Cum sa-ti schimbi viata saptamana cu saptamana

Inapoi Video Autor: Paul McKenna
Echilibrul dintre provocare si perfectiune

"Placerea apare la granita dintre plictiseala si anxietate, atunci cand sarcinile dificile sunt contrabalansate de capacitatea individului de a le rezolva." - Mihaly Csikszentmihaly
Desi fiecare dintre cele 8 trasaturi caracteristice este importanta, probabil cea mai folositoare - daca vrem sa avem parte de cat mai multe experiente optime - este cea de-a 9-a, "meta-trasatura":

De cele mai multe ori, "starea de flux" apare atunci cand exista un echilibru intre perceptia noastra asupra situatiei dificile cu care ne confruntam si abilitatea noastra de a-i face fata cu succes.

Din fericire, multi dintre noi au simtit, cel putin ocazional, acea stare de calm si de concentrare totala data de starea de flux, de faptul ca avem capacitatile necesare de a rezolva o situatie dificila.
In cel mai bun caz, viata inseamna o pendulare intre provocari si incercarea de a le rezolva si de a atinge perfectiunea; ea reprezinta un proces continuu de desfasurare si de consolidare a reusitelor si a cunostintelor acumulate de individ.
Prin urmare, cum sa ne construim si sa ne modificam starile astfel incat sa ne asiguram ca avem cele mai mari sanse posibile de a ne bucura de activitatea depusa si, in acelasi timp, de a da ce-i mai bun din noi?
Secretul il reprezinta "perceptia": prin modificarea perceptiilor noastre cu privire la situatiile dificile care apar si la capacitatea noastra de a le rezolva, ne putem recompune la propriu experienta pentru performante optime.

Transformarea fricii in stare de flux
Gandeste-te la un proiect (la o situatie sau la o activitate ) care te inspaimanta: pe care simti ca nu trebuie, ca nu esti nevoit sau ca nici macar nu vrei sa-l faci, dar care te depaseste intr-o asemenea masura, incat esti sigur ca vei da gres. Poate fi vorba despre o afacere (sa maresti de 4 ori volumul vanzarilor luna urmatoare ) sau de o situatie personala (sa-i dai intalnire persoanei la care visezi ) .
In continuare, iti voi prezenta 2 strategii simple care te vor ajuta sa-ti transformi sentimentele de panica si de coplesire in experiente optime...

"Se pare ca nu orice forma de echilibru are aceeasi valoare. Studiile arata ca oamenii descriu nivelurile lor de experienta si de performanta ca fiind "optime" mai degraba atunci cand atat provocarile, cat si atitudinile se desfasoara la un nivel inalt de intensitate (efectuarea unei operatii pe creier, de ex. ) decat la un nivel scazut (dobandirea indemanarii de a folosi betigasele intr-un restaurant chinezesc, de ex. ) .

1 ) Fixeaza-ti scopuri mici
Desi ni se spune ca cerul este limita, studiile cu privire la fericire arata ca, daca iti fixezi scopuri mici si iti indrepti toata atentia asupra unei sarcini pe care stii ca o poti duce la bun sfarsit, cea mai descurajatoare situatie se poate transforma imediat intr-o aventura grozava. Atunci cand lui Richard Bandler i s-a cerut sa faca schimbari in programul de trageri cu pistolul al armatei SUA, primul lucru pe care l-a facut a fost sa reduca la jumatate distanta dintre tinta si tragator. Pe masura ce increderea si indemanarea tragatorilor se iimbunatateau, tintele erau mutate din ce in ce mai departe, pana ajungeau in pozitia in care se aflasera initial. Rezultatul? O rata a succesului mult mai mare intr-un timp cel putin de 2 ori mai scurt decat cel initial.
Ex.: Cum sa-mi maresc de 4 ori volumul vanzarilor
Imi fixez un scop mai mic: sa-mi dublez volumul vanzarilor. Nu. Si acest scop ma sperie. Dar daca imi propun sa fac doar o singura vanzare in plus saptamana viitoare, nu voi mai fi speriat de perspectiva. Stiu ce voi face: voi da cu 20 de telefoane mai mult in fiecare zi. Acesta va fi, cu siguranta, o experienta optima.

2 ) Concentreaza-ti atentia asupra reusitelor pe care le-ai obtinut in trecut
Daca ai ajuns pana la varsta pe care o ai, inseamna ca ai avut destul de multe reusite de-a lungul vietii. Cand incepi sa-ti concentrezi atentia asupra lucrurilor pe care reusesti sa le faci, perceptia ta cu privire la capacitatile tale se imbunatateste si, odata cu aceasta, se inmultesc si experientele tale optime.
Ex.: Vrei sa-i dai o intalnire persoanei la care visezi
Hmm... de fapt, am mai avut intalniri. Si unele dintre ele au decurs foarte bine. Si mai tii minte cand X a acceptat sa se intalneasca cu tine? Am fost atat de uimit cand mi-a dat un raspuns afirmativ! Si Y? Si Z? La fel s-a intamplat si in cazul lor. Ma rog, inca mai am emotii, dar parca acum sunt emotii pozitive. Sunt inca nervos, dar sunt incantat sa accept noua provocare.

Pune-ti urmatoarea intrebare:
"Ce pot sa fac acum?"

Fericire "de fond"
Unii psihologi sunt de parere ca exista un "stres de fond". Cu alte cuvinte, desi un individ desfasoara activitati placute, "pe fond" exista o grija ascunsa "pe undeva". Eu cred ca este mult mai bine sa inlocuim "stresul de fond" cu "fericirea de fond": o sa avem un fel de senzatie cuprinzatoare, conform careia viata este frumoasa, subconstientul face tot posibilul sa te ajute si toate problemele pot fi rezolvate intr-un mod sanatos, care iti imbunatateste viata.
Poti invata sa faci acest lucru? Binenteles. Sunt mii si mii de oameni care traiesc cu aceasta conceptie si traiesc starea de flux in toate aspectele vietii lor, spre disperarea psihologilor si terapeutilor, care continua "sa demonstreze" ca acest lucru este imposibil.
In trecut, multi oameni au incercat sa-si creeze experiente optime. Totusi, exista o metoda simpla de a obtine o astfel de stare.
Cand ai o experienta optima, subconstientul tau inregistreaza aspectele fizice si psihice ale acestei stari. Explicatia este aceea ca experienta optima este o stare neurofiziologica: reprezinta o serie de impulsuri electrice care au loc in creierul tau si care produc schimbari in corpul tau. Corpul si creierul tau detin "inregistrari" multisenzoriale ale modului in care iti creezi acea stare.
Prin urmare, tot ce trebuie sa facem este sa-i cerem subconstientului nostru sa-si aduca aminte de toate experientele optime pe care le-am trait si sa le "inregistreze" pentru a ni le putea declansa din ce in ce mai des.
Dupa un timp, toate activitatile pe care le vei desfasura ti se vor parea placute si usoare. Te vei afla in mijlocul desfasurarii unei activitati si nu vei sti de ce te simti atat de fericit si atat de implicat in ceea ce faci, iar lucrul acesta ti se va intampla din ce in ce mai des.
Una dintre cele mai bune metode de a-ti declansa aceasta stare este aceea de a-ti aminti o situatie in care ai trait o experienta optima. Nu uita! Sistemul nervos uman nu poate sa faca deosebirea intre o experienta reala si una imaginara. Tot ce trebuie sa faci este sa-ti amintesti o situatie in care ai trait experienta optima si sa amplifici acea amintire. Daca faci acest ex. in fiecare zi, iti vei programa mintea si corpul sa intre in acea stare din ce in ce mai des si iti vei oferi capacitatea de a spune cuvintele potrivite, pe tonul potrivit, la momentul potrivit. Vei sti care este cel mai bun lucru pe care trebuie sa-l faci si te vei simti multumit de tine insuti in fiecare zi.
Cere-i subconstientului tau sa-ti declanseze acea stare pe parcursul zilei. Cand vei incepe sa simti din ce in ce mai des aceasta stare, caile neuronale din creierul tau, care creeaza stari de flux si "fericire de fond", devin din ce in ce mai accentuate, iar tu vei trai tot timpul intr-o stare de flux.

Cand placerea devine o problema
Multi dintre cei care au apelat la mine de-a lungul anilor sufereau de ceea ce eu numesc "placere in exces". Sa ne intelegem. Exista o mare deosebire intre placere si satisfactie: intre activitatile care ne produc placere in momentul in care le desfasuram si cele care ne produc placere atunci cand ne amintim de ele, de ex.
Pe scurt, aceasta este deosebirea:
"Placerile confera corpului senzatii placute; satisfactiile recompenseaza corpul"
Acest lucru inseamna ca placerea este un lucru rau?
Dimpotriva. Placerea devine o problema atunci cand ne simtim atat de bine, incat putem fi tentati sa o punem in capul listei si sa cautam cu orice pret o viata plina de placeri. Insa o viata plina de placeri este lipsita intr-o mare masura de satisfactiile pe care le simtim atunci cand ne concentram toate fortele pentru a rezolva o sarcina dificila. Probabil ca acesta este si motivul pentru care Sir Richard Branson continua sa-si riste viata si integritatea fizica intr-un balon umplut cu heliu: pentru ca el stie ca prea mult din acea viata asa-zis frumoasa poate sa-i dauneze.
De astfel, placerea cautata doar de dragul placerii sta in calea fericirii. O soparla se va infometa pana cand va muri daca incerci sa o hranesti cu mana ta; dar, daca i se permite sa-si caute singura hrana, aceasta va trai; spicul de grau va putrezi si va muri daca nu are parte de intemperii precum vantul sau ploaia. Daca vrei sa fii fericit, trebuie sa accepti o provocare demna de puterile tale, chiar daca simti ca este ultimul lucru pe care doresti sa-l faci.
Prin urmare, cum putem sa avem o viata mai fericita si mai satisfacatoare?

