Dezvoltarea curajului si a adaptabilitatii
"Convingerile si conditionarile subconstientului dicteaza si controleaza toate actiunile noaste constiente. Iti poti regenera mintea prin identificarea ta cu adevarurile eterne. Iti poti construi o personalitate uimitoare si extraordinara avand in minte conceptele de pace, bucurie, iubire, umor, fericire si bunavointa. Tine-ti mintea ocupata cu aceste idealuri. Pe masura ce o faci, ele vor deveni parte a subconstientului."
Ai auzit vechea zicala: "Daca nu e stricat, nu-l repara". Exista o urma de adevar in aceasta zicala, pentru ca schimbarea lucrurilor de dragul de a le schimba nu este productiva. Totusi, pentru a avansa, pentru a aborda o noua provocare, schimbarea este necesara. Este usor sa faci acelasi lucru la nesfarsit. Este si mai tentant sa rezisti schimbarii, daca lucrul pe care il faci a fost dezvoltat de tine. Adesea, ne indragostim de propriile noastre idei si suntem reticenti cand vine vorba de schimbari - chiar si atunci cand ele ar aduce imbunatatiri.
Un alt motiv pentru care oamenii refuza sa faca schimbari este teama de esec. Nimeni nu vrea sa indure suferinta infrangerii, dar niciun demers nu poate reusi daca nu este incercat si, cu fiecare incercare, exista riscul sa nu functioneze.
Ca sa te asiguri ca esti deschis sa revizuiesti tot ceea ce faci, ca sa faci schimbarile necesare, trebuie sa inveti subconstientul sa fie adaptabil. Daca iti vei intari constant flexibilitatea si adaptabilitatea, subconstientul, in loc sa opuna rezistenta la starea de fapt existenta, va deveni un vehicul pentru adoptarea noilor concepte. Oamenii de succes isi asuma riscuri. Nu se limiteaza la abordarile pe care le-au folosit intotdeauna.
Desigur, se poate sa dai gres, dar trebuie sa dai dovada de elasticitate, ca sa accepti esecurile si sa revii. Trebuie sa invatam din greseli si sa aplicam ceea ce am invatat ca sa depasim greselile. R.H. Macy a fost nevoit sa-si inchida primele magazine Macy, dar, in loc sa renunte, ca un "ratat", a continuat sa incerce, si acum este unul dintre cei mai mari retaileri din SUA. Babe Ruth a inscris de mai mult de 1300 de ori in cariera sa, lucru uitat numai datorita 714 lovituri castigatoare, reusite pe terenul propriu. Thomas Edison nu a renuntat niciodata, dar perseverenta este intotdeauna de-ajuns. De fiecare data cand unul dintre experimentele sale esua, el studia cauzele esecului si cauta solutii in continuare. Flexibilitatea si adaptabilitatea sa au fost ascutite de esecuri. Ele nu l-au infrant, ci l-au motivat sa continue.
Numai tu te poti schimba
Daca gandirea ta este rigida si nu se poate adapta, trebuie sa invingi aceasta rigiditate. Nu o poate face nimeni in locul tau. Primul lucru pe care trebuie sa-l accepti este acela ca numai tu te poti schimba. Acesta este inceputul unei schimbari reale a personalitatii tale.
Imparte-te, la nivel mental, in 2 persoane: persoana care esti in prezent si cea care iti doresti sa devii. Analizeaza sentimentele de frica, ingrijorare, anxietate, gelozie sau ura care ar putea fi tinute captive in tine. Te-ai impartit in 2 cu scopul de a te autodisciplina. O parte din tine este mintea care lucreaza in interiorul tau; cealalta parte este Infinitul, care isi cauta modul de exprimare prin tine. Totul depinde de felul in care te vezi. Intr-o tara din Asia, exista o legenda despre un fermier care a mers la un om intelept din satul sau, caruia i-a povestit despre cat de grea era viata lui. Nu stia cum sa se mai descurce. Mintea sa era dominata de frica de viitor. Voia sa renunte; era obosit sa mai lupte si sa se zbata. Se pare ca, imediat ce rezolva o problema, o alta se ivea.
Inteleptul l-a rugat sa coboare pana la lac si sa aduca o galeata cu apa. Apoi a turnat apa in trei oale si le-a atarnat pe fiecare dintre ele deasupra focului. Curand, oalele au inceput sa fiarba. In prima, a pus o legatura cu morcovi, in a 2-a, cateva oua si in ultima, cateva frunze de ceai.
Dupa ce au fiert o jumatate de ora, inteleptul a luat oalele de pe foc. A luat morcovii si i-a pus intr-un castron, a luat ouale si le-a pus in alt castron si, in cele din urma, a turnat ceaiul in al 3-lea castron. Intorcandu-se catre fermier, la intrebat: "Spune-mi. ce vezi?"
"Morcovi, oua si ceai", a raspuns fermierul. Atunci inteleptul a spus: "Atinge morcovii si spune-mi ce simti". Fermierul a facut intocmai si a spus: "Morcovii sunt moi". Apoi inteleptul i-a spus sa ia un ou si sa-l sparga. Dupa ce a indepartat coaja, fermierul a observat ca oul devenise tare. In cele din urma, inteleptul l-a rugat pe fermier sa bea ceaiul. Fermierul a inceput sa zambeasca in vreme ce simtea aroma ceaiului. Apoi l-a intrebat pe intelept: "Ce inseamna toate acestea?"
Inteleptul i-a explicat ca fiecare dintre cele 3 lucruri avusese de infruntat acelasi adversar ...apa fiarta. Fiecare dintre cele 3 lucruri a reactionat diferit. Morcovul a intrat in apa puternic si ferm. Totusi, scufundat in apa fiarta, s-a inmuiat si a devenit slab. Oul era fragil. Coaja fragila i-a protejat interiorul moale, dar apa fierbinte l-a intarit la interior. Frunzele de ceai au avut o comportare unica. Ele au schimbat apa.
"Care dintre ele esti tu?" l-a intrebat inteleptul pe fermier. "Atunci cand intampini dificultati, cum te comporti? Esti morcov, ou sau frunza de ceai?"
Atunci cand analizezi problemele pe care le intampini in viata, trebuie sa te intrebi: "Care dintre ele sunt eu? Sunt morcovul, care pare ferm, dar din cauza durerii si a adversitatilor, imi pierd taria si ma inmoi? Sunt oul, care incepe cu o inima usoara si un spirit voios, dar, dupa ce isi pierde slujba, se desparte de cineva, da faliment sau trece printr-o alta incercare, se intareste si devine rigid ? Sau sunt asemenea frunzei de ceai? "Frunza de ceai schimba cu adevarat apa fierbinte - adica tocmai elementul care aduce durerea". Atunci cand apa devine fierbinte, frunza degaja parfum si savoare. Daca esti asemenea unei frunze de ceai, atunci cand lucrurile nu sunt in regula, te intaresti si schimbi situatia din jurul tau. Atunci cand timpurile sunt potrivnice, si incercarile sunt cele mai grele, incerci sa te ridici la un nivel superior?
Cum gestionezi adversitatea? Esti morcov, ou sau frunza de ceai?
Gandirea pozitiva incurajeaza adaptabilitatea
Tine minte acest mare adevar: Nu trebuie sa te complaci in folosirea practicilor sau sistemelor obisnuite sau sa reactionezi mecanic, asa cum ai facut pana acum. Gandeste si reactioneaza intr-un fel nou. Vrei sa fii un invingator. Asadar, de acum incolo, trebuie sa refuzi sa te mai identifici cu gandurile negative care tind sa te traga in jos si sa-ti adaptezi gandirea pentru rezolvarea problemelor pe care le intalnesti intr-un fel nou si diferit.
Fii staruitor
Povestea unuia dintre marii oameni politici americani nu este cea a unui succes facil, ci a unei perseverente incapatanate. A dat gres in afaceri la varsta de 21 de ani si a fost invins in cursa pentru un loc in Parlament in 1833. A fost ales in 1834. Iubita lui a murit in 1835. A suferit o cadere nervoasa in 1836. A pierdut lupta pentru postul de purtator de cuvant in 1838. Din nou, a perdut lupta pentru un nou mandat in Parlament in 1840. Nu a fost ales in Congres in 1843. In cele din urma, a fost ales pentru un mandat in Congres in 1846, doar ca sa fie din nou invins in 1848. A pierdut alegerile pentru Senat in 1855, cele pentru postul de vicepresedinte in 1856 si din nou pentru Senat, in 1858. In cele din urma, a fost ales presedinte al Statelor Unite ale Americii, in 1860. Acestea sunt doar cateva puncte din biografia lui Abraham Lincoln.
Nimic in lume nu poate inlocui perseverenta. Talentul nu o va face. Nu e nimic neobisnuit in faptul ca majoritatea oamenilor talentati nu se bucura de succes. Geniul nu o va face. Genialitatea nerasplatita este proverbiala. Educatia singura nu va reusi. Lumea este plina de epave ale educatiei. Perseverenta si determinarea sunt omnipotente.
Totul este in schimbare in univers. Nu putem face nimic ca sa oprim asta. Guvernele se schimba. Poate te vei trezi intr-o dimineata si vei afla de aparitia unui nou presedinte, unui nou rege sau despre izbucnirea unei revolutii undeva in lume. Totul este in miscare.
Atunci cand te confrunti cu situatii majore, este la indemana sa renunti si sa cazi intr-o stare de tristete.
Nu poti fii frustrat tot timpul. Si exista ceva ce tu si eu putem face in privinta atitudinii pe care o avem vizavi de aceste schimbari. Nu conteaza ce se intampla, conteaza ceea ce credem noi despre ce se intampla.
Nu toate stradaniile se bucura de succes. Bucuria succesului si tristetea esecului se intersecteaza. Privind constructiv esecul, adesea putem transforma esecurile in succese.
Cel mai greu moment din cariera lui Lee Iacocca a fost acela cand a fost concediat de la compania Ford. Este bune-cunoscut modul in care a transformat aceasta infrangere in succes, ca presedinte al consiliului de administratie de la Chrysler. In autobiografia sa, el spune ca imediat ce si-a inceput noua cariera, a avut de infruntat o infrangere si mai usturatoare. Chrysler se afla in pragul falimentului. O persoana mai putin ambitioasa ar fi renuntat chiar atunci, in loc sa mearga dintr-un esec in altul.
Iaccoca nu a vrut sa se lase infrant de acest esec. A apelat la resursele sale interioare. Se confruntase si in trecut cu esecul si, de aceasta data, nu voia sa se mai lase invins. Si-a canalizat fortele spre adaptabilitate, innovatie, gandire creativa si perseverenta, pentru a se confrunta cu criza si a o invinge.
Gandurile calauzitoare
Atitudinile sunt actiuni imateriale pe baza carora ne construim abilitatea, stapanirea de sine si prosperitatea. Prin ele ne calauzim viata, iar atitudinile noastre schimbatoare pot transforma orice altceva. Care este starea ta de spirit? Acestea, desigur, sunt gandurile calauzitoare, care pot aduce cu ele experiente si rezultate minunate, uluitoare. Pentru ca, atunci cand iti schimbi gandirea, iti schimbi trupul, deoarece trupul este o umbra a mintii. Trupul este expresia condensata a mintii. Acest lucru chiar se intampla.
Gandirea negativa ii impiedica pe multi oameni sa fie optimisti atunci cand lucrurile nu merg bine. Ei nu dau voie subconstientului sa faca adaptarile si schimbarile necesare,
Gandurile calauzitoare iti dau putinta de a invinge aceasta negativitate. Poti daca gandesti ca poti. Ai in tine samanta optimismului si o poti fertiliza prin intermediul Puterii Infinite care te intareste. Aproape toata lumea stie ca este aproape imposibil sa lupti impotriva unui gand negativ, dominant. Atunci cand un gand negativ te insoteste - frica, resentiment, acuzare, ura sau oricare altul ar fi - lupta-te imediat cu el. Distruge-l! Nu-l lasa sa se dezvolte si sa se intareasca, sa-ti puna la incercare rezistenta, sa te infranga si sa-ti dea sentimentul neplacut al esecului. Asta pentru ca resentimentul creste in mintea ta, incepe sa te domine; atunci toate aspectele vietii tale vor fi dominate de frica. Va fi vizibila in tot ceea ce faci, spui si gandesti si, in plus, te va impiedica sa-ti folosesti creativitatea pentru a inova si a te adapta la situatii noi.
Se spune ca Thomas Edison a esuat de 1000 de ori in incercarea de a dezvolta un tub incandescent, inainte de a reusi, dar nu a lasat niciodata gandurile negative sa-l impiedice sa adapteze si sa perfectioneze procesul.
Dezvolta-ti resursele interioare
Barbatii si femeile care incearca sa obtina maximum de la viata lor nu inceteaza sa creasca. Sunt intotdeauna in miscare, pentru ca obiectivul lor se indeparteaza pe masura ce ei cresc, se largesc si devin mai eficienti. Se opresc ocazional, ca sa scape de anumite lucruri, care nu mai sunt folositoare, care ii impiedica, si apoi isi reiau calatoria. Acesta este drumul pe care il urmeaza toata viata.
Daca vrei sa ajungi la aceste resurse ascunse, sa-ti stimulezi cresterea si puterea, trebuie sa te perfectionezi permanent intr-un fel anume; sa-ti sporesti inteligenta printr-un spirit de pbservatie mai atent si mai ascutit, prin improspatarea constanta a cunostintelor, prin largirea viziunii mentale si spirituale, prin evadarea din sine si largirea sferei de servicii pe care le poti oferi. Nu te mai teme de schimbare. Ai incredere in abilitatea ta de a infrunta provocarile, cu idei noi si pline de imaginatie.
Presedintele consiliului de administratie al companiei Burberry, Angela Ahrendts, atribuie succesul de care se bucura faptului ca i-a observat si imitat pe oamenii de top din domeniul ei. Ea spune ca a deprins principalele calitati de la Linda Wachner, conducatoarea companiei gigant Warnaco, iar deprinderile creative de la un alt lider din lumea modei, Donna Karan. Linda era experta in cifre, iar de la Donna a invatat foarte multe lucruri despre design.
La inceputul carierei, Angela a parasit compania condusa de Donna Karan, ca sa ajute la deschiderea a 50 de magazine Bendel, in SUA. Dar, dupa un an si jumatate, consiliul de administratie a anulat proiectul, lucrul pe care Ahrendts il descrie ca pe "cel mai devastator lucru din cariera". Si-a revenit rapid, fiind angajata la Liz Clairborne. In aceasta societate, Angela a putut sa-si foloseasca atat calitatile de afacerista, cat si deprinderile creatoare, convingandu-si angajatorii sa se extinda, prin cumpararea firmei Juicy Couture, pe care oamenii lui Karen ezitasera sa o cumpere.
Atunci cand presedintele consiliului de administratie de la Burberry, un lant internationat de magazine de lux, s-a retras, Ahrendts a fost angajata pentru a-l inlocui. Conceptele ei inovatoare si hotararea de a accepta idei noi au facut posibile extinderea si prosperitatea companiei.
Cand esti coplesit de probleme, gandeste-te la posibilitatile din camerele secrete, care au fost descuiate de o multime de oameni ca Angela Ahrendts. Mii de oameni care traiesc astazi, barbati si femei, au devenit mai importanti, soti mai buni, avocati mai buni, fizicieni mai buni, oameni politici mai buni pentru ca au intalnit provocari similare cu cele ale Angelei Ahrendts. Nu exista nici un mijloc de autodescoperire atat de eficient ca o carte motivationala sau discursul unui mare orator. Acestea sunt lucrurile care adesea ne misca pana in adancul fiintei si care trezesc noi impulsuri in noi si hotarari in multi dintre noi, care pana atunci am fost adormiti, in ceea ce priveste stiinta si utilizarea puterilor noastre interioare. Poate ai trait experienta de a-l asculta pe un mare predicator sau lector, care a parut ca iti deschide adancurile firii tale, care altfel ar fi ramas ascunsa pentru totdeauna.
Cu cat ne cultivam mai mult facultatile, cu cat ne raportam mai mult la resursele noastre, cu cat descoperim mai mult din eul ascuns, cu atat mai mult se largeste orizontul pe care il avem. Viata devine un progres continuu.
Exista oameni care nu au constientizat aceste posibilitati pana la varsta maturitatii. Atunci au fost brusc treziti, ca dintr-un somn indelungat, prin citirea unei carti motivationale, stimulatoare, prin ascultarea unui preot sau a unui lector sau prin intalnirea cu un prieten - cineva cu idealuri inalte - care i-a inteles, a crezut in ei si i-a incurajat.
Va conta enorm daca iti vei petrece timpul cu oameni care cauta in tine abilitatile, oamenii care au incredere in tine, te incurajeaza si te pretuiesc sau daca vei sta alaturi de oameni care iti distrug idealurile, iti ruineaza sperantele si iti ineaca aspiratiile.
Un bun ex este Andrea Wong, presedinte si sef al consiliului de administratie al companiei Lifetime Television.
Ea spune ca parintii ei au considerat ca era important sa o lase sa aiba esecuri pe vremea cand era copil. Acest lucru i-a conferit multa forta. Atunci cand a pierdut alegerile pentru postul de presedinte al clasei, la scoala, a invatat din esec si a mers mai departe. A adus aceasta experienta cu ea in lumea agitata a televiziunii, acolo unde pentru fiecare sicces exista un numar mare de programe care nu vor vedea niciodata lumina ecranului. Atunci cand a conceput ideea de a aduce emisiunea "Dancing with the Stars" din Marea Britanie in SUA, oamenii din industria televiziunii au crezut ca era nebuna, dar ea a crezut in aceasta idee si a convins conducerea retelei sa o difuzeze. A devenit unul dintre cele mai vizionate programe din acel an. In noul rol, acela de conducator al propriei retele de televiziune, provocarea ei este aceea de a creste imaginea brandului Lifetime si, pentru a face asta, apeleaza la increderea mentala pe care a inceput sa o dezvolte atunci cand era copil si la eforturile neintrerupte de a invata si de a se perfectiona.
Invata din propriile greseli
Daca vei sta de vorba cu marea masa de ratati, vei afla ca multi au suferit esecuri pentru ca nu au ajuns niciodata intr-un mediu incurajator, stimulator, pentru ca ambitia lor nu a fost niciodata trezita sau pentru ca nu au fost suficient de puternici ca sa concureze in aceste conditii descurajatoare si deprimante. Multi dintre oamenii pe care ii intalnim in inchisori sau in azilurile pentru saraci sunt exemple ale influentei mediului care a apelat la ce era mai rau din ei, in loc de ce era mai bun.
Orice ai face in viata, fa orice sacrificiu este necesar ca sa pastrezi o atmosfera care sa te motiveze, un mediu care sa iti stimuleze autodezvoltarea. Pastreaza legatura cu oamenii care te inteleg, care cred in tine, care te vor ajuta sa te descoperi si te vor incuraja sa dai ce este mai bun din tine. Aceste lucruri ar putea sa faca pentru tine diferenta intre un mare succes si o existenta mediocra. Ramai alaturi de cei care incearca sa faca ceva si sa devina cineva in lume - oameni cu teluri inalte, cu ambitii nobile. Ambitia este contagioasa. Vei prinde spiritul care domina mediul in care te aflii. Succesul celor de langa tine, care incearca sa se urce mai sus, te va incuraja si stimula sa lupti mai mult, daca nu te-ai descurcat la fel de bine ca ei.
Nicholas Hall stie ca esecul este un cuvant relativ. A pus acest cuvant chiar in numele companiei sale. Antreprenor multiplu, el a pus bazele site-ului Startupfailures.com, un site popular, pornit din dorinta de a inregistra aventurile antreprenoriatului. El spune ca succesul presupune salturi si invingerea neincrederii in sine. El considera esecul ca pe o ruda apropriata a succesului, fiind foarte familiarizat cu amandoua. El pune la dispozitie incurajari si sfaturi despre ceea ce trebuie facut pentru a reveni pe linia de plutire.
Cea mai intima convingere a lui este aceea ca "singurul esec real este atunci cand nu incerci". El spune, de asemenea, ca esecul vine odata cu aciunea, ca oricine a avut vreodata succes, fie personal sau profesional, a avut si esecuri. Doar dorinta de a reveni iti da posibilitatea de a lupta din nou.
Chiar daca inceputul se bucura de succes, el nu cunoaste nici un fondator care sa nu se fi confruntat de mai multe ori cu esecuri in activitate... chiar si Microsoft si Apple. El admite ca multi oameni care pornesc la drum in afaceri inteleg ca esecul face parte din acest proces, dar ca ei spera ca vor sari peste aceasta parte.
Cea mai mare piedica in calea revenirii este indoiala. Dar un gand reconfortant este acela ca, desi esecul nu este usor de depasit, revenirea se face mai usor. Cheia este sa o vezi ca parte a procesului, cheia pentru ramanerea in joc.
Ai auzit vechea zicala: "Daca nu e stricat, nu-l repara". Exista o urma de adevar in aceasta zicala, pentru ca schimbarea lucrurilor de dragul de a le schimba nu este productiva. Totusi, pentru a avansa, pentru a aborda o noua provocare, schimbarea este necesara. Este usor sa faci acelasi lucru la nesfarsit. Este si mai tentant sa rezisti schimbarii, daca lucrul pe care il faci a fost dezvoltat de tine. Adesea, ne indragostim de propriile noastre idei si suntem reticenti cand vine vorba de schimbari - chiar si atunci cand ele ar aduce imbunatatiri.
Un alt motiv pentru care oamenii refuza sa faca schimbari este teama de esec. Nimeni nu vrea sa indure suferinta infrangerii, dar niciun demers nu poate reusi daca nu este incercat si, cu fiecare incercare, exista riscul sa nu functioneze.
Ca sa te asiguri ca esti deschis sa revizuiesti tot ceea ce faci, ca sa faci schimbarile necesare, trebuie sa inveti subconstientul sa fie adaptabil. Daca iti vei intari constant flexibilitatea si adaptabilitatea, subconstientul, in loc sa opuna rezistenta la starea de fapt existenta, va deveni un vehicul pentru adoptarea noilor concepte. Oamenii de succes isi asuma riscuri. Nu se limiteaza la abordarile pe care le-au folosit intotdeauna.
Desigur, se poate sa dai gres, dar trebuie sa dai dovada de elasticitate, ca sa accepti esecurile si sa revii. Trebuie sa invatam din greseli si sa aplicam ceea ce am invatat ca sa depasim greselile. R.H. Macy a fost nevoit sa-si inchida primele magazine Macy, dar, in loc sa renunte, ca un "ratat", a continuat sa incerce, si acum este unul dintre cei mai mari retaileri din SUA. Babe Ruth a inscris de mai mult de 1300 de ori in cariera sa, lucru uitat numai datorita 714 lovituri castigatoare, reusite pe terenul propriu. Thomas Edison nu a renuntat niciodata, dar perseverenta este intotdeauna de-ajuns. De fiecare data cand unul dintre experimentele sale esua, el studia cauzele esecului si cauta solutii in continuare. Flexibilitatea si adaptabilitatea sa au fost ascutite de esecuri. Ele nu l-au infrant, ci l-au motivat sa continue.
Numai tu te poti schimba
Daca gandirea ta este rigida si nu se poate adapta, trebuie sa invingi aceasta rigiditate. Nu o poate face nimeni in locul tau. Primul lucru pe care trebuie sa-l accepti este acela ca numai tu te poti schimba. Acesta este inceputul unei schimbari reale a personalitatii tale.
Imparte-te, la nivel mental, in 2 persoane: persoana care esti in prezent si cea care iti doresti sa devii. Analizeaza sentimentele de frica, ingrijorare, anxietate, gelozie sau ura care ar putea fi tinute captive in tine. Te-ai impartit in 2 cu scopul de a te autodisciplina. O parte din tine este mintea care lucreaza in interiorul tau; cealalta parte este Infinitul, care isi cauta modul de exprimare prin tine. Totul depinde de felul in care te vezi. Intr-o tara din Asia, exista o legenda despre un fermier care a mers la un om intelept din satul sau, caruia i-a povestit despre cat de grea era viata lui. Nu stia cum sa se mai descurce. Mintea sa era dominata de frica de viitor. Voia sa renunte; era obosit sa mai lupte si sa se zbata. Se pare ca, imediat ce rezolva o problema, o alta se ivea.
Inteleptul l-a rugat sa coboare pana la lac si sa aduca o galeata cu apa. Apoi a turnat apa in trei oale si le-a atarnat pe fiecare dintre ele deasupra focului. Curand, oalele au inceput sa fiarba. In prima, a pus o legatura cu morcovi, in a 2-a, cateva oua si in ultima, cateva frunze de ceai.
Dupa ce au fiert o jumatate de ora, inteleptul a luat oalele de pe foc. A luat morcovii si i-a pus intr-un castron, a luat ouale si le-a pus in alt castron si, in cele din urma, a turnat ceaiul in al 3-lea castron. Intorcandu-se catre fermier, la intrebat: "Spune-mi. ce vezi?"
"Morcovi, oua si ceai", a raspuns fermierul. Atunci inteleptul a spus: "Atinge morcovii si spune-mi ce simti". Fermierul a facut intocmai si a spus: "Morcovii sunt moi". Apoi inteleptul i-a spus sa ia un ou si sa-l sparga. Dupa ce a indepartat coaja, fermierul a observat ca oul devenise tare. In cele din urma, inteleptul l-a rugat pe fermier sa bea ceaiul. Fermierul a inceput sa zambeasca in vreme ce simtea aroma ceaiului. Apoi l-a intrebat pe intelept: "Ce inseamna toate acestea?"
Inteleptul i-a explicat ca fiecare dintre cele 3 lucruri avusese de infruntat acelasi adversar ...apa fiarta. Fiecare dintre cele 3 lucruri a reactionat diferit. Morcovul a intrat in apa puternic si ferm. Totusi, scufundat in apa fiarta, s-a inmuiat si a devenit slab. Oul era fragil. Coaja fragila i-a protejat interiorul moale, dar apa fierbinte l-a intarit la interior. Frunzele de ceai au avut o comportare unica. Ele au schimbat apa.
"Care dintre ele esti tu?" l-a intrebat inteleptul pe fermier. "Atunci cand intampini dificultati, cum te comporti? Esti morcov, ou sau frunza de ceai?"
Atunci cand analizezi problemele pe care le intampini in viata, trebuie sa te intrebi: "Care dintre ele sunt eu? Sunt morcovul, care pare ferm, dar din cauza durerii si a adversitatilor, imi pierd taria si ma inmoi? Sunt oul, care incepe cu o inima usoara si un spirit voios, dar, dupa ce isi pierde slujba, se desparte de cineva, da faliment sau trece printr-o alta incercare, se intareste si devine rigid ? Sau sunt asemenea frunzei de ceai? "Frunza de ceai schimba cu adevarat apa fierbinte - adica tocmai elementul care aduce durerea". Atunci cand apa devine fierbinte, frunza degaja parfum si savoare. Daca esti asemenea unei frunze de ceai, atunci cand lucrurile nu sunt in regula, te intaresti si schimbi situatia din jurul tau. Atunci cand timpurile sunt potrivnice, si incercarile sunt cele mai grele, incerci sa te ridici la un nivel superior?
Cum gestionezi adversitatea? Esti morcov, ou sau frunza de ceai?
Gandirea pozitiva incurajeaza adaptabilitatea
Tine minte acest mare adevar: Nu trebuie sa te complaci in folosirea practicilor sau sistemelor obisnuite sau sa reactionezi mecanic, asa cum ai facut pana acum. Gandeste si reactioneaza intr-un fel nou. Vrei sa fii un invingator. Asadar, de acum incolo, trebuie sa refuzi sa te mai identifici cu gandurile negative care tind sa te traga in jos si sa-ti adaptezi gandirea pentru rezolvarea problemelor pe care le intalnesti intr-un fel nou si diferit.
Fii staruitor
Povestea unuia dintre marii oameni politici americani nu este cea a unui succes facil, ci a unei perseverente incapatanate. A dat gres in afaceri la varsta de 21 de ani si a fost invins in cursa pentru un loc in Parlament in 1833. A fost ales in 1834. Iubita lui a murit in 1835. A suferit o cadere nervoasa in 1836. A pierdut lupta pentru postul de purtator de cuvant in 1838. Din nou, a perdut lupta pentru un nou mandat in Parlament in 1840. Nu a fost ales in Congres in 1843. In cele din urma, a fost ales pentru un mandat in Congres in 1846, doar ca sa fie din nou invins in 1848. A pierdut alegerile pentru Senat in 1855, cele pentru postul de vicepresedinte in 1856 si din nou pentru Senat, in 1858. In cele din urma, a fost ales presedinte al Statelor Unite ale Americii, in 1860. Acestea sunt doar cateva puncte din biografia lui Abraham Lincoln.
Nimic in lume nu poate inlocui perseverenta. Talentul nu o va face. Nu e nimic neobisnuit in faptul ca majoritatea oamenilor talentati nu se bucura de succes. Geniul nu o va face. Genialitatea nerasplatita este proverbiala. Educatia singura nu va reusi. Lumea este plina de epave ale educatiei. Perseverenta si determinarea sunt omnipotente.
Totul este in schimbare in univers. Nu putem face nimic ca sa oprim asta. Guvernele se schimba. Poate te vei trezi intr-o dimineata si vei afla de aparitia unui nou presedinte, unui nou rege sau despre izbucnirea unei revolutii undeva in lume. Totul este in miscare.
Atunci cand te confrunti cu situatii majore, este la indemana sa renunti si sa cazi intr-o stare de tristete.
Nu poti fii frustrat tot timpul. Si exista ceva ce tu si eu putem face in privinta atitudinii pe care o avem vizavi de aceste schimbari. Nu conteaza ce se intampla, conteaza ceea ce credem noi despre ce se intampla.
Nu toate stradaniile se bucura de succes. Bucuria succesului si tristetea esecului se intersecteaza. Privind constructiv esecul, adesea putem transforma esecurile in succese.
Cel mai greu moment din cariera lui Lee Iacocca a fost acela cand a fost concediat de la compania Ford. Este bune-cunoscut modul in care a transformat aceasta infrangere in succes, ca presedinte al consiliului de administratie de la Chrysler. In autobiografia sa, el spune ca imediat ce si-a inceput noua cariera, a avut de infruntat o infrangere si mai usturatoare. Chrysler se afla in pragul falimentului. O persoana mai putin ambitioasa ar fi renuntat chiar atunci, in loc sa mearga dintr-un esec in altul.
Iaccoca nu a vrut sa se lase infrant de acest esec. A apelat la resursele sale interioare. Se confruntase si in trecut cu esecul si, de aceasta data, nu voia sa se mai lase invins. Si-a canalizat fortele spre adaptabilitate, innovatie, gandire creativa si perseverenta, pentru a se confrunta cu criza si a o invinge.
Gandurile calauzitoare
Atitudinile sunt actiuni imateriale pe baza carora ne construim abilitatea, stapanirea de sine si prosperitatea. Prin ele ne calauzim viata, iar atitudinile noastre schimbatoare pot transforma orice altceva. Care este starea ta de spirit? Acestea, desigur, sunt gandurile calauzitoare, care pot aduce cu ele experiente si rezultate minunate, uluitoare. Pentru ca, atunci cand iti schimbi gandirea, iti schimbi trupul, deoarece trupul este o umbra a mintii. Trupul este expresia condensata a mintii. Acest lucru chiar se intampla.
Gandirea negativa ii impiedica pe multi oameni sa fie optimisti atunci cand lucrurile nu merg bine. Ei nu dau voie subconstientului sa faca adaptarile si schimbarile necesare,
Gandurile calauzitoare iti dau putinta de a invinge aceasta negativitate. Poti daca gandesti ca poti. Ai in tine samanta optimismului si o poti fertiliza prin intermediul Puterii Infinite care te intareste. Aproape toata lumea stie ca este aproape imposibil sa lupti impotriva unui gand negativ, dominant. Atunci cand un gand negativ te insoteste - frica, resentiment, acuzare, ura sau oricare altul ar fi - lupta-te imediat cu el. Distruge-l! Nu-l lasa sa se dezvolte si sa se intareasca, sa-ti puna la incercare rezistenta, sa te infranga si sa-ti dea sentimentul neplacut al esecului. Asta pentru ca resentimentul creste in mintea ta, incepe sa te domine; atunci toate aspectele vietii tale vor fi dominate de frica. Va fi vizibila in tot ceea ce faci, spui si gandesti si, in plus, te va impiedica sa-ti folosesti creativitatea pentru a inova si a te adapta la situatii noi.
Se spune ca Thomas Edison a esuat de 1000 de ori in incercarea de a dezvolta un tub incandescent, inainte de a reusi, dar nu a lasat niciodata gandurile negative sa-l impiedice sa adapteze si sa perfectioneze procesul.
Dezvolta-ti resursele interioare
Barbatii si femeile care incearca sa obtina maximum de la viata lor nu inceteaza sa creasca. Sunt intotdeauna in miscare, pentru ca obiectivul lor se indeparteaza pe masura ce ei cresc, se largesc si devin mai eficienti. Se opresc ocazional, ca sa scape de anumite lucruri, care nu mai sunt folositoare, care ii impiedica, si apoi isi reiau calatoria. Acesta este drumul pe care il urmeaza toata viata.
Daca vrei sa ajungi la aceste resurse ascunse, sa-ti stimulezi cresterea si puterea, trebuie sa te perfectionezi permanent intr-un fel anume; sa-ti sporesti inteligenta printr-un spirit de pbservatie mai atent si mai ascutit, prin improspatarea constanta a cunostintelor, prin largirea viziunii mentale si spirituale, prin evadarea din sine si largirea sferei de servicii pe care le poti oferi. Nu te mai teme de schimbare. Ai incredere in abilitatea ta de a infrunta provocarile, cu idei noi si pline de imaginatie.
Presedintele consiliului de administratie al companiei Burberry, Angela Ahrendts, atribuie succesul de care se bucura faptului ca i-a observat si imitat pe oamenii de top din domeniul ei. Ea spune ca a deprins principalele calitati de la Linda Wachner, conducatoarea companiei gigant Warnaco, iar deprinderile creative de la un alt lider din lumea modei, Donna Karan. Linda era experta in cifre, iar de la Donna a invatat foarte multe lucruri despre design.
La inceputul carierei, Angela a parasit compania condusa de Donna Karan, ca sa ajute la deschiderea a 50 de magazine Bendel, in SUA. Dar, dupa un an si jumatate, consiliul de administratie a anulat proiectul, lucrul pe care Ahrendts il descrie ca pe "cel mai devastator lucru din cariera". Si-a revenit rapid, fiind angajata la Liz Clairborne. In aceasta societate, Angela a putut sa-si foloseasca atat calitatile de afacerista, cat si deprinderile creatoare, convingandu-si angajatorii sa se extinda, prin cumpararea firmei Juicy Couture, pe care oamenii lui Karen ezitasera sa o cumpere.
Atunci cand presedintele consiliului de administratie de la Burberry, un lant internationat de magazine de lux, s-a retras, Ahrendts a fost angajata pentru a-l inlocui. Conceptele ei inovatoare si hotararea de a accepta idei noi au facut posibile extinderea si prosperitatea companiei.
Cand esti coplesit de probleme, gandeste-te la posibilitatile din camerele secrete, care au fost descuiate de o multime de oameni ca Angela Ahrendts. Mii de oameni care traiesc astazi, barbati si femei, au devenit mai importanti, soti mai buni, avocati mai buni, fizicieni mai buni, oameni politici mai buni pentru ca au intalnit provocari similare cu cele ale Angelei Ahrendts. Nu exista nici un mijloc de autodescoperire atat de eficient ca o carte motivationala sau discursul unui mare orator. Acestea sunt lucrurile care adesea ne misca pana in adancul fiintei si care trezesc noi impulsuri in noi si hotarari in multi dintre noi, care pana atunci am fost adormiti, in ceea ce priveste stiinta si utilizarea puterilor noastre interioare. Poate ai trait experienta de a-l asculta pe un mare predicator sau lector, care a parut ca iti deschide adancurile firii tale, care altfel ar fi ramas ascunsa pentru totdeauna.
Cu cat ne cultivam mai mult facultatile, cu cat ne raportam mai mult la resursele noastre, cu cat descoperim mai mult din eul ascuns, cu atat mai mult se largeste orizontul pe care il avem. Viata devine un progres continuu.
Exista oameni care nu au constientizat aceste posibilitati pana la varsta maturitatii. Atunci au fost brusc treziti, ca dintr-un somn indelungat, prin citirea unei carti motivationale, stimulatoare, prin ascultarea unui preot sau a unui lector sau prin intalnirea cu un prieten - cineva cu idealuri inalte - care i-a inteles, a crezut in ei si i-a incurajat.
Va conta enorm daca iti vei petrece timpul cu oameni care cauta in tine abilitatile, oamenii care au incredere in tine, te incurajeaza si te pretuiesc sau daca vei sta alaturi de oameni care iti distrug idealurile, iti ruineaza sperantele si iti ineaca aspiratiile.
Un bun ex este Andrea Wong, presedinte si sef al consiliului de administratie al companiei Lifetime Television.
Ea spune ca parintii ei au considerat ca era important sa o lase sa aiba esecuri pe vremea cand era copil. Acest lucru i-a conferit multa forta. Atunci cand a pierdut alegerile pentru postul de presedinte al clasei, la scoala, a invatat din esec si a mers mai departe. A adus aceasta experienta cu ea in lumea agitata a televiziunii, acolo unde pentru fiecare sicces exista un numar mare de programe care nu vor vedea niciodata lumina ecranului. Atunci cand a conceput ideea de a aduce emisiunea "Dancing with the Stars" din Marea Britanie in SUA, oamenii din industria televiziunii au crezut ca era nebuna, dar ea a crezut in aceasta idee si a convins conducerea retelei sa o difuzeze. A devenit unul dintre cele mai vizionate programe din acel an. In noul rol, acela de conducator al propriei retele de televiziune, provocarea ei este aceea de a creste imaginea brandului Lifetime si, pentru a face asta, apeleaza la increderea mentala pe care a inceput sa o dezvolte atunci cand era copil si la eforturile neintrerupte de a invata si de a se perfectiona.
Invata din propriile greseli
Daca vei sta de vorba cu marea masa de ratati, vei afla ca multi au suferit esecuri pentru ca nu au ajuns niciodata intr-un mediu incurajator, stimulator, pentru ca ambitia lor nu a fost niciodata trezita sau pentru ca nu au fost suficient de puternici ca sa concureze in aceste conditii descurajatoare si deprimante. Multi dintre oamenii pe care ii intalnim in inchisori sau in azilurile pentru saraci sunt exemple ale influentei mediului care a apelat la ce era mai rau din ei, in loc de ce era mai bun.
Orice ai face in viata, fa orice sacrificiu este necesar ca sa pastrezi o atmosfera care sa te motiveze, un mediu care sa iti stimuleze autodezvoltarea. Pastreaza legatura cu oamenii care te inteleg, care cred in tine, care te vor ajuta sa te descoperi si te vor incuraja sa dai ce este mai bun din tine. Aceste lucruri ar putea sa faca pentru tine diferenta intre un mare succes si o existenta mediocra. Ramai alaturi de cei care incearca sa faca ceva si sa devina cineva in lume - oameni cu teluri inalte, cu ambitii nobile. Ambitia este contagioasa. Vei prinde spiritul care domina mediul in care te aflii. Succesul celor de langa tine, care incearca sa se urce mai sus, te va incuraja si stimula sa lupti mai mult, daca nu te-ai descurcat la fel de bine ca ei.
Nicholas Hall stie ca esecul este un cuvant relativ. A pus acest cuvant chiar in numele companiei sale. Antreprenor multiplu, el a pus bazele site-ului Startupfailures.com, un site popular, pornit din dorinta de a inregistra aventurile antreprenoriatului. El spune ca succesul presupune salturi si invingerea neincrederii in sine. El considera esecul ca pe o ruda apropriata a succesului, fiind foarte familiarizat cu amandoua. El pune la dispozitie incurajari si sfaturi despre ceea ce trebuie facut pentru a reveni pe linia de plutire.
Cea mai intima convingere a lui este aceea ca "singurul esec real este atunci cand nu incerci". El spune, de asemenea, ca esecul vine odata cu aciunea, ca oricine a avut vreodata succes, fie personal sau profesional, a avut si esecuri. Doar dorinta de a reveni iti da posibilitatea de a lupta din nou.
Chiar daca inceputul se bucura de succes, el nu cunoaste nici un fondator care sa nu se fi confruntat de mai multe ori cu esecuri in activitate... chiar si Microsoft si Apple. El admite ca multi oameni care pornesc la drum in afaceri inteleg ca esecul face parte din acest proces, dar ca ei spera ca vor sari peste aceasta parte.
Cea mai mare piedica in calea revenirii este indoiala. Dar un gand reconfortant este acela ca, desi esecul nu este usor de depasit, revenirea se face mai usor. Cheia este sa o vezi ca parte a procesului, cheia pentru ramanerea in joc.
Cabinet de hipno-psihoterapie Boghianu Nicoleta
Recomandă acest cabinet