Dezvoltarea increderii in sine si a valorii personale
Dezvoltarea increderii in sine si a valorii personale
Daca gandesti despre tine ca esti un ratat si te imaginezi ca pe un ratat, vei da gres. Gandeste-te la succes! Da-ti seama ca esti nascut pentru a reusir, pentru a castiga. Imagineaza-te plin de succes, fericit si liber si vei deveni asa! Orice crezi si simti ca este adevarat in mintea ta se materializeaza in subconstient si este pus in practica. Aceasta este legea mintii, fara deviatii, imuabila, atemporala si de neschimbat. Ai incredere si vei depasi toate obstacolele.
Pot exista nenumarate motive pentru care o persoana se bucura de succes in cariera sau in afaceri si alta nu. De-a lungul multor ani in care am interactionat cu oameni - bogati si saraci, faimosi si obisnuiti, lideri si sustinatori - am observat ca cel mai important element, care face ca o persoana sa se bucure sau nu de succes, este felul in care acea persoana simte despre sine. Cei care se iubesc cu adevarat, care se considera oameni de valoare, au mult mai multe sanse sa se bucure de succes in vietile lor decat aceia care se iubesc mai putin.
Ce au in plus oamenii de succes fata de ceilalti oameni? Respectul de sine sau increderea in sine. Au incredere in ei si in puterile lor interioare.
Respectul de sine - ingredientul de baza al increderii in sine
Respectul de sine se defineste cel mai bine ca fiind sentimentul de plenitudine pe care il ai fata de tine insuti. Oamenii cu un respect de sine ridicat cred ca au mai multe sanse de reusita in ceea ce isi propun. Se respecta si stiu ca alti oameni ii respecta. Aceasta nu inseamna ca sunt intotdeauna plini de optimism, indiferent de situatie, si ca zambesc si sunt glumeti tot timpul. Cu totii avem zile proaste si perioade in care totul pare sa mearga prost. Oamenii cu un respect de sine ridicat pot accepta asta fara sa se lase coplesiti.
Respectul de sine este parte integranta a increderii in sine. Inainte de a fi multumit de deciziile pe care le iei, trebuie sa crezi in tine. Trebuie sa crezi cu adevarat in valoarea ta. Daca nu ai respect de sine, cum poti fi sigur ca deciziile pe care le iei sunt valoroase?
De ce nu au oamenii incredere in sine? Unul dintre motivele cele mai intalnite este acela ca poate au dat gres in trecut, intr-o anumita activitate, si se tem ca acest lucru sa nu se intample din nou. Un alt motiv este acela ca alti oameni - adesea profesorii sau chiar propriii parinti - nu au fost satisfacuti de performantele pe care le-au avut in scoala sau in alte domenii, si asta le-a dat un sentiment de inferioritate.
Cu toate acestea, unii s-au bucurat de succes, urmat apoi de un soi de esec si au lasat ca acel esec sa le domine mintile si sa-i condamne la o lipsa de incredere in orice ar fi facut.
Cheia ca sa-ti schimbi parerea despre tine este in subconstientul tau. Singura cale de a ajunge la subconstient este prin intermediul mintii. Subconstientul tau este controlat intotdeauna de o idee dominanta. Subconstientul va accepta pe cea mai puternica dintre doua afirmatii contradictorii. Daca spui: „Am nevoie de incredere in mine, dar nu o pot obtine; incerc din rasputeri; ma fortez sa ma rog; ma folosesc de toata vointa", trebuie sa-ti dai seama ca eroarea este prezenta in efortul pe care il faci. Unii oameni incearca sa se foloseasca de „vointa" ca sa-si schimbe viata. Ca sa obtii rezultate este necesar sa indepartezi gandurile negative din subconstient. Nu poti obliga subconstientul sa accepte ideile doar prin exercitarea vointei. Astfel de incercari sunt sortite esecului si primesti opusul a ceea ce ai dorit. Cand te concentrezi asupra vointei, nu faci decat sa dai forte noi, in subconstient, lucrului pe care vrei sa-l invingi. De ex., atunci cand un fumator, incercand sa renunte la obicei, se foloseste de vointa, va repeta cuvintele: „Nu voi fuma!" Subconstientul se concentreaza atunci pe actiunea de a fuma. Daca, in loc de asta, fumatorul se concentreaza asupra bucuriilor aduse de renuntarea la fumat - respiratie curata, proaspata, fara mirosuri neplacute si alte beneficii -, subconstientul va raspunde pe masura.
Daca inlocuiesti cu ganduri pozitive gandurile negative din mintea ta, acestea se vor infiltra in subconstient.
Niciodata sa nu te consideri un ratat
Esti guvernat de estimarile, planurile si convingerile tale. Si nu de convingerea altcuiva despre tine. Daca cineva iti spune: „Esti un ratat, nu vei reusi sa faci ceva ca lumea niciodata", ce vei face? Iti vei spune: ?Ceea ce spune o alta persoana despre mine este irelevant. Sunt nascut pentru a invinge, pentru a reusi. Trebuie sa reusesc! Voi reusi intr-un fel unic si remarcabil".
De fiecare data cand o persoana spune ca vei avea un esec, trebuie sa fie un stimul care sa-ti intareasca increderea in forta subconstientului tau, care nu da gres niciodata. Cu alte cuvinte, nu da vina pe altii pentru nereusitele tale! Nu da vina pe curcumstante! Oamenii de succes reusesc sa depaseasca conditiile precare. Cu siguranta, vor fi esecuri, dar asta nu inseamna ca esti un ratat. Ai in tine puterea creatoare ca sa invingi esecul si sa te bucuri de succes. Nu esti controlat de alta persoana. Cealalta persoana nu are puterea de a te manipula decat daca ii permiti sa faca acest lucru.
Respectul de sine creste odata cu fiecare succes obtinut. Va creste chiar si atunci cand, ocazional, vei avea un esec, daca vei tine minte ca puterea iti apartine in continuare si vei crede in ea, iar aceasta incredere va fi dovedita de faptele tale.
Esti ceea ce crezi ca esti. Te modelezi dupa imaginea pe care o ai despre tine in mintea ta. Respectul de sine si increderea in sine nu sunt decat proiectii ale imaginii tale despre tine. Daca iti vei pastra o imagine puternic pozitiva despre tine, vei fi o persoana mai fericita si vei avea mai mult succes. Vei depasi orice obstacol - indiferent cat de dificil ar fi - si iti vei indeplini obiectivele propuse.
Cea mai mare nevoie a ta este aceea de a crede in tine, in ceea ce faci si in destinul tau. Increderea in tine este si mai mare atunci cand crezi cu adevarat ca esti creatia lui Dumnezeu si ca, avandu-l pe Dumnezeu alaturi, totul este posibil.
Hotaraste-te acum, chiar in acest minut. Poti avea tot ceea ce iti doresti sa ai, si lucrurile pe care le vrei se vor indeplini, atata vreme cat crezi. Tine minte o vorba din batrani: „Fii sigur ca ai dreptate si mergi inainte". Nu lasa pe nimeni si nimic sa-ti zdruncine convingerile! Fa ca aceasta sa devina parte a gandirii tale. Avand o astfel de convingere vei reusi si vei avansa in viata.
Creeaza un scenariu pozitiv pentru viata ta
Psihologii ne spun ca fiecare isi creeaza un scenariu pentru propria-i viata. Acest scenariu poate fi un optimist sau pesimist, unul care ne poate face fericiti sau care ne poate crea probleme, unul care reflecta atitudini pozitive si respect de sine sau unul in care negativismul ne domina vietile sau ne este chiar potrivnic. Barbatii si femeile care au parte de esecuri la inceputul carierei sunt predispusi sa-si piarda increderea in sine si respectul de sine. Aceste esecuri timpurii le afecteaza psihicul. Inconstient, isi pot crea un scenariu plin de esecuri - si vor fi niste ratati, daca nu isi reinnoiesc increderea in ei.
Daca ti-ai trasat un scenariu cu esecuri, acesta iti va domina gandurile si actiunile. Te vei considera intotdeauna un ratat si vei fi intotdeauna un ratat. Daca nu rescrii acest scenariu, esti condamnat la esec si nefericire pentru toata viata.
Multi oameni de succes nu se nasc cu succesul implantat in genele lor. Povestile acestor mari oameni arata adesea cum au trebuit sa invinga saracia, tristetea si ceea ce pareau a fi obstacole de netrecut, inainte de a-si atinge obiectivele.
Au facut aceasta prin rescrierea scenariului lor mintal si schimbarea imaginii negative pe care o aveau despre ei insisi cu o imagine pozitiva. Cu determinare, munca sustinuta si dedicata, au inceput sa aiba succesul pe care si l-au dorit.
Nimeni nu ar fi putut sa inceapa mai de jos decat Frederick Douglass. S-a nascut sclav pe o plantatie de bumbac. In ceea ce priveste imbunatatirea starii in care se afla, el era intr-o situatie lipsita de sperante si de prieteni. Atunci cand si-a dat seama de starea de umilinta si de lipsa de speranta in care se afla, Douglass si-a spus: „Iata-ma, sunt sclav. Indiferent de cat de ambitios as fi sau cat de nerabdator as fi sa scap din aceasta situatie, nu am nicio posibilitate de a face asta, pentru ca m-am nascut in sclavie. Nu am nicio sansa sa primesc educatie sau sa incep o viata in afara acestei plantatii".
Daca si-ar fi pus problema astfel, s-ar mai fi vorbit astazi despre Frederick Douglass? Cu siguranta, nu. Ar fi trait si ar fi murit la fel ca alte milioane de sclavi. Dar el a avut dorinta de a invinge. In loc sa spune: „Nu pot si nu vreau", el a spus „Pot si vreau sa lupt ca sa scap de conditia umilitoare de sclav".
Si-a creat un scenariu, chemand in ajutor imensa putere latenta, care salasluieste in fiecare fiinta umana si care raspunde intotdeauna chemarilor noastre si a invins toate obstacolele, aparent de netrecut, care stateau intre el si libertate si educatie. A invatat alfabetul de pe afisele lipite pe pereti, de pe bucati de ziar si dintr-un vechi almanah, pe care l-a gasit pe plantatie. Nu a vazut niciodata o carte adevarata pana ce nu a invatat sa citeasca.
Pornind de la aceste mici victorii, obtinute in acel mediu neprielnic, acest sclav a reusit sa-si castige libertatea si sa-si continue educatia. Si-a creat o reputatie internationala, ca un campion al rasei asuprite, pentru a carei cauza si-a dedicat viata. Munca sa l-a dus in atentia presedintelui Statelor Unite ale Americii, care l-a numit ambasador in Haiti.
Si tu poti rescrie scenariul care te tine cufundat in adancul vietii. Presupune daruire si efort neintrerupte, dar, daca vrei sa iesi din acel abis, poti si intr-adevar trebuie sa o faci.
Acestia sunt cativa pasi care trebuie urmati:
• Iubeste-te. Daca nu te respecti cu adevarat, nu poti astepta ca altii sa te respecte si sa te iubeasca.
• Ai incredere in tine. Nu ezita sa iei decizii legate de viata ta. Daca iti stabilesti obiectivele si ai incredere ca vei reusi, nu trebuie sa-ti fie frica sa iei deciziile care te vor ajuta sa atingi acele obiective.
• Pune accentul pe latura pozitiva. Desigur, vei avea cateva esecuri, dar nu te impiedica de ele. Concentreaza-te asupra realizarilor de zi cu zi, si scenariul succesului va primi forte noi. Respectul de sine este supus degradarii. Trebuie alimentat si improspatat tot timpul. Este improspatat de cuvinte, de fapte, de atitudini, de experienta si de propria determinare de a-l mentine.
• Fixeaza-ti standarde ridicate. Atunci cand obtii un mic succes, bucura-te, dar nu te complace in aceasta situatie. Foloseste aceste mici succese ca stimulent ca sa obtii realizari mai mari.
• Repeta-ti adaugiul facut celebru de filosoful francez Emile Coue: „In fiecare zi, in orice fel, imi este din ce in ce mai bine".
Tine-ti discursuri incurajatoare
Sunt momente in care respectul de sine are nevoie sa fie impulsionat. Pune-te in rolul antrenorului unei echipe. Atunci cand echipa nu are rezultate, si antrenorul trebuie sa o motiveze, el sau ea tine un discurs. Folosind cuvinte bine alese, antrenorul introduce entuziasmul, increderea in sine si nu doar dorinta de a castiga, ci si hotararea de a depune toate eforturile pentru indeplinirea obiectivului. Individual, si noi avem nevoie de discursuri de incurajare. Avem nevoie de incurajari atunci cand entuziasmul ne scade, cand suntem tristi, atunci cand am suferit un esec. Atunci cand increderea in noi insine scade, si taria ne este zdruncinata. Dar unde este antrenorul?
Noi trebuie sa fim propriul nostru antrenor. Ca sa schimbi scenariul din mintea ta, trebuie sa-ti tii un discurs de incurajare. Spune-ti ca esti bun, ca esti invingator, ca ai reusit in trecut si ca vei reusi din nou. Tinandu-ti acest discurs, iti plantezi radacinile respectului de sine adanc in minte si, repetand tot timpul acest discurs, aceste radacini vor ajunge in subconstient si vor deveni radacinile comportamentului tau.
Respectul de sine ne urmareste toata viata. In tinerete, ne impingem de la spate, la maturitate, ne sustine si ne reinnoieste la batranete.
Obisnuieste-te sa inlocuiesti acele cuvinte negative din scenariul tau cu alte cuvinte pozitive. In locul cuvintelor de disperare, planteaza-le pe acelea ale sperantei, in locul cuvintelor esecului, pune-le pe acelea ale succesului, in locul cuvintelor de infrangere, gandeste-te la cuvintele victoriei, in locul cuvintelor de ingrijorare, adauga cuvinte de incurajare, in locul cuvintelor de apatie, planteaza-le pe acelea ale entuziasmului, in locul cuvintelor urii, foloseste-le pe acelea ale iubirii. Inlocuieste toate cuvintele negative cu cele ale respectului de sine si, la fel cum ziua urmeaza noptii, respectul de sine si increderea iti vor primeni viata.
Infrunta si invinge obstacolele
Increderea in sine poate fi zdruncinata de o contralovitura. Planurile nu se indeplinesc, apar piedici neasteptate si totul pare sa se prabuseasca. Acum este momentul sa-ti reinnoiesti increderea in tine. Acum este timpul sa folosesti toate rezervele primite de la Dumnezeu, sa infrunti si sa invingi problema. Vei reusi, iar succesul te va conduce la o marire a respectului pe care il ai fata de tine.
Cei mai buni manageri sunt de acord ca increderea in sine trebuie sa fie direct proportionala cu importanta obstacolului, dand astfel o importanta mai mare experientei dobandite. La inceputul carierei sale, A.G. Lafley, care ulterior a devenit presedintele consiliului de administratie al companiei Procter & Gamble, a fost insarcinatul cu afaceri al companiei sale pentru Asia, in timpul unui mare cutremur care s-a produs in Japonia si a avut drept consecinta prabusirea economiilor asiatice. El declara ca a reusit sa-si conduca afacerile printre aceste obstacole majore prin pastrarea increderii in sine si fixarea ideii ca o persoana invata de 10 ori mai mult intr-o perioada de criza decat intr-una obisnuita.
In mod similar, Jeff Immelt, care ocupa in prezent functia de presedinte al consiliului de administratie al companiei General Electric, a devenit cunoscut in timpul unei crize. In 1988, cand milioane de compresoare de frigider au avut probleme de functionare, presedintele de atunci al companiei, Jack Welch, l-a insarcinat sa rezolve situatia, desi Immelt nu avea experienta anterioara in ceea ce priveste frigiderele. El declara ca nu ar fi ajuns presedinte in ziua de astazi, daca nu ar fi rezolvat acea situatie „imposibila", o situatie pe care multi dintre angajatii GE o vedeau ca pe un obstacol de netrecut.
Un alt exemplu de depasire a unui obstacol serios este acela al presedintelui consiliului de administratie al Cisco, John Chambers. Este bine-cunoscut ca unul dintre oratorii cei mai dinamici, electrizanti din lumea afacerilor. Memoreaza suficient din prezentare incat sa para ca nu a fost pregatita inainte. Coboara de pe podium ca sa se adreseze individual oamenilor. Este un vrajitor, ale carui duscursuri au fost caracterizate ca „uimitoare", de jurnalistii economici.
Este greu de crezut ca acest om bine articulat a trebuie sa depaseasca obstacole majore, ca sa capete increderea in sine, care sa-i permita sa stea in picioare, in fata unei audiente.
Si ce anume i-a dat aceasta incredere in sine? Puterea pe care a castigat-o fiind nevoit sa lupte cu dislexia. Ca sa poata reusi sa vorbeasca in fata unei audiente de orice fel, Chambers a trebuit sa adopte un regim de munca spartan. In loc sa se planga de aceasta dificultate, a folosit provocarea pentru a se transforma pe sine. Spunea ca dislexia l-a fortat sa aiba o viziune de ansamblu in loc sa se piarda in detalii. Acest lucru i-a imbunatatie discursul, pentru ca publicul se plictiseste atunci cand intra in detalii. Boala l-a fortat, de asemenea, sa memoreze parti importante din prezentarile sale si sa se pregateasca mai bine ca oricare alt vorbitor, dand astfel prezentarilor sale un aer proaspat. Atunci cand un material memorat este prezentat cu vivacitate, nu este plictisitor, opusul unor cuvinte citite de pe hartie. John Chambers nu este doar un supravietuitor al unui grav handicap din copilarie. Nu a lasat acest handicap sa-i domine viata. A muncit din greu pentru a-si dezvolta increderea in sine si, ca rezultat, este un lider in lumea afacerilor, care vorbeste convingator si clar despre visurile oamenilor, despre valoarea produselor sale si despre Marele Film pe care vrem cu totii sa-l vedem.
Inceteaza sa te mai pedepsesti!
Ceea ce accepti integral in minte se va pune in practica, indiferent de conditiile, circumstantele si fortele implicate. Rosteste aceste adevaruri: „Avansarea este a mea, succesul este al meu, calea de actiune este a mea, bunastarea este a mea". Facand asta, aceste adevaruri se vor sedimenta in subconstientul tau, mediumul creator, iar lucrurile frumoase vor incepe sa se intample in viata ta.
O secretara de la un birou de avocatura i s-a plans pastorului ei: „Nu am voie niciodata sa fac pauza. Seful si ceilalti oameni din birou sunt rai si cruzi cu mine. Rudele mele m-au nedreptatit acasa intreaga viata. Parca sunt urmarita de un blestem. Nu sunt buna de nimic. Ar trebui sa ma arunc intr-un lac".
Pastorul i-a explicat ca, la nivel mintal, ea insasi se trateaza cu cruzime si ca autoflagelarea si plangerea de mila trebuie sa aiba substantialitate si confirmare in planul real al vietii. Daca esti rau cu tine insuti, oamenii vor fi si ei rai cu tine, indiferent unde ai merge in acest univers. Crezi despre tine ca esti un vierme, atunci toata lumea te va calca in picioare. Cu alte cuvinte, atitudinile si actiunile celor din jurul ei atestau si confirmau starea ei interioara.
A incetat imediat sa se mai pedepseasca. Si-a imaginat ca este felicitata de angajatorul ei pentru activitatea eficienta. Si-a imaginat, de asemenea, ca seful ii anunta o crestere de salariu. A raspandit consecvent dragoste si o stare de bine spre seful si colegii de serviciu. Sustinadu-si imaginea mentala de cateva ori pe zi, timp de mai multe saptamani, a fost foarte surprinsa atunci cand angajatorul ei nu numai ca a felicitat-o pentru munca depusa, dar a si promovat-o intr-un post superior de conducere, dupa cateva luni. In doar cateva ore, ea si-a dat seama de minunile pe care le poate face subconstientul. A gasit cheia care a deschis usa de la camera comorii.
Sa nu spui: „Nu pot"! Spune: „Voi face"!
Norman Cousins, editor al „The Atlantic Monthly" si autorul cartiilor „Anatomy of an Illness" si „Human Options", este un ex. graitor al felului in care puterea subconstientului ne ajuta sa eliberam din noi resurse nefolositoare.
Cousins a fost afectat de o boala care aproape ca i-a paralizat gatul, bratele, mainile, degetele si picioarele. Spitalizat, el a fost diagnosticat ca suferind de o afectiune serioasa a tesuturilor conjunctive. Doctorul i-a spus: „Sansele dumneavoastra de recuperare integrala sunt de 1 la 500".
La inceput, Cousins i-a lasat pe doctor si personalul spitalului „sa-si faca treaba". I-au fost administrate medicamente, au fost facute teste, toate confirmand diagnosticul si prognosticul negativ.
Dar Cousins a refuzat sa-si accepte soarta. A crezut cu tarie ca rasul, increderea si vointa de a trai au valoare terapeutica.
Cousins a pus la punct un plan pentru urmarirea emotiilor pozitive. Planul sau se baza pe resursele medicale, sistemele de sprijin, rasul si dragostea familiei sale. A iesit din spital, a inchiriat o camera la un hotel, si-a angajat o sora si a inceput sa urmareasca filme de comedie si programe de televiziune. Zece minute de ras copios, cu gura pana la urechi, ii aduceau 2-3 ore de somn lipsit de dureri in primele luni.
Saptamana dupa saptamana, Norman Cousins a castigat puteri; an dupa an, mobilitatea lui s-a imbunatatit. A crezut cu tarie ca experienta sa a fost o dovada a dorintei de a trai si a puterii increderii in sine de a elibera si a dezlantui enormele puteri din interiorul naturii umane. Cousins a trait o viata activa si productiva in urmatorii 16 ani.
Profita de toate fortele
Increderea sta la baza oricarei realizari. Exista o putere imensa in convingerea ca putem face un anumit lucru. Oamenii care au mare incredere in ei insisi sunt scutiti de foarte multe incertitudini, de la pozitionarea corecta intr-un anumit spatiu, sau timp pana la indoieli legate de inzestrarea lor sau de frica privitoare la viitor.
Asemenea celor mai multi dintre oameni, chiar daca in acest moment nu te bucuri de mare succes in viata, probabil ca esti destul de eficient in unele lucruri pe care le faci. Poate ca nu esti cel mai bun din departamentul tau, dar poate ai anumite capabilitati speciale in unele privinte ale postului, care te vor face sa fii respectat. Poate nu ai fost un sportiv la fel de bun precum colegii tai de clasa, dar ai dat dovada de talent la orele de desen. Poate nu castigi la fel de multi bani ca vecinii tai, dar poti repara orice se strica la tine in casa si la ei.
Este omeneste sa fii ingrijorat de slabiciunile tale, si asta ii stimuleaza pe unii oameni sa le imbunatateasca, dar ii face pe multi sa se simta inferiori. In loc sa te framanti din cauza lucrurilor pe care nu le faci bine, lauda in minte lucrurile la care te pricepi. Rezultatul: respectul de sine si increderea in sine vor creste si te vor propulsa spre succes in orice vei intreprinde.
Daca gandesti despre tine ca esti un ratat si te imaginezi ca pe un ratat, vei da gres. Gandeste-te la succes! Da-ti seama ca esti nascut pentru a reusir, pentru a castiga. Imagineaza-te plin de succes, fericit si liber si vei deveni asa! Orice crezi si simti ca este adevarat in mintea ta se materializeaza in subconstient si este pus in practica. Aceasta este legea mintii, fara deviatii, imuabila, atemporala si de neschimbat. Ai incredere si vei depasi toate obstacolele.
Pot exista nenumarate motive pentru care o persoana se bucura de succes in cariera sau in afaceri si alta nu. De-a lungul multor ani in care am interactionat cu oameni - bogati si saraci, faimosi si obisnuiti, lideri si sustinatori - am observat ca cel mai important element, care face ca o persoana sa se bucure sau nu de succes, este felul in care acea persoana simte despre sine. Cei care se iubesc cu adevarat, care se considera oameni de valoare, au mult mai multe sanse sa se bucure de succes in vietile lor decat aceia care se iubesc mai putin.
Ce au in plus oamenii de succes fata de ceilalti oameni? Respectul de sine sau increderea in sine. Au incredere in ei si in puterile lor interioare.
Respectul de sine - ingredientul de baza al increderii in sine
Respectul de sine se defineste cel mai bine ca fiind sentimentul de plenitudine pe care il ai fata de tine insuti. Oamenii cu un respect de sine ridicat cred ca au mai multe sanse de reusita in ceea ce isi propun. Se respecta si stiu ca alti oameni ii respecta. Aceasta nu inseamna ca sunt intotdeauna plini de optimism, indiferent de situatie, si ca zambesc si sunt glumeti tot timpul. Cu totii avem zile proaste si perioade in care totul pare sa mearga prost. Oamenii cu un respect de sine ridicat pot accepta asta fara sa se lase coplesiti.
Respectul de sine este parte integranta a increderii in sine. Inainte de a fi multumit de deciziile pe care le iei, trebuie sa crezi in tine. Trebuie sa crezi cu adevarat in valoarea ta. Daca nu ai respect de sine, cum poti fi sigur ca deciziile pe care le iei sunt valoroase?
De ce nu au oamenii incredere in sine? Unul dintre motivele cele mai intalnite este acela ca poate au dat gres in trecut, intr-o anumita activitate, si se tem ca acest lucru sa nu se intample din nou. Un alt motiv este acela ca alti oameni - adesea profesorii sau chiar propriii parinti - nu au fost satisfacuti de performantele pe care le-au avut in scoala sau in alte domenii, si asta le-a dat un sentiment de inferioritate.
Cu toate acestea, unii s-au bucurat de succes, urmat apoi de un soi de esec si au lasat ca acel esec sa le domine mintile si sa-i condamne la o lipsa de incredere in orice ar fi facut.
Cheia ca sa-ti schimbi parerea despre tine este in subconstientul tau. Singura cale de a ajunge la subconstient este prin intermediul mintii. Subconstientul tau este controlat intotdeauna de o idee dominanta. Subconstientul va accepta pe cea mai puternica dintre doua afirmatii contradictorii. Daca spui: „Am nevoie de incredere in mine, dar nu o pot obtine; incerc din rasputeri; ma fortez sa ma rog; ma folosesc de toata vointa", trebuie sa-ti dai seama ca eroarea este prezenta in efortul pe care il faci. Unii oameni incearca sa se foloseasca de „vointa" ca sa-si schimbe viata. Ca sa obtii rezultate este necesar sa indepartezi gandurile negative din subconstient. Nu poti obliga subconstientul sa accepte ideile doar prin exercitarea vointei. Astfel de incercari sunt sortite esecului si primesti opusul a ceea ce ai dorit. Cand te concentrezi asupra vointei, nu faci decat sa dai forte noi, in subconstient, lucrului pe care vrei sa-l invingi. De ex., atunci cand un fumator, incercand sa renunte la obicei, se foloseste de vointa, va repeta cuvintele: „Nu voi fuma!" Subconstientul se concentreaza atunci pe actiunea de a fuma. Daca, in loc de asta, fumatorul se concentreaza asupra bucuriilor aduse de renuntarea la fumat - respiratie curata, proaspata, fara mirosuri neplacute si alte beneficii -, subconstientul va raspunde pe masura.
Daca inlocuiesti cu ganduri pozitive gandurile negative din mintea ta, acestea se vor infiltra in subconstient.
Niciodata sa nu te consideri un ratat
Esti guvernat de estimarile, planurile si convingerile tale. Si nu de convingerea altcuiva despre tine. Daca cineva iti spune: „Esti un ratat, nu vei reusi sa faci ceva ca lumea niciodata", ce vei face? Iti vei spune: ?Ceea ce spune o alta persoana despre mine este irelevant. Sunt nascut pentru a invinge, pentru a reusi. Trebuie sa reusesc! Voi reusi intr-un fel unic si remarcabil".
De fiecare data cand o persoana spune ca vei avea un esec, trebuie sa fie un stimul care sa-ti intareasca increderea in forta subconstientului tau, care nu da gres niciodata. Cu alte cuvinte, nu da vina pe altii pentru nereusitele tale! Nu da vina pe curcumstante! Oamenii de succes reusesc sa depaseasca conditiile precare. Cu siguranta, vor fi esecuri, dar asta nu inseamna ca esti un ratat. Ai in tine puterea creatoare ca sa invingi esecul si sa te bucuri de succes. Nu esti controlat de alta persoana. Cealalta persoana nu are puterea de a te manipula decat daca ii permiti sa faca acest lucru.
Respectul de sine creste odata cu fiecare succes obtinut. Va creste chiar si atunci cand, ocazional, vei avea un esec, daca vei tine minte ca puterea iti apartine in continuare si vei crede in ea, iar aceasta incredere va fi dovedita de faptele tale.
Esti ceea ce crezi ca esti. Te modelezi dupa imaginea pe care o ai despre tine in mintea ta. Respectul de sine si increderea in sine nu sunt decat proiectii ale imaginii tale despre tine. Daca iti vei pastra o imagine puternic pozitiva despre tine, vei fi o persoana mai fericita si vei avea mai mult succes. Vei depasi orice obstacol - indiferent cat de dificil ar fi - si iti vei indeplini obiectivele propuse.
Cea mai mare nevoie a ta este aceea de a crede in tine, in ceea ce faci si in destinul tau. Increderea in tine este si mai mare atunci cand crezi cu adevarat ca esti creatia lui Dumnezeu si ca, avandu-l pe Dumnezeu alaturi, totul este posibil.
Hotaraste-te acum, chiar in acest minut. Poti avea tot ceea ce iti doresti sa ai, si lucrurile pe care le vrei se vor indeplini, atata vreme cat crezi. Tine minte o vorba din batrani: „Fii sigur ca ai dreptate si mergi inainte". Nu lasa pe nimeni si nimic sa-ti zdruncine convingerile! Fa ca aceasta sa devina parte a gandirii tale. Avand o astfel de convingere vei reusi si vei avansa in viata.
Creeaza un scenariu pozitiv pentru viata ta
Psihologii ne spun ca fiecare isi creeaza un scenariu pentru propria-i viata. Acest scenariu poate fi un optimist sau pesimist, unul care ne poate face fericiti sau care ne poate crea probleme, unul care reflecta atitudini pozitive si respect de sine sau unul in care negativismul ne domina vietile sau ne este chiar potrivnic. Barbatii si femeile care au parte de esecuri la inceputul carierei sunt predispusi sa-si piarda increderea in sine si respectul de sine. Aceste esecuri timpurii le afecteaza psihicul. Inconstient, isi pot crea un scenariu plin de esecuri - si vor fi niste ratati, daca nu isi reinnoiesc increderea in ei.
Daca ti-ai trasat un scenariu cu esecuri, acesta iti va domina gandurile si actiunile. Te vei considera intotdeauna un ratat si vei fi intotdeauna un ratat. Daca nu rescrii acest scenariu, esti condamnat la esec si nefericire pentru toata viata.
Multi oameni de succes nu se nasc cu succesul implantat in genele lor. Povestile acestor mari oameni arata adesea cum au trebuit sa invinga saracia, tristetea si ceea ce pareau a fi obstacole de netrecut, inainte de a-si atinge obiectivele.
Au facut aceasta prin rescrierea scenariului lor mintal si schimbarea imaginii negative pe care o aveau despre ei insisi cu o imagine pozitiva. Cu determinare, munca sustinuta si dedicata, au inceput sa aiba succesul pe care si l-au dorit.
Nimeni nu ar fi putut sa inceapa mai de jos decat Frederick Douglass. S-a nascut sclav pe o plantatie de bumbac. In ceea ce priveste imbunatatirea starii in care se afla, el era intr-o situatie lipsita de sperante si de prieteni. Atunci cand si-a dat seama de starea de umilinta si de lipsa de speranta in care se afla, Douglass si-a spus: „Iata-ma, sunt sclav. Indiferent de cat de ambitios as fi sau cat de nerabdator as fi sa scap din aceasta situatie, nu am nicio posibilitate de a face asta, pentru ca m-am nascut in sclavie. Nu am nicio sansa sa primesc educatie sau sa incep o viata in afara acestei plantatii".
Daca si-ar fi pus problema astfel, s-ar mai fi vorbit astazi despre Frederick Douglass? Cu siguranta, nu. Ar fi trait si ar fi murit la fel ca alte milioane de sclavi. Dar el a avut dorinta de a invinge. In loc sa spune: „Nu pot si nu vreau", el a spus „Pot si vreau sa lupt ca sa scap de conditia umilitoare de sclav".
Si-a creat un scenariu, chemand in ajutor imensa putere latenta, care salasluieste in fiecare fiinta umana si care raspunde intotdeauna chemarilor noastre si a invins toate obstacolele, aparent de netrecut, care stateau intre el si libertate si educatie. A invatat alfabetul de pe afisele lipite pe pereti, de pe bucati de ziar si dintr-un vechi almanah, pe care l-a gasit pe plantatie. Nu a vazut niciodata o carte adevarata pana ce nu a invatat sa citeasca.
Pornind de la aceste mici victorii, obtinute in acel mediu neprielnic, acest sclav a reusit sa-si castige libertatea si sa-si continue educatia. Si-a creat o reputatie internationala, ca un campion al rasei asuprite, pentru a carei cauza si-a dedicat viata. Munca sa l-a dus in atentia presedintelui Statelor Unite ale Americii, care l-a numit ambasador in Haiti.
Si tu poti rescrie scenariul care te tine cufundat in adancul vietii. Presupune daruire si efort neintrerupte, dar, daca vrei sa iesi din acel abis, poti si intr-adevar trebuie sa o faci.
Acestia sunt cativa pasi care trebuie urmati:
• Iubeste-te. Daca nu te respecti cu adevarat, nu poti astepta ca altii sa te respecte si sa te iubeasca.
• Ai incredere in tine. Nu ezita sa iei decizii legate de viata ta. Daca iti stabilesti obiectivele si ai incredere ca vei reusi, nu trebuie sa-ti fie frica sa iei deciziile care te vor ajuta sa atingi acele obiective.
• Pune accentul pe latura pozitiva. Desigur, vei avea cateva esecuri, dar nu te impiedica de ele. Concentreaza-te asupra realizarilor de zi cu zi, si scenariul succesului va primi forte noi. Respectul de sine este supus degradarii. Trebuie alimentat si improspatat tot timpul. Este improspatat de cuvinte, de fapte, de atitudini, de experienta si de propria determinare de a-l mentine.
• Fixeaza-ti standarde ridicate. Atunci cand obtii un mic succes, bucura-te, dar nu te complace in aceasta situatie. Foloseste aceste mici succese ca stimulent ca sa obtii realizari mai mari.
• Repeta-ti adaugiul facut celebru de filosoful francez Emile Coue: „In fiecare zi, in orice fel, imi este din ce in ce mai bine".
Tine-ti discursuri incurajatoare
Sunt momente in care respectul de sine are nevoie sa fie impulsionat. Pune-te in rolul antrenorului unei echipe. Atunci cand echipa nu are rezultate, si antrenorul trebuie sa o motiveze, el sau ea tine un discurs. Folosind cuvinte bine alese, antrenorul introduce entuziasmul, increderea in sine si nu doar dorinta de a castiga, ci si hotararea de a depune toate eforturile pentru indeplinirea obiectivului. Individual, si noi avem nevoie de discursuri de incurajare. Avem nevoie de incurajari atunci cand entuziasmul ne scade, cand suntem tristi, atunci cand am suferit un esec. Atunci cand increderea in noi insine scade, si taria ne este zdruncinata. Dar unde este antrenorul?
Noi trebuie sa fim propriul nostru antrenor. Ca sa schimbi scenariul din mintea ta, trebuie sa-ti tii un discurs de incurajare. Spune-ti ca esti bun, ca esti invingator, ca ai reusit in trecut si ca vei reusi din nou. Tinandu-ti acest discurs, iti plantezi radacinile respectului de sine adanc in minte si, repetand tot timpul acest discurs, aceste radacini vor ajunge in subconstient si vor deveni radacinile comportamentului tau.
Respectul de sine ne urmareste toata viata. In tinerete, ne impingem de la spate, la maturitate, ne sustine si ne reinnoieste la batranete.
Obisnuieste-te sa inlocuiesti acele cuvinte negative din scenariul tau cu alte cuvinte pozitive. In locul cuvintelor de disperare, planteaza-le pe acelea ale sperantei, in locul cuvintelor esecului, pune-le pe acelea ale succesului, in locul cuvintelor de infrangere, gandeste-te la cuvintele victoriei, in locul cuvintelor de ingrijorare, adauga cuvinte de incurajare, in locul cuvintelor de apatie, planteaza-le pe acelea ale entuziasmului, in locul cuvintelor urii, foloseste-le pe acelea ale iubirii. Inlocuieste toate cuvintele negative cu cele ale respectului de sine si, la fel cum ziua urmeaza noptii, respectul de sine si increderea iti vor primeni viata.
Infrunta si invinge obstacolele
Increderea in sine poate fi zdruncinata de o contralovitura. Planurile nu se indeplinesc, apar piedici neasteptate si totul pare sa se prabuseasca. Acum este momentul sa-ti reinnoiesti increderea in tine. Acum este timpul sa folosesti toate rezervele primite de la Dumnezeu, sa infrunti si sa invingi problema. Vei reusi, iar succesul te va conduce la o marire a respectului pe care il ai fata de tine.
Cei mai buni manageri sunt de acord ca increderea in sine trebuie sa fie direct proportionala cu importanta obstacolului, dand astfel o importanta mai mare experientei dobandite. La inceputul carierei sale, A.G. Lafley, care ulterior a devenit presedintele consiliului de administratie al companiei Procter & Gamble, a fost insarcinatul cu afaceri al companiei sale pentru Asia, in timpul unui mare cutremur care s-a produs in Japonia si a avut drept consecinta prabusirea economiilor asiatice. El declara ca a reusit sa-si conduca afacerile printre aceste obstacole majore prin pastrarea increderii in sine si fixarea ideii ca o persoana invata de 10 ori mai mult intr-o perioada de criza decat intr-una obisnuita.
In mod similar, Jeff Immelt, care ocupa in prezent functia de presedinte al consiliului de administratie al companiei General Electric, a devenit cunoscut in timpul unei crize. In 1988, cand milioane de compresoare de frigider au avut probleme de functionare, presedintele de atunci al companiei, Jack Welch, l-a insarcinat sa rezolve situatia, desi Immelt nu avea experienta anterioara in ceea ce priveste frigiderele. El declara ca nu ar fi ajuns presedinte in ziua de astazi, daca nu ar fi rezolvat acea situatie „imposibila", o situatie pe care multi dintre angajatii GE o vedeau ca pe un obstacol de netrecut.
Un alt exemplu de depasire a unui obstacol serios este acela al presedintelui consiliului de administratie al Cisco, John Chambers. Este bine-cunoscut ca unul dintre oratorii cei mai dinamici, electrizanti din lumea afacerilor. Memoreaza suficient din prezentare incat sa para ca nu a fost pregatita inainte. Coboara de pe podium ca sa se adreseze individual oamenilor. Este un vrajitor, ale carui duscursuri au fost caracterizate ca „uimitoare", de jurnalistii economici.
Este greu de crezut ca acest om bine articulat a trebuie sa depaseasca obstacole majore, ca sa capete increderea in sine, care sa-i permita sa stea in picioare, in fata unei audiente.
Si ce anume i-a dat aceasta incredere in sine? Puterea pe care a castigat-o fiind nevoit sa lupte cu dislexia. Ca sa poata reusi sa vorbeasca in fata unei audiente de orice fel, Chambers a trebuit sa adopte un regim de munca spartan. In loc sa se planga de aceasta dificultate, a folosit provocarea pentru a se transforma pe sine. Spunea ca dislexia l-a fortat sa aiba o viziune de ansamblu in loc sa se piarda in detalii. Acest lucru i-a imbunatatie discursul, pentru ca publicul se plictiseste atunci cand intra in detalii. Boala l-a fortat, de asemenea, sa memoreze parti importante din prezentarile sale si sa se pregateasca mai bine ca oricare alt vorbitor, dand astfel prezentarilor sale un aer proaspat. Atunci cand un material memorat este prezentat cu vivacitate, nu este plictisitor, opusul unor cuvinte citite de pe hartie. John Chambers nu este doar un supravietuitor al unui grav handicap din copilarie. Nu a lasat acest handicap sa-i domine viata. A muncit din greu pentru a-si dezvolta increderea in sine si, ca rezultat, este un lider in lumea afacerilor, care vorbeste convingator si clar despre visurile oamenilor, despre valoarea produselor sale si despre Marele Film pe care vrem cu totii sa-l vedem.
Inceteaza sa te mai pedepsesti!
Ceea ce accepti integral in minte se va pune in practica, indiferent de conditiile, circumstantele si fortele implicate. Rosteste aceste adevaruri: „Avansarea este a mea, succesul este al meu, calea de actiune este a mea, bunastarea este a mea". Facand asta, aceste adevaruri se vor sedimenta in subconstientul tau, mediumul creator, iar lucrurile frumoase vor incepe sa se intample in viata ta.
O secretara de la un birou de avocatura i s-a plans pastorului ei: „Nu am voie niciodata sa fac pauza. Seful si ceilalti oameni din birou sunt rai si cruzi cu mine. Rudele mele m-au nedreptatit acasa intreaga viata. Parca sunt urmarita de un blestem. Nu sunt buna de nimic. Ar trebui sa ma arunc intr-un lac".
Pastorul i-a explicat ca, la nivel mintal, ea insasi se trateaza cu cruzime si ca autoflagelarea si plangerea de mila trebuie sa aiba substantialitate si confirmare in planul real al vietii. Daca esti rau cu tine insuti, oamenii vor fi si ei rai cu tine, indiferent unde ai merge in acest univers. Crezi despre tine ca esti un vierme, atunci toata lumea te va calca in picioare. Cu alte cuvinte, atitudinile si actiunile celor din jurul ei atestau si confirmau starea ei interioara.
A incetat imediat sa se mai pedepseasca. Si-a imaginat ca este felicitata de angajatorul ei pentru activitatea eficienta. Si-a imaginat, de asemenea, ca seful ii anunta o crestere de salariu. A raspandit consecvent dragoste si o stare de bine spre seful si colegii de serviciu. Sustinadu-si imaginea mentala de cateva ori pe zi, timp de mai multe saptamani, a fost foarte surprinsa atunci cand angajatorul ei nu numai ca a felicitat-o pentru munca depusa, dar a si promovat-o intr-un post superior de conducere, dupa cateva luni. In doar cateva ore, ea si-a dat seama de minunile pe care le poate face subconstientul. A gasit cheia care a deschis usa de la camera comorii.
Sa nu spui: „Nu pot"! Spune: „Voi face"!
Norman Cousins, editor al „The Atlantic Monthly" si autorul cartiilor „Anatomy of an Illness" si „Human Options", este un ex. graitor al felului in care puterea subconstientului ne ajuta sa eliberam din noi resurse nefolositoare.
Cousins a fost afectat de o boala care aproape ca i-a paralizat gatul, bratele, mainile, degetele si picioarele. Spitalizat, el a fost diagnosticat ca suferind de o afectiune serioasa a tesuturilor conjunctive. Doctorul i-a spus: „Sansele dumneavoastra de recuperare integrala sunt de 1 la 500".
La inceput, Cousins i-a lasat pe doctor si personalul spitalului „sa-si faca treaba". I-au fost administrate medicamente, au fost facute teste, toate confirmand diagnosticul si prognosticul negativ.
Dar Cousins a refuzat sa-si accepte soarta. A crezut cu tarie ca rasul, increderea si vointa de a trai au valoare terapeutica.
Cousins a pus la punct un plan pentru urmarirea emotiilor pozitive. Planul sau se baza pe resursele medicale, sistemele de sprijin, rasul si dragostea familiei sale. A iesit din spital, a inchiriat o camera la un hotel, si-a angajat o sora si a inceput sa urmareasca filme de comedie si programe de televiziune. Zece minute de ras copios, cu gura pana la urechi, ii aduceau 2-3 ore de somn lipsit de dureri in primele luni.
Saptamana dupa saptamana, Norman Cousins a castigat puteri; an dupa an, mobilitatea lui s-a imbunatatit. A crezut cu tarie ca experienta sa a fost o dovada a dorintei de a trai si a puterii increderii in sine de a elibera si a dezlantui enormele puteri din interiorul naturii umane. Cousins a trait o viata activa si productiva in urmatorii 16 ani.
Profita de toate fortele
Increderea sta la baza oricarei realizari. Exista o putere imensa in convingerea ca putem face un anumit lucru. Oamenii care au mare incredere in ei insisi sunt scutiti de foarte multe incertitudini, de la pozitionarea corecta intr-un anumit spatiu, sau timp pana la indoieli legate de inzestrarea lor sau de frica privitoare la viitor.
Asemenea celor mai multi dintre oameni, chiar daca in acest moment nu te bucuri de mare succes in viata, probabil ca esti destul de eficient in unele lucruri pe care le faci. Poate ca nu esti cel mai bun din departamentul tau, dar poate ai anumite capabilitati speciale in unele privinte ale postului, care te vor face sa fii respectat. Poate nu ai fost un sportiv la fel de bun precum colegii tai de clasa, dar ai dat dovada de talent la orele de desen. Poate nu castigi la fel de multi bani ca vecinii tai, dar poti repara orice se strica la tine in casa si la ei.
Este omeneste sa fii ingrijorat de slabiciunile tale, si asta ii stimuleaza pe unii oameni sa le imbunatateasca, dar ii face pe multi sa se simta inferiori. In loc sa te framanti din cauza lucrurilor pe care nu le faci bine, lauda in minte lucrurile la care te pricepi. Rezultatul: respectul de sine si increderea in sine vor creste si te vor propulsa spre succes in orice vei intreprinde.
Cabinet de hipno-psihoterapie Boghianu Nicoleta
Recomandă acest cabinet