesti cat mai des posibil in urmatoarele saptamani, pana cand acest comportament devine un obicei.

"Vorbele bune valoreaza mult si costa putin." - George Herbert

Filmele din mintea ta
O abilitate naturala
Ai auzit vreodata pe cineva spunan: "Pur si simplu nu ma vad facand acest lucru"?
Aceasta propozitie functioneaza mai mult decat oricare alta ca un ordin catre subconstient, care iti blocheaza accesul la cele mai intime resurse de incredere.
Potrivit experientei pe care am acumulat-o, oricine are capacitatea de a vizualiza. Ca sa-ti dovedesti acest lucru, raspunde la urmatoarele intrebari:
-Ce culoare are usa ta de la intrare?
-Pe ce parte e clanta?
Pentru a raspunde la oricare dintre aceste intrebari, ai fost nevoit sa-ti folosesti fantezia si sa creezi o imagine. Aceste imagini nu vor fi de "calitate fotografica" - iar acesta e un lucru bun. Trebuie sa fim capabili sa intelegem diferenta dintre real si imaginar.
Sa incercam un experiment...
As vrea sa-ti amintesti o perioada in care te simteai bine. Revino in acea perioada ca si cum te-ai intors in acele vremuri chiar acum. Vezi ce vedeai, auzi ce auzeai si simte-te la fel de bine cum te simteai atunci. Retraieste aceasta amintire de cateva ori, amintindu-ti detalii noi de fiecare data...
Motivul pentru care probabil ca te simti foarte bine acum este unul simplu:
Sistemul nervos al omului nu poate face diferenta dintre o experienta reala si una imaginara, dar itnensa.
Cand ne revin in minte anumite amintiri placute, recream sentimentul de fericire asociat cu acestea. Atunci cand ne gandim la unele perioade din trecut in care ne simteam rau, recream si sentimentele respective.
Dar, ca si in cazul vocii interioare, nu conteaza numai ceea ce alegem sa ne reprezentam mintal, ci si modul cum facem acest lucru.
De ex.:
Retraieste amintirea aceea placuta, dar de data aceasta la scara mult mai mare. Imaginea sa fie mult mai mare, mai luminoasa si mai colorata. Fa acest lucru chiar acum!
In general, imaginile mai mari, mai luminoase si mai colorate au o intensitate emotionala mai mare decat cele mici, anoste si estompate.
Aceeasi tehnica poate fi folosita cu scopul de a extrage emotia dintr-o amintire neplacuta...
Gandeste-te la o experienta usor neplacuta din trecut. Iesi usor din corpul tau, astfel incat sa-ti poti vedea ceafa pe masura ce indepartezi tot mai mult imaginea amintirii. In momentul in care se afla la o distanta de cel putin 6 metri, micsoreaza imaginea si extrage-i culoarea, pentru a deveni alb-negru. Vazand ceea ce s-a intamplat cu dublura ta "din departare", o poti face sa dispara treptat, pana cand ajunge sa fie doar o frantura estompata si indepartata a trecutului tau...

Ce film ruleaza in fata ochilor tai?
Toti atletii campioni folosesc in mod deliberat vizualizarea ca instrument de perfectionare, imaginandu-si de nenumerate ori ca sunt castigatorii unei competitii, pana cand mintea si corpul lor ajung sa stie exact ce vor sa faca.
Pe masura ce devii tot mai constient de lumea ta interioara, iti vei da seama ca, toata ziua, si tu rulezi in mintea ta filmulete, in mod inconstient. Aceste "filme ale mintii" iti afecteaza sentimentele si, unul dupa altul, iti determina nivelurile increderii si ale comportamentului interior.
De ex., daca trebuie sa faci o prezentare, iar tu nu-ti imaginezi decat filmulete in care pari sa ai emotii si uiti ce voiai sa spui, iti vei induce sentimente de teama si jena care te vor face sa-ti fie groaza de prezentare.
Pe de alta parte, daca in mintea ta creezi un film cu un grup prietenos de persoane care sunt fascinate de ceea ce ai de zis si iti imaginezi ca vorbele curg usor si ca iti captivezi pe deplin publicul, atunci te vei simti mult mai sigur de tine in ceea ce priveste prezentarea.
Exista numeroase aplicatii ale acestui principiu si foarte multe dovezi stiintifice care il sustin. Noile cercetari in domeniul "arhitecturii mentale" au aratat ca anumite tipare consecvente de gandire si comportament au condus la schimbari de natura fizica ale formei creierului, sugerand faptul ca exista o baza fiziologica autentica pentru repetitie si pentru "practicarea perfecta" ce conduce la succesul oricarei initiative.
Atunci cand renumitul antrenor de fotbal american Vince Lombardi a preluat echipa Green Bay Packers, primul lucru pe care l-a facut a fost acela de a insista ca, din acel moment inainte, singurele rezumate ale sezonului pe care echipa avea voie sa le urmareasca sa fie cele cu propriile meciuri de succes - si, dintre acestea, numai cele de un succes rasunator, care decursesera de minune.
Fiziologia lui era simpla - devii ceea ce exersezi. Echipa Green Bay Packers a castigat dupa aceea primele 2 editii ale finalei campionatului de fotbal american si a devenit una dintre cele mai mari echipe din istoria fotbalului american