"Fiecare inima care a batut cu putere si cu bucurie a lasat in urma sa un impuls de speranta si a contribuit la progresul omenirii." - Robert Louis Stevenson

1 ) Ingaduie-ti mai multe placeri in viata ta
Acest indemn ar putea parea contrariul a tot ce-am spus pana acum, dar, pentru multi dintre noi, dorinta noastra de placere este legata de dorinta pentru fructul oprit. De fapt, in societatea noastra, cuvantul "placere" se leaga aproape mereu de adjectivul "vinovata". Daca vom incepe sa ne bucuram de faptul ca ne acordam timp sa ascultam ploaia in timp ce facem o baie calda la lumina lumanarilor (sau ca ne uitam la un meci de fotbal in timp ce bem o bere! ), nu ne vom mai simti vinovati si vom incepe sa ne acordam mai mult timp pentru a ne pune fortele la incercare.

2 ) Descopera-ti punctele forte si pune-le la treaba
De obicei, ne simtim cel mai bine atunci cand dam tot ce avem mai bun in noi, cand facem ce stim sa facem cel mai bine, cu alte cuvinte, cand facem tot ce ne sta in puteri pentru a realiza un lucru. Desi suntem incurajati sa ne dezvoltam punctele slabe, studiile cu privire la succes si implinire arata ca, atunci cand ne folosim de punctele noastre tari si ne tinem in frau slabiciunile, muncim mai cu folos si obtinem mai multe satisfactii din activitatea pe care o desfasuram.
Ca sa-ti identifici punctele forte, aplica ceea ce consultantii in management numesc "feedback de 360 de grade": intreaba-i pe toti cei care te cunosc care cred ei ca sunt punctele tale forte, pana cand iti faci o idee clara asupra principalelor tale trasaturi de caracter si standarde morale.

3 ) Rezolva cel putin o problema dificila in fiecare zi
Cand Mihaly Csikszentmihalyi a terminat primele cercetari cu privire la fericire si a publicat cartea Flow and the Psychology of Optimal Experience, un reporter i-a cerut sa se rezume in cateva cuvinte un volum de 2 000 de pagini. Dupa ce a stat si s-a gandit un moment, el i-a raspuns: "In fiecare zi, un individ fericit rezolva cel putin o problema dificila."
Desi ar putea parea ciudat sa inchei o lectie despre fericire prin sfaturi despre cautarea situatiilor dificile, aceasta este o lectie pe care viata insasi incearca neincetat sa ne-o ofere.
Atunci cand a fost intrebata ce anume o face sa fie atat de energica si plina de viata, Lillian Galbraith, una dintre femeile exceptionale ale secolului XX si un pionier in domeniul productivitatii, a raspuns: "In fiecare dimineata, il rog pe Dumnezeu sa-mi dea o zi plina de provocari si sarcini dificile si, in fiecare seara, ii multumesc ca mi-a ascultat rugaciunile."
Atunci cand cauti provocari pe care crezi ca le poti rezolva, nu uita: experienta optima apare atunci cand exista un echilibru intre capacitatile tale de a rezolva o problema dificila si problema respectiva: cand esti absorbit complet, dar nu depasit de problema dificila.

Cum sa-ti schimbi viata saptamana cu saptamana

Puterea sugestiei
Adeseori, in timpul spectacolelor mele de hipnoza, le induc oamenilor pe care ii invit pe scena o sugestie posthipnotica. La mult timp dupa ce ei cred ca rolul lor in cadrul spectacolului s-a incheiat, de fiecare data cand pronunt un cuvant-cheie, ei incep sa adopte comportamentul pe care l-am sugerat sub hipnoza.
Pe parcursul acestor articole, v-am oferit sugestii nu doar despre moduri prin care va puteti schimba viata, ci si despre cum sa mentineti aceste schimbari timp de saptamani, luni sau chiar ani de zile de acum incolo. Pe unele le-am facut in mod indirect: le-am inglobat in text pentru a le transmite direct in subconstientul tau, de unde vor fi declansate de situatiile care se ivesc in mod firesc in viata ta.

Cat de bine va fi?

"Analfabetii secolului XXI nu vor fi aceia care nu stiu sa scrie si sa citeasca, ci aceia care nu pot sa invete, sa uite ce au invatat si sa invete din nou." - Alvin Toffler

La finalul acestui articol, as dori sa vorbim despre viitor. Probabil iti amintesti ca, in primele articole, vorbeam despre faptul ca traim intr-una dintre cele mai interesante epoci pe care le-a cunoscut vreodata planeta noastra. Traim intr-o epoca in care exista mai multe informatii pe care le putem asimila, mai multe lucruri pe care le putem invata si mai multe oportunitati ca niciodata.
Pe masura ce ritmul schimbarilor se accelereaza, tehnologia ingenioasa pe care o posedam in prezent este capabila sa se imbunatateasca in mod constant si sa faca singura schimbarile de care avem nevoie. In urma cu 150 de ani, telegraful facea posibila pentru prima data transmiterea rapida a mesajelor de la un capat al lumii la altul. 30 de ani mai tarziu, aparuse telefonul, caruia i-au urmat foarte repede inregistrarea vocala, radioul, televiziunea, faxul si, mai nou, adresele de e-mail.
In prezent, avem posibilitatea de a comunica de la un capat al celalalt al lumii intr-o clipa. Daca are loc un eveniment intr-un colt al lumii, toti putem avea acces la el simultan prin intermediul televiziunii si al internetului. Ochii si urechile retelelor de comunicatii devin ochii si urechile umanitatii.
In prezent, mai mult ca niciodata, mintea este forta creatoare dominanta pe aceasta planeta. Gandurile noastre sunt mai puternice ca niciodata si, odata cu imbunatatirile pe care le cunoaste tehnologia, vom asista la schimbari uimitoare in viitorul apropriat.
Unii cercetatori sunt de parere ca, in urmatorii ani, vom descoperi un tratament impotriva cancerului, medicamente care sa ne mareasca in permanenta gradul de inteligenta, criogenia, precum si controlul genetic al imbatranirii. Realitatea virtuala, reprogramarea genetica si descoperirile facute in domeniul nanotehnologiei ne vor oferi privilegii pe care nici macar nu ni le putem imagina, pe masura ce literatura SF de azi devine literatura de specialitate de maine. Ne aflam, multi dintre noi nefiind constienti de acest lucru, in pragul unui salt fantastic in evolutia omenirii.
Pentru a face acest salt, trebuie sa ne schimbam in mod radical valorile. In loc sa cautam mereu satisfactii in lumea din afara noastra, care ne-a transformat in indivizi extrem de competitivi si de egoisti, ar trebui sa cautam mai multe satisfactii in interiorul nostru. Eu sunt de parere ca o noua era, cea a "psihotehnologiei", se aproprie si ca oamenii vor apela din ce in ce mai mult la genul de tehnici pe care le-am descris in aceste articole pentru a infaptui schimbari pozitive la fiecare nivel al societatii.
In prezent, bogatia unei tari nu se mai masoara in functie de resursele materiale pe care le detine, ci in functie de ideile cetatenilor care, odata puse in practica, conduc la acumularea de bogatii. Adevarata sursa de bogatie se afla in mintile noastre. Aceia dintre noi care detin cea mai mare "sursa" de idei vor avea parte de toate bogatiile lumii. Gandeste-te doar o clipa! Detii unul dintre cele mai valoroase si mai puternice "echipamente" din lume: creierul tau.
Tocmai ai invatat moduri extrem de eficiente de a-ti folosi mintea. "Software-ul" de gandire pozitiva pe care l-ai instalat in creierul tau va incepe sa dea nastere unor rezultate din ce in ce mai avantajoase pentru tine in fiecare zi. Faptul ca ai ales sa investesti in dezvoltarea ta ca om te diferentiaza de masele largi. Este o hotarare care iti va imbunatati calitatea vietii extraordinar de mult, deoarece viata este atat de minunata pe cat alegem noi sa fie.
Pe masura ce vei practica seria de exercitii prezentate in aceste articole iti vei asuma responsabilitatea pentru programarea mintii tale, te vei plasa in centrul de activitate al societatii noastre. Vei deveni un lider, iar alegerile pe care le vei face cu privire la cum si unde vei conduce vor deveni din ce in ce mai importante.
Acum, te voi lasa sa-ti continui calatoria catre viata pe care ti-o doresti si-mi voi lua ramas-bun prin intermediul unei binecuvantari budiste:

Sa fii mereu in siguranta si ocrotit
Sa fii mereu fericit si linistit
Sa fii mereu sanatos si puternic
Sa ai o viata usoara si senina
Cabinet de hipno-psihoterapie Boghianu Nicoleta

Cabinet de hipno-psihoterapie Boghianu Nicoleta



Recomandă
Recomandă acest cabinet

Dați o notă și scrieți câteva cuvinte despre experiența dvs pozitivă legată de acest cabinet.

Toate campurile sunt obligatorii.
Penalizăm cabinetele cu autorecomandări!

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp