Cum sa faci bani
Averea lumii
"Lipsa de bani este radacina tuturor relelor" - George Bernard Shaw
Tu esti unul dintre cei mai bogati oameni care au trait vreodata.
Ce-i drept, nu te cunosc, dar pot face aceasta afirmatie in siguranta, intrucat cultura noastra moderna este mult mai bogata decat cea a societatilor anterioare din istoria omenirii. De fapt, atunci cand ma plimb pe o strada, in aproape toate orasele pe care le-am vizitat in lume, ma uimeste cata bogatie se afla in lume si cat de putini dintre noi sunt cu adevarat constienti de acest lucru.
Bogatia adevarata nu inseamna doar bani - indiferent daca, dpdv. Tehnic, acele resurse iti apartin sau nu. Aflat pentru prima oara in America, gurul indian Swami Muktananda s-a oprit in aeroport si a zis:
"Ei traiesc in Paradis, insa nu vor stii acest lucru niciodata".
Gandeste-te doar la ce ai, chiar daca ai sau nu bani - strazi si parcuri frumoase unde sa mergi, mai multe biblioteci, muzica, film, teatru, si sport decat inainte, scoli pentru copiii tai si spitale pentru corpul tau. Pe scurt, lucruri care erau disponibile doar elitei privilegiate acum cateva secole si despre care simti probabil ca sunt un drept din nastere.
Bogatia adevarata inseamna sanatate si fericire. Inseamna sa ai prieteni buni sau o familie cu care sa impartasesti experientele intime si placute si cu care sa razi impreuna, oameni care te stimuleaza si te fascineaza.
Bogatia adevarata este sa te simti fericit aproape tot timpul. Este un fel de a sti ca ai un rost in lume si ca viata ta are sens. In definitiv, tu esti unic - nimeni nu poate face lucrurile exact cum le faci tu.
Bineinteles, bogatia inseamna si bani. Iar astazi ne vom ocupa exclusiv si voit de un singur lucru - banii.
Totul despre bani
Cel mai vechi sistem de negot a fost trocul. Monedele au fost primele polite aprobate oficial care au fost folosite pentru a reprezenta valoarea lucrurilor din lume. Apoi au aparut banii de hartie. O bancnota este de fapt o chitanta emisa de guvern. Pana de curand, se tipareau atatea bancnote cat sa acopere rezervele de aur.
Insa in anii `40, guvernele lumii au decis sa renunte la sistemul-standard cu aur. De atunci, tiparesc bani ca si cum acestia s-ar demoda. Azi, rezerva de aur este doar o particica din totalul de bancnote aflate in circulatie, si chiar banii de hartie sunt inlocuiti de cartile de credit din plastic si de numerele in computere.
Astfel, banii sunt in fond un simbol al valorii - adica reprezinta valoarea, desi nu au o valoare intrinseca. De vreme ce banii nu mai sunt sustinuti de rezervele de aur, atunci de ce ne purtam de parca ar insemna ceva?
Acest lucru se intampla din cauza increderii si credintei noastre in sursa banilor, in acest caz, in guvernul care i-a emis. Acest lucru ne conduce spre un mod de gandire referitor la bani simplu, dar radical:
Banii sunt un simbol al increderii noastre in produsul sau serviciul nostru si in noi insine!
Autorul Serge Kahili King priveste astfel problema:
"Si oamenii pot esua cand ne pierdem increderea in ei sau cand isi pierd increderea in ei insisi, indiferent de valoarea bunurilor si serviciilor pe care le poseda. De asemenea, oamenii pot reusi cand ceilalti au incredere in ei sau au suficienta incredere in ei insisi, indiferent de valoarea bunurilor si serviciilor pe care le poseda...
Daca vrei sa ai mai multi bani in viata - pentru tine, pentru a-i ajuta pe altuu sau pentru amandoua -, atunci trebuie sa devii mai valoros in ochii celorlalti. Nu va fi suficient sa oferi bunuri si servicii valoroase, sa fii la locul potrivit in momentul potrivit sau sa alegi numerele potrivite. Trebuie sa fii mai spiritual de atat. Trebuie sa ai mai multa incredere, mai multa certitudine in propriile valori, ca furnizor sau ca persoana.
Acest lucru dezvaluie formula magica pentru a face mai multi bani:
Cu cat avem mai multa incredere in noi si/sau in produsele sau serviciile noastre, cu atat mai mult vom putea cere pe ele.
Si iata vestea buna: daca banii inseamna incredere, iar increderea este o stare, atunci ai tot ce iti trebuie pentru a face toti banii pe care ti i-ai dorit vreodata - trebuie doar sa alegi sa-ti dezvolti increderea in fortele proprii!
Cum am devenit milionar
Inainte sa incep sa folosesc tehnicile pe care ti le voi impartasi in acest capitol aveam datorii, traiam de pe o zi pe alta intr-o camaruta pe care o inchiriasem in apartamentul cuiva. Aveam un mic cerc de prieteni, o slujba care nu imi placea si faceam eforturi supraomenesti sa ma trezesc si sa ma ridic din pat dimineata.
In cateva luni, mi-am schimbat complet situatia financiara. Am facut mai multi bani in aceste cateva luni decat in anii trecuti. Acest nou model din viata mea a declansat o reactie in lant si am inceput sa scot bani din piatra seaca. Am pus pe picioare o a 2-a cariera de succes, iar cercul meu de prieteni s-a largit, prieteni pe care ii am deja de 2 decenii. In cativa ani, am devenit milionar. Ceea ce este fascinant este ca pana in acel moment am crezut intotdeauna ca, pentru a face bani, trebuie sa ies in lume si sa ii obtin de la alti oameni.
In schimb, dupa ce m-am schimbat pe mine si perceptia asupra lumii, banii au inceput sa curga spre mine. Dupa cativa ani, am inceput sa predau altora principiile dupa care a devenit prospera viata mea si, in scurt timp, s-a schimbat si viata lor. Acum, iti voi impartasi tie aceste secrete.
Cum sa invingi saracia constienta
Cercetarile au aratat ca o mare parte dintre cei care primesc pe neasteptate sume mari de bani, de ex., castiguri la loterie sau mosteniri, ii vor pierde garantat foarte rapid. De fapt, 80% dintre ei vor ajunge sa se descurce mai greu financiar doar dupa 2 ani. Acest lucru se intampla pentru ca in interior inca se simt saraci.
"Daca cineva iti da un milion de dolari, in cel mai bun caz devii milionar sau nu vei ajunge sa pastrezi banii" - Jim Rohn
In psihologie, acesta se numeste "efectul Pygmalion" sau "profetia autoimplinita", despre care am vorbit deja. Ceea ce ne asteptam sa se adevereasca in mintea noastra va avea tendinta sa se adevereasca in realitate. Chiar daca asteptarile noastre nu sunt exacte la inceput, ne vom purta in concordanta cu asteptarile noastre. Acele actiuni creeaza apoi rezultatele asteptate, iar "profetia" asteptarilor noastre se realizeaza.
Daca tu crezi ca nu vei deveni cu adevarat bogat, vei vorbi si te vei purta in concordanta cu acea convingere, iar in majoritatea cazurilor, "iti vei dovedi" ca ai dreptate.
De asemenea, daca iti schimbi asteptarile asupra lumii pentru a reflecta potentialul de bogatie infinit, vei genera rapid ganduri, sentimente si conduite care vor atrage banii spre tine.
Cultura noastra ne programeaza încontinuu cu asocieri financiare negative. Ni s-a spus ca Biblia ne invata: "Banii sunt radacina tuturor relelor." Ceea ce spune de fapt Biblia este ca "Iubirea de arginti este radacina tuturor relelor" - adica obtinerea de bani doar de dragul lor, asemenea unui bun care se pastreaza.
Sau ni se spune ca bogatia e limitata si, cu cat avem mai mult, cu atat vor avea altii mai putin. Sau "toti oamenii bogati sunt mincinosi si hoti". (E ceva obisnuit in cultura noastra sa auzim lucruri de genul "putred de bogat" sau "umflat", indicative ale unei neincrederi fundamentale a oamenilor fata de bani. )
Multe dintre aceste idei limitate referitoare la bani provin din istorie. In perioada Evului Mediu, sistemul feudal a tinut bogatiile in mainile celor privilegiati, in timp ce masele erau pacalite sa creada ca saracia era salvarea lor. Acest sistem de ierarhizare a puterii a condus la presupunerea ca bogatia este finita, insinuand un deficit al acesteia. Saracia a fost laudata de Biserica si multi ani a fost considerata o virtute crestina, calugarii trebuind sa faca un juramant de saracia pentru a putea fi primiti in ordin.
"Nu-i poti ajuta pe saraci fiind unul dintre ei."- Abraham Lincoln
O parte dintre cei care au crescut in ultimul secol in timpul marii crize economice sau au cunoscut rationalizarea alimentelor si a lucrurilor de prima necesitate, in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, inca mai cred in subconstientul lor ca "nu este suficient sa ajunga pentru toata lumea". Iar multi dintre ei le-au transmis copiilor lor aceste restrictii.
Chiar daca crezi ca aceste lucruri sunt adevarate, este important sa recunosti problema inerenta:
Daca crezi ca banii nu sunt buni intr-o oarecare masura, iti vei sabota subconstient incercarile de a face mai multi bani in viata.
Am descoperit ca majoritatea oamenilor bogati si prosperi impartasesc aceleasi obiceiuri simple si pareri despre prosperitate. Totusi, eu cred ca multi oameni folosesc fara sa stie acest principiu simplu si puternic pentru a ramane saraci, prin acele convingeri si obiceiuri fata de bani.
In loc sa isi asume responsabilitatea pentru convingerile si actiunilr lor (prin urmare, si bogatia ), acestia folosesc lipsa de bani drept "dovada" ca sunt sortiti sa ramana saraci. Ei si-au afirmat saracia de atatea ori incat a devenit fara sa iti dea seama o profetie autoimplinita, o saracie constienta.
Acest lucru nu inseamna ca, daca esti sarac, este vina ta. Noi nu suntem responsabili pentru ceea ce primim, dar putem si trebuie sa ne asumam responsabilitatea pentru cum administram ceea ce am mostenit.
De ex., unii artisti cred ca nu au succes comercial pentru ca acest lucru le va "compromite integritatea artistica". Unii oameni cred ca nu poti fi o persoana buna decat daca intotdeauna ii pui pe ceilalti pe primul plan, chiar daca acest lucru este in detrimentul tau. Altii raman saraci pentru ca se simt mai in siguranta - acest lucru este ceea ce stiu.
Legea efortului inversat
"O idee anume care dainuie, buna sau rea, nu poate sa nu produca rezultate privitoare la caracter si circumstante. Un om nu poate sa aleaga direct circumstantele, dar isi poate alege gandurile, si astfel, indirect, insa sigur, poate sa isi contureze circumstantele." - Jim Allen
Una dintre ideile cele mai importante in hipnoza se numeste "legea efortului inversat", care poate fi rezumata intr-o expresie psihologica populara:
Lucrul caruia i te opui persista.
Unii oameni au convingeri neclintite care ii fac sa ramana saraci. Dintr-un motiv sau altul, isi saboteaza drumul spre imbogatire. Indiferent cat de mult incearca sa devina bogati la nivel constient, convingerile lor subconstiente nu ii vor sprijini si vor ajunge sa se saboteze singuri.
Insa legea efortului inversat ne invata ca, daca tu te consideri in sinea ta sarac, iti va fi mereu teama de saracie. Intrucat gandurile tale iti influenteaza actiunile, saracia este de obicei consecinta gandirii tale.
Exceptia de la regula o reprezinta oamenii care sunt determinati sa faca bani din cauza fricii de saracie. Am intalnit si am cunoscut pe unii dintre cei mai bogati oameni din lume, insa unii dintre ei aveau foarte putin din ceea ce as numi eu bogatie adevarata - obsedati de munca, preocupati sa castige urmatorul milion cu pretul familiei sau al prietenilor. Sunt condusi de frica de saracie si, indiferent de cati bani acumuleaza, acestia nu vor fi niciodata suficienti.
Evident, grija pentru organizarea finantelor nu este la fel ca frica de saracie. Insa frica de saracie este modul in care oamenii reusesc sa stranga bogatii uriase fara sa iasa din capcana saraciei constiente.
Legea atractiei
Te-ai gandit vreodata la cineva si, dupa cateva clipe, ti-a sunat telefonul si era acea persoana? Cum iti explici acest lucru? A fost telepatie? Coincidenta? Atractie magnetica?
Sau poate te gandeai sa iti iei o marca anume de masina si, dintr-odata, incepi sa o vezi peste tot? Cum iti explici asa ceva?
Legea atractiei afirma:
Daca te concentrezi in mod constant asupra unui lucru, ai sanse mai mari sa il primesti.
Daca te concentrezi asupra saraciei si a lipsurilor, vei avea parte mai mult de ele in viata. Cei care se concentreaza asupra lucrurilor pozitive din viata si le atrag spre si sunt numiti "norocosi". Aceasta este semnificatia cuvintelor din Biblie, unde se spune ca omul este dupa cum gandeste el.
Fie ca alegi sau nu sa crezi in legea atractiei, este interesant de observat ca multi oameni prosperi cred in ea. Acesta este un motiv pentru care oamenii bogati se intovarasesc cu alti oameni bogati si pentru care se imbogatesc. Gandurile tale sunt o energie puternica si creatoare.
Unii oameni cred ca mintea este ca un magnet si atrage tot ceea ce ne acapareaza atentia. In muzica, acesta este numit principiul "rezonantei simpatice". Daca ai 2 piane in aceeasi camera si canti nota do la un pian, vei observa cum coarda do de la celalalt pian incepe sa vibreze in acelasi timp.
In acelasi mod, atragi oameni si circumstante care rezoneaza cu gandurile tale predominante. Nu ar fi bine sa iti acordezi mintea pentru a observa numeroasele oportunitati de a deveni bogat? Daca vrei sa devii si sa ramai bogat, trebuie sa incepi sa gandesti ca esti o persoana care merita o avere. Trebuie sa incepi sa te simti bogat in interior, astfel incat acest lucru sa se manifeste in exterior. In timp ce te vezi drept o persoana bogata, vei observa cum cresc rezervele tale financiare.
Crearea unei bogatii constiente
"Unii oameni vad lucrurile asa cum sunt si intreaba: De ce?
Eu visez lucruri care nu au existat si intreb: De ce nu?!" - George Bernard Shaw
Ceea ce vom face in continuare te va ajuta sa iti dezvolti si sa instalezi in mintea ta o constiinta a bogatiei. Aceasta inseamna mai mult decat atragerea banilor - este o schimbare a imaginii tale de sine intr-una mai increzatoare si mai armonioasa, prin care vei incepe sa observi bogatia care te inconjoara, iar experienta ta de viata se va intensifica simtitor.
As vrea sa-ti impartasesc cateva tehnici pe care le-am folosit si eu pentru sporirea considerabila a situatiei financiare. I-am invatat si pe altii, iar acestia si-au imbunatatit situatia financiara. Acum ti le voi impartasi tie.
Instalarea mentalitatii de milionar
Cand am decis prima oara sa trec de la saracie constienta la bogatie, imi faceam mereu griji asupra faptului ca sunt sarac si ma intrebam cum sa nu mai fiu sarac. Aveam un carnet de cecuri uzat care reflecta starea mea financiara precara de atunci. Cand sosea prin posta o factura, imi faceam griji cum o voi plati si ma simteam sarac in interior. Acest gand obsesiv al saraciei m-a tinut blocat intr-o gandire de om sarac, potrivit careia luam decizii neproductive.
Dar in momentul in care am decis sa manifest bogatia, am inceput sa deschid facturile si sa imi imaginez intens ca am mii de lire in banca, mult mai multe decat am nevoie sa platesc factura. Iti poti imagina cat de bine e. Imi trimiteam un nou mesaj subconstientului. Unii oameni incearca sa obtina acelasi efect afirmand lucruri de genul "sunt bogat, sunt bogat, sunt bogat", dar daca in subconstient exista credinta saraciei, afirmatia este inutila. Nu este suficient sa iti bagi capul in nisip si sa te prefaci - trebuie sa creezi intr-adevar sistemul de bogatie, imaginandu-te bogat iar si iar.
Binenteles, trebuie sa platesti facturile, insa crearea unui sentiment de bogatie va face acest proces mai placut si te va indruma spre prosperitate.
Mintea este sensibila, asa ca e important sa iti semnalizezi faptul ca "schimbarile pozitive au loc". Am schimbat banca si mi-am procurat un nou carnet de cecuri pentru a ma ajuta sa ma simt diferit.
Apoi a inceput adevarata distractie.
Aveam nevoie sa aflu cu adevarat cum va arata bogatia, asa ca am luat un extras bancar vechi, l-am taiat, am indepartat portiunea unde scria "descoperit", am rearanjat cifrele si le-am lipit la loc formand un credit de mii de lire. Dupa ce am terminat, am inceput sa rad. Intr-un fel, chiar daca stiam ca il facusem eu, doar faptul de a-l tine in mana a facut sa para totul mai real. M-am gandit intens la acest lucru de cateva ori pe zi.
O alta tehnica pe care am folosit-o a fost sa exersez scrierea de cecuri si borderouri de varsamant pentru sute de mii de lire pana cand m-am simtit degajat facand acest lucru. Pana cand am reusit sa "depun" si sa "cheltuiesc" degajat sume asa de mari, mi-a venit usor sa ma privesc ca pe o persoana cu adevarat bogata.
Spre surprinderea mea, in cateva luni, suma imaginara de pe extrasul de cont facut de mine a devenit o realitate.
Metoda m-a ajutat sa am acea hartie tangibila, acel extras bancar. Asa ca am cautat si alte metode pentru a avea acces la constiinta bogatiei.
Am decis sa fac un "album al prosperitatii" colectionand imagini cu lucrurile pe care mi le doresc, locurile pe care vreau sa le vizitez si oamenii pe care vreau sa ii intalnesc. Ca sa iti alcatuiesti propriul "album al prosperitatii", incepe sa aduni poze cu ceea ce vrei, cu oamenii pe care vrei sa ii intalnesti, locurile unde vrei sa mergi si cu lucrurile pe care vrei sa le ai.
Tot ceea ce vrei sa aduci in viata ta, pune in album.
Apoi, de fiecare data cand te uiti prin el, exerseaza crearea unor experiente senzoriale intense ale telurilor tale. Daca e vorba de o masina anume, fa un test drive si, dupa aceea, te poti imagina conducand acea masina tot timpul. Daca e o casa frumoasa, imagineaza-ti ca te plimbi in jurul ei pana cand ii cunosti fiecare centimetru - textura covorului si a mobilei, mirosul din hol si asa mai departe. Este foarte simplu, dar trebuie sa exersezi regulat. Exersezi sentimentul de a fi bogat si, asemenea unui actor, trebuie sa intri in rol.
Odata, am intrat intr-un showroom Mercedes si m-am asezat confortabil intr-o masina. Am mirosit tapiteria din piele, am facut un test drive, si mi-am imaginat ca e a mea. Am luat o brosura si am adaugat-o in albumul meu, apoi mi-am imaginat ca o conduc in fiecare zi. In scurt timp, mintea mea era atat de concentrata asupra obtinerii masinii, incat am inceput sa vad Mercedesuri peste tot. Dupa o perioada, o coincidenta aparenta mi-a adus in cale o afacere grozava si mi-am cumparat primul meu Mercedes.
Un prieten de-al meu a devenit foarte interesat de vizualizarea creatoare. A exersat prin vizualizarea locurilor de parcare si, in mod surprinzator, metoda a functionat. Asa ca s-a hotarat sa incerce ceva mai important.
Desi nu plecase niciodata din Anglia, a decis ca vrea sa calatoreasca in lume cu stil. Si chiar daca nu avea multi bani, a adunat cateva brosuri de turism, a decupat imagiile tuturor locurilor exotice in care voia sa mearga si le-a lipit in album.
Apoi, ptr. Ca totul sa ii para real, in fiecare duminica isi facea bagajul si mergea la aeroport, statea chiar si la rand pana la un moment dat, cand se intorcea si pleca acasa.
Cand venea acasa, se uita la o emisiune despre calatorii la clasa I si isi petrecea timpul uitandu-se la albumul sau la pozele locurilor in care voia sa mearga. Si-a oferit cu adevarat subconstientului sau experienta calatoriei spre locuri exotice si bucuria acestora. S-a concentrat fara oprire asupra acestui lucru timp de o luna.
Intr-o zi, fara vreun advertisment, a fost chemat in biroul sefului sau si intrebat daca vrea sa fie reporter international. Seful i-a explicat ca trebuie sa calatoreasca in toata lumea - la clasa I. Nici nu ii venea sa creada!
Si, lucrul cel mai extraordinar, dupa ce a calatorit cateva luni, a ajuns intr-un sat din Elvetia, unde a inceput sa aiba o senzatie de deja vu. Abia cand s-a intors in Anglia si a verificat albumul, a aflat - statuse exact in sat pe care il decupase si il lipise in album si, in fond, in subconstientul sau.
Desi pare incredibil, am fost martor la multe intamplari de acest gem, astfel incat am devenit sceptic la ideea de "coincidente" si sunt dispus sa cred ca, desi nu stiu cum functioneaza, mintea noastra are intr-adevar abilitatea de a atrage evenimente, lucruri sau persoane in viata noastra.
"Lipsa de bani este radacina tuturor relelor" - George Bernard Shaw
Tu esti unul dintre cei mai bogati oameni care au trait vreodata.
Ce-i drept, nu te cunosc, dar pot face aceasta afirmatie in siguranta, intrucat cultura noastra moderna este mult mai bogata decat cea a societatilor anterioare din istoria omenirii. De fapt, atunci cand ma plimb pe o strada, in aproape toate orasele pe care le-am vizitat in lume, ma uimeste cata bogatie se afla in lume si cat de putini dintre noi sunt cu adevarat constienti de acest lucru.
Bogatia adevarata nu inseamna doar bani - indiferent daca, dpdv. Tehnic, acele resurse iti apartin sau nu. Aflat pentru prima oara in America, gurul indian Swami Muktananda s-a oprit in aeroport si a zis:
"Ei traiesc in Paradis, insa nu vor stii acest lucru niciodata".
Gandeste-te doar la ce ai, chiar daca ai sau nu bani - strazi si parcuri frumoase unde sa mergi, mai multe biblioteci, muzica, film, teatru, si sport decat inainte, scoli pentru copiii tai si spitale pentru corpul tau. Pe scurt, lucruri care erau disponibile doar elitei privilegiate acum cateva secole si despre care simti probabil ca sunt un drept din nastere.
Bogatia adevarata inseamna sanatate si fericire. Inseamna sa ai prieteni buni sau o familie cu care sa impartasesti experientele intime si placute si cu care sa razi impreuna, oameni care te stimuleaza si te fascineaza.
Bogatia adevarata este sa te simti fericit aproape tot timpul. Este un fel de a sti ca ai un rost in lume si ca viata ta are sens. In definitiv, tu esti unic - nimeni nu poate face lucrurile exact cum le faci tu.
Bineinteles, bogatia inseamna si bani. Iar astazi ne vom ocupa exclusiv si voit de un singur lucru - banii.
Totul despre bani
Cel mai vechi sistem de negot a fost trocul. Monedele au fost primele polite aprobate oficial care au fost folosite pentru a reprezenta valoarea lucrurilor din lume. Apoi au aparut banii de hartie. O bancnota este de fapt o chitanta emisa de guvern. Pana de curand, se tipareau atatea bancnote cat sa acopere rezervele de aur.
Insa in anii `40, guvernele lumii au decis sa renunte la sistemul-standard cu aur. De atunci, tiparesc bani ca si cum acestia s-ar demoda. Azi, rezerva de aur este doar o particica din totalul de bancnote aflate in circulatie, si chiar banii de hartie sunt inlocuiti de cartile de credit din plastic si de numerele in computere.
Astfel, banii sunt in fond un simbol al valorii - adica reprezinta valoarea, desi nu au o valoare intrinseca. De vreme ce banii nu mai sunt sustinuti de rezervele de aur, atunci de ce ne purtam de parca ar insemna ceva?
Acest lucru se intampla din cauza increderii si credintei noastre in sursa banilor, in acest caz, in guvernul care i-a emis. Acest lucru ne conduce spre un mod de gandire referitor la bani simplu, dar radical:
Banii sunt un simbol al increderii noastre in produsul sau serviciul nostru si in noi insine!
Autorul Serge Kahili King priveste astfel problema:
"Si oamenii pot esua cand ne pierdem increderea in ei sau cand isi pierd increderea in ei insisi, indiferent de valoarea bunurilor si serviciilor pe care le poseda. De asemenea, oamenii pot reusi cand ceilalti au incredere in ei sau au suficienta incredere in ei insisi, indiferent de valoarea bunurilor si serviciilor pe care le poseda...
Daca vrei sa ai mai multi bani in viata - pentru tine, pentru a-i ajuta pe altuu sau pentru amandoua -, atunci trebuie sa devii mai valoros in ochii celorlalti. Nu va fi suficient sa oferi bunuri si servicii valoroase, sa fii la locul potrivit in momentul potrivit sau sa alegi numerele potrivite. Trebuie sa fii mai spiritual de atat. Trebuie sa ai mai multa incredere, mai multa certitudine in propriile valori, ca furnizor sau ca persoana.
Acest lucru dezvaluie formula magica pentru a face mai multi bani:
Cu cat avem mai multa incredere in noi si/sau in produsele sau serviciile noastre, cu atat mai mult vom putea cere pe ele.
Si iata vestea buna: daca banii inseamna incredere, iar increderea este o stare, atunci ai tot ce iti trebuie pentru a face toti banii pe care ti i-ai dorit vreodata - trebuie doar sa alegi sa-ti dezvolti increderea in fortele proprii!
Cum am devenit milionar
Inainte sa incep sa folosesc tehnicile pe care ti le voi impartasi in acest capitol aveam datorii, traiam de pe o zi pe alta intr-o camaruta pe care o inchiriasem in apartamentul cuiva. Aveam un mic cerc de prieteni, o slujba care nu imi placea si faceam eforturi supraomenesti sa ma trezesc si sa ma ridic din pat dimineata.
In cateva luni, mi-am schimbat complet situatia financiara. Am facut mai multi bani in aceste cateva luni decat in anii trecuti. Acest nou model din viata mea a declansat o reactie in lant si am inceput sa scot bani din piatra seaca. Am pus pe picioare o a 2-a cariera de succes, iar cercul meu de prieteni s-a largit, prieteni pe care ii am deja de 2 decenii. In cativa ani, am devenit milionar. Ceea ce este fascinant este ca pana in acel moment am crezut intotdeauna ca, pentru a face bani, trebuie sa ies in lume si sa ii obtin de la alti oameni.
In schimb, dupa ce m-am schimbat pe mine si perceptia asupra lumii, banii au inceput sa curga spre mine. Dupa cativa ani, am inceput sa predau altora principiile dupa care a devenit prospera viata mea si, in scurt timp, s-a schimbat si viata lor. Acum, iti voi impartasi tie aceste secrete.
Cum sa invingi saracia constienta
Cercetarile au aratat ca o mare parte dintre cei care primesc pe neasteptate sume mari de bani, de ex., castiguri la loterie sau mosteniri, ii vor pierde garantat foarte rapid. De fapt, 80% dintre ei vor ajunge sa se descurce mai greu financiar doar dupa 2 ani. Acest lucru se intampla pentru ca in interior inca se simt saraci.
"Daca cineva iti da un milion de dolari, in cel mai bun caz devii milionar sau nu vei ajunge sa pastrezi banii" - Jim Rohn
In psihologie, acesta se numeste "efectul Pygmalion" sau "profetia autoimplinita", despre care am vorbit deja. Ceea ce ne asteptam sa se adevereasca in mintea noastra va avea tendinta sa se adevereasca in realitate. Chiar daca asteptarile noastre nu sunt exacte la inceput, ne vom purta in concordanta cu asteptarile noastre. Acele actiuni creeaza apoi rezultatele asteptate, iar "profetia" asteptarilor noastre se realizeaza.
Daca tu crezi ca nu vei deveni cu adevarat bogat, vei vorbi si te vei purta in concordanta cu acea convingere, iar in majoritatea cazurilor, "iti vei dovedi" ca ai dreptate.
De asemenea, daca iti schimbi asteptarile asupra lumii pentru a reflecta potentialul de bogatie infinit, vei genera rapid ganduri, sentimente si conduite care vor atrage banii spre tine.
Cultura noastra ne programeaza încontinuu cu asocieri financiare negative. Ni s-a spus ca Biblia ne invata: "Banii sunt radacina tuturor relelor." Ceea ce spune de fapt Biblia este ca "Iubirea de arginti este radacina tuturor relelor" - adica obtinerea de bani doar de dragul lor, asemenea unui bun care se pastreaza.
Sau ni se spune ca bogatia e limitata si, cu cat avem mai mult, cu atat vor avea altii mai putin. Sau "toti oamenii bogati sunt mincinosi si hoti". (E ceva obisnuit in cultura noastra sa auzim lucruri de genul "putred de bogat" sau "umflat", indicative ale unei neincrederi fundamentale a oamenilor fata de bani. )
Multe dintre aceste idei limitate referitoare la bani provin din istorie. In perioada Evului Mediu, sistemul feudal a tinut bogatiile in mainile celor privilegiati, in timp ce masele erau pacalite sa creada ca saracia era salvarea lor. Acest sistem de ierarhizare a puterii a condus la presupunerea ca bogatia este finita, insinuand un deficit al acesteia. Saracia a fost laudata de Biserica si multi ani a fost considerata o virtute crestina, calugarii trebuind sa faca un juramant de saracia pentru a putea fi primiti in ordin.
"Nu-i poti ajuta pe saraci fiind unul dintre ei."- Abraham Lincoln
O parte dintre cei care au crescut in ultimul secol in timpul marii crize economice sau au cunoscut rationalizarea alimentelor si a lucrurilor de prima necesitate, in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, inca mai cred in subconstientul lor ca "nu este suficient sa ajunga pentru toata lumea". Iar multi dintre ei le-au transmis copiilor lor aceste restrictii.
Chiar daca crezi ca aceste lucruri sunt adevarate, este important sa recunosti problema inerenta:
Daca crezi ca banii nu sunt buni intr-o oarecare masura, iti vei sabota subconstient incercarile de a face mai multi bani in viata.
Am descoperit ca majoritatea oamenilor bogati si prosperi impartasesc aceleasi obiceiuri simple si pareri despre prosperitate. Totusi, eu cred ca multi oameni folosesc fara sa stie acest principiu simplu si puternic pentru a ramane saraci, prin acele convingeri si obiceiuri fata de bani.
In loc sa isi asume responsabilitatea pentru convingerile si actiunilr lor (prin urmare, si bogatia ), acestia folosesc lipsa de bani drept "dovada" ca sunt sortiti sa ramana saraci. Ei si-au afirmat saracia de atatea ori incat a devenit fara sa iti dea seama o profetie autoimplinita, o saracie constienta.
Acest lucru nu inseamna ca, daca esti sarac, este vina ta. Noi nu suntem responsabili pentru ceea ce primim, dar putem si trebuie sa ne asumam responsabilitatea pentru cum administram ceea ce am mostenit.
De ex., unii artisti cred ca nu au succes comercial pentru ca acest lucru le va "compromite integritatea artistica". Unii oameni cred ca nu poti fi o persoana buna decat daca intotdeauna ii pui pe ceilalti pe primul plan, chiar daca acest lucru este in detrimentul tau. Altii raman saraci pentru ca se simt mai in siguranta - acest lucru este ceea ce stiu.
Legea efortului inversat
"O idee anume care dainuie, buna sau rea, nu poate sa nu produca rezultate privitoare la caracter si circumstante. Un om nu poate sa aleaga direct circumstantele, dar isi poate alege gandurile, si astfel, indirect, insa sigur, poate sa isi contureze circumstantele." - Jim Allen
Una dintre ideile cele mai importante in hipnoza se numeste "legea efortului inversat", care poate fi rezumata intr-o expresie psihologica populara:
Lucrul caruia i te opui persista.
Unii oameni au convingeri neclintite care ii fac sa ramana saraci. Dintr-un motiv sau altul, isi saboteaza drumul spre imbogatire. Indiferent cat de mult incearca sa devina bogati la nivel constient, convingerile lor subconstiente nu ii vor sprijini si vor ajunge sa se saboteze singuri.
Insa legea efortului inversat ne invata ca, daca tu te consideri in sinea ta sarac, iti va fi mereu teama de saracie. Intrucat gandurile tale iti influenteaza actiunile, saracia este de obicei consecinta gandirii tale.
Exceptia de la regula o reprezinta oamenii care sunt determinati sa faca bani din cauza fricii de saracie. Am intalnit si am cunoscut pe unii dintre cei mai bogati oameni din lume, insa unii dintre ei aveau foarte putin din ceea ce as numi eu bogatie adevarata - obsedati de munca, preocupati sa castige urmatorul milion cu pretul familiei sau al prietenilor. Sunt condusi de frica de saracie si, indiferent de cati bani acumuleaza, acestia nu vor fi niciodata suficienti.
Evident, grija pentru organizarea finantelor nu este la fel ca frica de saracie. Insa frica de saracie este modul in care oamenii reusesc sa stranga bogatii uriase fara sa iasa din capcana saraciei constiente.
Legea atractiei
Te-ai gandit vreodata la cineva si, dupa cateva clipe, ti-a sunat telefonul si era acea persoana? Cum iti explici acest lucru? A fost telepatie? Coincidenta? Atractie magnetica?
Sau poate te gandeai sa iti iei o marca anume de masina si, dintr-odata, incepi sa o vezi peste tot? Cum iti explici asa ceva?
Legea atractiei afirma:
Daca te concentrezi in mod constant asupra unui lucru, ai sanse mai mari sa il primesti.
Daca te concentrezi asupra saraciei si a lipsurilor, vei avea parte mai mult de ele in viata. Cei care se concentreaza asupra lucrurilor pozitive din viata si le atrag spre si sunt numiti "norocosi". Aceasta este semnificatia cuvintelor din Biblie, unde se spune ca omul este dupa cum gandeste el.
Fie ca alegi sau nu sa crezi in legea atractiei, este interesant de observat ca multi oameni prosperi cred in ea. Acesta este un motiv pentru care oamenii bogati se intovarasesc cu alti oameni bogati si pentru care se imbogatesc. Gandurile tale sunt o energie puternica si creatoare.
Unii oameni cred ca mintea este ca un magnet si atrage tot ceea ce ne acapareaza atentia. In muzica, acesta este numit principiul "rezonantei simpatice". Daca ai 2 piane in aceeasi camera si canti nota do la un pian, vei observa cum coarda do de la celalalt pian incepe sa vibreze in acelasi timp.
In acelasi mod, atragi oameni si circumstante care rezoneaza cu gandurile tale predominante. Nu ar fi bine sa iti acordezi mintea pentru a observa numeroasele oportunitati de a deveni bogat? Daca vrei sa devii si sa ramai bogat, trebuie sa incepi sa gandesti ca esti o persoana care merita o avere. Trebuie sa incepi sa te simti bogat in interior, astfel incat acest lucru sa se manifeste in exterior. In timp ce te vezi drept o persoana bogata, vei observa cum cresc rezervele tale financiare.
Crearea unei bogatii constiente
"Unii oameni vad lucrurile asa cum sunt si intreaba: De ce?
Eu visez lucruri care nu au existat si intreb: De ce nu?!" - George Bernard Shaw
Ceea ce vom face in continuare te va ajuta sa iti dezvolti si sa instalezi in mintea ta o constiinta a bogatiei. Aceasta inseamna mai mult decat atragerea banilor - este o schimbare a imaginii tale de sine intr-una mai increzatoare si mai armonioasa, prin care vei incepe sa observi bogatia care te inconjoara, iar experienta ta de viata se va intensifica simtitor.
As vrea sa-ti impartasesc cateva tehnici pe care le-am folosit si eu pentru sporirea considerabila a situatiei financiare. I-am invatat si pe altii, iar acestia si-au imbunatatit situatia financiara. Acum ti le voi impartasi tie.
Instalarea mentalitatii de milionar
Cand am decis prima oara sa trec de la saracie constienta la bogatie, imi faceam mereu griji asupra faptului ca sunt sarac si ma intrebam cum sa nu mai fiu sarac. Aveam un carnet de cecuri uzat care reflecta starea mea financiara precara de atunci. Cand sosea prin posta o factura, imi faceam griji cum o voi plati si ma simteam sarac in interior. Acest gand obsesiv al saraciei m-a tinut blocat intr-o gandire de om sarac, potrivit careia luam decizii neproductive.
Dar in momentul in care am decis sa manifest bogatia, am inceput sa deschid facturile si sa imi imaginez intens ca am mii de lire in banca, mult mai multe decat am nevoie sa platesc factura. Iti poti imagina cat de bine e. Imi trimiteam un nou mesaj subconstientului. Unii oameni incearca sa obtina acelasi efect afirmand lucruri de genul "sunt bogat, sunt bogat, sunt bogat", dar daca in subconstient exista credinta saraciei, afirmatia este inutila. Nu este suficient sa iti bagi capul in nisip si sa te prefaci - trebuie sa creezi intr-adevar sistemul de bogatie, imaginandu-te bogat iar si iar.
Binenteles, trebuie sa platesti facturile, insa crearea unui sentiment de bogatie va face acest proces mai placut si te va indruma spre prosperitate.
Mintea este sensibila, asa ca e important sa iti semnalizezi faptul ca "schimbarile pozitive au loc". Am schimbat banca si mi-am procurat un nou carnet de cecuri pentru a ma ajuta sa ma simt diferit.
Apoi a inceput adevarata distractie.
Aveam nevoie sa aflu cu adevarat cum va arata bogatia, asa ca am luat un extras bancar vechi, l-am taiat, am indepartat portiunea unde scria "descoperit", am rearanjat cifrele si le-am lipit la loc formand un credit de mii de lire. Dupa ce am terminat, am inceput sa rad. Intr-un fel, chiar daca stiam ca il facusem eu, doar faptul de a-l tine in mana a facut sa para totul mai real. M-am gandit intens la acest lucru de cateva ori pe zi.
O alta tehnica pe care am folosit-o a fost sa exersez scrierea de cecuri si borderouri de varsamant pentru sute de mii de lire pana cand m-am simtit degajat facand acest lucru. Pana cand am reusit sa "depun" si sa "cheltuiesc" degajat sume asa de mari, mi-a venit usor sa ma privesc ca pe o persoana cu adevarat bogata.
Spre surprinderea mea, in cateva luni, suma imaginara de pe extrasul de cont facut de mine a devenit o realitate.
Metoda m-a ajutat sa am acea hartie tangibila, acel extras bancar. Asa ca am cautat si alte metode pentru a avea acces la constiinta bogatiei.
Am decis sa fac un "album al prosperitatii" colectionand imagini cu lucrurile pe care mi le doresc, locurile pe care vreau sa le vizitez si oamenii pe care vreau sa ii intalnesc. Ca sa iti alcatuiesti propriul "album al prosperitatii", incepe sa aduni poze cu ceea ce vrei, cu oamenii pe care vrei sa ii intalnesti, locurile unde vrei sa mergi si cu lucrurile pe care vrei sa le ai.
Tot ceea ce vrei sa aduci in viata ta, pune in album.
Apoi, de fiecare data cand te uiti prin el, exerseaza crearea unor experiente senzoriale intense ale telurilor tale. Daca e vorba de o masina anume, fa un test drive si, dupa aceea, te poti imagina conducand acea masina tot timpul. Daca e o casa frumoasa, imagineaza-ti ca te plimbi in jurul ei pana cand ii cunosti fiecare centimetru - textura covorului si a mobilei, mirosul din hol si asa mai departe. Este foarte simplu, dar trebuie sa exersezi regulat. Exersezi sentimentul de a fi bogat si, asemenea unui actor, trebuie sa intri in rol.
Odata, am intrat intr-un showroom Mercedes si m-am asezat confortabil intr-o masina. Am mirosit tapiteria din piele, am facut un test drive, si mi-am imaginat ca e a mea. Am luat o brosura si am adaugat-o in albumul meu, apoi mi-am imaginat ca o conduc in fiecare zi. In scurt timp, mintea mea era atat de concentrata asupra obtinerii masinii, incat am inceput sa vad Mercedesuri peste tot. Dupa o perioada, o coincidenta aparenta mi-a adus in cale o afacere grozava si mi-am cumparat primul meu Mercedes.
Un prieten de-al meu a devenit foarte interesat de vizualizarea creatoare. A exersat prin vizualizarea locurilor de parcare si, in mod surprinzator, metoda a functionat. Asa ca s-a hotarat sa incerce ceva mai important.
Desi nu plecase niciodata din Anglia, a decis ca vrea sa calatoreasca in lume cu stil. Si chiar daca nu avea multi bani, a adunat cateva brosuri de turism, a decupat imagiile tuturor locurilor exotice in care voia sa mearga si le-a lipit in album.
Apoi, ptr. Ca totul sa ii para real, in fiecare duminica isi facea bagajul si mergea la aeroport, statea chiar si la rand pana la un moment dat, cand se intorcea si pleca acasa.
Cand venea acasa, se uita la o emisiune despre calatorii la clasa I si isi petrecea timpul uitandu-se la albumul sau la pozele locurilor in care voia sa mearga. Si-a oferit cu adevarat subconstientului sau experienta calatoriei spre locuri exotice si bucuria acestora. S-a concentrat fara oprire asupra acestui lucru timp de o luna.
Intr-o zi, fara vreun advertisment, a fost chemat in biroul sefului sau si intrebat daca vrea sa fie reporter international. Seful i-a explicat ca trebuie sa calatoreasca in toata lumea - la clasa I. Nici nu ii venea sa creada!
Si, lucrul cel mai extraordinar, dupa ce a calatorit cateva luni, a ajuns intr-un sat din Elvetia, unde a inceput sa aiba o senzatie de deja vu. Abia cand s-a intors in Anglia si a verificat albumul, a aflat - statuse exact in sat pe care il decupase si il lipise in album si, in fond, in subconstientul sau.
Desi pare incredibil, am fost martor la multe intamplari de acest gem, astfel incat am devenit sceptic la ideea de "coincidente" si sunt dispus sa cred ca, desi nu stiu cum functioneaza, mintea noastra are intr-adevar abilitatea de a atrage evenimente, lucruri sau persoane in viata noastra.
Cabinet de hipno-psihoterapie Boghianu Nicoleta
Recomandă acest cabinet