Foloseste-ti corpul pentru a-ti schimba viata
Postura campionilor
Mintea si corpul tau se afla intr-o stransa legatura, in ceea ce se numeste "o bucla cibernetica". Acest lucru inseamna ca gandurile tale iti afecteaza corpul, iar modul cum iti folosesti corpul iti afecteaza gandurile. Mai simplu spus, se influenteaza reciproc.
Gandeste-te la un cunoscut de-al tau care e deprimat. Veo observa ca tinuta lui nu este mai niciodata dreapta. El tinde sa stea cocarjat, iar miscarile sale sunt incete.
Acum compara-l pe acesta cu campionii din sport, cu liderii din lumea afacerilor si cu personalitatile de succes din showbiz. Observa ce au in comun posturile lor. Cel mai adesea vei observa ca acestia stau "mandri", dar relaxati. Se misca indraznet, cu incredere.

Un strop de putere
Cu multi ani in urma, la o expozitie pe tema sanatatii, am trecut pe langa un barbat maruntel, cu fata de tocilar, imbracat intr-un costum de arte martiale. Eu si prietenul meu am inceput sa stam de vorba cu el despre aikido. El ne-a explicat ca aikido este o arta martiala de aparare care consta in folosirea energiei adversarului impotriva sa, in vreme ce tu iti pastrezi echilibrul interior.
Spre marea noastra incantare, a fost de acord sa ne faca o demonstratie. Mi-a cerut sa-l imping usor si, cum era cu peste 30 de centrimetri mai scund decat mine, nu mi-a fost deloc greu sa-l fac sa se dezechilibreze.
Apoi a zambit si mi-a spus: "Acum impinge-ma din nou!" Am facut cum mi-a cerut, dar ceva se schimbase - nu se misca absolut deloc. Mi-a spus sa-l imping si mai tare, asa ca l-am impins cat de tare am putut, dar parca era din beton.
A zambit din nou si mi-a spus: "Roaga-l pe prietenul tau sa te ajute". Eu si amicul meu solid ne-am chinuit apoi impreuna, dar in zadar. Cineva a trecut pe acolo sa-l intrebe ceva, la care barbatul maruntel a raspuns cu calm, in timp ce noi gemeam si-l impingeam fara nici un succes.
Cand, intr-un final, am renuntat, l-am intrebat cum Dumnezeu a reusit sa faca asa ceva. El ne-a explicat ca, atunci cand ne indreptam atentia catre centrul corpului, devenim mai puternici d.p.d.v. fizic si psihologic.
Apoi m-a rugat sa ma gandesc la un lucru sau la o persoana pe care am considerat-o stresanta - atunci mi-a venit imediat imediat in cap seful meu! Apoi mi-a spus sa uit cu totul in camera si de lumea din jur si "sa-mi pun creierul in burta". Am zis sa-ncerc si mi-am indreptat atentia direct in stomac. M-a apasat cu forta pe umar, dar abia daca simteam ceva. M-am simtit nu doar mai puternic dpdv fizic, ci si mai calm. Cand mi-a cerut sa ma gandesc din nou la seful meu, am observat ca nu ma mai simteam stresat - ma simteam puternic.
Cabinet de hipno-psihoterapie Boghianu Nicoleta

Cabinet de hipno-psihoterapie Boghianu Nicoleta



Recomandă
Recomandă acest cabinet

Dați o notă și scrieți câteva cuvinte despre experiența dvs pozitivă legată de acest cabinet.

Toate campurile sunt obligatorii.
Penalizăm cabinetele cu autorecomandări!

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp